• 9.379.415 stemmen

Gesproken taal: Afrikaans en Engels

Releasedatum: 8 oktober 2009

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot District 9

"You are not welcome here."

Het verhaal over een fictionele wereld waarin onze aarde in het jaar 1982 door buitenaards leven wordt gevonden. De mensheid heeft dit buitenaardse ras echter als tweederangsburgers ondergebracht in getto's in Zuid-Afrika. Ze krijgen steun van een overheidsfunctionaris, wanneer deze hun biotechnologie ontdekt.

Wikus van de Merwe

Francois Moraneu - CIV Engineer Team

Ross Pienaar

avatar van jjwebaline

jjwebaline

Pfffffff, dat mensen hiero serieus de logica en onlogica gaan zitten ontrafelen van deze film. Als het een onlogische film zou zijn, dan wil je hem dus logisch hebben en dan wordt ie oersaai, omdat je dan al weet wat er komt. Zou het een logische film zijn, dan ben je de eerste die weet wat aliens doen, hoe ze eruit zien, hoe ze praten (in de bush bush lopen klik-makende bosjesmannen rond die ook niemand verstaat) en hoe de interactie met ons zou zijn als ze uberhaupt hier op aarde zouden komen, landen, vallen, uitmoorden etc. etc.. Kortom, ga nie zoeken, maar geniet en laat je verrassen door een poging van originaliteit... Want dat was ie wel, of je nu wel of niet van het genre houdt en de uitwerking van de film! I've seen far worse...

avatar van jjwebaline

jjwebaline

rep_robert schreef:

Juist dat uitleggerige verneukt veel films tegenwoordig(vooral in het horrorgenre).

...hear hear... applaus! 200% waar.

avatar van Montorsi

Montorsi

noknoke schreef:

En dan zijn wij de maden die opgeruimd worden hoe dan ook.

Jajoh? Dat is iets wat vast staat?

paul83 schreef:

Je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op mijn vraag. Ach, hoeft ook niet meer want je bent al door de mand gevallen.

Resumé:

Je hoort bij de degelijke mensen die hier normaliter niet naar kijken, want je vind dit soort (Star Trek achtige) films flauwekul. Uiteraard heb je hem wel gekeken want de waardering is hoog (een beetje modaal naar mijn mening). Ook is de film te hoog gewaardeerd want het ligt verre van de realiteit (The Green Mile en Hancock zijn natuurlijk wel realistisch) en het er te dik bovenop ligt.

Ik vindt de film in elk geval heel erg goed en ik heb geen affiniteit met Star Trek (de laatste was overigens een prima film) noch Star Wars.

Ik voel een modje aankomen...........

goed lezen kun je ook al niet... ik zei starwars en niet startrek..

als je mensen aanspreekt op een mening lees dan op z'n minst die mening.

En ik zeg niet dat elke surealitische film slecht is.

maar als het verhaal beneden peil is en het is nog SF dan is hij slecht...

the greenmile heeft tenminste een verhaal (niets vergeleken met deze B-film) en hancock kun je mee lachen (kun je met deze film ook maar dan omdat hij zo slecht is.

imo is het belangerijkste in een film het verhaal..... dat heeft deze film gewoon 0

avatar van lykathea

lykathea

Surrealisme en science fiction zijn trouwens een wereld van verschil.

wie heeft gezegd dat dat het zelfde is? o.o

avatar van lykathea

lykathea

tomola schreef:

wie heeft gezegd dat dat het zelfde is? o.o

Jij begint over surrealisme, een term die nu vooral veel hoongelach oplevert. Je hebt geen idee waar je het over hebt. - Dit heeft niks met surrealisme te maken.

avatar van serpico

serpico

Cool concept! Op de wc van de bios hing zelfs een bordje met "Restroom only for Human beings". Eindelijk een iets andere benadering van het alien-genre is fantastisch!

