Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Don Siegel
Met onder meer: Clint Eastwood, Patrick McGoohan en Roberts Blossom
Plot Escape from Alcatraz
"No one has ever escaped from Alcatraz… and no one ever will!"
Op 18 januari 1960 landde Frank Morris onder zware bewaking op Amerika's meest gevreesde en beruchte gevangenis op het eiland Alcatraz - een geïsoleerde vesting waarheen uitsluitend de gevaarlijkste misdadigers overgebracht werden en vanwaar geen terugkeer mogelijk was. Gedreven door een sterke vrijheidsdrang en getergd door de gewetenloze en willekeurige straffen van de gevangenisleiding begint hij samen met een paar medegevangenen een plan voor te bereiden wat nog niemand gelukt is: ontsnappen van Alcatraz.
Frank Morris
Wolf
Litmus
Johnson
Robi
Beroemde film die om de een of andere reden nog erg hoog gewaardeerd wordt ook. De titel verraadt de clou al om te beginnen. Dat is al erg apart. Maar verder volgt een film waar de clichés van af druipen. De hoofdpersoon is uiteraard geen lieverdje want anders was Clint Eastwood niet gecast. En die hoofdpersoon ontmoet uiteraard een aantal andere personen in de gevangenis waar je dan als kijker kennis meemaakt. En vervolgens gaan ze ontsnappen. En de voorbereiding is erg lang en erg saai en dat komt vooral door het matte en afstandelijke acteren en de belachelijk slechte en minimale dialogen. Alleen de ontsnapping zelf is dan nog een klein beetje spannend. Maar voor het zover is moet je dus wel een hoop geduld opbrengen en zorgen dat je niet voortijdig in slaap valt.
”There's always the possibility that some asshole will be offended. Isn't there?”
Een erg mooie gevangenisfilm uit de 70er jaren, met een hernieuwde samenwerking tussen regisseur Don Siegel en acteur Clint Eastwood, die hiervoor ook al enkele keren succesvol met elkaar samenwerkten.
Ik zal niet ontkennen, dat ik een behoorlijk zwak heb voor dit genre en voor Clint Eastwood. De combinatie ervan kan dat ook bijna niet misgaan en dat doet het ook zeker niet. Eastwood speelt de rol van Frank Morris vol overtuiging. Hij is eerlijk en hard en zijn gezichtsuitdrukkingen zijn overtuigend op de momenten dat het moet. De rest van de cast is redelijk onbekend voor mij, maar doet het naar behoren.
Siegel kiest voor een rustige opbouw en een rustig tempo. Dat werkt hier vrij goed. Langzaam maar zeker wordt je als het ware in het verhaal opgezogen en zie je hoe Frank zijn plannen maakt en tot uitvoer probeert te brengen. Hierbij wordt veel aandacht geschonken aan de details en hoe zo’n poging tot ontsnappen nu allemaal tot stand komt. Persoonlijk vond ik dat uitermate boeiend om te zien. De manier waarop Frank van zijn steentjes opkomt op de binnenplaats, is slim gedaan. Het lijkt aan de ene kant zo logisch, maar je moet er toch maar opkomen.
Verder is de film erg sfeervol en behoorlijk spannend. Vooral richting het einde tijdens de ontsnapping staat de spanningsboog erg hoog. Het uiteindelijke einde, waarbij het onduidelijk blijft of de ontsnapping gelukt is, vond ik ook wel goed en past goed hierbij. Een minpuntje is wel dat Frank en zijn helpers soms wel erg gemakkelijk aan de spullen konden komen die ze nodig hadden.
Gelukkig drukt het de pret niet heel erg en is en blijft Escape from Alcatraz een zeer vermakelijke en spannende klassieker, en een aanrader in het genre.
