Precious (2009)
Alternatieve titel: Precious (Base on Nol by Saf) (Based on the Novel 'Push' by Sapphire)
Geregisseerd door: Lee Daniels
Met onder meer: Gabourey Sidibe, Mo'Nique en Paula Patton
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 3 december 2009
Plot Precious
"We are all precious"
De film vertelt het verhaal van Claireece "Precious" Jones (Gabourey Sidibe), een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje geboren in Harlem, in een keiharde omgeving. Het leven lacht haar niet bepaald toe: ze is voor de tweede keer in verwachting van haar vader. Thuis loopt ze op eieren om te vermijden dat haar moeder (Mo'Nique), een intens boze vrouw, haar mishandelt. Haar leven verandert als ze de kans krijgt over te stappen naar een alternatieve school. Daar komt ze onder de hoede van Ms. Rain (Paula Patton). Een vrouw die haar begrijpt en haar laat voelen dat ze bijzonder is en talenten heeft. Hier begint Precious haar nieuwe toekomst weg van de duisternis, de pijn en liefdeloze omgeving en neemt ze haar jonge leven in eigen hand.
Claireece "Precious" Jones
Rhonda Patrice Johnson
Jermaine
Joann
Fuentes
Volgens mij doel je hier meer op andere talkshows dan op Oprah.
Ik moet (niet geheel tot mijn spijt) bekennen dat ik geen expert ben op het gebied van talkshows, maar laat het moment waar ik het over had dan gelijkenissen vertonen met Jerry Springer of voor mijn part dr. Phil (die trouwens een 'uitvinding' blijkt te zijn van Oprah). Het zijn in ieder geval allemaal live talkshows.
rokkenjager
Wat is dan subtiel? Het is weliswaar aangrijpend maar alles is redelijk "Hollywood op zijn Oprah's" neergezet. Inclusief de prins op het witte paard en de boze heks.
Het feit dat Precious nooit tot zelden wezenlijk sentimenteel wordt koppelt de film al los van RTL 4 sentiment.
Mr_White
- 2067 berichten
Evenals het Oprah gehalte. Zal wel te maken hebben met Oprah's rol als producer dat mensen die link maken, maar Oprah sloot zich pas aan bij de film nadat die al af was. Oprah heeft geen enkele invloed gehad op het maken van de film.
Redlop
Precious is niet sentimenteel in de zin van zoetsappig. Maar het stapelt wel het ene ghettocliché na het andere op elkaar. Zodat Precious een verzameling wordt van een greep uit de gastenlijst van Oprah.
Macmanus
Weetniet.
''Altijd al geweten dat je nooit naar bioscoop de munt moet gaan om te genieten van een film met enige diepgang. Maar durfde het toch aan heb Babel en There Will Be Blood ook in die bioscoop gezien.
Dat gezegd, probeerde ik de film te kijken en dat lukte soms nog wel aardig, en ik zag goed acteerwerk, zeer goed acteerwerk. Met een inderdaad wat te treurig verhaal, kon het ook niet altijd even zielig vinden. Misschien kwam het door de types in de zaal, maar het was allemaal heel pc. Zag Palindromes laatst en daar zit ook zo een gezin in waar allemaal misfits zijn geadopteerd. Dit leek me soms op een serieuze versie daarvan te lijken.
Toch een vrij stabiele film dat het vooral moet hebben van het prachtige acteerwerk. Mariah Carey was echt heel erg sterk, kan potverdorie veel meer dan stompzinnige nummers maken.
3 sterren.
Fuentes
[Zal wel te maken hebben met Oprah's rol als producer dat mensen die link maken, maar Oprah sloot zich pas aan bij de film nadat die al af was. Oprah heeft geen enkele invloed gehad op het maken van de film.
Dat kan wel zo zijn, maar al na een paar minuten dacht ik: Oprah Winfrey... zonder ook maar iets over de film te hebben gelezen of gehoord.
mandy7
Goeie film, maar had er meer van verwacht.
Het acteer werk was dik in orde.
Maar het verhaal liep gewoon niet lekker.
