Precious (2009)
Alternatieve titel: Precious (Base on Nol by Saf) (Based on the Novel 'Push' by Sapphire)
Geregisseerd door: Lee Daniels
Met onder meer: Gabourey Sidibe, Mo'Nique en Paula Patton
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 3 december 2009
Plot Precious
"We are all precious"
De film vertelt het verhaal van Claireece "Precious" Jones (Gabourey Sidibe), een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje geboren in Harlem, in een keiharde omgeving. Het leven lacht haar niet bepaald toe: ze is voor de tweede keer in verwachting van haar vader. Thuis loopt ze op eieren om te vermijden dat haar moeder (Mo'Nique), een intens boze vrouw, haar mishandelt. Haar leven verandert als ze de kans krijgt over te stappen naar een alternatieve school. Daar komt ze onder de hoede van Ms. Rain (Paula Patton). Een vrouw die haar begrijpt en haar laat voelen dat ze bijzonder is en talenten heeft. Hier begint Precious haar nieuwe toekomst weg van de duisternis, de pijn en liefdeloze omgeving en neemt ze haar jonge leven in eigen hand.
Claireece "Precious" Jones
Rhonda Patrice Johnson
Jermaine
Joann
Rutte
Sterke en bij vlagen aangrijpende film.
En zoals hierboven reeds vermeld: het acteerwerk is echt van een heel hoog niveau, vooral de rollen van de moeder en de dochter worden uitstekend ingevuld.
De verklaring omdat ik m'n waardering toch "maar" op een 3,5 heb gehouden is vanwege het feit dat er verder gedurende het hele verhaal, afgezien van het geweld tussen moeder-dochter, niet echt veel gebeurt, m.a.w. het kabbelt allemaal wel aangrijpend voort, maar toch vond ik het op één of andere manier soms wat saai.
Maar verder een absolute aanrader voor de drama-liefhebber!
evervaet
Goede en aangrijpende film ondanks dat dit NOT my kind of movie is.
Hier en daar best indrukwekkend, maar uiteindelijk blijft je met een RTL4 vrijdag avond gevoel achter.
maxo922
Nou ik niet hoor!
Prachtige film vond ik het. Ondanks al de gruwelijkheden blijft het op de een of andere manier altijd leuk en fijn om naar te kijken. Het feit dat Precious doorzet is mooi en heel boeiend.
Met het begin valt de film gelijk met de deur in huis. De hardheid van Precious leven is niet te ontwijken en wekte bij mij gelijk medeleven op. Visueel ook érg mooi verzorgd met de nodige fantasy-achtige shots soms. Mooi afgewisseld.
De verhaallijn loopt vlot genoeg om de aandacht erbij te houden en er zitten nergens vervelende of lange scenes in. Het acteerwerk is van iedereen goed genoeg en stoord nergens.
Jammer dat net de laatste 15-10 min. een beetje ongeloofwaardig en niet meer pakkend zijn om mooi af te sluiten. Uiteindelijk kon ik de film wel met een positief gevoel uit zetten en met een tevreden gevoel gaan slapen.
* 4,0
yeyo
Precious is een film die zo ontzettend braaf binnen de lijntjes blijft en nergens maar dan ook nergens ook maar een beetje lef of originaliteit toont. Door de complete overkill aan drama is het haast onmogelijk om geen medelijden te hebben met het personage, maar sympathiseren is dan weer een heel andere zaak. De manier van filmen is zeker behoorlijk, maar de voice-overs irriteerden me mateloos en door zijn totaal gebrek aan revelatie of innovatie, valt dit derderangsdrama niet te onderscheiden dan de zovele gelijkaardige films. Geen wonder dat Oprah deze prent zo heeft gepromoot.
Toontje35
Kan me aansluiten bij de recensie van Rutte. Prachtig acteerwerk. Maar er gebeurt af en toe te weinig. Pas op het laatst greep de film je even bij de keel.
Zeriel
Nou Yeyo, dat deze film zo gemaakt is al buiten de lijntjes en origineel, en vertoond juist veel lef. Noem mij dan eens een film over incest die hierbij in de buurt komt (Festen telt niet mee, want speelt zich lang na het misbruik af) .
Ik vind het heel knap dat je zo binnengetrokken wordt in de zeer benauwde wereld van precious, wat gewoon een hel is, waaruit ontsnappen bijna niet mogelijk lijkt, maar dat het toch dragelijk is om naar te kijken. Die moeder is toch briljant, wat een afschuwelijke heks!
