Precious (2009)
Alternatieve titel: Precious (Base on Nol by Saf) (Based on the Novel 'Push' by Sapphire)
Geregisseerd door: Lee Daniels
Met onder meer: Gabourey Sidibe, Mo'Nique en Paula Patton
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 3 december 2009
Plot Precious
"We are all precious"
De film vertelt het verhaal van Claireece "Precious" Jones (Gabourey Sidibe), een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje geboren in Harlem, in een keiharde omgeving. Het leven lacht haar niet bepaald toe: ze is voor de tweede keer in verwachting van haar vader. Thuis loopt ze op eieren om te vermijden dat haar moeder (Mo'Nique), een intens boze vrouw, haar mishandelt. Haar leven verandert als ze de kans krijgt over te stappen naar een alternatieve school. Daar komt ze onder de hoede van Ms. Rain (Paula Patton). Een vrouw die haar begrijpt en haar laat voelen dat ze bijzonder is en talenten heeft. Hier begint Precious haar nieuwe toekomst weg van de duisternis, de pijn en liefdeloze omgeving en neemt ze haar jonge leven in eigen hand.
Claireece "Precious" Jones
Rhonda Patrice Johnson
Jermaine
Joann
Filmkriebel
Ik snap de opmerking van sommigen dat het drama is zonder gevoel. Dat is inderdaad zo. Het is dan ook wel een hard realistisch verhaal, en Precious is een personage dat door het leven mishandeld werd. Laat u niet misleiden, dit is geen film van zwarten voor zwarten. Vervang de zwarte door een Oostblokker, of zelfs door bepaalde blanke sociale gevallen bij ons in Europa en je hebt dezelfde film. Dit verhaal deed me ook wat denken aan de "Color Purple" van Spielberg en ik zag hier dan ook een moderne versie van.
Dit gezegd zijnde, vond ik de film niet zo aangrijpend als ik verwachtte. Daarvoor lag het Paul Jambers/Jerry Springer gevoel net iets te hoog. Die neiging om sensationele zaken te vertellen, gewoon om "omg" reacties uit te lokken. Sociaal drama zoals Amerikanen dat lusten, maar die in feite niks te vertellen heeft. Acteerprestaties vielen goed mee, en de nauwelijks herkenbare Mariah Carey en de immer coole Lenny Kravitz zijn leuk om te zien in hun rollen.
Het is niet echt realistisch dat een meisje van 16 deze problemen heeft:
*Verkracht worden door je eigen vader
*Mishandeld door haar eigen moeder
* Niet kunnen schrijven en niet goed kunnen lezen
* Heeft twee kinderen op 16e
*En tot slot: Ze is HIV positief
Toch 2.5* mede door de sterke acteer prestaties.
Dat vind ik een enge kijk op de wereld hoor. Er zijn net heel veel van die verhalen te vinden, zij het nu in Afrika, Amerika of Europa. Die hele Fritzl affaire in Oostenrijk alleen al...
cees72
I'm in love with Mariah Carey
Mooie film over de kracht van hoop en fantasie. Al moest ik eerst zes keer mijn ogen uitwrijven om te zien dat er een echt mens van vlees en bloed stond. Die hoeveelheid vlees.......Ik heb me daar geloof ik nog het meeste over verbaasd.
brabusRUS
Dat meisje van Fritzl heeft volgens mij 2 a 3 problemen minder.
Ajax&Filmfreak
Dat meisje van Fritzl zal haar hele leven veel problemen ondervinden! Brabus. Ik weet niet in wat voor wereld jij leeft maar dit is juist iets wat heel erg veel in de wereld gebeurd.
M0VIES_
wat een oprah film was dit. had net het gevoel of ik 's middags naar een rtl film zat te te kijken uit de jaren 80.
Ik denk niet dat het echt met Oprah te maken heeft want ze was helemaal niet de director of producer uit deze film.?!?
DonLeone
Dat heb jij dan mis, want Oprah heeft de film wel degelijk mee-geproduced
ja volgens mij heeft Oprah idd iets te maken gehad bij de geldschieters van het project... stond dat niet in de aftiteling?
Music_Freak
Redelijke film, bleef boeien maar ook niet meer.
Mo'Nique wel zeer goed, overtuigend acteerwerk, dikverdiende oscar
93.9
Matige film.
Hele heftige scenes worden afgewisseld met tenenkrommende cliches.
Haat films waar vanaf scene een op een moraal aangestuurd wordt.
groente12
Goede film. Het begin is zeer sterk gefilmd, mede door de heftige scenes, ik zat ook echt met een open mond te kijken. Het middenstuk is minder, je wordt geconfronteerd met zaken waar je van kan leren, alleen komt het niet erg goed uit de verf. De acteer prestaties zijn van een hoge niveau. Ik had soms echt het idee dat de acteurs echt van de achterbuurt komen. Verder moet ik vermelden dat Mariah Carey zonder make up niet echt aantrekkelijk is lol.
93.9
He inderdaad Carey speelde er in mee, vond die maatschappelijk werkster al zo bekend voorkomen.
