• 9.374.469 stemmen

Precious (2009)

Alternatieve titel: Precious (Base on Nol by Saf) (Based on the Novel 'Push' by Sapphire)

Geregisseerd door: Lee Daniels

Met onder meer: Gabourey Sidibe, Mo'Nique en Paula Patton

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 2009

Plot Precious

"We are all precious"

De film vertelt het verhaal van Claireece "Precious" Jones (Gabourey Sidibe), een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje geboren in Harlem, in een keiharde omgeving. Het leven lacht haar niet bepaald toe: ze is voor de tweede keer in verwachting van haar vader. Thuis loopt ze op eieren om te vermijden dat haar moeder (Mo'Nique), een intens boze vrouw, haar mishandelt. Haar leven verandert als ze de kans krijgt over te stappen naar een alternatieve school. Daar komt ze onder de hoede van Ms. Rain (Paula Patton). Een vrouw die haar begrijpt en haar laat voelen dat ze bijzonder is en talenten heeft. Hier begint Precious haar nieuwe toekomst weg van de duisternis, de pijn en liefdeloze omgeving en neemt ze haar jonge leven in eigen hand.

Claireece "Precious" Jones

Mary Lee Johnston

Mrs. Weiss

John McFadden

Lisa Cornrows

Rhonda Patrice Johnson

avatar van rupie

rupie

wat een oprah film was dit. had net het gevoel of ik 's middags naar een rtl film zat te te kijken uit de jaren 80.

avatar van BlackStarr

BlackStarr

Wat een zware teleurstelling, op zich

een goed verhaal maar slecht uitgewerkt.

Kan niet begrijpen dat deze film überhaupt al

zulke goede kritieken heeft ontvangen, en

daarbij nog meerdere oscarnominaties.

avatar van top030

top030

mooie film met idd een oprah gehalte maar goed neergezet door Gabourey 'Gabby' Sidibe. Ben dan benieuwd naar de film Yelling to the Sky.

avatar van Spetie

Redelijke film, maar het is het allemaal net niet. Precious is een kind dat alle ellende maar meemaakt die je jezelf maar voor kunt stellen in Amerika. Af en toe werd me dat toch even iets teveel. Ik snap best dat de regisseur Precious als een ongelukkig kind wil neerzetten, maar soms lag het er allemaal wel erg dik bovenop en oogde het enigszins gemaakt. Qua acteerwerk is het allemaal wel goed. Sibide zet een erg sterke rol neer als Precious en haar oscarnominatie is ook wel terecht. Mede door haar sterke rol krijg je op de n duur ook wel een beetje medelijden. Daarnaast speelt ook Mo'Nique meer dan goed als de zeer vervelende moeder van Precious, die lui en dik is en er soms ook op losslaat als iets haar niet bevalt. Verder opvallend Dat Mariay Carey en Lenny Kravitz in de film spelen en dat best aardig doen, al zijn hun personages verder niet bijzonder. De muziek daarentegen is echt matig. Dat “zwarte”’ soul gebeuren is echt niet mijn muziek en dat werd hier maar weer eens bevestigd. Verder vond ik het allemaal niet zo bijzonder. Iets teveel drama en te weinig gevoel, zoals een ander hier ook al mooi weet te omschrijven. En de oscarnominatie voor beste film is voor mij ook volstrekt onduidelijk trouwens.

avatar van oteis

oteis

Een Juweel van een film. Pure emotie. De film laat je verslagen en stil achter. Zeker Oscar waardig. Een van de betere films die ik de afgelopen tijd heb gezien.

avatar van otherfool

otherfool

Toch nog maar even gekeken voor Oscar night.

Alleszins redelijke film stapelt de ellende tot aan het plafond, maar weet melodramatische huil-of-ik-schiet momenten toch te omzeilen. De cast van allegaartjes doet het opvallend goed, zelfs Mariah Carey blijft met gemak overeind.

3 sterretjes.

avatar van canciser

canciser

Als deze film een Oscar wint eet ik mijn dvd collectie op... Dit kan iedereen maken.

avatar van otherfool

otherfool

Mo'Nique gaat hem zeker winnen so start chewin'

avatar van kramersietse

kramersietse

Heb je geluk dat de film de Oscar niet gaat winnen, maar als Mo'nique de rol voor de beste bijrol wint eet je dan wel één dvd op?

avatar van canciser

canciser

Vooruit dan, dan eet ik Windtalkers wel op. Is toch de grootste k*t film uit m'n collectie.

avatar van jeteli

jeteli

canciser schreef:

Begin maar vast met je DVD collectie...Oscar voor Beste bewerkte scenario...

avatar van queenie

queenie

Ik had er meer van verwacht. Zitten wel aardige stukjes in die goed gespeeld worden en het is triest om te zien dat iemand zo behandeld kan worden. 3*

avatar van tessai

tessai

Rauwe film bij vlagen briljant.Vond acteerprestaties van"precious" en haar moeder zeer sterk. muziek was minder.

avatar van salimmilas

salimmilas

wat een film!

ben sprakeloos!!

wat een drama!

als je nagaat dat er zulke dingen in het leven gebeuren! tragisch!

avatar van winglo

winglo

Vond de scenes dat Precious even weg van de realiteit was wat minder, vooral kwa muziek. Verhaal en acteerprestaties zelf waren indrukwekkend. Vooral als je nagaat dat er echt mensen zijn die het zo slecht hebben..

avatar van coenta010

coenta010

Ik geef hem een 3.Het was niet wat ik er van verwachte.Zitten wel aardige stukjes in die goed gespeeld worden. een echte drama film

avatar van helleke

helleke

Goeie film, maar toch ben ik er niet echt van onder de indruk.

