Genre: Mystery / Thriller
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 18 februari 2010
Bekijk via Netflix
Plot Shutter Island
"Some places never let you go."
De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.
Teddy Daniels
George Noyce
Deputy Warden McPherson
Warden
Triple G
Het plot zou na zekere tijd inderdaad door je hoofd kunnen spoken. Toch ging ik er niet vanuit dat het die kant op zou gaan. Te makkelijk. Uiteindelijk deed het dat wel. En toch had ik er, ondanks ik wellicht een meer originele draai aardig had gevonden, niet zo'n moeite mee. Want het verloop naar dat plot is wel goed en aangenaam uitgewerkt. Vind ik vaak nog belangrijker dan het plot zelf. Ook de keus en het werk DiCaprio was lang zo slecht niet als velen schijnen te vinden. Cast was gewoon goed.
Veel negatieve reacties buiten MM over gehoord. Viel me dus alleszins mee.
jwmf
Matige film in mijn beleving.
De inleiding (lees eerste scene ) vond ik 'prikkelend' en goed neergezet , waarbij ik zeer te spreken ben over de prestaties van Leonardo di Caprio ( gehele film ). Iets geheimzinnigs valt toe te schrijven aan de getoonde scénes. De verwachting werd niet direct minder toen het zwakke , slecht uitgewerkte script een verhaal deed starten op het eiland. Door een sterke hoofdrolspeler , gepaard met 'side-flashes' lijkt het plot alle kanten te kunnen opgaan en is dus pakkend , ondanks dat door het "basale" script veel plotwendingen eigenlijk onmogelijk zijn.
Het pakkende van de film word mijn inziens gecreeerd door de slecht uitgewerkte personages , verhaallijn en de alsmaar toenemende side-flashes die de kijker dwingt te gissen waar het verhaal naar toe holt. Door het slechte verhaal en uitwerking vond ik de tweede helft niet spannend en wachtte maar af tot de "climax" zodat de geheimzinnigheid ( door de hele film ) verklaard kon worden. En ook is het plot niet super verrassend in the end.
Opgesomd
-zwak script ( verhaal + keuzes voor inleidende scenes die hoog contrast scheppen met de rest van de film ('goedkoop' achteraf)
-Slechte uitwerking ( te gehaast , weinig diepgang )
+Leonardio Di Caprio die toch zeer goed en overtuigend speelt in mijn ogen
+Een prachtige side-flash scene ergens in de film die het waard is genoemd te worden
Nand
Het is me toch wat met al die intelligente users hier.
Ja heh, ze kunnen nog niet eens van een film genieten want het is OH toch zo voorspelbaar
Ben de Hoog
Wat anderen als een nadeel noemen, dat is in mijn ogen juist een voordeel in deze tijd. Een traag verhaal met lange ogenblikken, dat kom je toch zelden nog tegen? Ook dat DiCaprio niet goed gecashed zou zijn. Hij kwam mij heel overtuigend over, tot in hele kleine detals. Razend knao om die verhaallijn uiteindelijk helemaal kloppend te maken. Het is al eerder gedaan (een film met Richard Gere als advocaat met dat mannetje van de laatste Hulk-film), maar die allerlaatste zin in de film. “Wat is beter, te sterven als een moordenaar of als een goede vent?” Ik vond het een superfilm! Waanzinnig goede regie.
Juist de regie was erg matig. Kijk Angel Heart eens, dan zie je hoe het wel moet.
Otto261
Wat n verschrikkelijke film de hele film moet jejezelf ertoe dwingen te blijven kijken bij het langzaam voorkabbelende tempo van deze film. En dan gebeurt er eindelijk iets dan word het een ietsepietsie spannend en dan is t allemaal onzin en is ie zelf gestoord.
Absoluut niet kijken ik snap niet waarom deze film zo'n hoge notering krijgt Leonardo?????
Kilii
Wanneer ik begon aan deze film was ik een beetje sceptisch.
De film kreeg een zeer hoge rating, en toch ben ik niet zo'n fan van Scorsese. En van DiCaprio meestal ook niet.
Ik ben deze film uiteindelijk toch maar op het nippertje nog gaan zien in de zalen, omdat er geen enkele nuttige film speelde op dat moment.
De film begint traag, maar komt uiteindelijk in een stroming waardoor de film plots veel sneller ging. Er kwamen tijd na tijd meer mysterie-momenten in waarbij je af en toe toch moest nadenken. Al bij al is dit een goede film, met een zeer origineel plot.
De film kijkt mooi weg, tot het einde. Waar ze hem blijven uitrekken.
Even overlopen:
-Acteerwerk: 4*
Leuk gedaan, vooral Ruffalo vond ik zeer aangenaam. DiCaprio speelt zijn rol zeer overtuigend. Een insidersjoke voor wie de film heeft gezien. (Even nadenken
-Verhaal: 3*
Het verhaal sloeg me op het begin niet echt aan. Het ging maar traag vooruit. Tot, zoals ik eerder zei, de film in een stroming komt. Waardoor hij dus veel sneller en interessanter werd.
-Plot: 4,5*