Wel een aardige rol (voor zo'n aanstellerige jeukzangeres dan...)
Dat heb jij dan mis, want Oprah heeft de film wel degelijk mee-geproduced
Maar ze heeft toch geen inspraak gehad op de loop van het verhaal enzo?
Thera.
Tja, terwijl ik me wel vermaakt heb voor zover we daarover kunnen spreken met een film als deze had-ie van mij toch wel iets rauwer gemogen. Hij is toch te 'Amerikaans' naar mijn smaak. Laat de waarheid maar eens ècht zien, denk ik dan. Toch nog teveel vrolijke stukjes naar mijn zin.
Ik vond Mo'Nique wel fenomenaal acteren en vond het ook zeker wel een goede film op dit minpunt na. Ook Mariah Carey heeft me blij verrast. Het meisje (no pun intended) vond ik helemaal niet zo spectaculair acteren. Ik keek de film zonder ondertiteling zoals vrijwel altijd en kon haar soms niet eens goed verstaan. Uiteraard bedoel ik hiermee niet dat ze slecht acteerde, maar blijkbaar ook niet zo goed dat ik met haar meeleefde, want meeleven deed ik alleen met het verhaal op zich.
P.S. Ik heb de hele film gedacht dat ik naar Halle Berry zat te kijken! Maar de lerares werd gespeeld door Paula Patton.
olimar777
Zo...
Mo'Nique,(de moeder), na 10 minuten heb je al een hekel aan haar.
Heel goed geacteerd door iedereen in de film.
Hele heftige scenes.Zelfs Mariah Carey speelt goed.
WessRocks
Zeer goede en prachtige film!
In het begin zeer confronterend en zeer heftig om te zien..
Zeker als haar moeder scheldt, mishandeld en haar vader verkracht..
Hoe meer de film evolueerde hoe emotionelere ik geraakte en hoe mooier hij werd.. vind het een zeer mooi en hard verhaal..
Ik had geen moeite met een eventueel saai midden stuk, dit was er naar mijn gevoel niet.. Ook een mooi einde, wel met de nodige vraagtekens hoe het nu verder zal gaan..
Zeer (!) goede acteurs, zelfs Mariah vond ik goed (nooit verwacht)
Aanrader!
lucifersolutions
Waarschuwing voor de mensen die deze film willen kijken!
Het is een drama, maar eerder een stapel trauma's.
Van de 110 minuten zijn er 4 waarin er hoop is.
Het einde was ook bagger. Ik zou willen weten wat er verder gebeurd, niet plotseling 'CUT' aan het einde van een film.
Maar goed, ondanks alles geef ik toch 3,5* hiervoor.
Met name de rollen waren goed neergezet!
kella1993
Het einde is wat minder
Maar voor de rest is het een bijzonder film
Bij sommige scene's moest ik echt janken
latrat
Maar ze heeft toch geen inspraak gehad op de loop van het verhaal enzo?
Nope ze is er op het einde van de zaak bijgehaald, m wat naamsbekendheid te geven. Ze zag de film en ze vroeg 'omgomomgomogm, wat kan ik doen om te helpen.' zoiets.
mayhemblik
Mooie, trieste film, die moeder speelt werkelijk fenominaal.
Heb weer eens lekker zitten snotteren, wat ben ik toch blij dat ik wel bij goede ouders ben geboren en wat heb ik het te doen met de miljoenen die dat geluk niet hebben gehad.
Tja, onze lieve heer heeft vreemde kostgangers.
mayhemblik
Wat mij trouwens opviel was dat Precious bijna niet werd gepest, dat komt volgens mij omdat corpulentie in Amerika héél gewoon is, hoe triest.
AmazingPP
Erg sterke dramafilm, waarin vooral de rol van de moeder van Precious me imponeerde. Tjonge, wat een acteer-prestatie!! Geweldig! Ik heb ademloos zitten kijken naar deze film. Je mag tegenwoordig als kind inderdaad blij zijn dat je een goede opvoeding krijgt. Vandaag de dag gaan veel ouders voor het materialisme en dat gaat ten koste van de opvoeding van de kids. Deze film is een voorbeeld hoe het ook kan gaan in een mensenleven. Erg mooi, dus 4 *!
AmazingPP
Oooh ja, nu zie ik het
Carey had ik eruit gehaald (helemaal zonder makeup!!), maar Kravitz had ik ook niet gezien, hoor!!
Ok.
anunvilya
Wel prima film. Vond dat hij je goed bij de les houdt ookal gebeurd er achteraf gezien vrij weinig.
Tonyline
Zeker een mooie maar heftige film, Wat mij zeker een week lang aan het denken heeft gezet. De acteerprestaties zijn echt FE-NO-MI-NAAL, Vooral Monique (Moeder) en Gaby (Precious) zijn heel sterk!
Zeker een *5.0 voor deze film!!

Vijf goede films tussen 2000 en 2010 die de Oscar voor beste film misliepen

The Help