menu

Escape from Alcatraz (1979)

mijn stem
3,78 (3094)
3094 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Thriller
112 minuten

geregisseerd door Don Siegel
met Clint Eastwood, Patrick McGoohan en Roberts Blossom

Op 18 januari 1960 landde Frank Morris onder zware bewaking op Amerika's meest gevreesde en beruchte gevangenis op het eiland Alcatraz - een geïsoleerde vesting waarheen uitsluitend de gevaarlijkste misdadigers overgebracht werden en vanwaar geen terugkeer mogelijk was. Gedreven door een sterke vrijheidsdrang en getergd door de gewetenloze en willekeurige straffen van de gevangenisleiding begint hij samen met een paar medegevangenen een plan voor te bereiden wat nog niemand gelukt is: ontsnappen van Alcatraz.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=j8c7vTZYVEw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Tommeh
3,5
Ik vind dat je deze film niet kan vergelijken met Shawshank Redemption. In deze film staat het ontsnappen centraal, en in Shawshank Redemption is dat totaal niet het geval.

Ik vond het een zeer goede film, met een uitstekende Eastwood.
3,5 sterren

avatar van starbright boy
3,5
starbright boy (moderator)
Degelijke, goed gemaakte gevangenisfilm. Prettig sober. Eastwood is geweldig.

3.5*

avatar van Hando
2,5
Al vanaf het moment dat Morris de gevangenis Alcatraz betreedt, wordt het startsein gegeven voor de wedstrijd onsnapping versus bewaking. De gevangenis is volgens de vele verhalen waterdicht en heeft een legendarische status. Morris is een notoire ontsnapper. Een ideale voorwaarde dus voor een epische strijd.

De film focust zich puur op het ontsnappingsproces. Men snijdt wel wat persoonlijke kwesties aan van de personages, maar ze werken die niet verder uit. Enigzins jammer, maar misschien redt het de film ook wel. De ontsnapping levert veel spanning op en keer op keer vraag je je af wat ze nu weer voor oplossingen bedenken voor de problemen die ze tegenkomen.

Tot slot nog een compliment voor Eastwood. Hij zet een sterke rol neer als de stoere maar intelligente Morris. Zijn droge opmerkingen en acties sierden de film.

Sterren: 3

avatar van Madecineman
3,5
Madecineman (moderator)
Grappig om deze weer eens terug te zien. Het blijft een leuke gevangenisklassieker met Dirty Harry eens achter de tralies.

De film moet het vooral hebben van het voortdurende kat-en-muis-spel tussen gevangenen en bewakers. De spanning blijft constant voelbaar. Daarnaast is het natuurlijk heel gaaf dat de film daadwerkelijk in Alcatraz geschoten is.
De film laat echter wel wat punten liggen door het voor de kijker wel heel makkelijk te maken om sympathie te krijgen voor het geboefte. Natuurlijk, de conservatieve redneck directeur heeft het gevang in een stalen bankgreep, en ook gevangenen hebben recht op een menswaardig bestaan. Maar de hoofdrolspelers in Escape from Alcatraz lijken me net iets te veel op brave burgers (je krijgt zelfs het idee dat ze er helemaal niet terecht zaten).
Met de spanning zit het bijzonder goed hier (wel jammer trouwens dat de film soms erg donker is) maar op het gebied van dramatische ontwikkelingen had de film wel wat sterker mogen zijn.

Daarom een goede 3.5*

Grappig is trouwens dat ik ook regelmatig aan "die andere" gevangenisfilm moest denken; The Shawshank Redemption. Alhoewel dat een heel andere film is , meer fantasie, zijn bepaalde gelijkenissen uit het gevang wel erg opvallend. Maar ja, misschien lijkt het leven in de gevangenis ook wel gewoon erg op elkaar.

avatar van HarmJanStegenga
4,0
Geweldige film die voor tegenwoordige toppers als The Green Mile en The Shawshank Redemption een groots voorbeeld is geweest! De klassieke status van deze film is erg hoog en dat is terecht, want dit is een steengoede film! Clint Eastwood speelt zoals gewoonlijks zijn eigen rustige rolletje die nooit verveelt. Daarnaast is de opbouw van spanning erg goed en weet de film vooral op het einde je op het topje van je stoel te houden! Echt een topper!

avatar van kArIzMa_Movie
4,0
Een goeie ontsnappingsfilm. De film kent een trage, doch uitermate boeiende opbouw. Clint Eastwood acteert (zoals we van hem gewend zijn) zeer goed. Kortom: een goeie film die je zeker (als je van vrij spannende films houdt) een keer moet bekijken!