Het einde kan men heel Amerikaans of Oprah vinden, cliché is het zeker niet. Ik vond het wel prettig dat het op een soort catharsis uitdraait, zodat je toch opgelucht bent aan het einde van de film. Als de moeder opbiecht wat haar beweegredenen zijn, waarom ze niet ingreep, en hoe ze zelf haar dochter vooral als concurrente zag mbt haar man. Het is zo banaal, zo benauwend,zo pijnlijk. Je snapt de hele kleine benauwde werkelijkheid vd moeder, zonder er nou sympathie voor te krijgen. Het is duidelijk dat die moeder haar eigen trauma's heeft, die ze niet heeft opgelost, ze is in feite zelf nog een kind.
Het acteurnivo is zeer hoog, vooral van Precious en de moeder. vindt ze maar eens bij elkaar! Dikke pluim voor de casting, en de actrices zelf natuurlijk.
4leafclover
Ik heb de film in het begin een paar keer uitgezet omdat ik de ellende van Precious niet kon aanzien. Toen ik uiteindelijk de film toch ben gaan kijken werd ik helemaal in het verhaal gezogen.
Prachtige film, als je van drama houdt een echte aanrader
Svenniboyke
Absoluut een aanrader deze film!Een echt meesterwerk op drama vlak!Zeer sterke acteurs en zeer pakkende harde scènes.Voor herhaling vatbaar.
yeyo
Deze overkill aan drama zorgde ervoor dat het me allemaal geen bal kon schelen.
Filmkriebel
Dat het allemaal overdreven is, waar ik trouwens compleet akkoord mee ben, betekent nog niet dat het niet aangrijpend is.
yeyo
Zo kwam het bij mij over, ik hou niet echt van overgedramatiseerde toestanden.
Zeriel
Ik vond het vooral allemaal zeer overdreven: een minderjarig meisje dat analfabeet is, voor de tweede keer zwanger is van haar vader (haar eerste kind heeft down syndroom), meer slaag dan eten krijgt van haar moeder én nog is HIV virus heeft ook. Deze overkill aan drama zorgde ervoor dat het me allemaal geen bal kon schelen.
Om maar eens een toepasselijk citaat te quoten.
Dit is nu eenmaal het verhaal, op feiten gebaseerd, dat verzin je gewoon niet.
Net als commentaar eerder, dat iemand de fantasie scenes overbodig vond. Het is precies wat kinderen doen als ze misbruikt worden, ze zorgen dat ze niet bewust in hun lichaam zijn, maar ergens anders. Zodat ze het niet helemaal bewust mee hoeven te maken. Dit is een natuurlijk afweermechanisme wat dissociatie genoemd wordt.
Hierdoor kunnen mensen dit soort traumatische gebeurtenissen zelfs compleet vergeten. Wat het nog lastiger maakt om ze te voorkomen. Dit werkt zwaar in het voordeel van de misbruikers, die hier zelfs bewust gebruik van maken. Door het misbruik express iets onwerkelijks te geven, door een bepaalde setting, of door bepaalde dingen te zeggen tegen het slachtoffer, waardoor die het buiten de dagelijkse realiteit plaatst.
yeyo
De fantasie scènes vind ik zeker niet overbodig, maar gewoon ontzettend vervelend en banaal uitgewerkt.
En by the way, fictie over socio-economische problemen mag zeker wel steek houden wat mij betreft. Mits een subtielere aanpak was dit misschien nog een oprecht aangrijpende film geweest in plaats van een soort 'human interest'-pamfletje.
jikamajoja
Jim : "Precious" is een indringende film, met een verhaal dat in je huid prikt ! Hoe veel ellende kan een normaal mens verdragen? Het is de belangrijkste vraag die zich opdringt tijdens het kijken van het meesterlijke "Precious", een film waarin de gelijknamige hoofdpersoon ongelofelijk veel ongeluk over zich heen krijgt. Het levert een van de meest intense en ongemakkelijke kijkervaringen van dit jaar op.
miiej
goeie film
Mo'Nique die kan acteren., ik heb de film Phat Girlz gezien met haar in de hoofdrol. en daar was ze beroerd slecht. maar in deze film was het stukke beter.
en Gabourey Sidibe die precious speelt. die eind scene's waren mooi om te zien
Keane1983
Een goed geacteerde film die zeer realistisch doet overkomen.