Op een moment dat ik bijna medelijden kreeg met Precious, ging het verhaal ineens weer een aantal weken verder, en dat gebeurde een paar keer, waardoor dat medelijden er niet echt kwam.
Terwijl ze toch best wel een kutleven had.
In dat opzicht was de film een tegenvaller.
Toch 3.5*
Kan zijn dat ik daar nog een 3* van maak na een tijdje.
Chainsaw
Offtopic discussie en persoonlijke aanvallen verwijderd. Terug naar de film aub.
Latinstar
ik vind oprah inderdaad ook altijd storend optreden waneer je er niet om hebt gevraagd maar afgezien daarvan was het een ijzersterke film die de waarheden van zwart amerika pijnlijk blootsteld.
_Sexmusic
Ik zag deze trailer op youtube en ik wilde hem graag zien, leek me een leuke film en zeker de moeite waard.
Na een lange tijd heb ik hem eindelijk gekeken en ik was een beetje teleurgesteld. Overal krijgt de film veel lof en goede recensies, ook hier zie ik vele mensen positief (sommige ook negatief) over de film spreken, dus ik hoopte op een goede en emotionele film.
Helaas heeft de film me nooit echt kunnen pakken, ik kreeg niet de tijd om me in een moment in te leven of ik werd al in een ander slechte situatie gegooid. Waardoor ik de tijd niet kreeg om een traantje te laten rollen.
soms waren er ook scence's die ik niets vond toevoegen aan de film, ik had vaak van; waar sloeg dat nou op?
Wel moet ik zeggen waren de acteurs en actrices goed op dreef en speelde ze hun rol zeer geloofwaardig, vooral precious en haar moeder.
Ondanks het feit dat het me niet heeft kunnen grijpen is het een goede film en verdient het zeker zijn lof, maar door de teleurstelling krijgt het van mij een 3.5, misschien dat als ik hem nog een keer zie dat ik hem verander.
t-i-m
hhmmm....goede film, wel erg zoet en dramatisch, maar was eigenlijk vooral onder de indruk van het acteerwerk.
wwelover
Geen bijzondere film, het verhaal is niet echt iets nieuws en heeft ook geen vernieuwende blik. De film teert op de namen van Oprah en Mariah Carrey (en Lenny Kravitz een beetje). Maar het verhaal raakt me eigenlijk nooit, tuurlijk is het allemaal erg maar het is nou niet zo sterk neergezet dat je er onderste boven van raakt. En die dromen van Precious die je ziet vond ik echt niks toevoegen. De cast is overigens wel goed, vooral Mo'nique is goed. Dat meisje dat Precious speelt is ook prima. Mariah Carrey voegde weinig toe, same for Lenny Kravitz ze vielen nou niet bepaald op door goede acteerprestaties. Paula Patton was wel erg sterk, dat mag ook wel eens gezegd worden.
Loisb
Een film die mij wel raakte, mede door de acteerprestaties van Mo'Nique en Gabourey 'Gabby' Sidibe en het verhaal pakte mij ook.
rcksn
Redelijke film begon zeer goed, maar werd een beetje storend door de hoeveelheid pech die het hoofdpersonage over zich heen kreeg. (elke keer dat ik dacht dat het niet erger kon werd het nog erger etc), wel goed geacteerd door zowel het hoofdpersonage als de bijrollen.
mcvelden
Dit is wel één van de betere feelgood films van 2009. Je leven blijkt altijd nog rotter te kunnen dan het is. Als je nagaat dat je in dezelfde situatie zit als dit meisje.
Redelijk aangrijpend, en maakt je afvragen hoe dit zo kan komen. Waarom een 3.5 omdat het te veel narigheid bevat zoals Jan Jaap van der Wal zei over Tiger Woods dat alle riolen van de hele wereld op 1 persoon terecht komen.
Mochizuki Rokuro
Na de lovende kritieken toch wel enigzins tegengevallen. Vooral omdat het heel rommelig op mij overkwam. Zowel in stijl, sfeer, focus als inhoud springt het van A naar Z van zwart naar wit en daarom had ik moeite om erbij te blijven. Schrijnend en aangrijpend zijn deze situaties wel (en ook overal op de wereld wel te vinden). Wordt niet vaak op deze wijze getoond en het is natuurlijk bizar dat Oprah Winfrey zich ermee bemoeit zodat er tóch een wereldwijde release inzat (ik begreep dat ze haar naam pas aan de film verbond toen-ie goed en wel afwas).