Aan 'Shawshank Redemption' kan deze film echter niet tippen. 4*

3,0
Een goede film met een zeer spannend einde maar om hem in een toprangschikking onder te brengen .... ?
Soms kreeg ik de indruk dat Alcatraz grotendeels bevolkt wordt door in feite goede mensen die alleen even pech hadden gehad.

avatar van Onderhond
2,0
Vind de vergelijkingen met TSR maar pover. Daar draait het meer om sentiment, hier draait het om de ontsnapping. Dat er wat parallelle verhaallijntjes zijn verder zal best.

Vermakelijk maar pover uitgewerkt filmpje. Dat het einde al meteen duidelijk is mag logisch zijn, maar dat het hele plan halverwege de film al uitgestippeld werd vond ik wat minder. Ook de vlotheid van het geheel ging een beetje tegenstaan. Wel érg veel toevalligheden, met af en toe een verplicht spanningsmomentje.

Verder lijkt Eastwood mij hetzelfde type acteur als een Kitano. Eigenlijk kunnen ze niet acteren, en moeten ze alles hebben van hun presence. Die moet je dan maar net leuk vinden, anders zit je elke film naar dezelfde irritante persoon te kijken. Eastwood vind ik maar slapjes.

Gelukkig duurt het allemaal niet te lang, al is het begin toch net wat te traag. Duurt toch een uurtje alvorens de onsnapping in tweede versnelling komt. Visueel erg pover en af en toe een irritante soundtrack, waarbij het voor mij niet altijd even duidelijk was welke geluiden tot de omgeving behoorden en welke tot de soundtrack.

Ook bij momenten wat ongeloofwaardig, vooral hun escapades op het dak vond ik wat vreemd. Ze gooien zo'n ventilatording van een pijp, er wordt even gekeken met het licht en dan is het wel goed ? Mjah.

Gelukkig kijkt het vlot weg, maar daar is het meeste dan ook wel mee gezegd. Had een betere uitwerking verdient. Nu blijft het een kleurloos filmpje.

2*

avatar van Theunissen
3,0
Zeker geen slechte film maar het ging wel allemaal een beetje makkelijk. Het is dat Clint Eastwood er nog iets van maakt maar zonder hem was dit waarschijnlijk een film om snel te vergeten.

Dat deze film in de Top 250 staat verbaasd me wel enigszins.

avatar van misterwhite
Een leuke film, maar ik vind het nu niet echt een geweldige topper.

avatar van rep_robert
4,0
Sterke film!!

Ondanks dat het niveau niet grensverleggend is, blijft het een sterke film.
Wat mij vooral aanspreekt in deze film is de grauwheid. Er wordt weinig geromantiseerd en het komt gewoon over als de keiharde waarheid.
Clint Eastwood is zoals je hem gewend bent, niet een man van heel veel woorden, maar wel eerlijk en erg hard.
Hier en daar zit er humor in de film en kan je er ook leuke quotes uithalen:

English:Now you didn't sit down for two reasons, either you scared or you just hate niggers.
Frank Morris: I'm not scared,
......
Frank Morris: I just hate niggers
.

of een leuke verwijzing richting het acteerverleden van Eastwood:
Clarence Anglin:What movie is playing this week?
John Anglin: Some cowboy piece of shit
[goes into Italian-American voice]
John Anglin: 'ey, least dey could show was a gangsta movie!
[laughs]
Frank Morris: I may have found a way out of here


Zoals mensen hierboven melden over het feit over hoe ze alle spullen verborgen. Gewoon achter het ventilatierooster. Een aantal spullen hadden ze ook al op hun geheime plekje neergelegd. Wordt zelfs gezegd in de film en je ziet hem dat wassen hoofd dacht ik ook achter het neprooster weghalen. Dat het verder niet overduidelijk in beeld komt doet daar verder niks voor onder. Soms is het juist wel leuker dat je dingen aan je verbeelding over kunt laten.

Al met al een sterke gevangenisfilm met een goede, grauwe sfeer. Met leuke en creatieve ontsnappingstrucages en redelijk tot goed/sterk acteerwerk van de cast. Alleen de soundtrack is een beetje oubollig en komt ook niet helemaal goed over op mij.

