• 9.379.407 stemmen

Antichrist (2009)

Drama / Horror | 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")

Genre: Drama / Horror

Speelduur: 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")

Oorsprong: Denemarken / Duitsland / Frankrijk / Zweden / Italië / Polen

Geregisseerd door: Lars von Trier

Met onder meer: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg en Storm Acheche Sahlstrøm

Releasedatum: 29 oktober 2009

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Antichrist

"When nature turns evil, true terror awaits."

Terwijl een echtpaar de liefde bedrijft, valt hun kind uit het raam en sterft. De vrouw raakt in een diepe depressie. Haar man, zelf therapeut, wijst de medische behandeling die ze krijgt af en wil haar genezen met rationele praatsessies. De vrouw heeft een diepe maar onbestemde angst die verband lijkt te houden met het woud waar ze eerder aan een historisch onderzoek naar religieus gefundeerd geweld tegen vrouwen werkte. Om haar met die angst te confronteren reist het paar af naar het woud dat de Bijbelse naam Eden draagt.

mikey

Ik ben hier niet om uit te leggen wat wel en wat niet kunst is. Of kitsch. Glad is geen woord dat ik heb gebruikt en slowmotion is inderdaad een vormgevingsprincipe. Een conventie ja. Vaak gebruikt voor een dramatisch effect. En dat staat in je eigen definitie van kitsch.

mikey schreef:

Ik ben hier niet om uit te leggen wat wel en wat niet kunst is.

Waarom reageer je dan uberhaupt op mijn vragen aan Starbright boy ? Niet echt een vruchtbare discussie dit of vind je wel ?

mikey

Omdat het een openbare discussie forum is. En het spijt me dat je er niet uitkomt met de definities en conventies. Verder ging de discussie best okay, die je zelf aanging.

mikey schreef:

Omdat het een openbare discussie forum is. En het spijt me dat je er niet uitkomt met de definities en conventies. Verder ging de discussie best okay.

Genoemde scene in Antichrist is kitsch omdat het 'glad' is en omdat het slowmotion is. Hehe, Ok ...

die je zelf aanging.

Nee. Ik vroeg starbright boy waarom hij vond dat dit Kitsch was. Vervolgens kom jij hier vertellen dat dat is omdat het 'glad' is en omdat het 'slowmotion' is. Totaal onzinnig uiteraard, ten eerste omdat 'glad' al geen conventie is en ten tweede omdat een framerate uberhaupt al geen invloed op het verschil tussen Kitsch en Kunst kan hebben.

mikey

Dit lijkt me een 1+1=2 verhaal. Kitsch + definitie: conventie = slowmotion. Slowmotion als kitsch is aangekaart door Starbright en de definitie van kitsch door jezelf. Deze 2 zaken zijn doorgesproken en verder was ik mijn handen in komplete onschuld!!

avatar van starbright boy

Net zoals kunst is kitsch een woord waarover je eindeloos kunt debatteren en daar heb ik niet zo'n zin in. Maar ik vond het vooral ontzettend gelikte psuedo mooiheid waarvan ik de schoonheid niet meer zie. Met een overdadig gebruik van slowmotion wat ik vaak (maar lang niet altijd) lelijk vind. Het deed me qua look vooral denken aan advertenties in modebladen, het leven eruit geairbrusht. Verder is de grens tussen mooi en lelijk vooral gevoelsmatig en kan de grens soms heel dun zijn. Zeker bij zo'n scene waarbij het om de editing, muziekkeuze, framing en wat al niet meer gaat. Verander een paar van die dingen en het resultaat komt misschien wel bij me aan en ik zal het blijven verdedigen. Nu heb ik alleen bewondering voor de scene op een ambachtelijke manier.

gmx schreef:

Nee, nee, nee: houd je aan de feiten ajb.

starbright boy schreef:

De film opent met een nogal gladde, mooi bedoelde slow-motionscene die ik nogal kitscherig vond.

gmx schreef:

Kitsch also refers to the types of art that are aesthetically deficient (whether or not being sentimental, glamorous, theatrical, or creative) and that make creative gestures which merely imitate the superficial appearances of art through repeated conventions and formulae.

gmx schreef:

Tuurlijk wel. Alle stijlmiddelen van een creatieve uiting hebben daar invloed op.

starbright boy schreef:

Kijk, zo zie ik het dan wel weer graag, een goed onderbouwd stuk waarin je je standpunt helder uiteenzet. Uiteraard ben ik het overigens niet met je eens. Je zegt dat het om het verschil tussen lelijk en mooi gaat, zeker, maar dat heeft maar weinig met Kitsch te maken.

