District 9 (2009)
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 8 oktober 2009
Bekijk via CANAL+
Plot District 9
"You are not welcome here."
Het verhaal over een fictionele wereld waarin onze aarde in het jaar 1982 door buitenaards leven wordt gevonden. De mensheid heeft dit buitenaardse ras echter als tweederangsburgers ondergebracht in getto's in Zuid-Afrika. Ze krijgen steun van een overheidsfunctionaris, wanneer deze hun biotechnologie ontdekt.
Wikus van de Merwe
10 in een dozijn moment
ROTFLOL. Klok/klepel-moment?
o0Timmy0o
@ De Grand
Waarom zo ongelooflijk negatief ... ?
Dit is verre weg van een B-film. De film komt daarvoor veel te overtuigend en realistisch over. Er wordt een verhaal verteld en switched daardoor steeds van docu naar filmisch.
" ... De rest beneden peil."
Ja hoor ... nu doe je net alsof het 1 of andere vage horrorfilm is. De acteurs zijn toch echt wel goed.
Om even reactie te geven op je 4 punten:
Punt 1 is op zich wel een redelijk kritiek punt. Maar goed de Aliens waren aan het begin ook niet in staat om te vechten en zijn hun leider verloren, wat ook duidelijk wordt in de film.
Punt 2 De mensheid is nou eenmaal debiel. Ik denk dat als ooit zoiets gebeurd dat dan DIT ook gebeurd.
Punt 3 Niet vrolijk, maar met wapens. Enige nadeel is dat de aliens snel zijn, waar de mens niet zoveel aan kan doen. Wordt ook duidelijk in de film.
Punt 4 is helemaal belachelijk, want in het begin van de film wordt heel duidelijk gezegt dat de aliens ziek waren en heel erg ondervoed. Ze konden niks. En zoals ik al zei. Ze hadden geen leider.
Wat mcdaktari zegt : "toch typisch dat er mensen zijn die altijd overal antwoord op willen hebben en niet gewoon hun fantasie kunnen laten werken."
En voor iemand die The Matrix, Lord of the Rings en Star wars en Alien in zijn top 10 heeft staan, vind ik het toch een beetje raar dat je zoveel kritiek hebt op zo'n film als dit.
Dit is de meest verfrissende en beste film die ik dit jaar gezien heb.
Wiskundig gezien is daar niks mis mee hoor :d
Eh... wat wil 'tien in een dozijn' dan zeggen?
Wiskundig gezien is daar niks mis mee hoor :d
Astronomies gezien was er wel wat mis mee.?
Norma
Een film waar ik zowel sterke als vrij zwakke punten in vond zitten. Over de docu-achtige stijl was ik op zich wel te spreken, het geeft wat meer de schijn van realisme, en ook het feit dat de afloop tot kort voor het einde zeker niet al vast stond vond ik prima. Maarrrrrrr.....waarom van die vreemde, lachwekkende buitenaardsen?
Nou zal dat beeld daarvan voor iedereen anders zijn, maar mij spreken een soort klik-klakkende, droevig kijkende reuzengarnalen niet echt tot de verbeelding. (bij die ene die een rood jasje had geconfisqueerd kreeg ik af en toe een soort Jackson/Thriller déjà-vu...) nee, dat werkte voor mij dus absoluut niet! Ook het fanatisme waarmee op een gegeven moment het bloed en de ledematen in het rond werden gestrooid werd wat lachwekkend, wat misschien ook juist wel de bedoeling was maar het deed nogal afbreuk aan de soms wel aanwezige spanning. Ik ga qua beoordeling tussen maar tussen redelijk goed en vrij matig in zitten.
DeGrand
@ o0Timmy0o
Ik zie de link niet tussen de genoemde films en deze film. Die films zijn goed in wat ze (pretenderen te) zijn. Deze film niet. Ik ga er dan maar even van uit dat dit pretendeert een docu-scifi te zijn, maar het kan net zo goed een humoristische scifi-actiefilm zijn.In beide gedaantes vind ik het niet geslaagd overigens.