4*

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Je zit bij gevangenisfilms al snel in het zelfde schuitje. Gevangenen waar je sympathie voor hebt, andere die de boel verzieken, pogingen om te ontsnappen, enkele oude gevangen die er al bijna heel hun leven zitten, ... De vergelijking met films als Green Mile, Papillon en Shawshank Redemption is dan ook snel gemaakt. Zelfs de muis van The Green Mile en de poster van Shawshank Redemption zijn verre van origineel blijkt.

De spanning in deze film is gelukkig een pak hoger. Het accent ligt vooral op de ontsnapping. Waarom Morris er zit en z'n achtergrond doet er niet toe. Geen melancholische gedachten of sentimenteel gedoe. Lekker droog en dat mag wel. Geen idee hoe het er in Alcatraz aan toe ging, maar over het algemeen waren de gevangenen nogal braaf moet ik toch vaststellen.

Qua acteerwerk is het niet veel soeps echter en buiten de spanning is er van verhaal ook niet veel te merken. Maar Eastwood's presance maakt veel goed en de spanning werkt gelukkig wel. Een film die als voorbeeld diende voor het genre, maar een echte topper op zich is het toch niet helemaal. Maar wel een stevige film om te genieten. En dat is ook niet slecht, niet waar?

avatar van Montorsi
3,5
Had ooit wel de laatste 45 minuten gezien, nooit helemaal, en dat vond ik uiteraard te weinig om zijn stem op te baseren.

Heel erg veel heb je het eerste uur niet gemist, maar voor de aanloop zijn ze wel essentieel. Gewoon een lekker wegkijkende film, erg bijzonder is het ook allemaal niet, maar wel onderhoudend. Leuk om de opzet van de plannetjes te zien, leuk gebracht, en erg goed geacteerd. Eastwood knalt er verder wat aardige oneliners uit.

Misschien net iets minder dan TSR, omdat de onderlinge relaties en de drijfveer wat minder goed zijn uitgewerkt. Daar was het verrassende element uiteindelijk overheersend, hier ligt de nadruk 100% op de ontsnapping.

3.5*

avatar van rensie32
4,0
Heb de film zojuist gezien en moet zeggen dat hij me echt meeviel! Veel gelijkenissen met The Shawshank Redemption, leek net dezelfde gevangenis...

Een goede opbouw van de film waarin rustig naar het hoogtepunt wordt toegewerkt. Clint Eastwood speelt zoals gewoonlijk weer top, maar over de bijrollen was ik minder enthousiast. Zo was ´Wolf´ in de korte stukjes die ik zag, niet echt overtuigend.

Wat me wel opviel, was dat die gevangene, Doc volgens mij, zomaar een bijl mocht gebruiken. Lijkt me sterk dat dat in het echt ook zomaar mag....

Het open einde past gewoon bij het waargebeurde verhaal - niemand weet of ze zijn ontsnapt of verdronken. Ook al wist ik wat er ging gebeuren, het bleef spannend en boeiend.

Omdat ik me goed heb vermaakt, en dit een bovengemiddelde gevangenisfilm is, geef ik 4 sterren.

avatar van Metalfist
4,5
No one has ever escaped from Alcatraz... And no one ever will!

Het was al lang geleden dat ik Escape from Alcatraz nog eens had opgezet. De film was in mijn geheugen iets te overrated maar zeker en vast niet slecht. Nu is mijn smaak ten opzichte van vroeger toch wel sterk verandert dus wou ik de film toch nog eens een kans geven. Blij dat ik dat heb gedaan.