Inderdaad door de overvloed van zware drama is het haast onmogelijk om geen compassie te krijgen met de hoofdpersonen.
De manier hoe er werd omgesprongen met de harde werkelijkheid en de droombeelden van Precious (bijv. als ze in elkaargeslagen wordt) zijn erg goed gedaan.
De film laat de keerzijde van het leven zien.
Zeer zeker de moeite waard om eens gezien te hebben en vervolgens niet meer te vergeten.
metterijks
Deze overkill aan drama zorgde ervoor dat het me allemaal geen bal kon schelen.
Ik weet niet hoe het in jouw wereldje is, maar er zijn ontelbare kinderen die dit soort levens leiden (of eerder,lijden) moeten.
Waarschijnlijk ben je geen liefhebber van kwaliteits cinema. Geeft ook verder niet maar het is en blijft een meesterlijke, gevoelige en meeslepende film met een heel goede rol van M0'Nique die duidelijk laat zien over veel talent te beschikken, alsmede ook de rest van de cast in dit juweeltje.
yeyo
'Kwaliteitscinema', laat me niet lachen! Als het niet voor de ontelbare steun van Oprah was, had er geen haan naar dit broddelwerkje gekraaid.
fappie
- 2005 stemmen
Hmm.. Wist niet dat Opera er iets mee te maken had. Boeit me ook niet echt. Ik vond het een goede en aangrijpende film. Erg hard ook. Het wist me in ieder geval te raken. Mja.. ieder zijn ding natuurlijk
shockdog
Iedereen mag toch zijn eigen mening hebben? Dat jij het niks vindt hoeft nog niet te zeggen dat het een slechte film ís. Bovendien was het succes grotendeels dankzij Sundance, niet dankzij Oprah
yeyo
Toch grappig dat dat 'eigen mening' praatje pas wordt bovengehaald wanneer iemand kritiek levert. Want je zou hetzelfde evengoed tegen metterijks kunnen verkondigen.
Alleygator
Rauwe maar goede film met prachtig acteerwerk. Die moeder zal ik niet snel meer vergeten.
metterijks
En last house on the left was idd een meesterwerkje. Not. Maar mutilatie en kinderlokkerij is in Belgie blijkbaar populair.
Wat heeft een horrorfilm hier mee te maken
Deze film is trouwens minstens even sensationeel hoor, maar daarnaast is het eigenlijk een nogal walgelijke uitspraak die je hier maakt.
Wat heeft een horrorfilm hier mee te maken
Het is toch je reinste horror wat Precious overkomt.
Stel je eens voor dat jezelf zo moet opgroeien.
yeyo
Het is natuurlijk vreselijk wat ze moet meemaken, maar daarom kan je de film nog niet onder 'horror' classificeren. Volgens die redenering zijn ook bv. alle holocaust-films horrorfilms.
benq
Aangrijpende film waar de hoofdpersoon een hoop ellende moet zien te verwerken. Kan uitlopen op een onvervalste tearjerker, en de naam Oprah Winfrey voorspelde al niet veel goeds, maar vond dat de film oprecht was en niet inspeelde op onvervalste emoties.
Scenes waarin Precious traumatische ervaringen wegdringt door middel van uitbundige fantasien vond ik sterk gedaan. Er is zelfs verlichting in scenes waarin Precious kip steelt uit een fast food keten of de andere kinderen in de klas met spitse opmerkingen.
Acteerwerk is van de bovenste plank met Sidibe die de juiste toon raakt, Mo"Nique als de Mom from hell, Patton als zorgzame lerares.
Verrassend was ook Mariah Carey die naturel speelde en Kravitz die losjes en relaxt acteerde.
Precious is een geslaagd drama met zware onderwerpen maar nooit zwaar op de hand. Indrukwekkend.
****
Kippie.
"Hé, die verpleger lijkt wel op Lenny Kravitz." dacht ik tijdens het kijken. Nou, het was 'm dus. Wat een drama heeft Precious meegemaakt zeg... Maar ze slaat zich er dapper doorheen. Ik zou niet graag in haar schoenen staan. Knap staaltje acteerwerk van alle hoofd- en bijrollen in een film die je niet zomaar loslaat. Echt een kijktip!

Vijf goede films tussen 2000 en 2010 die de Oscar voor beste film misliepen

The Help