Maar goed, de film zelf dus: niet hoekig genoeg, te gemaakt en daardoor niet authentiek (niet alles in independent America kan als Harmony Korine zijn). Vond Mariah Carey overtuigend, maar het was toch wel Gabourey Sidibe die de film droeg.
Angrod_Pallanén
Niet de tranentrekker die je er van verwacht.
'Precious' blijft een sterke film over het leven van een afgedankt, zwart meisje in een wereld zonder toekomst. De hoofdpersoon heeft meteen je hart gewonnen en alle verschrikkingen die ze moet doorstaan raken je, maar waar de film de snaar mist is met de moeder. Geweldig gespeeld door Mo'Nique, maar veel te overdreven. Gelukkig zijn er een hoop goede verhaallijnen, zoals Miss. Rain en de klas, of wat er gebeurt met de baby. Ja, de film is goed, mooi bij vlagen, maar na afloop blijf je toch met het gevoel zitten dat er een kans gemist is. De film is erg melodramatisch en daarom krab ik mezelf nog steeds achter de oren waarom de uitwerking niet wat effectiever was.
Toch, een mooi verhaal en de moeite waard voor je eens-in-de-twee-jaar-filmhuis-uitstapje.
3,5
Rascal
Vond de hoofdrolspeeltster te vlak om echt met haar mee te leven.. Maar dat ze pas 16 is.. Kan ik dat vergeven;) Props voor Mariah - mooi dat ze zich 'lelijk' durfde te laten zien zonder al dat glamour-shhh. Moet zeggen toen ik 't begin van de film zag, dacht ik dat 't einde al zag komen.. Maar niks is waar
Niet heel sterk, of dramatisch kwam het over op me, hoewel er echt wel veel shhh gebeurt, maar zoals ik al zei, hoofdrolspeelster wordt te vlak uitgewerkt, of maybe komt dat wel door haar 'appearance'. Je mag als kijker denk ik eerst ff wennen en dan heb ik 't enkel even over haar buitenkant. - No offense overigens!
Al met al, 3 sterren
Hm.. toch wel een bijzondere film hoor. Vind het ook wel erg onzinnig om het een Oprah-RTL4 achtige film te noemen want het is toch wel veel meer.
Allereerst is er echt geen plat sentiment maar een rauwe feel en bepaald geen terughoudendheid wat betreft realisme.
Ook filmtechnisch vind ik de film behoorlijk boeiend ipv een rechtlijnige simpele vertelling binnen de lijntjes.
Vooral de sfeer, belichting, muziek, met name in scenes als het flatje en bvb de straat zijn enorm treffend en goed.
Tuurlijk blijft het onderliggende verhaal van een meisje dat behoorlijk in de problemen zit niet voor iedereen even boeiend en herkenbaar (ook voor mij niet), maar in z'n genre is dit toch echt een knappe film.
Vooral Mo'nique is trouwens een openbaring.
Apster
Met Oprah in de credits verwacht je toch al snel een sentimentele tranentrekker. Gelukkig had de film een nuchtere kijk op het leven van Jones. De misère waarmee ze moet omgaan in de film is misschien wel iets teveel van het goede. Ook al is het waargebeurd, het vergt toch een hoop inlevingsvermogen van de kijker.
Het verhaal zelf is niet verassend te noemen, er zitten van die uitgekauwde klaslokaalscènes in, waarin leerlingen uit de getto een tweede kans verdienen. En ondanks dat de film wel elk sentiment weet te vermijden, zit er toch weer die typisch Amerikaanse boodschap van hoop in.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Aardige film die toch wel iets tegenvalt. Na veel keren van mensen gehoord te hebben dat ik hem echt moet zien, ook maar eens daadwerkelijk gekeken..
Eigenlijk het grootste gedeelte van de film, maar vooral in het begin had ik moeite met inleven/meeleven. Precious houd zich namelijk nogal gesloten voor de mensen die ze spreekt, maar ook voor de kijker.