Al vanaf de openingsscène kreeg ik de indruk dat dit wel eens een andere ervaring kan zijn dan vroeger. De eerste paar minuten zorgen dan ook voor een heerlijke maar deprimerende en kille sfeer die de film nooit echt verlaat. Voor die sfeer ben ik Siegel dan ook ontzettend dankbaar want de laatste tijd heb ik teveel films à la Shawshank gezien waar alles er maar zeer lieflijk en vriendschappelijk aan toe gaat, hier is dat niet het geval. Oké, Morris sluit wel een aantal vriendschappen (ook met een neger) maar nergens komt dit zo geforceerd over als in die andere films. Eerlijk gezegd, ik wist niet dat er effectief ooit iemand uit Alcatraz was ontsnapt (het is allemaal ver voor mijn tijd gebeurd) maar heel de ontsnapping kwam op één vlak een tikkeltje ongeloofwaardig over, met name de hoofden die werden nagemaakt. Ik zou helemaal niet weten hoe ik zoiets zou moeten maken maar volgens Wikipedia is dit effectief gebeurt en er zijn zelfs foto's van de kop van Morris. Gelukkig zit de rest van de film wel bijzonder sterk in elkaar en dat is vooral te danken aan de rustige opbouw. Siegel neemt zijn tijd om het verhaal te vertellen en wilt ook niets overhaasten en juist daarmee komt de rest van de ontsnappingspoging geloofwaardig over. Hoewel de film natuurlijk ook zijn clichés kent. Het lijkt me zelfs moeilijk om nu nog een gevangenisfilm te maken die hier geen last van heeft maar in zijn tijdsgeest gezien is Escape from Alcatraz wel één van de voorlopers die zijn stempel heeft gedrukt op latere films zoals Shawshank en Green Mile. Ook qua personages komt het allemaal bekend voor maar storen doet het nergens. Het is trouwens wel jammer dat er op mijn dvd hoes even doodleuk staat uitgelegd dat ze met drieën zijn wanneer ze ontsnappen dus was het al wel vrij snel duidelijk dat Butts niet ging ontsnappen. Het zorgt nog wel voor een uitstekende scène wanneer hij hopeloos staat te springen aan het rooster.

Tjah, Clint Eastwood. Wat valt er nog over de man te zeggen dat er nog niet is gezegd? Velen irriteren zich blijkbaar aan zijn stereotiepe rollen maar die vlieger gaat bij mij niet op. Eastwood is gewoon Eastwood en weet in mijn ogen vaak perfect een rol naar zich toe te trekken. Is hij nu een flik, gunslinger, bokstrainer, ... Elke keer weet hij zijn rol perfect te vertolken en ook hier is dat het geval. Die chagrijnige kop, die verbeten kop, ... Heerlijk! Met het ouder worden is dit precies nog meer het geval geworden. Escape from Alcatraz leek in het begin meer een one-man show van Eastwood te worden, niet dat ik daar iets op tegen heb, maar gelukkig is de rest van de cast ook van een zeer hoog niveau. Patrick McGoohan speelt een sterke rol als baas van de gevangenis maar de beste vertolkingen behoren toch tot bij de rest van de gevangenen. Roberts Blossom als de schilder Doc, Jack Thibeau en Fred Ward als de broertjes Anglin, Paul Benjamin als English en natuurlijk Larry Hankin die de rol van de sullige Butts neerzet.

Uiteindelijk is Escape from Alcatraz gewoonweg een ijzersterke gevangenisfilm. De film ontsnapt niet aan de clichés maar het blijft de moeite waard, vooral door de sterke rollen van de cast en de rustige opbouw van het verhaal. Het was de 5e en laatste keer dat Siegel met Eastwood samenwerkte maar samen met Dirty Harry behoort dit tot een selecte groep pareltjes.

4.5*

avatar van chevy93
4,5
En dat is dan de volgende film uit mijn (Clint Eastwood-)to-see-list. Ik vond het een ijzersterke film en ik heb zelden tot nooit zo ademloos zitten kijken naar een film met nagenoeg geen muziek.
Meestal mist een film zonder muziek toch een bepaalde dimensie. (Je merkt zo'n dimensie pas als er geen muziek bij zit).

Inderdaad wat gelijkenissen met The Shawshank Redemption en ook wel een beetje The Green Mile. Volgens mij is zelfs Prison Break deels op deze film gebasseerd.
Niet dat ik bovengenoemde titels nu opeens slecht(er) vind, maar is gewoon het vermelden waard

Enige minpunt: Af en toe ging het mij wat te makkelijk, een bewaker merkt het echt wel als je een hoofd van papier-maché neerlegd ipv je echte eigen hoofd. Ook kwamen ze wel erg gemakkelijk aan spullen voor zo'n strengbewaakte gevangenis.

