Genre: Actie / Misdaad
Gesproken taal: Engels, Spaans en Duits
Releasedatum: 23 november 2000
Bekijk via Videoland
Plot Shaft
"Still the man, any questions?"
De harde, maar coole detective John Shaft arresteert de racistische Walter Wade Jr. na een uit de hand gelopen ruzie. Maar Wade weet met gemak weer vrij te komen door de invloed en het geld van zijn rijke vader en door het feit dat de enige ooggetuige spoorloos verdwenen is. Als Wade twee jaar later opnieuw wordt opgepakt, zet Shaft alles op alles om die ene ooggetuige te vinden en Wade voorgoed achter de tralies te zetten. Maar ondertussen heeft Wade een deal met drugsbaron Peoples Hernandez, die Wade helpt door de ooggetuige om zeep te helpen.
John Shaft
"Uncle" John Shaft
Jimmy Groves
Curt Flemming
BoordAppel
Gewoon een gladde, goed gemaakte actiefilm met een standaard verhaal en goede acteurs. Jackson is echt een baaaad motherfucker en Bale kan perfect irritant kijken, zelfs Busta Rhymes doet t aardig. Alleen van de sex machine uit het beginnummer is niet veel meer over. Is de score trouwens gewoon van het origineel of hebben ze alleen t beginnummer gebruikt? 3,5*
Sportingerke
Vermakelijk was hij wel en op zich waren er wel een paar coole scènes. Toch was het voor mij weer een beetje teveel kevlarhelden met gigantische magazijnen en boterslechteriken met kromme lopen (waarmee ik bedoel dat de goede weer eventjes een mannetje of tien neerlegt, zonder zelf maar een schrammetje op te lopen en zonder kogels tekort te hebben.) en te weinig vernieuwende actie. Ook waren er te veel scènes die weinig met het verhaal te maken hadden en die tijd had gerust kunnen gebruikt worden om het verhaal met iets meer samenhang te brengen. Het kluwen waarin iedereen uiteindelijk betrokken is, mag dan wel gemakkelijk te ontrafelen zijn omdat alle personages nogal karikaturale zwart-wit uitersten zijn en dus niet al te veel op elkaar lijken, maar is erg over the top.
Een topfilm is het zeker niet, maar tijdverspilling zou ik het ook niet willen noemen.
Zeer standaard actiefilmpje dat door de aanwezigheid van Jackson nog enigszins de moeite waard is. Singleton blijkt zijn oude niveau niet vast te kunnen houden, een Bale ten spijt. Gemiddeld.
Leuke misdaad actie film met een goede Samuel L. Jackson. Voor de rest niet echt bijzonder.
Filmkriebel
Niet al te best. De film speelt zich duidelijk af in de jaren '90, gezien Richard Roundtree hier meedoet als de oom van de Shaft uit de jaren '70. Maar Singleton behoudt dan de muziek van Hayes, die niet meer in dit kader past, en we zien nog steeds truien met hoge cols. Of je maakt de remake volledig, en vervangt de 70s door R&B of rap, ofwel maak je een remake die zich opnieuw volledig in de jaren '70 afspeelt en waar de muziek bij past. Dit kon me helemaal niet meekrijgen.
Verder is dit een soort parodie, waarin racistische opmerkingen nooit ver weg zijn, Christian Bale vaak op zijn bek krijgt en Jackson de coole neger is van begin tot eind. "Shaft" van Singleton is blaxploitation op zijn slechtst.
Metalfist
Still the man, any questions?
Nog niet zo lang geleden Soul Men gezien, ook met Samuel L. Jackson maar vooral met wijlen Isaac Hayes. Daar was hij een acteur maar hij was vooral bekend om zijn rol in South Park en als componist van het bekende Shaft thema. De muziek kende ik, de film niet dus toen deze gisteren op VT4 na Wild Hogs kwam besloot ik maar wat langer op te blijven. Wel jammer dat Hayes de muziek blijkbaar heeft geschreven voor Shaft uit de jaren '70 en dat Singleton de boel gewoon heeft overgenomen...