Straatbord
Een soort Shawshank Redemption avant-la-lettre. Een aantal aspecten komen in ieder geval overeen en de film als geheel doet me er aan denken. Ik vind Eastwood hier niet overdreven goed acteren, maar dat wordt gecompenseerd door de spanning. Ik wist echt niet wat ik moest verwachten: worden ze gepakt of niet? (en dat lijkt me de bedoeling bij een film als deze). Misschien dat de nare kanten van het gevangenisleven nog íets nadrukkelijker getoond hadden kunnen worden. Aan de andere kant weet ik natuurlijk niet hoe het er aan toe gaat in zo'n gevangenis en is dit misschien wel realistischer.
AGE-411
Voor zo'n oude film een dikke 4.
Deze film is toch maar uit 1979?
steefke
zit goed in elkaar maar had er veel meer van verwacht. valt op dat het een oudere film is.
Bélon
Herzien en nog maar een halfje verhoogd: hij blijft spannend. Bijna perfecte gevangenis/ontsnappings film past in het rijtje van Le Trou en A Man Escaped.
TMP
Aardige gevangenisfilm, die geen moment verveelt. Het acteerwerk is prima en het plot zit goed in elkaar. Uiteindelijk hebben de drie toch relatief weinig obstakels om te ontsnappen. Het plot en de personages hadden nog iets meer diepgang mogen hebben, maar het is zeker een onderhoudende film.
edwinoudenes
Een film die spannend zou moeten zijn, is totaal niet spannend. Acteerwerk is gewoon niet aanwezig. Wel is het een heerlijke wegkijker die je toch op een of andere manier blijft boeien.
MizKriz
Erg mooie en indrukwekkende film.
Voor mij is dit de beste film van Clint Eastwood.
Een hele fijne gevangenisfilm. Ook een erg mysterieus einde, want niemand weet dan ook of ze nu verdronken of toch nog aan land zijn geraakt.
Wel jammer (zoals al vermeld is) weinig obstakels om te ontsnappen met 3 mensen.
Maar toch een leuke film.
FilmBreaker
Een prachtige film, ik heb echt vol met spanning zitten kijken!
En een gouden tip om het verhaal nog leuker te maken. Je zou het eiland Alcatraz bij San Francisco is moeten bezoeken. Het eiland is veranderd in een museum. Je krijgt daar aan het begin een headset en cassettebandje (ook Nederlands).
Het is net alsof je in de film zit, echt waar. Je ziet daar ook nog het gemaakte hoofd op bed liggen en tussen de twee cel rijen is een glaswand geplaatst waar je het gangenstelsel kunt zien waar ze ontsnapt zijn.
Bovendien vind ik films met een waargebeurd verhaal altijd iets spannender. Dus voor de mensen die nog in San Francisco komen, een bezoek is het zeker waard.
Uitstekende film waarin een nieuwe gevangene van Alcatraz samen met een paar anderen probeert te ontsnappen. Het harde gevangenisleven en de routine die daarbij hoort zijn goed in beeld gebracht. De hele ontsnappingspoging is geloofwaardig en wordt steeds spannender. Clint Eastwood doet waar hij goed in is en dit is met gemak één van de betere gevangenisfilms.
missl
Clint Eastwood komt in de gevangenis, zoals vele van zijn rollen is deze ook weer wat zwijgzaam, opbouw van de film is traag, men neemt de tijd om het gevangenisleven te leren kennen en de gang van zaken worden doorgenomen.Wanneer er 2 nieuwe gevangenen bij komen die Eastwood nog kennen uit een eerdere vakantie is het groepje compleet en kunnen ze proberen Alcatraz uit te komen. Eigenlijk neemt de film heel erg de tijd om alles te vertellen over de gevangenis en hierdoor is voor de ontsnapping niet zoveel tijd meer over, dit gaat allemaal redelijk snel terwijl dat eigenlijk de strekking is van de film.
notsub
Toch minder boeiend dat ik mij herinnerde. Het trage tempo past wel, maar er gebeurt eigenlijk niet heel veel. Ik heb het idee dat de film wat aan het verjaren is. In dit geval komt dat de film niet ten goede, ondanks het goede acteerwerk en de momenten die er dan weer goed inhakken. Recentere rauwere gevangenisfilms hebben toch mijn voorkeur.
papaEd
Het blijft een mooie film alleen ik vind het einde toch nog slecht uitgewerkt.
