• 9.373.574 stemmen

Precious (2009)

Alternatieve titel: Precious (Base on Nol by Saf) (Based on the Novel 'Push' by Sapphire)

Geregisseerd door: Lee Daniels

Met onder meer: Gabourey Sidibe, Mo'Nique en Paula Patton

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 2009

Plot Precious

"We are all precious"

De film vertelt het verhaal van Claireece "Precious" Jones (Gabourey Sidibe), een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje geboren in Harlem, in een keiharde omgeving. Het leven lacht haar niet bepaald toe: ze is voor de tweede keer in verwachting van haar vader. Thuis loopt ze op eieren om te vermijden dat haar moeder (Mo'Nique), een intens boze vrouw, haar mishandelt. Haar leven verandert als ze de kans krijgt over te stappen naar een alternatieve school. Daar komt ze onder de hoede van Ms. Rain (Paula Patton). Een vrouw die haar begrijpt en haar laat voelen dat ze bijzonder is en talenten heeft. Hier begint Precious haar nieuwe toekomst weg van de duisternis, de pijn en liefdeloze omgeving en neemt ze haar jonge leven in eigen hand.

Claireece "Precious" Jones

Mary Lee Johnston

Mrs. Weiss

John McFadden

Lisa Cornrows

Rhonda Patrice Johnson

avatar van imcw

imcw

Schokkende film, wel heel goed neergezet.

Aanrader!!

Filmkriebel

Ik snap de opmerking van sommigen dat het drama is zonder gevoel. Dat is inderdaad zo. Het is dan ook wel een hard realistisch verhaal, en Precious is een personage dat door het leven mishandeld werd. Laat u niet misleiden, dit is geen film van zwarten voor zwarten. Vervang de zwarte door een Oostblokker, of zelfs door bepaalde blanke sociale gevallen bij ons in Europa en je hebt dezelfde film. Dit verhaal deed me ook wat denken aan de "Color Purple" van Spielberg en ik zag hier dan ook een moderne versie van.

Dit gezegd zijnde, vond ik de film niet zo aangrijpend als ik verwachtte. Daarvoor lag het Paul Jambers/Jerry Springer gevoel net iets te hoog. Die neiging om sensationele zaken te vertellen, gewoon om "omg" reacties uit te lokken. Sociaal drama zoals Amerikanen dat lusten, maar die in feite niks te vertellen heeft. Acteerprestaties vielen goed mee, en de nauwelijks herkenbare Mariah Carey en de immer coole Lenny Kravitz zijn leuk om te zien in hun rollen.

brabusRUS schreef:
Het is niet echt realistisch dat een meisje van 16 deze problemen heeft:
*Verkracht worden door je eigen vader
*Mishandeld door haar eigen moeder
* Niet kunnen schrijven en niet goed kunnen lezen
* Heeft twee kinderen op 16e
*En tot slot: Ze is HIV positief

Toch 2.5* mede door de sterke acteer prestaties.

Dat vind ik een enge kijk op de wereld hoor. Er zijn net heel veel van die verhalen te vinden, zij het nu in Afrika, Amerika of Europa. Die hele Fritzl affaire in Oostenrijk alleen al...

avatar van cees72

cees72

I'm in love with Mariah Carey

Mooie film over de kracht van hoop en fantasie. Al moest ik eerst zes keer mijn ogen uitwrijven om te zien dat er een echt mens van vlees en bloed stond. Die hoeveelheid vlees.......Ik heb me daar geloof ik nog het meeste over verbaasd.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Filmkriebel schreef:

Dat meisje van Fritzl heeft volgens mij 2 a 3 problemen minder.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Dat meisje van Fritzl zal haar hele leven veel problemen ondervinden! Brabus. Ik weet niet in wat voor wereld jij leeft maar dit is juist iets wat heel erg veel in de wereld gebeurd.

rupie schreef:

wat een oprah film was dit. had net het gevoel of ik 's middags naar een rtl film zat te te kijken uit de jaren 80.

Ik denk niet dat het echt met Oprah te maken heeft want ze was helemaal niet de director of producer uit deze film.?!?

M0VIES_ schreef:

avatar van DonLeone

DonLeone

Dat heb jij dan mis, want Oprah heeft de film wel degelijk mee-geproduced

ja volgens mij heeft Oprah idd iets te maken gehad bij de geldschieters van het project... stond dat niet in de aftiteling?

avatar van Music_Freak

Music_Freak

Redelijke film, bleef boeien maar ook niet meer.

Mo'Nique wel zeer goed, overtuigend acteerwerk, dikverdiende oscar

avatar van 93.9

93.9

Matige film.

Hele heftige scenes worden afgewisseld met tenenkrommende cliches.

Haat films waar vanaf scene een op een moraal aangestuurd wordt.

avatar van groente12

groente12

Goede film. Het begin is zeer sterk gefilmd, mede door de heftige scenes, ik zat ook echt met een open mond te kijken. Het middenstuk is minder, je wordt geconfronteerd met zaken waar je van kan leren, alleen komt het niet erg goed uit de verf. De acteer prestaties zijn van een hoge niveau. Ik had soms echt het idee dat de acteurs echt van de achterbuurt komen. Verder moet ik vermelden dat Mariah Carey zonder make up niet echt aantrekkelijk is lol.

avatar van 93.9

93.9

He inderdaad Carey speelde er in mee, vond die maatschappelijk werkster al zo bekend voorkomen.