Ik vond het jammer van het einde, maar na wat research (op wikipedia) ben ik erachter gekomen dat het nooit zeker is of ze nou wel of niet heelhuids ontsnapt zijn. Prachtig einde dus!
4,5*

'Now you didn't sit down for two reasons, either you scared or you just hate niggers.
I'm not scared ... I just hate niggers.
'

avatar van belizard
4,5
Geweldige film.
Geweldig geacteerd en het verhaal is ook goed. Het einde vond ik, zeker nadat ik keek naar de werkelijke gebeurtenis, heel erg goed.
Ik vond wel dat sommige dingen hun iets te makkelijk af gingen, maar daar stoorde ik me eigenlijk niet echt aan.
Verder denk ik dat ik na het zien van deze film binnenkort meer films met Clint Eastwood ga kijken (zo goed vond ik hem acteren ).

avatar van brabusRUS
5,0
Welcome to Alcatraz

Dit is voor mij de ultieme gevangenis film. Zelfs beter dan TSH. Je kunt ze weliswaar niet echt vergelijken.
Heerlijk duister sfeertje hangt er in de film. Ook de characters waren erg interessant en realistisch. Vooral Clint was super in zijn rol als Morris. Ook zit er genoeg spanning in de film.

Gewoon super amusant hoe Morris zijn plan uitwerkt om uit de gevangenis te komen.

Een klein voordeel van mij, voorafgaand aan de film, is dat ik het hele verhaal niet wist. Ik daardoor vaak op het puntje van de stoel.

Dikke 5*

avatar van Vinokourov
4,0
Prima film ! Een gevangenissetting doet het (mits goed aangepakt) altijd wel goed met de opbouw van karakters en hier in deze film is dat niet anders. De ontsnappingspoging zelf vond ik ietwat onduidelijk gefilmd, maar spanning was de hele tijd gelukkig wel voelbaar.

avatar van John Lee Hooker
4,0
Ben het eens met Vino, het is een prima film. Maar echte hoogtepunten of mooie dialogen zitten er niet tussen. Het is een constant tempo, maar tijdens de ontsnapping had wel wat meer spanning kunnen zitten en het is jammer dat sommige stukken daarbij zo donker gefilmt zijn.

- 4 -

avatar van simonvinkie
3,5
Ook na de herziening is dit een sterke gevangenis film gebleken, al ga ik er wel een halfje vanaf halen. De film moet het vooral hebben van de rauwe sfeer, de acteerprestaties van Eastwood en de rest, en het laaste uur, waarbij vooral de ontsnapping stijlvol in beeld wordt gebracht. Eastwood zet in Escape from Alcatraz een personage neer zoals we hem graag willen zien. Hij krijgt misschien niet veel diepgang mee, maar daardoor blijft hij wel mysterieus. Maar verder vond ik dit een sterke film. Ietsje minder dan de vorige keer dat ik hem zag, maar nog steeds erg spannend en boeiend.

3,5*

avatar van maxcomthrilla
3,0
Een fijne ontsnappingsfilm, die weinig heeft te lijden onder zijn voorspelbare imago. Dat is vooral te danken aan een vlot plot verloop en een relevante aanloop naar de ontsnapping. In het begin vond ik het regime op Alcatraz niet zo doortastend streng, maar al snel bleek dat het een grote verschrikking was aldaar.

Het moment dat de gevangenisdirecteur de priveleges van iemand afnam deed mij denken aan de minstens zo sadistische gevangenisdirecteur uit The Shawshank Redemption. Aardig vermaak, maar zeker niet meer dan dat. Een kleine 3,5*

avatar van A.L.I.E.N
4,5
Escape From Alcatraz

Geweldige film! Ik had deze vroeger ooit eens op TV gezien, en hij heeft me eigenlijk nooit meer losgelaten. Een geweldig verhaal, met een geweldige cast en een donkere unieke sfeer. Dat allemaal in een film over een van de meest tot verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de geschiedenis.

In 1960 komt Frank Morris aan op "Alcatraz", s'werelds meest gevreesde gevangenis, waar de hele V.S. hun menselijk afval kan dumpen. Een gegeven dat later veel terug komt in verschillende SF films (zie: Fortress b.v.).De openingsscène zet meteen de toon, De politieboot die 's nachts aankomt in de gietende regen, en in de verte zie je nog een glimp van San Fransico, de bewoonde wereld. Clint Eastwood zet een fantastische prestatie neer als gevangene Frank Morris, iemand die een zeer hoog IQ zou hebben gehad. Al vanaf het moment dat Morris aankomt in "Alcatraz" (waaruit nog nooit iemand ontsnapt is) begint hij al te zoeken naar een uitweg. Wanneer hij op gesprek moet bij de gevangenisdirecteur Olin B. Blackwell (subliem gespeeld door Patrick McGoohan), weet hij echter al een nagelvijl te stelen. Dit zal echter de sleutel vormen tot de ontsnapping uit "Alcatraz."!