Was nergens verrassend/vernieuwend voor mij en al helemaal niet overtuigend, de hele film een dejavu gevoel gehad, en dan vindt ik het al gauw matig ja..leuk om wat tijd mee te doden dat nog net wel vandaar de 3.
Btw: Tien in een dozijn is natuurlijk een taalkundige fout, of op zijn best een woordgrapje (in dit geval niet overigens). Noknoke; het woord dat je zocht is `astronomisch`. Op zich vrij kansloos gedoe dit, dus ik maak er verder ook maar geen woorden meer aan vuil.
brabusRUS
Wat een film! Ik had hele grote verwachting en deze film maakte alles waar. Geweldig.
Ten eerst de aliens waren ongelooflijk goed gedaan. Erg realistisch, zo ver je het realistisch kunt noemen.
Acteerpresetaties waren ook super van de onbekende acteurs.
Actie was ook top. Verhaal is origineel in mijn ogen en heel vermakkelijk. Alles was gewoon top.
Toppertje en geef daarom deze film een wel verdiende 5! ( En nee, mijn gemiddelde is niet 4+)
mordang
Compleet onlogische film. Er zitten gaten in het verhaal van hier tot Tokyo. Filmisch gezien is er niet veel mis mee, maar het is een kinderlijk verhaaltje. Dus niet teveel nadenken en laat je overvoeren door bloed, afgerukte ledematen, kots, etc.
Het uitgangspunt is echt wel goed, maar de uitwerking is matig. Had een goede film kunnen zijn, het is een matige.
Compleet onlogische film.
Wat bedoel je nou man, dat de film niet overeenkomt met de onze logica.
vind je het gek het is een shi. fi. oftewel fiction.
Karl van H.
Fictie en onlogica is niet hetzelfde. Verder ben ik ook wel benieuwd naar wat mordang bedoelt, ja.
Seifer
Nogal een onrealistische film, en dan doel ik niet op het bestaan van buitenaards leven, maar dat deze wezens kunnen leven op Aarde.
Maar niets voor niets is het een Science-Fiction, dus ik kan er wel mee leven.
kleez
Maar niets voor niets is het een Science-Fiction, dus ik kan er wel mee leven.
Het zou overstelbaar zijn als wij de enigste wezens zijn in het heelal...
Het zou onverstelbaar zijn als wij niet de enigste wezens zijn in het heelal...

kleez
- Hoe komen die buitenaardse wapens daar? je gaat mij niet vertellen dat men die aliens heeft toegestaan om wapens mee te nemen toen ze geevacueerd werden.
- De uitzetting, sja kom op zeg, wilt u even tekenen? en dan vervolgens als er ook maar een verkeerde beweging gemaakt wordt meteen overhoop knallen. Dit spoort gewoon niet.
- Men stapt ook vrolijk zonder enige vrees op deze wezens af en maakt ze belachelijk terwijl ze blijkbaar in staat zijn om zonder enige inspanning je ledematen af te rukken.
- Die aliens zijn fysiek vele malen sterker dan mensen, ze hebben wapens en blijkbaar technologische kennis die die van de mensheid overtreffen...en dan toch onderdrukt worden..meh.
Zie, hierdoor zie je dat (met alle respect voor jou) je de film niet goed begrijpt, en de logica niet...
aryan
In een tijd van prequels en sequels mooi om zo een film te zien. Qua originaliteit een topper, de locatie van de film was goed, de muzikale begeleiding geweldig en ik ben enorm fan van deze camerastijl (documentaire achtig). Ook een mooie mix van drama, actie en af en toe ook komedie.
You are not welcome here
Eén keer in de week probeer ik altijd met één van mijn beste kameraden af te spreken om een film te gaan huren. Nu de laatste tijd is het aanbod in de plaatselijke videotheek niet veel soeps en hebben we onze toevlucht moeten nemen tot het pindakazen van films. Normaal gezien tegen mijn principes maar mijn kameraad ziet niet graag films van voor zijn geboortejaar dus hij vond het helemaal niet erg om de film te pindakazen.