Kijkt nog steeds lekker weg.
RuudC
Dat van alle films met Clint Eastwood onder andere deze in de top 250 staat. Niet dat er veel mis is met Escape From Alcatraz, maar zou meer waardering verwachten voor A Fistfull Of Dollars of Dirty Harry. Dit is toch echt niet meer dan een doorsnee ontsnappingsfilmpje waarbij de opbouw en het einde lang van tevoren al vaststonden. Dan heb ik eigenlijk liever een film als The Shawshank Redemption, waar veel meer de drama gezocht wordt.
Het is lastig om aan te duiden waarom deze film wél vermakelijk is. Niet iedereen zal het acteerwerk trekken van Clint Eastwood. Zelf ben ik wel fan van hem. Het is grappig om te zien hoe hij met de gebruikelijke gevangenisclichés geconfronteerd wordt en de gebruikelijke agressieve nicht een paar rake klappen verkoopt. Op een of andere manier blijft een dergelijk verhaal onderhoudend: jezelf bezig houden met minimale middelen, wat persoonlijke drama’s, een ontsnappingsplan bedenken en uitwerken. Buiten Clints aanpak kan ik niets bedenken dat ik niet eerder gezien heb. Dat het zich in Alcatraz afspeelt, doet er eerlijk gezegd niet toe. Ik heb nog nooit een gevangenisfilm gezien waarin het praktisch onmogelijk was om te ontsnappen. Uiteindelijk lukt het de hoofdpersoon (bijna) altijd wel. Ik vond het wel aardig, maar zonder Clint had ik het waarschijnlijk een ster minder gegeven. Ik vraag me ook altijd af wat de gevangenen gedaan hebben om in zo’n gevangenis te verzeilen. Het zijn altijd van die keurige, brave burgers die je ziet.
Stoux
Film zelf is geen hoogvlieger maar de mythe geeft de film iets extra's, zeker als je zelf op het eiland geweest bent.
Daan258
Een mooie, interessante en boeiende film met prima acteerwerk van Clint Eastwood, verveeld geen moment.
Zeker het kijken waard.
eRCee
- 1979 stemmen
Mee eens, de film past in dat rijtje, maar is wel de minst bijzondere van de drie.
K. V.
Alweer zo'n klassieker op tv, dus maar eens meegepikt. 'k vond het wel een prima film. Ondanks dat je al kunt raden hoe de film zal aflopen, werd het toch boeiend gebracht.
Wel jammer dat we eigenlijk heel weinig over het hoofdpersonage te weten komen.
Verder deed de cast het wel prima en kwam overtuigend over.
De moeite om eens te (her)bekijken en ondanks de redelijk lange speelduur wist de film te boeien.
gauke
Het eentonige gevangenisleven (Alcatraz was jarenlang de hardste en strengste gevangenis in de wereld) werd in deze klassieker minutieus in beeld gebracht (de ontmenselijke routine). Het verhaal zelf was simpel, maar de regisseur wist de de ontsnapping door dramatiek en intensiteit spannend te maken. In het begin duurde het wel even voordat de zaak aan het rollen gebracht werd. Clint Eastwood schitterde ditmaal in een uiterst zwijgzame rol.
Geno
Zonder enige twijfel een klassieker. En zonder enige twijfel hoort deze film in de top zoveel van beste films ooit te staan. Lange stiltes, korte direct dialogen, alleen de essentie in beeld gebracht, de menselijke maat, zeer krachtige underacting van Clint Eastwood, muziek is mij al helemaal ontgaan (ook een verademing)..., en er zullen voor de kenners zeker nog meer of belangrijkere aspecten zijn die deze film mede tot een mijlpaal maken in de cinematografie. Want het effect op de kijker en de vereenzelviging met de hoofdrolspeler is hierdoor, hoe dan ook, optimaal.
Escape from Alcatraz is, ondanks dat het nu wat gedateerd overkomt, alleen al door het gevangenisregime en door de soms wat gedweeë gevangenen, een must see voor iedere filmliefhebber.