Wat me direct opviel is dat Shaft overduidelijk het zwarte antwoord is op Dirty Harry. Een rechercheur die zijn eigen regels volgt, geen schrik heeft om geweld te gebruiken maar vooral naar iemand anders luistert. Net als Harry Callahan is John Shaft dan ook een geweldig personage maar dat wordt dan jammer genoeg een beetje om zeep geholpen door het plot. Het is allemaal zo verschrikkelijk cliché. Blanke man vermoord zwarte man, blanke man wordt opgepakt door zwarte rechercheur maar wordt door zijn connecties vrijgesproken, zwarte rechercheur zweert blanke man achter de tralies te draaien. Dat is Shaft in een notendop. Gaandeweg wordt er dan nog geprobeerd om een twist aan de film te geven door Wade te laten samenwerken met de drugsdealer Peoples Hernandez. Op zich niet slecht ware het compleet ongeloofwaardig is dat rich boy Wade zich inlaat met types zoals Peoples. Het enige waar de film me nog in verraste was dat Wade uiteindelijk wordt vermoord door de moeder wiens zoon hij heeft vermoord.
Samuel L. Jackson is cool. Net als Clint Eastwood weet hij zijn personage op fantastische wijze neer te zetten. Zonder Jackson had de film zonder twijfel een onvoldoende gekregen. Maar het is niet alleen Jackson die film naar een voldoende tilt. Een jonge Christian Bale zorgt in combinatie met Jackson voor een redelijk spannend einde dat volledig tot zijn rechts komt in tegenstelling tot de andere 'spannende' scènes die worden verneukt door de montage. Vooral die powerpointachtige overgangen mochten van mij verwijderd worden. Dan is er ook nog een derde acteur die zeker niet mag worden vergeten en dat is Jeffrey Wright die een uitmuntende drugsdealer neerzet.
De muziek was een beetje een teleurstelling. Natuurlijk het bekende Shaft theme is uitstekend maar de klassieke stukken passen niet echt bij de film. Misschien dat het in het origineel beter tot zijn recht komt.
Shaft bouwt op zijn hoofdpersonage en dat is maar goed ook want voor de rest stelt de film niet echt veel voor.
Minotaures
Redelijke actie hierin. Niet echt een goede misdaad-film, dit moet het meer van zijn rare actie hebben.
Die Shaft is ook niet te doden. 16 doden, zonder een wond aan achter gelaten te hebben.
Verhaal vond ik best rommelig. Maar wel grappige karakters die hierin meespelen. Busta Rhymes z'n karakter bijv.
movie acteurs
De film heeft wat mij betreft een voldoende gehaald, vooral door Samuel L. Jackson die de coole rol overneemt van Richard Roundtree als John Shaft. Roundtree zelf kwam ook een paar keer op de set. Geweldig ook op het begin en einde met dat heerlijke nummer Shaft van Soul King Hayes. 3,0.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Dacht echt dat ik deze nog niet gezien had, maar blijkbaar wel.
Maar goed, prima vermaak met een erg fijne Samuel L. Jackson en Christian Bale. Al had ik Jackson misschien net ietsje meer bad-ass verwacht, maar vooral Christian Bale een ergere bad-guy (zo had Peoples wat mij betreft ook helemaal niet in het verhaal betrokken hoeven worden).
Insignificance
Opmerkelijk dat zo weinig wordt gedaan met het aura dat rondom de echte cat hangt. Geen funky intermezzo´s en andere onzin om de coolheid van het neefje ván te onderstrepen. Afgezien van een paar one-liners krijgt SLJ eigenlijk niks om mee aan de slag te gaan.
Singleton laat het daar behoorlijk afweten De aanwezigheid van Roundtree roept dan ook eerder een verlangen op naar 1971 dan bewondering voor deze reboot. Het scenario is ook nog eens te slap om de boel aan de praat te houden.
Die rol is gek genoeg weggelegd voor Peoples Hernandez die het geheel nog de meeste flair meegeeft met z'n lijzige gelul en venijnige prikkertje. Wright speelt iedereen weg, maar of dat de bedoeling was van een film met deze titel..
sinterklaas
Erg fijne politiefilm en er ook eentje waarbij ik het steeds maar uitstelde om hem te kijken/kopen. Nu gisteren gezien (tis ook een ideale zondagavondfilm) en ik ben aangenaam verrast.