Het was eigenlijk door mijn aanraden dat we op deze film waren uitgekomen. Ik had hier eens vluchtig op Moviemeter gekeken en een paar reacties doorgenomen en die waren vrijwel positief. Nu heb ik het nog niet echt vaak gehad dat mijn mening hard afwijkt van Moviemeter maar met District 9 is dat zonder twijfel het geval. Wat een verschrikkelijke kutfilm! Op het eerste zicht had ik een verhaal verwacht dat niet hard zou afwijken van het gewoonlijke aliens willen de wereld veroveren verhaal maar hier wordt er gekozen voor een andere aanpak. Een aanpak die ons probeert te laten geloven om sympathie voor de aliens te hebben. Nu op zich sta ik altijd wel open voor een andere invalshoek maar niet wanneer het zo verschrikkelijk slecht wordt uitgewerkt als hier. Het eerste kwartiertje had nochtans nog redelijk veel potentie. De documentaire stijl is leuk maar het begint mis te lopen wanneer het hoofdpersonage, Wikus Van De Merwe, besmet geraakt door een soort van spuitbus waar het 'fluid' van de aliens inzit. Vanaf dan stapelen zich de meest idiote situaties op waaronder stukken waar diezelfde Van De Merwe ineens de taal van de aliens lijkt te begrijpen. Het is te veronderstellen dat dit komt doordat hij zelf langzaamaan in een alien verandert maar toch, het had beter uitgewerkt gemogen. Wat trouwens ook geen pluspunt voor de film is dat je eigenlijk vanaf de eerste 5 minuten hoopt dat het hoofdpersonage een langzame en wrede dood zal ondergaan omdat hij zo verschrikkelijk irritant is.
Qua verhaal verdient District 9 zonder twijfel het laagste van het laagste maar waarom dan toch nog die 2 sterren? Puur en alleen voor de aliens die er fantastisch uitzien. Jammer genoeg lijken de aliens zelf, zoals hier ook al een aantal keer is geopperd, te hard op de mens. Het kan nu toch niet moeilijk zijn om eens een compleet nieuwe levensvorm te creëren die in de verste verte niet op ons lijkt.
Ik zei het hierboven al, Wikus Van De Merwe is één van de meest irritante hoofdpersonages die ik ooit al in film heb gezien. De manier waarop hij geïntroduceerd wordt is al verschrikkelijk en die hoge ik-wil-hem-op-zijn-gezicht-slagen factor verdwijnt niet. Wat wel hilarisch was was de manier waar de overheid laat uitschijnen hoe het komt dat Van De Merwe besmet was, namelijk door sex te hebben met een alien inclusief een gephotoshopte afbeelding waar zowel alien als Merwe in een comprimerende positie staan. Ik vind het ineens al een pak minder dat Sharlto Copley nu de rol van Murdock in de nieuwe A-Team film op zich zal nemen. De rest van de cast acteert wel goed maar is niet echt noemenswaardig doordat de film zich toch vooral concentreert op de aliens en Copley.
Uiteindelijk is District 9 niet meer geworden dan een standaard actie film die heel het alien gedoe eens op een andere manier bekijkt. De documentaire stijl is origineel maar verdwijnt zeer snel waardoor alleen de effecten overblijven.
Teleurstellend...
Jawaddedadde
You are not welcome here
Foutje van jouw kant. Van De Merwe verstond de taal van de aliens volgens mij al voor hij besmet werd met het alienvocht.
Wie weet...misschien zal een eventueel vervolg je wel bevredigen wat dat gedeelte betreft.
Doch even serieus. Van De Merwe is in het begin van de film inderdaad een eikel, maar gaandewaeg wordt hij toch wat beminnelijker, ja op het einde gaat hij zelfs zowaar nog sympathie voor de aliens voelen.Jammer genoeg lijken de aliens zelf, zoals hier ook al een aantal keer is geopperd, te hard op de mens. Het kan nu toch niet moeilijk zijn om eens een compleet nieuwe levensvorm te creëren die in de verste verte niet op ons lijkt.
Metalfist
Echt? Het kan dan inderdaad zijn dat ik iets gemist heb maar het kwam op mij over dat hij in het begin wel wat probeerde te praten maar dat de aliens hem wel verstonden maar hij hun niet.
