• 9.379.424 stemmen

Gesproken taal: Afrikaans en Engels

Releasedatum: 8 oktober 2009

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot District 9

"You are not welcome here."

Het verhaal over een fictionele wereld waarin onze aarde in het jaar 1982 door buitenaards leven wordt gevonden. De mensheid heeft dit buitenaardse ras echter als tweederangsburgers ondergebracht in getto's in Zuid-Afrika. Ze krijgen steun van een overheidsfunctionaris, wanneer deze hun biotechnologie ontdekt.

Wikus van de Merwe

Francois Moraneu - CIV Engineer Team

Ross Pienaar

avatar van paradis

paradis

Uitstekende film. Waardering valt me hier tegen. Een groot verschil met Imdb.

3,8 hier is ca hetzelfde als 8.0 daar toch. 8.4 is ca 4.0 hier?

Guardian of Isis

Inderdaad, op IMDb zou dit gelijkstaan aan een 7.2, terwijl de rating van IMDb hier een 4.2 zou inhouden... Eén van de beste sci-fi/actie-films van 2009, zonder twijfel.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Guardian of Isis schreef:

een rating van 4.2 is hier dan ook zo goed als gelijk aan een top 10 film.. (pas wanneer hij niet meer recent is, maar toch) en daar zie ik deze film niet tussen passen..

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vond Avatar eerder de beste SF van 2009.

Guardian of Isis

Ik zei dan ook: "één van de...". Kijk maar naar mijn top 10. In de top 10 moet ze inderdaad niet staan, maar een top 250-plek zou voor deze film toch niet verkeerd zijn. Zoals dus ook op IMDb het geval is. Wat hebben zoveel mensen hier dan tegen District 9?

avatar van stkolaf

stkolaf

peter jackson is en blijft m'n held!

volle 5 sterren vlak na het zien van deze film, misschien dat ik mijn mening nog aanpas na een nachtje slapen... heb avatar nog niet gezien dus tot nu toe best scifi van 09!!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Maar Peter Jackson mag dan wel je held zijn maar toch vind ik dat alle lof naar Neill Blomkamp mag gaan, gezien het feit dat Jackson de Producer was en niet de Regiseur. Toch zijn er nog veel mensen die denken dat het een film van Peter Jackson is.. Maar hoe dan ook, ik vind het de beste S-F film van de laatste tijd, en ja zelfs beter dan Avatar. Persoonlijk vind ik District 9 echt een vernieuwende S-F film. Dat is Avatar in mijn ogen toch veel minder, alleen dat het 3D was. En daarbij blijft het natuurlijk ook nog een kwestie van smaak.

avatar van bastiaan282

bastiaan282

Hallo!

Ik heb deze film 2 dagen geleden gekeken.

wauw dit was echt goed,de effecten zijn super,de zweer en actie is ook goed opgezet,het enige wat ik duidelijk minder vondt was het acteer werk dit komt niet slecht over,wat peter jackson overigens mooi heeft ontwikkeld is het documentaire achtige setting

daarom is het acteren juist wel weer geloofwaardig over gebracht naar de kijker. verder vindt ik idd de zfeer doet het hem,de aliens\kakkerlakken\,worden echt behandeld alsof ze illigalen zijn,dit is geen realistische film,maar als het zo zou gaan in de toekomst zou ik mij er dit bij voorstellen.

echt sins tijden niet meer zo een goeie film gezien!!

(aanrader)

ik heb hem een 9+

planet_of_death

Daarnaast heeft het verhaal behoorlijk wat diepte.

avatar van MTMTE

MTMTE

Vond dit een originele en verfrissende s/f.
Voor sommigen kwam het misschien wat langzaam op gang door de docu-stijl, maar ik heb mij er persoonlijk helemaal niet aan gestoord.
Goed acteerwerk ook van het hoofdpersonage (het enthousiasme waarmee hij langs de krotten gaat en de wapenvondsten doet, geweldig!). In het begin komt hij echt over als een naieve, blije optimist, maar naarmate de film van docu-stijl overgaat naar speelfilm, wordt dit al gauw anders.
Ook kon ik de humor wel waarderen (met name het stukje waarbij een arm van een soldaat wordt afgerukt door een alien en de droge reactie van Wikus daarop. De naam Wikus van de Merwe alleen al ).

Op een gegeven moment wordt je echt de film ingezogen. Zoals iemand anders al zei vond ook ik het idee dat de buitenaardse wapens alleen door de aliens zelf konden worden bediend en Wikus door z'n mutatie als wetenschappelijk voorwerp moet dienen, zeer aardig gevonden. En zo zitten er nog wel meer leuke vondsten in deze film.
Ook het (open?) einde vond ik bevredigend en niet afgeraffeld. Lengte van de film is precies goed.
Ben zeer benieuwd of er een vervolg zal komen. Mocht dit het geval zijn, dan hoop ik van harte dat het door dezelfde regisseur wordt geregisseerd en er net zo goed over na wordt gedacht als bij deze film en er niet een B-film regisseur wordt ingeschakeld voor een snel afgeraffelde film om maar wat geld binnen te halen. Dat zou deze film namelijk geen eer aan doen.