Het orgineel heb ik nog niet gezien maar dat ga ik nog wel zeker doen. Maar Samuel L Jackson is ook hierin weer op zijn best. Zijn uitstraling en het directe manier van acteren blijft toch altijd erg mooi. Nu is hij Shaft, een keiharde, cynische politieman die wel de kneepjes van het vak kent en alle bad-guys gewoon op een zwart humoristische wijze bij de kraag vat. En niet alleen hij is de held. Ook Christian Bale vond ik helemaal geweldig hierin. Naast American Psycho is er in het jaar 2000 ook hier weer een rolletje als psycho neergezet. Wat een bijdehante droogkloot was dat ook zeg
en wat een talent toen al en tevens ook Shafts tegenstander, wat ook erg geweldig uitpakt en Wade ook overal mee weg komt door de fouten van Shaft.
De film zelf is ook sfeervol en dan spreek ik ook vooral over die jaren 60/70 muziek en bouwt ook langzaam op. Eerst een beetje speurwerk, misdadigers oppakken, maar op den duur komen er nog een handjevol fijne actiescenes aan bod. En nog een fraai en leuk einde. Ook die Peoples vond ik leuk. Eigenlijk was ik zeker wel te spreken over de hele cast.
Maar wat mij betreft was deze meer dan geslaagd. Ik heb er van genoten. Fijn cop-filmpje vol leuke verrassingen. Jackson bewijst dat ie met zijn uitstraling weer een held is.
Shaft is, zoals wel bekend, een remake van de gelijknamige film uit de jaren zeventig, die ik overigens zelf nog nooit gezien heb. Misschien moet ik dat ooit maar eens een keertje doen.
Shaft moet doorgaan voor een coole zwarte actieheld en wat dat betreft is Samuel L. Jackson perfect gecast. Jackson doet het uitstekend en maakt van Shaft een leuk personage. Verder heeft Christian bale een prima rol, waarbij hij net als in American Psycho een soort van yup moet spelen. Dat gaat hem net als in die film ook hier uitstekend af.
Toch is Shaft verder geen geweldige film. Naast het prima acteerwerk stelt het verhaaltje maar bijster weinig voor. De actie die er in zit is oke, maar soms lijkt het geheel in de film te ontbreken en oogt het allemaal als losstaande scènes, die overigens allemaal niet eens zo heel slecht zijn. Toch gaat de film hier uiteindelijk niet door ten onder. Het verhaal is namelijk ook grotendeels bijzaak, al ben ik van mening dat een beter uitgewerkt verhaal de positieve elementen nog sterker had gemaakt. Het is een smetje op een film die verder wel oké en best cool is. De muziek is trouwens ook lekker jaren ’70.
Dreiecke
Gewoon een prima politiefilm met een fijne (bijna feelgood) sfeer. Zwoele seventies deuntjes, subtiele humor zijn de dingen die het voor mij doen. Ook best spannend en goed uitgewerkte types. Een prima film voor mij.
Sergio Leone
Meh.
Na een deftig begin vervalt Shaft snel in een routineus schouwspel met een hoop gevloek en druk gedoe. Geen enkel personage - ook Shaft niet - komt echt los en de wisselende toon doet het geheel ook niet echt eer aan. Het einde illustreert dat nog eens.
Samuel L. Jackson vind ik niettemin genietbaar, terwijl ik lang niet al zijn schreeuwrollen leuk vind. Christian Bale acteert vlak, maar vooral de casting van Jeffrey Wright doet de wenkbrauwen fronsen. Of ik het een goede poging dan wel grove miscast moet noemen weet ik niet.
Verder is de soundtrack net iets te funky waardoor het vermoeiend wordt. Het past ook niet met de talrijke slachtoffers die er vallen. Qua aankleding is het anders wel leuk - hoge collen en grauwe wijkjes met van de ladders tegen de gevel met overvloed.
2,5
Glennekeeeee
zeker geen hoogvlieger maar wel een zeer vermakelijke polite-thriller. Op zich is dit verhaal een dertien in een dozijn-story maar dé kracht van deze film is de cast: zowel Jackson, Bale, als Wright zijn in topvorm en geven de film net het tikkeltje extra. ook de muziek was heerlijk fout net zoals de intro en sommige overgangetjes. al bij al een leuke film
Vroeger veel van deze film genoten, maar ik moet toegeven dat hij toch niet zoooo speciaal is. Eigenlijk vervalt dit in een ordinaire politiefilm, alleen heeft Shaft een semi-politiek kantje als de man die overal complotten zit tegen zwarten. Ondertussen ook nog eens de originele Shaft-films gezien, en dit is gelukkig een verbetering. Shaft is als figuur misschien nog wel het enige 'memorabele' aan de film, al gaat de ereprijs toch naar de theme-muziek van Isaac Hayes. Verdere enkele enige scènes, maar meer ook niet.