Zeer leuk, origineel, onverwachts,... Ja dit is er eentje om te onthouden. Al hebben ze het wel wat lang uitgerokken. Iedereen herinnerd zich natuurlijk "The Sixth Sense" waarbij het einde heel snel als een rots op je afkwam. Daar stopte de film ook... In deze film vervang je die rots door een veertje.
-Karakteruitwerking: 4*
Eerst geven de karakters je niet veel prijs. Maar dit wordt allemaal opgehelderd. Maar dat zul je zelf wel ontdekken als je hem bekijkt.
-Effecten: -
Zijn niet echt aanwezig.
-Opmerkingen:
*Er werd vaak gezegd dat dit een aanstaanjagende film was met veel schrikmomenten. Niets is minder waar... Vanuit mijn oogpunt toch.
Ik ben niet veel verschoten.
Door heel de film heen hangt toch een geheimzinnig sfeertje, en dat is wel een aangenaam gevoel.
-Algemeen besluit:
3,88/5
Afgerond:
een 4****
**Zeker op de wachtlijst: "inception"
jern10
Vond het helemaal geen spannende film.
filmdoek beeld.slecht verhaal. had hier meer van verwacht.
Glacius
Veel commerciële film kijkers denken dat een dergelijke film als deze revolutionair is.
Kijk liever Chasing Sleep om dan maar een film te noemen met een vergelijkbaar plot.
ZoeYy
ik snapte eigelijk helemaal geen bal van deze film
Het einde vond ik helemaal raar.
Dan heb je niet echt zitten opletten.....
Nand
Wat ik zo grappig vind is dat 90% van de ''fouten'' er expres zijn ingelaten.
Knisper
Dit vind ik wel een grappige: "Teddy attempts to revive the children with CPR, which was invented in 1956, 2 years after the movie is set and 4 years after the children drown".
Glacius
Wat ik zo grappig vind is dat 90% van de ''fouten'' er expres zijn ingelaten.
Zeggen ze altijd achteraf.
Geloof er geen reet van.
Jessen0wnt
Gisteren een kadootje van mijn vader gekregen: Shutter Island. Een film die ik normaal niet zo snel (in de zin van, na de release datum) zou kopen, maar toch wel mijn aandacht heeft getrokken in de winkels. Ik ben te gierig en wacht altijd tot de films zijn afgeprijsd, haha. Maar zo'n kadootje sla ik niet af. In de avond maar gelijk gekeken met z'n allen!
Shutter Island komt naar mijn idee wat langzaam op gang. Het is even wennen, de montage is wel vloeiend maar laat je toch even denken van: oké. Opeens dit en opeens dat (hiermee bedoel ik de hallucinaties en de terugblikken). Maar als 'ie eenmaal op gang is, dan is 'ie ook echt op gang! Zelden zo een spannende film bekeken die op meerdere manieren kan boeien. Qua ''mee leven met de hoofdpersoon'' scoort de film tot het uiterste, want pfoe: wat wilden we graag dat het allemaal ging lukken... Ook is de film heel erg spannend en werkt het grauwe duistere sfeertje erg mee in de griezelheid factor. Het was soms wel even creepy, haha. Hoewel je in de hele film weinig drama meekrijgt, wordt je toch ontroerd op het eind. Wat een acteur zeg, diCaprio. Petje af. De film vliegt naar een ongelofelijk einde met een nogal lullig maar bevredigend en zeer uitgedacht verpletterend einde. Ergens deed het me raar genoeg denken aan de film: A beautiful mind. Geen idee waarom.
Ach wat maakt het uit dat er (nogal veel) wat foutjes in zitten. Ik kan het een kind vergeven als die dood moet spelen en ademt. Allemaal foutjes die ik pas achteraf, na de link, heb gelezen en die me totaal niet op zijn gevallen in de film. Daar straf ik de film dus ook niet op af. Misschien maakt het niet perfecte, juist de film perfect? Naja, laten we niet overdrijven ;P
In ieder geval een van de beste thrillers die ik tot nu toe heb gezien. Een aanrader die houd van een film die je aandacht weet te pakken en je een nacht (en wellicht meerdere nachten) wakker houd. 4,5 ster.
Nand
Zeggen ze altijd achteraf.
Geloof er geen reet van.
Niemand heeft er iets van gezegd. Ik weet het gewoon. Ze waren zo duidelijk. Sigaretje aan de linkerhand *cut to back* sigaret aan rechterhand. Komaan joch, dat is toch duidelijk expres gedaan? Zelfs een amateur ziet dit in de eerste kijkbeurt. Laat staan na tientallen edits.
Ofwel is Scorsese een amateur die helemaal niet weet wat hij doet, ofwel heeft hij ze erin gelaten met de bedoeling om de kijker in de war te brengen...
Jessen0wnt
Dat lijkt me het meest logische inderdaad! De film wilt je sowieso al op het verkeerde been helpen dus deze ''fouten'' helpen je lekker in de knoop. Maar ik moet bekennen dat ik ze niet heel erg duidelijk vond, tenminste mij waren ze niet opgevallen...
Knisper
edit: Alsof iedereen denkt: "he?!?! had hij die sigaret niet in zijn andere hand?? Ik snap er niks meer van."
bjornhouet1
is deze film ook een horror film als dat zo is wil ik hem wel gaan kijken