Al met al: origineel verhaal, hele nette special effects, goed acteerwerk. Een verdiende 4 sterren van mij.

avatar van stkolaf

stkolaf

mcdaktari, dat wist ik inderdaad niet eens! oke staande ovatie voor neill blomkamp dan.

ik heb er een nachtje over geslapen en laat mijn 5 sterren staan. de SE in deze film waren geniaal, de aliens zagen er zo onwijs vet uit! ook het feit dat de hoofdrolspelers redelijk onbekende acteurs zijn (plus de aliens ofcourse) maakt het documentaire idee en zelfs het realistische erg mooi. ik hoop eigenlijk dat er geen vervolg gaat komen, want zo is de film perfect, en een vervolg is vaak minder. ook na het zien van avatar vind ik dit de beste sf van 09, misschien wel beste film, maar ik heb Inglourious Basterds nog niet gezien...
de ontwikkeling die te zien is van de hoofdpersonage is trouwens erg goed in beeld gebracht van naive kantoormedewerker, naar hoofd van de operatie, naar 'racistische' en medogenloze alienkiller, naar behulpzame vriend van Christopher. het feit dat de aliens een menselijke naam hadden vond ik eerst raar, maar na erover te hebben nagedacht is dit toch eigenlijk heel logisch. het feit dat de aliens hun eigen taal hadden maar wel mensen verstonden en andersom vond ik ook origineel, en leuker dan bijv. dat de aliens Engels zouden praten. het was ook goed doordacht dat de namen die voorkomen in de film allemaal Zuid-Afrikaanse (=Nederlandsachtige) namen zijn, en geen Amerikaanse, zoals Peter Johnsson oid.

misschien dat ik na een 2e kijkbeurt de waarde iets laat zakken, maar ik blijf vooralsnog op 5*

met ode aan Blomkamp, Jackson en Wikus van de Merwe

avatar van skompie

skompie

Moest ff door het begin heen maar vanaf het moment dat Van der Merwe door district 9 gaat werd ik er steeds dieper in gezogen. Vond het echt jammer dat ie afgelopen was.

Prachtige film!

planet_of_death

En behoorlijk dieper dan standaard Hollywood geweld. Ik vind het jammer dat mensen hier de sublimiteit niet in zien.

avatar van PascaL

PascaL

planet_of_death schreef:

Precies zeker 1 van de betere films van het afgelopen jaar

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik begon met vrij hoge verwachtingen, maar toen ik zag dat het een nep-documentaire leek te worden had ik er niet zoveel zin meer in. Gelukkig verdwijnt het 'docu-gevoel' na een kwartier en komt er meer 'film' voor in de plaats.

Het idee is erg leuk. Aliens die boven Johannesburg zijn gestrand en in de sloppenwijken zijn gaan leven. Twintig jaar lang worden ze dood de regering onderdrukt en nu is het moment daar om te verkassen. Ik vond de aliens er nooit erg kwaadaardig uitzien. Soms was het allemaal wel lollig zelfs; aliens die een uitzettingsbevel moeten ondertekenen, aliens die in wapens handelen of opgewonden raken van kattenvoer. Het was voor mij dan ook niet zo moeilijk om sympathie op te brengen voor de buitenaardsen. De film leert je al snel dat niet iedereen op uiterlijk beoordeeld moet worden, of als iemand anders is. De mensheid wordt hier dan ook als slecht afgespiegeld.

De CGI was zeer goed. De aliens deden me vaak denken aan het goede Starship Troopers, al zag het er hier allemaal nog veel beter uit. Waar de aliens in het begin nog vrij onschuldig lijken, daar komt later verandering in wanneer ze zich verzetten. Zij hebben namelijk enorme guns die een mens compleet wegvagen. Gevolg zijn emmers met bloed en vliegende ingewanden. Heerlijk! Ook een leuke ode aan de Gravity Gun uit Half-Life 2.

Goed geacteerd van Copley en dat terwijl hij toevallig was gecast door zijn werk in een andere korte film van Blomkamp. Jammer dat het verhaaltje me niet echt greep en soms wat te sentimenteel was. Uiteindelijk een heerlijke wegkijker.

avatar van Lars_1984

Lars_1984

Wat een top film. De sfeer en en een aantal elementen uit de film deden me erg aan Half-Life denken...

Guardian of Isis

Ik ben opgelucht dat er toch nog mensen zijn die mijn mening delen over District 9. Ik bedoel, deze heeft hier amper meer dan bijvoorbeeld die *bah* Twilight-onzin waar ik van achterover viel dat die films al boven de 3 sterren geraakt zijn, laat staan dat ze bijna een gemiddelde van 3,5 scoren.