Doch even serieus. Van De Merwe is in het begin van de film inderdaad een eikel, maar gaandeweg wordt hij toch wat beminnelijker, ja op het einde gaat hij zelfs zowaar nog sympathie voor de aliens voelen. Ik betwijfel eerlijk gezegd of ik me ga wagen aan een vervolg
maar in dat laatste heb je wel gelijk natuurlijk.Blijkbaar is het moeilijker dan gedacht. Misschien omdat wij mensen nog nooit eerder met buitenaardsen in contact zijn gekomen dat we ze naar ons evenbeeld creëren. Geen idee, maar echt storen deed het me niet. De alien stond fysiek nog ver genoeg van de mens.
Hij stond inderdaad qua fysiek wel redelijk ver af van de mens maar mij stoorde vooral dat de typische alien een vreemd kleurtje heeft met één hoofd, twee armen en benen. Ik zou graag is de fantasie van iemand willen zien al zou ik volgens mij niet veel verder dan de typische alien komen.
tn2543
Op zich wel een goede film.
Het begin van de film vond ik niet zo geweldig... ik was niet direct onder de indruk van de aliens. De aliens hadden namelijk wel wat menselijk trekjes.... en dan kwam dus ietswat ongeloofwaardig over. Maar ik heb deze film wel met plezier gekeken. Ik vond hem wel spannend... na een tijdje keek ik wat over het 'mensenlijke gedrag' van de aliens heen, en begon het toch ergens op te lijken.
Ik heb mij tijdens het kijken van deze eigenlijk geen moment verveeld. Op het begin vond ik sommige dingen ook wel grappig.
Ik geef deze film een 3,5
Ik denk dat er trouwens wel een vervolg gaat komen van deze film, gezien hoe de film eindigde. Maar dat zien we tegen die tijd wel...
BoordAppel
Er is veel voor te zeggen dat intelligent buitenaards leven veel op ons lijkt. Zeker de soort die naar andere sterrenstelsels kan reizen.
Zo zijn twee vrije handen toch wel verdraaid handig als je iets wil maken.
Jawaddedadde
Een ander concept zou inderdaad wel leuk zijn. Alleen, da's zo eenvoudig niet. Wil je met een radicale verandering komen ten opzichte van de standaard die wij kennen(hoofd/kop, armen/poten, benen/poten, romp) dan wordt volgens mij de hele film moeilijker. Om je een voorbeeld te geven. De aliens in deze film gebruiken hun armen om bepaalde commando's in te geven waardoor hun ruimtetuig opstijgt. Zonder armen zou je daar een alternatief voor moeten zoeken. (zie ook bericht van BoordAppel).
De filmwereld is kennelijk alleen maar in staat om aliens te produceren waarvan de uiterlijke kenmerken een variant zijn op de onze. Hoe intelligenter de alien, hoe meer hij trouwens op ons lijkt. (bijv. Predator, Independence Day, District 9, E.T.). Met lijkt bedoel ik natuurlijk de ruwe fysieke aspecten. Hoe primitiever hoe dichter ze bij het dierlijke aanleunen (Alien, Starship Troopers). Maar allemaal hebben ze datzelfde basisconcept (hoofd/kop, armen/poten, benen/poten, romp), met uitzondering van de bugs in Starship Troopers.
Ik heb natuurlijk niet alle films met buitenaardsen gezien dus er zullen ongetwijfeld wel originelere aliens bijzitten vermoed ik.
Metalfist
Daar heb je inderdaad wel een punt maar er moeten volgens mij toch mogelijkheden zijn om dit soort schoonheidsfoutjes zoals de armen en benen weg te werken en met iets origineels op de proppen te komen. Met iets als Alien had ik ook al wel content geweest maar het wordt wachten op iemand met een geniaal idee vrees ik.
Karl van H.
Dat aliens in films vaak op mensen lijken schijnt me vrij logisch te zijn: een ander ontwerp komt namelijk vrij gauw belachelijk over. Het eerste wat me te binnen schiet is een schets van, volgens mij, Rob Cobb voor Alien, nog voordat Giger aan het project was verbonden (zie de extra's op de dvd van Alien). Hij had een min of meer vormeloze blob met twee klauwen getekend, wat natuurlijk helemaal nergens op leek. De uiteindelijke Alien in de film is misschien minder creatief, in die zin dat 'ie nog erg op een mens lijkt, maar wel vele malen doeltreffender. Aan een dergelijk ontwerp is de mens nu eenmaal gewend, dus is het makkelijker aan te nemen dat een alien er zo uit zou moeten zien, denk ik.