Aan het acteerwerk ligt het niet. Helemaal een dikke pluim voor Mariah Carey die hier even haar make-up opzij zet en (wat ze voor mij in WiseGirls al gedaan had) wederom bewijst dat ze wel degelijk kan acteren
prijzen en nominaties die ze ervoor heeft gekregen zijn dik verdient.
Het veelvuldig gebruik van close-ups had wel iets en werkte nagenoeg voor mij
Het mocht voor mij wel allemaal wat rauwer en explicieter in beeld. Dat had voor mij zeker een positieve invloed op de impact gehad.
Einde geeft ook niet echt wat je zegt.. voldoening
Wat overblijft is een aardige film met z'n momenten, maar niet de film die je verwacht en die er in had gezeten.
renske
Ik moest een beetje denken aan The Hotel New Hampshire toen ik naar deze film keek, of toen ik aan het denken was wat ik van deze film vind, dat weet ik niet meer precies.
Precious is net als die film een onevenwichtige film, qua verhaal. Het is lang niet overal even sterk, het wankelt, het heeft een emotioneel hoogtepunt en gaat dan nog veel te lang door.
En toch.
Net als THNH raakte deze film me. Er zit leven in, er wordt prachtig in geacteerd, het zijn mensen waar je naar kijkt i.p.v. bordkartonnen figuren. Precious bleef me ook dagenlang bij, de beelden zweefden voor mijn innerlijk oog. Heb er absoluut geen spijt van deze film gezien te hebben en zou 'm best nog wel eens willen zien, wat bij mij een graadmeter is van de kwaliteit. Dus ondanks de ook zwakke punten krijgt deze film vier vette sterren.
Paula Patton en Lenny Kravitz zijn smullen.
mcdaktari
Vond het best wel een aangrijpend verhaal, dat een griet van 16 zo'n kut leven kan hebben, of beter gezegd dat ze zo'n klote ouders kan hebben. Wat een moeder zeg.
Het is ook heel realistisch geacteerd vind ik.
Pastaman
Geweldige film zeer aangrijpend
fantastisch acteerwerk.
een dikke 4.
Het knappe aan de film is dat alles, ondanks de grimmige en schokkende gebeurtenissen, nergens deprimerend wordt. Dit is te danken aan de levendige, originele cameravoering, de energieke soundtrack en het uitstekende akteerwerk van nieuwkomer Sidibe als hoofdpersoon Precious en vooral Mo'Nique als haar volslagen verknipte moeder. Die laatste kennen we vooral als komische noot in een lange reeks te verwaarlozen films, maar wat zij hier laat zien mag wat mij betreft absoluut beloont worden met een Academy Award. Wat een rol zet zij hier neer. Jammergenoeg zakt de film in het laatste half uur wat in. Dan wordt het script sentimenteler en komt het meer op ietwat geforceerde emotionele confrontaties aan. Toch een bijzondere film met een unieke hoofdpersoon.
Swastika
Zeer aangrijpend en goed geacteerd film.Naar mijn mening had deze film beter uitgewerkt moeten worden.Het haalt niet het niveau wat ik er van verwachtte.De film geeft nogmaals aan in wat voor een gestoorde wereld we leven.Voor de hoofd persoon die nog nooit heeft geacteerd vindt ik wel dat ze een geloofwaardig wereld prestatie neerzet.
santo
Het verhaal is op zich best aardig.
Echter de uitvoering vind ik barslecht.
De film is "zo traag als dikke stront"
xerinte
Best wel heftig, om er maar eens een moderne term tegenaan te gooien....
Sanchez
Had na afloop het gevoel naar een woensdagavondfilm van RTL of Net 5 gekeken te hebben. Toegegeven, het karakter "Precious" wordt naturel en confronterend weergegeven en ook de bijrollen van Carey en Kravitz mochten er zijn. Toch..... om deze film te gaan nomineren voor Oscars en/of wat voor pretentieuze awards dan ook..... Nee, daar doe ik niet aan mee.

Vijf goede films tussen 2000 en 2010 die de Oscar voor beste film misliepen

The Help