Toen ik deze film voor het eerst zag, toen vond ik het een goede film, maar ook niet echt meer dan dat. Maar laatst heb ik hem op VHS eens gekocht en herzien. Hij is mij veel beter bevallen. De film heeft een beklemmende sfeer, die de hele film lang blijft aanhouden. Je voelt soms echt de spanning langs je rug lopen als Frank Morris tijdens lange nachten aan het graven is, wetende dat hij op elk moment kan betrapt worden door een van de "gemene" bewakers. Maar ook de rest van de cast was goed. Roberts Blossom als Doc, een triestig personage in de film waar mee je in de film medelijden begint te krijgen. Larry Hankin als het groentje Charley Butts (in werkelijkheid heette hij Allen West). Fred Ward en Jack Thibaeu als de Anglin broeders, Paul Benjamin als "English" en een figurante rolletje voor Danny Glover, als een van de gevangenen. Echt een knap gemaakte gevangenisfilm van Don Siegel (Dirty Harry). Ook zeer goed is het open einde van de film, wat natuurlijk ook niet verwonderlijk is, want Frank Morris en de Anglin broers zijn nooit meer teruggevonden. Indien Frank Morris nog zou leven, dan zou ie nu (2010) ongeveer 84 jaar zijn.

Het is trouwens raar dat dit waargebeurde verhaal, zo goed als niet meer is verfilmt, als je bijvoorbeeld kijkt naar hoeveel films er al zijn van "Titanic" of "A Christmas Carrol" enz. enz... Het zou wel leuk zijn mocht er nog eens een film over gemaakt worden. Maar toch vindt ik "Escape From Alcatraz" een van de beste gevangenisfilms aller tijden hoor.

Een welverdiende 4.5!

avatar van Fran
4,0
Na Shawshank vind ik deze film ook één van de spannendste gevangenisfilms. Alhoewel Shawshank compleet anders is neergezet dus eigenlijk zijn de films niet te vergelijken. Deze film komt ook heel authentiek over. De gehele sfeer ademt uit hoe het geweest had moeten zijn daar in de gevangenis. Ook hier zet Eastwood weer een knap stukje acteerwerk neer. Je zit vanaf het begin tot het einde op het puntje van je stoel. Zeer spannende film dus.

avatar van Mescaline
3,5
Mescaline (moderator)
Eindelijk deze klassieker in zijn geheel bekeken en ik was jammer genoeg niet zo onder de indruk als ik gehoopt had. Clint eastwood´s personage mag dan stoer zijn, hij toont wel erg weinig emoties waardoor het voor mij moeilijker werd een band met dit personage te krijgen.
Ook de gesprekken en het contact onder de gevangenen had meer naar boven mogen komen.

Gelukkig heeft Escape from Alcatraz wel een goede sfeer en genoeg dingen om de film boeiend en kijk baar te houden.

Vermakelijk en zeker ook een indrukwekkend plot, maar op de 1 of andere manier had ik er toch meer van verwacht.
Misschien teveel verwend met films als Shawshank en Green Mile?3,5*

avatar van AGE-411
3,5
Ik zei het al bij Dirty Harry. Dit zijn het soort films dat bij mij altijd wel in de smaak kan vallen. Een hoop stoere jongens en een paar slechteriken. Dat in een ietwat duister Amerikaans sfeertje. Heerlijk om zo je avond met af te sluiten.
Hoogstaande cinema? Zeker niet.
Aan de relatief hoge score te zien had ik stiekem verwacht dat dit wat beter ging zijn dan het typische; hierboven beschreven Amerikaanse TV-product. Ik zie echter niet in welk opzicht deze film zich van zijn soortgenoten moet onderscheiden.