District 9 heeft een goed geslaagde balans tussen diepe sci-fi en spectaculaire actie, waarbij je het hoofdpersonage, dat aanvankelijk maar overkomt als een sukkel, steeds sympathieker begint te vinden naarmate de film verloopt, wat -ironisch genoeg- samenvalt met zijn verandering in een alien. Ik vind het ook leuk dat de aliens hier eens niet de slechteriken zijn, maar eigenlijk gewoon ongelukkige gestranden op een wantrouwige, onvriendelijke planeet.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

De 1e 20 minuten dacht ik echt van "WTF ben ik nou aan het kijken?!". Kotsende en pissende aliens, vaag documentaire-achtig gedoe e.d., maar dat was gewoon even wennen.
Gaandeweg kwam ik helemaal in het verhaal en heb ik er wel van genoten. Alleen ben ik wel van mening dat die hoofdpersoon een paar te domme beslissingen neemt t.b.v. de verhaallijn.
Dat hij op een gegeven moment die alien knock-out sloeg en zelf probeerde op te stijgen. Dat sloeg echt nergens op, wat wou hij in zijn eentje doen in dat grote moederschip???
Ik heb het idee dat dat maar moest omdat ze anders niet zouden uitkomen met het einde dat ze in gedachten hadden.
Ook vond ik de hoofdpersoon niet de sterkste acteur. De aliens en het gebied eromheen vond ik wel goed in beeld gebracht.

Kortom, degelijke en vermakelijke SF-film, maar in mijn ogen toch geen topper.

avatar van erwku

erwku

Een overweldigend regiedebuut, maar toch niet op alle fronten een overweldigende film.

District 9 is een zeer ambitieuze en vakkundige gemaakte film, boeiende sciencefiction, geweldige actiescènes en mooie special effect. Zowel terminator 4 en Transformer 2 zakken hiermee vergeleken behoorlijk door het ijs. Het is origineel en volgestopt met brute actiescenes.

De film is duidelijk geïnspireerd door meerde actiefilms. O.a Transformers, Children of Men, Mad Max 2, Black Hawk down, the Fly (kafka?) Aliens en Starship Troopers.

De Amerikaanse-documentaire stijl is in het begin leuk, maar gaandeweg de film zeer vermoeiend en had voor mij niet gehoeven. Echter vond ik de decors en de setdesign prachtig, een landschap van totale chaos en rommel, dat zo uit de Mad Max reeks komt.

Het gewelddadige en naar fascistisch neigde mensbeeld is iets waar ik me aardig in kan vinden, maar is in Children of Men en StarShip troopers beter gedaan. Children of men door het serieuze contemporaine realisme en troopers door haar overtrokken satire. District 9 lijkt beiden te willen nastreven en daarnaast extra gore en actie te willen toevoegen. Hierdoor is naar mijn smaak de film onevenwichtig.

Het grootste probleem vind ik de hoofdpersonen. Het lijkt wel een eeuwigheid te duren voor de protagonist enige karakterontwikkeling doormaakt en dit irriteerde mij ten zeerste. Shalto Coply doet zijn best, maar vond het eigenlijk een vervelende hoofdfiguur. Ook de vader en zoon relatie, de nigeriaanse handelaren en de wel erg moraalloze bedrijfsbonzen, vond ik gewoon vervelend om naar te kijken.

Toch is district 9 zeker de moeite waard om te zien. Veel actie en knap gemaakt, maar niet om met een goed gevoel naar huis te gaan.

avatar van Bossjosh

Bossjosh

Mooie science-fiction film erg goed en mooi gemaakt zit leuk in elkaar.

Vond deze film boven gemiddeld goed in zijn soort.

Voor de science-fiction liefhebbers echt de moeite waard. 8/10

avatar van flurk

flurk

ik vond het eerder een flop film, niks aan

avatar van DarkShadow

DarkShadow

Ik vond er niks aan....

Die camera werk vond ik ook helemaal niks omdat het op een documentaire leek hoe het gefilmd is.

avatar van alcapachino

alcapachino

komt te langzaam op gang , maar als de actie losbarst is het visueel erg sterk

avatar van adkort

adkort

vind het een geen mooie film, net een documantaire, binnen een half uur heb ik deze film in de vuilnis bak gegooid, uiteraard een copy dan he.

ik hou van film met special effect, zijn in deze film goed gemaakt, maar ik hou niet van commentators in een film.

avatar van sofripa

sofripa

Origineel. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig. Start als CNN achtige rapportage en vloeit over naar een geweldige film. Aanrader. 4 sterren.

avatar van Stephanovic

Stephanovic

adkort schreef:

Juist na een half uur wordt het wat minder als een documentaire gefilmd en wordt het wat meer actie. Beetje voorbarig dat je hem hebt weggegooid lijkt me.

Guardian of Isis

Nu ook al genomineerd voor Best Picture bij de Oscars!

Oscar.com - Home - oscar.go.com

avatar van Jointz

Jointz

Super film die ik echt iedereen aan kan raden.

avatar van chanel34

chanel34

??? wat een hoge waardering voor deze flutfilm...met een flutverhaal, zeg. Niks beters gewend?

planet_of_death

Even je mening onderbouwen.