Wel een aardige rol (voor zo'n aanstellerige jeukzangeres dan...)

avatar van dumble

dumble

damn

Dat heb jij dan mis, want Oprah heeft de film wel degelijk mee-geproduced

Maar ze heeft toch geen inspraak gehad op de loop van het verhaal enzo?

avatar van Thera.

Thera.

Tja, terwijl ik me wel vermaakt heb voor zover we daarover kunnen spreken met een film als deze had-ie van mij toch wel iets rauwer gemogen. Hij is toch te 'Amerikaans' naar mijn smaak. Laat de waarheid maar eens ècht zien, denk ik dan. Toch nog teveel vrolijke stukjes naar mijn zin.

Ik vond Mo'Nique wel fenomenaal acteren en vond het ook zeker wel een goede film op dit minpunt na. Ook Mariah Carey heeft me blij verrast. Het meisje (no pun intended) vond ik helemaal niet zo spectaculair acteren. Ik keek de film zonder ondertiteling zoals vrijwel altijd en kon haar soms niet eens goed verstaan. Uiteraard bedoel ik hiermee niet dat ze slecht acteerde, maar blijkbaar ook niet zo goed dat ik met haar meeleefde, want meeleven deed ik alleen met het verhaal op zich.

P.S. Ik heb de hele film gedacht dat ik naar Halle Berry zat te kijken! Maar de lerares werd gespeeld door Paula Patton.

avatar van olimar777

olimar777

Zo...

Mo'Nique,(de moeder), na 10 minuten heb je al een hekel aan haar.

Heel goed geacteerd door iedereen in de film.

Hele heftige scenes.Zelfs Mariah Carey speelt goed.

avatar van WessRocks

WessRocks

Zeer goede en prachtige film!

In het begin zeer confronterend en zeer heftig om te zien..

Zeker als haar moeder scheldt, mishandeld en haar vader verkracht..

Hoe meer de film evolueerde hoe emotionelere ik geraakte en hoe mooier hij werd.. vind het een zeer mooi en hard verhaal..

Ik had geen moeite met een eventueel saai midden stuk, dit was er naar mijn gevoel niet.. Ook een mooi einde, wel met de nodige vraagtekens hoe het nu verder zal gaan..

Zeer (!) goede acteurs, zelfs Mariah vond ik goed (nooit verwacht)

Aanrader!

avatar van mer1973

mer1973

aanrader,

personages worden mooi en diep uitgewerkt.

Waarschuwing voor de mensen die deze film willen kijken!

Het is een drama, maar eerder een stapel trauma's.

Van de 110 minuten zijn er 4 waarin er hoop is.

Het einde was ook bagger. Ik zou willen weten wat er verder gebeurd, niet plotseling 'CUT' aan het einde van een film.

Maar goed, ondanks alles geef ik toch 3,5* hiervoor.

Met name de rollen waren goed neergezet!

avatar van kella1993

kella1993

Het einde is wat minder

Maar voor de rest is het een bijzonder film

Bij sommige scene's moest ik echt janken

avatar van FMHZ

FMHZ

@lucifersolutions maak aub gebruik van spoilers...

avatar van latrat

latrat

M0VIES_ schreef:

Maar ze heeft toch geen inspraak gehad op de loop van het verhaal enzo?

Nope ze is er op het einde van de zaak bijgehaald, m wat naamsbekendheid te geven. Ze zag de film en ze vroeg 'omgomomgomogm, wat kan ik doen om te helpen.' zoiets.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Mooie, trieste film, die moeder speelt werkelijk fenominaal.

Heb weer eens lekker zitten snotteren, wat ben ik toch blij dat ik wel bij goede ouders ben geboren en wat heb ik het te doen met de miljoenen die dat geluk niet hebben gehad.

Tja, onze lieve heer heeft vreemde kostgangers.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Wat mij trouwens opviel was dat Precious bijna niet werd gepest, dat komt volgens mij omdat corpulentie in Amerika héél gewoon is, hoe triest.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Erg sterke dramafilm, waarin vooral de rol van de moeder van Precious me imponeerde. Tjonge, wat een acteer-prestatie!! Geweldig! Ik heb ademloos zitten kijken naar deze film. Je mag tegenwoordig als kind inderdaad blij zijn dat je een goede opvoeding krijgt. Vandaag de dag gaan veel ouders voor het materialisme en dat gaat ten koste van de opvoeding van de kids. Deze film is een voorbeeld hoe het ook kan gaan in een mensenleven. Erg mooi, dus 4 *!

avatar van AmazingPP

AmazingPP

shockdog schreef:

Oooh ja, nu zie ik het

Carey had ik eruit gehaald (helemaal zonder makeup!!), maar Kravitz had ik ook niet gezien, hoor!!

latrat schreef:

Ok.

avatar van anunvilya

anunvilya

Wel prima film. Vond dat hij je goed bij de les houdt ookal gebeurd er achteraf gezien vrij weinig.

avatar van Tonyline

Tonyline

Zeker een mooie maar heftige film, Wat mij zeker een week lang aan het denken heeft gezet. De acteerprestaties zijn echt FE-NO-MI-NAAL, Vooral Monique (Moeder) en Gaby (Precious) zijn heel sterk!

Zeker een *5.0 voor deze film!!