De film haalt dus gewoon zijn punten uit de degelijkheid. Een film die over de hele lengte spannend is en nergens verveeld, ook al weet je de uitkomst van de film al (die kerels zijn gewoon legende). In dit soort films heb je ook een sterke man nodig, en dat is hier natuurlijk Clint Eastwood. Ik moet wel toegeven dat ik hem veel minder stoer vind dan als Dirty Harry, Josey Wales of de man zonder naam. Hij springt er niet echt uit en doet ook geen stoere one-liners. Bij de andere films die ik opnoemde heb je wanneer je de film ziet een week lang de neiging om op elk moment Clint na te doen
Niet enkel Clint laat je onverschillend, ook de rest kan je eigenlijk of niets schelen.

Een andere opmerking is dat de gevangenen er nogal soft uit zien. In de gemiddelde middelbare BSO-school zitten meer figuren die er angstaanjagender uit zien dan het gros van de mietjes in deze film. Als je wat research doet zie je ook direct dat de echte ontsnapte gevangenen er een stuk ruiger uit zagen.

Ik zie wel wat elementen die ik ook terug vind in andere gevangenisklassiekers als ‘The Green Mile’ en ‘Shawshank Redemption’. Stephen King heeft wellicht ook goed naar deze film gekeken voor hij die boeken schreef (die later dus verfilmd werden).

Om toch maar af te sluiten met iets goed; het einde. Ik was eens curieus hoe ze dat gingen aanpakken. Ik ging er van uit dat men slechts 2 opties had: Men kon ze laten overleven of ze laten verdrinken (minder waarschijnlijk, dacht ik). Men heeft het goed opgelost, en het piekert toch even na, na de film. (Ook al is het waargebeurt)


Kleine 3,5*

avatar van El  Loco
4,5
Escape From Alcatraz moet het zeker en vast niet hebben van zijn onvoorspelbaarheid, net zoals bij bijvoorbeeld de Titanic weet je hoe de film gaat eindigen. De vraag is niet of hij gaat ontsnappen, maar hoe hij gaat ontsnappen. Alhoewel ikzelf niet eens wist dat er ooit iemand was ontsnapt uit Alcatraz, maar blijkbaar geeft de film op geen enkele moment verkeerde informatie over hoe het precies is gebeurd. Escape From Alcatraz moet het gewoon hebben van de manier waarop het hele verhaal wordt verteld, waarbij geen enkel detail aan ons oog voorbij gaat. Don Siegel neemt rustig de tijd om de opbouw van de film te verzorgen. De openingsscène waarbij Frank Morris met de boot naar Alcatraz wordt gebracht, geeft meteen een donkere en kille sfeer aan de film mee. Maar ook daarna wordt er erg sterk naar de climax opgebouwd. Vanaf het moment dat Frank begint te graven, tot het moment van de ontsnapping is de spanning steeds te snijden. Dan denk ik vooral aan de scène waarbij de cipier bijna had ontdekt dat niet Frank Morris in zijn bed lag, maar wel een hoofd van papier-maché.

Sinds ik the Shawshank Redemption enkele jaren geleden heb gezien, kan ik geen andere gevangenisfilm kijken zonder hem te vergelijken met The Shawshank. Wat meteen al duidelijk is, is dat de 2 films een aantal gelijkenissen vertoont. Geen grote verhaallijnen, maar eerder kleine details, zoals een homoseksuele gevangene die uit is op een avontuurtje met de nieuwe gevangene. Of een iets oudere medegevangene die eten vraagt voor zijn klein huisdiertje, of de vriendschap tussen een blanke en een zwarte. Zelfs de Bijbel die wordt gebruikt om het gereedschap te verbergen en zo symbolisch staat voor “de verlossing”. Het zijn duidelijk allemaal kleine details die worden overgenomen, maar daaruit blijkt dat Escape From Alcatraz een belangrijke voorloper is geweest voor de latere gevangenisfilms. The Shawshank Redemption blonk wel uit in het creëren van verschillende bijplotjes, hetgeen ik een beetje mistte in deze film. De vriendschap met English en de vijandschap met Wolf bijvoorbeeld konden veel beter worden uitgewerkt.

Tja Clint Eastwood, wat kan je over die man nog vertellen. Speelt hij nu een cowboy, politieagent of gevangene, hij weet er altijd weer iets geweldigs van te maken. Ook leuk is de verwijzing naar zijn filmcarrière op een gegeven moment:

Clarence Anglin: What movie is playing this week?
John Anglin: Some cowboy piece of shit
[goes into Italian-American voice]
John Anglin: 'ey, least dey could show was a gangsta movie!
[laughs]
Frank Morris: I may have found a way out of here

De rest van de cast deed het ook prima, al leek het vaak op een one-man-show van Eastwood. Voor mij mocht het personage English veel meer aan bod komen, maar ook de directeur en de 2 broers blijven wat dat betreft in het ongewisse.