De filmliefde die ik verwachtte vanwege de naam Peter Jackson is iedere heftige seconde voelbaar. Het hoofdpersonage is absoluut niet de standaard Hollywood-goodguy met wie alles toch wel goedkomt. Hij is een egoïstische, naieve lul. De aliens zijn net zo bang en gehoorzaam als er een pistool op hun hoofd gericht is als welke mens ook. En de documentaire stijl is al helemaal een feestje. In sommige shots is niet eens iets te zien omdat het beeld bedekt wordt door alien-hersenen of iets van dat soort. Maar in plaats van die beelden niet te gebruiken worden ze, zoals het een echte documentaire beaamt, toch in de film gezet. Het gevoel 'erin te zitten' is fenomenaal.

Cloverfield is de eerste film waarmee District 9 zich laat vergelijken. Toch is de laatste een stuk indrukwekkender. De special effects worden nog veel achtelozer ingezet dan in Cloverfield; de aliens rennen door het beeld alsof ze werkelijk gewoon in een kamp bij Johannesburg gestrand zijn en dat draagt heel erg bij aan de beleving. Science-fiction is al bijna een verkeerd plakkaat, omdat de nadruk eigenlijk meer ligt op de actie en het drama en de humor dan op de aliens. Het lijkt alsof ze er gewoon zijn en alles gewoon zo wordt geregistreerd als het is. Interessant, want het is in één klap ook best geloofwaardig. De manier waarop de inwoners van Johannesburg met de aliens omgaan, de houding van het leger, de onderhandelingen tussen mensen en aliens: echt fantastisch!

District 9 vliegt in een rotvaart voorbij. De leuke, inventieve scènes wisselen elkaar in no-time af, want het script is erg sterk geconstrueerd. Het acteerwerk is daar absoluut debet aan; vooral Sharlto Copley weet zijn personage altijd de goede nuances mee te geven. Af en toe is de film niet zo logisch, maar daar is District 9 dan ook de film niet voor. Het concept is ten volle benut, en daar moest de logica zo nu en dan voor wijken. Maar dat geeft niet, want het staat altijd in dienst van het plezier van de film. Ik vind de gore persoonlijk ook het vermelden waard. Ik zat aanhoudelijk met afgrijzen naar het scherm te kijken hoe een volgende alien werd opgeblazen. Waarschijnlijk te danken aan het feit dat die aliens als een soort onderdrukte burgers worden neergezet of als proefkonijnen voor een zoveelste luguber project. De door kennis en wapens geobsedeerde mens laat zijn mensheid met alle plezier varen ten koste van de aliens, zo blijkt. Al kunnen die aliens er natuurlijk ook wat van met hun waanzinnige massavernietigingswapens

Het plezier in het filmmaken kwam ook mooi naar voren in de vorm van humor. De manier waarop die aliens met elkaar omgaan is hilarisch. Knap overigens van Wicus dat hij die aliens zo goed kan verstaan. Zou daar ook een studie voor zijn?

avatar van Shinobi

Shinobi

serpico schreef:

De ruimte schip is rond 1982 op aarde gestrand en in 2010 moet Wicus ze deporteren. Dus het lijkt me wel dat ze een soort van studie naar de taal hebben gedaan.

avatar van Kill_illumovie

Kill_illumovie

Het vervolg van deze film heet Independence Day.

avatar van Kijzer

Kijzer

Leuke film. Ik moest aan paar keer aan bad taste van Peter Jackson denken tijdens de film. De regisseur heeft zijn invloed zeker achtergelaten.

Ik zie de vergelijking met Cloverfield echter niet. Eerder een stukje besef over rassenscheiding en discriminatie in een vernieuwend jasje.

Dat je langzaam sympathie gaat voelen voor de aliens is leuk gedaan want charmant zijn ze vooral in het begin absoluut niet.

avatar van davidov

davidov

Kijzer schreef:

Ik zie de vergelijking met Cloverfield echter niet..

Beiden films met aliens/monsters, veel sfx, geen helden als piloten/spionnen maar "average joe", en de regie is daar ook naar - alsof het echt is en niet in scene is gezet (veel shots van security cams bijv). Het "why me" en hoe kom ik hier uit verhaal, ipv hoe red ik de gehele mensheid.