Deze film is een leuke popcornactiefilm geworden, maar dan met een Shaft-sausje erover. Sommige figuren hebben nogal last van overacting. Samuel L. Jackson speelt dan weer een rol die hem past. Als motherfucking black yelling protoganist. Zoals in het gros van z'n films natuurlijk. Leuk gedaan, maar meer wordt het ook niet.
Mescaline
Na bijna 10 jaar werd het weer eens tijd voor een herziening, wat vooral duidelijk wordt is dat je smaak in zo lange tijd wel wat veranderd.
Geen 17 meer maar 27.
Toch blijft Shaft ook nu nog steeds erg vermakelijk en is Samuel L. Jackson perfect gecast als Shaft, een perfect personage voor hem!
Het verhaaltje op zich is zoals wel vaker met dit soort filmpjes voorspelbaar, maar het geheel kijkt toch nog steeds wel plezierig weg. Binnenkort het origineel ook maar een kans geven.
Geen 4,5 van 10 jaar geleden, maar 3 sterren blijven zeker staan.
TMP
Zeer aardige vertolking van Samuel L. Jackson als Shaft en de bekende begintune blijft zeer aanstekelijk. De film heeft zeker geen briljant plot en het acteerwerk is ook niet geweldig, maar met name door de vertolking van Jackson valt er toch wel het een en ander te genieten en het kijkt best aardig weg.
IH88
“Golf is phat... Tiger Wooo, Tiger Wooo, I like him.”
Een film die drijft op het charisma van Samuel L. Jackson. De coolste acteur die er rondloopt in Hollywood. En voor de rol van de zwarte rechercheur John Shaft is hij natuurlijk geboren. Leren jasje, cool kijken, oneliners spuien, groot rechtvaardigheidsgevoel, bad guys neerschieten en flirten met de vrouwen… Jackson gaat het allemaal makkelijk af. Het script is wel matig, en het misdaadverhaaltje is voorspelbaar en inspiratieloos. Gelukkig zijn naast Jackson ook Bale, Wright, Williams en Rhymes aardig op dreef. De film drijft op testosteron en coole oneliners, en daarmee voldoet Shaft aan de verwachtingen.
Shadowed
Singleton struikelt.
Hij is pas overleden, en daarom uit respect zijn film Shaft opgezet. Maar ondanks het voor de respect was, betekend dat niet gelijk dat het goed moet zijn. En deze Shaft was ook totaal niet goed, een slippertje voor Singleton zelfs.
Het is vooral vreemd dat er als genre actie vermeld staat. De actie was namelijk schrikwekkend weinig aanwezig. Misdaad volop, maar de actie viel behoorlijk tegen. Het mag dan wel een flink lompe toon hebben, het lijkt nooit echt uit te halen.
Het zijn vooral de karakters die de film nog wat fleur geven. Singleton weet normaal gesproken wel iets fris te hebben in zijn films, maar dit was vooral vermoeiend. Geen tot weinig interessante visuele dingen erin verwerkt en een verhaal dat na 30 minuten niet al te veel meer weet te boeien.
Personages zoals Bale, Wright en eigenlijk ook wel L. Jackson redden de film. Vooral Bale was echt leuk, zo'n gestoorde en gekke schurk kan hij goed. Het eerste half uur was het beste stuk, met een vlot stuk en door de sterk neergezette discriminatie volop genietbaar.
Een wat vreemde en compleet misplaatste soundtrack door elke actiescène heen. Een soort Indiana Jones theme song leek het wel, en het werkt helemaal niet. Vooral omdat de toon tijdens de actiescènes veel te serieus is om zo'n melige soundtrack erdoorheen te gooien.
Het is allemaal gewoon niet zo best. De actie valt tegen, had lomper moeten zijn. De film lijkt langer te duren dan 99 minuten en na het eerste half uur is hij ook gewoon niet interessant meer. Gemiste kans, ik hoop dat het vervolg binnenkort op Netflix beter is.
Flat Eric
This is Egyptian Cotton, motherfucker...