Near_Dark
Het lijkt me niet meer dan normaal dat een wezen dat honderdduizenden jaren van evolutie achter zich geeft en met werktuigen heeft leren werken in het bezit is van ledematen.
Hoe kan het zich anders voortbewegen en dingen vastnemen...?
En nu moet je niet afkomen met onzin als telekinese of levitatie hè
Als je een Alien er geloofwaardig wil laten uitzien kom je onvermijdelijk uit op een ontwerp met ledematen, hoogstens bijgestaan door implantaten en/of mechanische aanhangsels, tsja....
Wat ik wel goeie kritiek vindt is het feit dat ze zomaar onze atmosfeer kunnen inademen zonder in de problemen te raken en onze temperatuur gewend zijn...
Voor méér kan je terecht bij het Fantasygenre
Metalfist
Maar dan zie ik nog altijd liever iets zoals Alien dan dit. Daar zitten nog genoeg verschillen in met de mens om vernieuwend over te komen maar hier lijkt het te standaard.
BoordAppel
Dat is toch volkomen irrelevante kritiek? Er zou niet veel film overblijven mochten ze meteen stikken zodra de deur van hun ruimteschip geopend wordt.
Buiten dat is het nog best te beredeneren waarom ze deze lucht kunnen ademen en het in deze temperaturen kunnen uithouden.
namingway24
Een triomf. Geeft veel films met een veel hoger budget het nakijken. Ik heb de hele tijd op het puntje van mijn stoel gezeten en de film heeft mij de hele tijd in zijn greep gehouden. Dit gebeurde al niet te vaak dit jaar.
Je kunt wel zien dat dit ooit begonnen is als een Halo-adaptatie, want de aliens en wapens hebben wel wat weg van dat spel. Sharlto Copley zet een geweldig personage neer, die steeds heen en weer schommelt tussen sympathiek en arrogant.
De special effects waren erg goed. De aliens waren goede, realistische creaties, en het ruimteschip dat de hele tijd boven de stad hing was indrukwekkender dan bijvoorbeeld het schip uit Independence Day.
Het verhaal wordt goed verteld, eerst met televisiebeelden, en later gaat de film geleidelijk op in een "echte" film. Het gebruik van digitale camera's hielp bij aan de realistische sfeer.
Ik had op het laatst geen idee hoe de film af zou lopen, maar ik ben erg blij met de manier waarop Blomkamp het verhaal afrondde. De film houd de opties open en het einde was nog best emotioneel.
Al met al blaast deze film alle films die ik dit jaar gezien heb uit het water. Nog maar een paar films die ik dit jaar nog wil zien, en ik betwijfel of deze film nog overtroffen gaat worden.
Een enthousiaste 5 op 5.
noknoke
Ik heb hem niet afgekeken, was er namelijk niet kapot van....
Deze moet je afkijken gewoon. is wel de moeite waard.!!
Maar dat eindeloos geratel over hoe een alien uitmoet zien, dat is niet aan jullie.
Stel het was zo, dat ze met lichtsnelheid (wat praktisch absoluut onmogelijk is) van hun huisplaneet naar hier konden komen, dan praat je over technologie dat ontstaan kan zijn vanaf de tijdperk dino, en dan praat je over het onvoorstelbare.
En dan zijn wij de maden die opgeruimd worden hoe dan ook.

Netflix verwijdert deze maand 25+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert deze maand 25+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert onder meer deze titels binnenkort uit het aanbod

Drie aanraders die sinds kort op Netflix staan

Inglourious Basterds

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986
slumstraatbendemutationzuid-afrikajohannesburg, south africa transformatiedystopiegeneticsregeringsatirebuitenaards wezenprawn mockumentaryalternate historyracismemetamorphosisxenophobiainternment camp alien technologysegregationprivate military company based on short film