4 *
knusse stoel
Wat zal ik nog toevoegen aan alles wat er over deze film al is geschreven?
Nog een woord en dat is; GEWELDIG!
John Barry
Escape from Alcatraz is een erg sterke film over de waargebeurde ontsnapping van Morris en van nog een paar andere gevangen uit Alcatraz.
Dit is een film met een erg donker sfeertje. Al vanaf het begin van de film word er al een donkere en grauwige sfeer neergezet. En die sfeer blijft dus de hele film hangen. Deze film heeft een rustig vertel tempo. Op een rustige manier krijg je te zien, hoe Morris en zijn vrienden de ontsnapping plannen. Ook laat de film zien hoe het leven voor een gevangene was in Alcatraz. En je krijgt goed te zien hoe streng het regiem daar was. Er word niks geromantiseerd of verergert. Je krijgt gewoon te zien hoe het daar was.
Naast dat de film een constant grauwige en donkere sfeer heeft , heeft de film ook voor een groot deel een spannende sfeer. De spanning is in de film om te snijden. Vooral wanneer Morris en zijn vrienden ook echt goed beginnen met hun ontsnappingsplannen ten uitvoer te brengen , stijgt de spanning tot grote hoogte. Je zit in deze film op het puntje van je stoel. Het laatste stuk van de film als de Morris en zijn vrienden ook daadwerkelijk gaan ontsnappen is bloedstollend.
Clint Eastwood speelt in deze film Frank Morris. Eastwood doet dit geweldig. Dit soort rollen zijn hem op het lijf geschreven. Een man van weinig woorden, maar daden. Zoals bijna altijd straalt Eastwood een soort coolheid uit. Eastwood zet in deze film op een geweldige manier Frank Morris neer. Ook de rest van de cast acteert naar behoren.
Klein minpuntje van deze film is de niet helemaal uitgewerkte rol van English. English en Morris krijgen in deze film een soort van vriendschap met elkaar. Maar deze vriendschap word niet zo goed uitgewerkt. Er word in de film niet zo veel met die vriendschap gedaan. Dit is jammer maar ook niet meer dan dat. Echt storend is het niet omdat de hoofdverhaallijn over de ontsnapping gaat en die verhaallijn is juist wel subliem uitgewerkt. Maar toch is het wel een beetje zonde dat de filmmakers een kleine kans laten liggen.
De film heeft een open einde. Ik moet toegeven dat ik meteen na het kijken van de film wat ben gaan opzoeken over de mogelijkheid of Morris en zijn vrienden het toch wel hebben overleefd. Want dat is natuurlijk de grote vraag: Zijn ze verdronken of niet ? Dit is een vraag waar veel mensen al over hebben nagedacht. Voor beiden mogelijkheden is wel wat op te zeggen en een simpel antwoord is er dan ook niet. Hoe dan ook ,het einde is een interessante hersenkraker.
Al met al vond ik Escape from Alcatraz een erg goede film.
4,5 ster voor deze film.
m1701
Heerlijke film.
Blijft geweldig om te kijken.
Eastwood speelt z'n rol ook erg goed.
His Holiness
Mijn nummer één ever.
(The Shawshank Redemption - de nummer één - is er van afgekeken.)
Rustgevende film. Begint al met de rit van de boot naar het eiland.
De regen en het monotone geluid van de ruitenwissers van de boot.
Ik hou van Clint Eastwood. Geweldig om hem te zien!
Film is boeiend van begin tot eind.
Film met een mooi eind: de ontsnapping lukt.
Film met een nasleep: gevangenis gaat dicht.
Overigens: Volgens Discovery Channel moeten ze vanwege de stroming ergens anders aan land zijn gekomen.

'Escape from Alcatraz' met Clint Eastwood verdwijnt zeer snel van Netflix

'Escape from Alcatraz' staat binnenkort weer op Netflix: 'Dit is voor mij de ultieme gevangenisfilm'

Deze klassiekers voegde Netflix vandaag toe aan het aanbod

Lockdown: een greep uit de beste gevangenisfilms ooit gemaakt

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966