Ik moet zeggen dat Peoples Hernandez, de sleazy crimineel, eigenlijk wel hetleukste character in deze film was. Die stal wel echt de show. Ook Christian Bale was lekker eng charmant en het deed me denken aan zijn rol in American Psycho. Samuel L. deed zijn ding en was degelijk maar daar had ik wat meer schwung van verwacht als Shaft.
Het begin en middenstuk was sterk en leuk om naar te kijken maar daarna zakte het ondanks de achtervolgingen en schietpartijen wat in. Ik weet niet waar het nu precies aan ligt. Dat is jammer want daardoor duurde de film net iets te lang.
Aardige film over een agent die het zijn persoonlijke missie maakt een racistische moordenaar achter de tralies te krijgen. Een remake met hetzelfde titelpersonage, maar wel een geheel ander verhaal. Samuel L. Jackson is wat cooler dan Richard Roundtree. De cast uberhaupt een verbetering ten opzichte van het origineel (vooral Christian Bale en Jeffrey Wright zijn vermakelijk als de bad-guys). Wel nogal standaard allemaal en een stuk minder rauw en relevant dan de film uit 1971. Net geen 3.5 sterren.
Kondoro
Toch omtrent de nieuwe 'Shaft' die Netflix uit heeft gebracht (en die ik momenteel even op pauze heb staan) wou ik toch snel de oude zien, net weer op Netflix gekomen dus een mooie kans. Ik heb me zeker weten te vermaken, al is het allemaal wat cliché. Het verhaal is best makkelijk, en speelt zich af als een soort 'supervillian' verhaal. Toch is het vaak best 'bad-ass' en komisch, kon ik er hier en daar wel om lachen en is het zeker niet verveeld maar, echt geweldig werd het nergens. Leuk om gezien te hebben!
mjk87 (moderator films)
Af en toe een prima actiefilm en lekker hard en Jackson is als lead wel oké, maar een week later heb ik al geen idee meer waar dit verder over ging (ik moest de plot teruglezen om weer beeld terug te krijgen in herinnering). De film kon me nergens echt boeien en vooral het laatste halfuur was een wat saaie constant doorlopende achtervolging. 2,5*.
Nu er een nieuwe Shaft film op Netflix staat vond ik het tijd om de oude films eens te zien. Recent de drie delen met Richard Roundtree bekeken en die bevielen me slecht. Saai, langdradig en weinig cool. Had me er heel veel meer van voorgesteld. Een kleine 30 jaar later kwam er een nieuwe Shaft uit, met Samuel L. Jackson. Die film vond ik destijds wel tof en na de herziening nu blijft dit staan. Veel cooler, veel vlotter en veel amusanter dan de voorgaande delen. Jackson is een baas, altijd geweest. Hij maakt deze film die inhoudelijk niet zo bijzonder is, maar waar wel een lekker tempo in zit. En de actie mag er wezen. Jackson die met een shotgun loopt te knallen blijft bad ass. Leuk trouwens dat Roundtree een cameo speelt, toch netjes aangezien het met hem begon.
3,5* (was 4*)
dvdcrusher
Voor mij een van de beste misdaadfilms ooit (afgezien van de maffiafilms met Pacino en De Niro) en stukken beter dan Snatch bvb. Jackson als keiharde flik en Bale als racistische rijkeluiszoon spelen een rol die hen op het lijf is geschreven en heel de cast komt heel geloofwaardig over. Enkel met de rol van Vanessa Williams had ik het wat moeilijker. Prachtige actiescenes en een prima verhaal met een verrassend maar toch geloofwaardig einde.
Een van die vele juweeltjes die veel te laag gewaardeerd zijn hier op moviemeter, 5 sterren
Lavrot
Zo hé, dit was slecht. En vooral de combi actie met die vreselijke muziek als "ondersteuning." Ik kon maar een oplossing bedenken: "mute." Verder was 't toch vooral kijken hoe gras droogt in een te hete zomer. Geen punten, maar daar doe ik sowieso niet aan. Doorspoelen maar.

Shaft

Deep Cover
Thriller / Misdaad, 1992

The Draughtsman's Contract
Komedie / Drama, 1982
new york citybroer of zus relatiecorruptieitalian americangebaseerd op boekdrugsdealerremakewraakmoordgewelddrugspolitie agentxenophobiablack americanlucifer morningstar african american