Escape From Alcatraz is een sterke gevangenisfilms met een goede opbouw en een constante hoge spanningsboog.

4*

avatar van martijn011
4,0
Spannende film.

Ik hou wel van gevangenis- en ontsnappingsfilms. Had deze jaren terug eens gezien en ik zag dat ik nog niet gestemd had. Vond het onderhand ook wel tijd worden voor een herziening dus dat kwam mooi uit.

Ik kan mezelf ook wel een Eastwood-fan noemen. Ben gek op z'n westerns maar ook andere genres met hem in de hoofdrol kunnen me wel bekoren. Zo vind ik bijvoorbeeld Gran Torino en Million Dollar Baby ook goede films.
En ook hier laat hij zien dat hij tot de absolute top behoorde. Genieten geblazen en ik verbaas me altijd over de enorme rust die hij over zich heeft.

Het verhaal wordt in alle rust verteld, maar is o zo spannend. Vooral bij de uiteindelijke ontsnapping zat ik op het puntje van mn stoel.
Deze film kan zich meten met de top van dit genre en krijgt daarom ook vier dikke sterren!

4,5
Wat een heerlijke film is dit zeg. Direct aan het begin wordt je er door geboeid en dat houdt eigenlijk pas op als de aftiteling klaar is. Clint Eastwood zet een geweldig personage neer, waar je mee mee gaat leven. Het verhaal wordt heel rustig vertelt, maar is toch ontzettend spannend. Daarnaast zit het verhaal heel goed in elkaar. Doordat de bewakers denken dat het onmogelijk is om te ontsnappen lukt het de drie uiteindelijk toch. Het lijkt onwerkelijk, maar dat is het niet. Voor mijzelf was dit naast een mooie film ook een feest der herkenning. Afgelopen zomer ben ik op Alcatraz geweest en het is heel leuk om al de locaties terug te herkennen.

Wat mij betreft is dit echt een topfilm die een 4.5* zeker verdient.

avatar van Spetie
4,0
”There's always the possibility that some asshole will be offended. Isn't there?”

Een erg mooie gevangenisfilm uit de 70er jaren, met een hernieuwde samenwerking tussen regisseur Don Siegel en acteur Clint Eastwood, die hiervoor ook al enkele keren succesvol met elkaar samenwerkten.

Ik zal niet ontkennen, dat ik een behoorlijk zwak heb voor dit genre en voor Clint Eastwood. De combinatie ervan kan dat ook bijna niet misgaan en dat doet het ook zeker niet. Eastwood speelt de rol van Frank Morris vol overtuiging. Hij is eerlijk en hard en zijn gezichtsuitdrukkingen zijn overtuigend op de momenten dat het moet. De rest van de cast is redelijk onbekend voor mij, maar doet het naar behoren.

Siegel kiest voor een rustige opbouw en een rustig tempo. Dat werkt hier vrij goed. Langzaam maar zeker wordt je als het ware in het verhaal opgezogen en zie je hoe Frank zijn plannen maakt en tot uitvoer probeert te brengen. Hierbij wordt veel aandacht geschonken aan de details en hoe zo’n poging tot ontsnappen nu allemaal tot stand komt. Persoonlijk vond ik dat uitermate boeiend om te zien. De manier waarop Frank van zijn steentjes opkomt op de binnenplaats, is slim gedaan. Het lijkt aan de ene kant zo logisch, maar je moet er toch maar opkomen.

Verder is de film erg sfeervol en behoorlijk spannend. Vooral richting het einde tijdens de ontsnapping staat de spanningsboog erg hoog. Het uiteindelijke einde, waarbij het onduidelijk blijft of de ontsnapping gelukt is, vond ik ook wel goed en past goed hierbij. Een minpuntje is wel dat Frank en zijn helpers soms wel erg gemakkelijk aan de spullen konden komen die ze nodig hadden.

Gelukkig drukt het de pret niet heel erg en is en blijft Escape from Alcatraz een zeer vermakelijke en spannende klassieker, en een aanrader in het genre.

4,0*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:41 uur

geplaatst: vandaag om 16:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.