Wel een triestige situatie waarin ze verwikkeld zat, maar ik denk dat dit in die middens wel meer legio is.

Wel goed geacteerd, Mo'Nique kreeg hier zelfs een oscar voor.

3 sterren.

avatar van tal1b

tal1b

'n voldoende, eerlijk gezecht had ik hm iets beter verwacht.

Ik zie toch veel gebruikte ideeën niet heel veel origineels aan deze film. Wel goed geacteerd, en verrassend van MC

avatar van amanda22

amanda22

Zeker een absolute tranentrekker.

Het feit dat je weet dat het een waargebeurd verhaal is maakt de hele film nog erger! Ik heb 110 minuten toch echt op het punt gestaan steeds in huilen uit te barsten en heb het kunnen ophouden tot het eind. De manier waarop wij door de ogen van precious kunnen volgens hoe haar leven is vond ik mooi.

Terecht ook dat Mo'nique hier een oscar voor heeft gekregen!

Ook respect voor Mariah Carey, ze kan nu eindelijk een film aan haar cv toevoegen waar ze WEL goed in speelt.

Absoluut 5*

DonLeone

absoluut de mooiste film ooit gemaakt rond dit thema (waargebeurd)

avatar van lisette37

lisette37

canciser schreef:

Ik zou zeggen........eet smakelijk....:)

avatar van boemboem27

boemboem27

mooi en gevoelig drama waarbij je niet begrijpt dat zoiets nog kan gebeuren.

had wat mooier uitgewerkt kunnen worden, maar je kijkt 'm uit vanwege de pure ellende die getoond wordt..........

boemboem27 schreef:

je kijkt 'm uit vanwege de pure ellende die getoond wordt..........

boemboem27 sadist???

avatar van boemboem27

boemboem27

DonLeone schreef:

boemboem27 sadist???

ik had er achter moeten schrijven :

maar je kijkt 'm uit vanwege de pure ellende die getoond wordt..........dan ben je benieuwd hoe of ze hier weer uitkomt.

je hebt gelijk donleone zo kwam het wel "sadistisch over..

boemboem27 schreef:

ik had er achter moeten schrijven :

je hebt gelijk donleone zo kwam het wel "sadistisch over..

ach ja, ik vond dat de film boeide omdat het zo aangreep... maar je bedoelt dus hetzelfde

avatar van wei

wei

Beetje rommelige, maar wel deprimerende film met veel ellende. Typisch Oprah materiaal, en dan heb je volgens mij wel een goed beeld van wat je kan verwachten hier. Af en toe wat rare en storende overgangen naar de happy fantasieen van Precious (ze kijkt trouwens een beetje zoals Billy Bob Thornton uit Sling Blade), maar vond het over het geheel boeiend genoeg.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Heel erg sterk en overtuigend geacteerd door Mo'Nique en Gabourey 'Gabby' Sidibe. Maar ook de bekende namen als Mariah Carey en Lenny Kravitz waren goed.
Hoewel het verhaal dramatisch was, werd ik er niet echt emotioneel van. Mede doordat het verhaal in mijn ogen op sommige momenten niet realistisch was. Het is niet echt realistisch dat een meisje van 16 deze problemen heeft:
*Verkracht worden door je eigen vader
*Mishandeld door haar eigen moeder
* Niet kunnen schrijven en niet goed kunnen lezen
* Heeft twee kinderen op 16e
*En tot slot: Ze is HIV positief

Toch 2.5* mede door de sterke acteer prestaties.

avatar van IcU

IcU

Erg depressief maar mooie film met een enorm sterk spelende cast en een aangrijpend verhaal. Hoewel de film soms wat naar keek door alle ellende die je voorgeschoteld kreeg bleef hij boeiend. De aanpak vond ik ook erg interessant.

avatar van Mr_White

*Mishandeld door haar eigen moeder
* Niet kunnen schrijven en niet goed kunnen lezen
* Heeft twee kinderen op 16e
*En tot slot: Ze is HIV positief

Toch 2.5* mede door de sterke acteer prestaties.

Het is inderdaad overdreven (schrijfster Sapphire heeft zelf ook gezegd dat ze alle problemen ophoopte omdat ze slechts één hoofdpersoon wilde) maar van de problemen zijn er vier van de vijf direct gerelateerd aan elkaar (verkracht door haar vader).