Ok dat waar cloverfield juist echt bekend om staat (alles met die ene handcam), mist de film... maar de film heeft wel invloed gehad of op zn minst geinspireerd denk ik

avatar van rep_robert

Ben het er niet mee eens, Cloverfield heeft in mijn optiek meer een godzilla(genetisch gemanipuleerd monster verwoest stad) achtig verhaal.

Waar District 9 meer Science Fiction is en toespeelt op een alternatieve (realistische) realiteit met aliens.

Dat hier en daar schokkerige documontaire/handycam achtige beelden worden gebruikt zegt in mijn ogen meer over de stijl filmen dan over het verhaal wat gebruikt wordt. Dat lijkt in de verste verten niet eens op elkaar.

Minotaures

Is deze film vergelijkbaar met de Alien-reeks?

avatar van davidov

davidov

rep_robert schreef:

Dat is min of meer wat ik bedoelde. Maar ook de karakters in de film hebben meer overeenkomsten met Cloverfield dan films als Indepence Day (iemand als jij en ik komt in de problemen, of een navy seal met een computer expert). Het daadwerkelijke verhaal verloopt inderdaad compleet anders en is nauwelijks te vergelijken.

@minotaures: ehr niet echt lijkt mij.

avatar van paul83

paul83

tomola schreef:

goed lezen kun je ook al niet... ik zei starwars en niet startrek..

als je mensen aanspreekt op een mening lees dan op z'n minst die mening.

En ik zeg niet dat elke surealitische film slecht is.

maar als het verhaal beneden peil is en het is nog SF dan is hij slecht...

Ik heb nog nooit zo'n slecht betoog gezien......Lees aub alles eens terug en ga eens nadenken voordat je wat zegt.

Miereneuken over Star Trek of Star Wars is trouwens wel erg makkelijk........

on topic:

Ik zie overigens de connectie ook niet zo met Cloverfield (ook een prima film). De schokkerige beelden inderdaad, maar de rest...

Minotaures schreef:

Is deze film vergelijkbaar met de Alien-reeks?

Lol, nee. Alien is actie/sci-fi horror. De enige horror hier is na afloop de realisatie dat de film zo matig is.

Minotaures

Hah, ok. Ik hoop niet dat ik het matig vind, aangezien ik een flinke som geld voor ga betalen om te zien.

Pastichio Rocker

Mja, als je van actie sci-fi houdt dan moet je het eerste half uur even doorbijten, daarna begint het pas echt.

avatar van AHWA

AHWA

Wil niet zeggen dat het eerste half uur niet goed is. Uitstekend zelfs.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Het eerste half uur is net zo goed sci-fi als de rest van de film.

Pastichio Rocker

Klopt, maar geen actie. Vond het eerste half uur juist prima en de rest niet.

Minotaures

Het is zeker een introductie, het uitleg en de bedoeling van de Aliens en heel wat regeringslulkoek?

Yup.

avatar van Dridge

Dridge

Ik vond juist de eerste 3 kwartier sterk , daarna glijdt het allemaal af naar een beduidend ander niveau.

Heb echt met volle teugen genoten van Sharlto Copley (Wikus)

Die zet echt een geweldige rol neer.

avatar van paul83

paul83

Minotaures schreef:

Gewoon kijken en een oordeel vellen. Kan helemaal geen kwaad.

avatar van roherium

roherium

leuke tot toffe film hangt er net om

ik zou zeggen zeker een keertje kijken

3sterren

avatar van demorge

demorge

Mooie graphics, maar een heeeele lange zit hoor. Weet waar je aan begint...

paul83 schreef:

Gewoon kijken en een oordeel vellen. Kan helemaal geen kwaad.

wat ben je toch druk bezig deze film te verdedigen....

avatar van christian

christian

demorge schreef:

Mooie graphics, maar een heeeele lange zit hoor. Weet waar je aan begint...

Vind 2 uur anders niet bepaald een lange zit.