acsaczy
Een aanvulling van mijn kant, ik heb de film twee keer bekeken en er bleven wat dingen bij mij knagen:
Als het experiment "rollenspel" zou slagen mocht hij van het eiland, zoniet zou de instelling in diskrediet worden gebracht.. (en daar is de instelling bang voor) dat hij aan het einde doet of hij nog steeds gek is, afsluitend met de woorden "sterven als een goed persoon of leven als een monster" leek na alles wat hij op het eiland te weten is gekomen en de praktijken die daar worden gehanteerd, de enige manier om nu wel iets goeds te doen -wat hem met zijn vrouw en kinderen niet gelukt is en in de tweede wereldoorlog zag hij ook onschuldige slachtoffers- door zichzelf op te offeren. Werd er niet ook ergens een vraag gesteld "ga jij ermee akkoord dat als je een monster ziet je er alles aan zou doen hem proberen te stoppen?" Hier ging hij mee akkoord, en hij gaf die man een spuitje. Het is niet zo dat hij zichzelf als monster ziet, hij wilt juist iets goeds doen dit keer en offert zichzelf op.
is deze film ook een horror film als dat zo is wil ik hem wel gaan kijken
Nee, maar ik denk als horror ''jouw'' genre is dat je deze film ook wel kan waarderen. 't is enger dan de meeste horrorfilms
Minikiddo
Vanavond deze film gezien, en het was werkelijk waar genieten! De film duurt lang, maar heeft mij ten alle tijden in spanning gehouden. Echt prachtig als ik er zo achteraf over nadenk, dat het personeel, de directeur etc. niet alleen Leo in de maling heeft genomen, maar ook mij als kijker. Ik zag de plotwending helemaal niet aankomen namelijk en als ik er achteraf zo over nadenk kan ik er alleen nog maar meer van genieten. Top film, zeker een aanrader!
Timmy757
Wauw weer een film die hier nogal wordt overschat, wat een gemiddelde. Nou weet ik dat het mischien een kwestie van smaak is, maar ik vind dit toch een opvallend en onterrecht hoog gemiddelde, het is een aardige film, maar helemaal niks bijzonders. Valt me trouwens zowiezo op dat nieuwe films hier erg hoog worden beoordeeld...typisch. Ben hierdoor trouwens al een paar keer in de fout gegaan, films aangeschaft die hier zéér hoog scoorde maar waar ik helemaal niks aan vond. Misschien wel een idee voor Jordy voor in de toekomst, een optie op de site waar je de kosten van zulke films kunt declareren. Door een bijdrage van één euro bij een stem hoger dan 4* kun je dat wellicht al financiëren
. Hmm miscchien moet ik maar eens mijn zakelijk inzicht in het ideeën topic tentoonspreiden.
Oh ja, voor Shutter Island 3*.
Karl Hungus
Exact. Het is onzin. Het voorbeeld van het sigaretje zou ik nog durven overwegen als bewust. Als de film daar een duidelijk thema van gemaakt heeft. Maar waar zit de toegevoegde waarde van eerst een shot waar de ene persoon een hand op de wang van de andere persoon legt, terwijl in een volgend shot die ene persoon twee handen op de schouders van de andere heeft? Dat is gewoon een fout en meer moet je daar niet achter zoeken. Deze film is slordig geëdit.
Ik word altijd zo moe van de argumentatie dat dit soort fouten "bewust" zijn gemaakt. Als een film ook maar een beetje mysterie in zich draagt of een van de personages heeft ze niet alle vijf op een rij, dan is plots alles toegelaten. Er is wel degelijk een verschil tussen duidelijke fouten en bewuste misleidingen, die meestal een duidelijke functie hebben.
mauzst
De "fouten" vielen mij vooral op bij de scene waar zijn vrouw in brand staat, DiCaprio staat 3 keer in een compleet andere houding.. En die laatste lucifer ging wel héél lang mee.
lilly245
haha ik ook..ik had hem gekeken in de bios en ik had echt zoiets van huh is het afgelopen.
Nand
Mij wel, maar ik ben een beetje een perfectionist op zulk vlak. Als een shot niet klopt dan zie ik dat meestal maar in deze film was het extreem. Dus ik denk wel dat ze expres erin zijn gelaten. Als ik al na 1 kijkbeurt een stuk of 6 fouten zie dan kan ik me niet voorstellen dat de editor ze na 10x niet gespot heeft.
scc-j
Viel dan niemand het slechte camera werk op , vooral dat hij rijdt met een jeep door een bos ,
eigenlijks was toch alleen het verhaal goed

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio vrijdag op televisie

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio komt binnenkort weer naar Netflix

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio wordt vanavond uitgezonden op televisie

De langverwachte 'Shutter Island'-prequelserie 'Ashecliffe': hoe staat het daar eigenlijk mee?

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999