Overigens is deze scene natuurlijk veel meer dan wat slowmotion en airbrush. De Aria van Handel past verbluffend mooi, niet alleen qua klank maar ook qua onderwerp (vertaald naar engels) :

Let me weep
my cruel fate,
and I sigh for liberty.
May sorrow break these chains
Of my sufferings, for pity's sake

Verder vind ik het spel met licht en schaduw tot in de puntjes verzorgd, het geheel voorzien van mooie metaforen (hoe ze sex hebben OP de speeltjes van het kind, het geklots van het water in de wasmachine etc), de beweging van het kind uit de box, hoe het dat beertje voor het raam zet, de schoentjes van het kind verkeerd om en dan uiteindelijk haar intense geluk tijdens het klaarkomen en gelijktijdig de dood van haar kind ipv nieuw leven. Mijn inziens de mooiste openings scene ooit gemaakt.

starbright boy schreef:

Mwah. Ik vind het niet echt een stijlmiddel dat van invloed kan zijn op het verschil tussen kunst en kitsch. Von Trier kiest hier niet een lage framerate OMDAT hij zou denken dat het dan misschien als kunst wordt gezien. Hij kiest hiervoor omdat hij anders het verhaal niet effectief kan vertellen

gmx schreef:

dan uiteindelijk haar intense geluk tijdens het klaarkomen en tegelijk de dood van haar kind ipv nieuw leven.

Over verschil in beleving gesproken: Dit was precies mijn eerste grote ergernis van de film. Vind die tegenstelling een gemakzuchtige metafoor.

starbright boy schreef:

Dat is een kwestie van smaak. Ik heb zelf de dood van je eigen kind nog nooit met een orgasme geassocieerd en vond 't daarom des te schokkender en krachtiger. Maar over smaak valt uiteraard niet te twisten.

gmx schreef:

De beweegreden van de regisseur is niet van belang. Elk stijlmiddel is onderdeel van het eindresultaat en dus van van de redenen waarom iemand het als kunst of kitsch gaat zien. Of het blij film nu gaat om het contrast, de muziekkeuze, de framing, kleurgebruik, setdecoratie of wat dan ook.

starbright boy schreef:

Totaal niet mee eens. Time stretching kan vanuit verschillende beweegredenen plaatsvinden. Als je het puur vanuit stylistisch oogpunt doet (en er bijvoorbeeld niet wat gebeurt anders dan 1 lang traag shot van bijvoorbeeld een regendruppel) dan kan je dat al snel als kitsch zien. Echter als je time stretched omdat je een verhaal wil vertellen en je daar anders te weinig tijd voor hebt of dat het juist te lang gaat worden, dan vind ik niet dat je dat dan als stylistische kritiek kan opvoeren.

avatar van starbright boy

Maar de keuze om het niet te lang te maken of juist langer is net zoveel een stijlkeuze. Alles is stijl. Om bij het voorbeeld te blijven: Lars Von Trier had makkelijk de dood van het kind in handheld en in kleur kunnen filmen en dan alsnog versnijden met de seksscene van Gainsbourg en Dafoe. Dan had hij heel plat alles kunnen laten zien wat hij nu doet, dan had het ongetwijfeld op jou minder indruk gemaakt, maar verhaaltechnisch vertelt hij precies hetzelfde.

gmx

Ik snap wat je zegt, maar om zo'n scene hier op af te rekenen en dan weg te zetten als kitsch omdat hij voor slowmotion heeft gekozen, vind ik niet alleen heel erg flauw maar ook vrij onzinnig. Vanuit die optiek kan je ALLES als kitsch wegzetten. Of je nou voor slowmotion, stopmotion, fast motion of real time kiest ...

mikey

gmx probeert te zeggen dat het unfair is dat je stijlkeuzes wegzet als kitsch. Dat kan je dan over alle films zeggen.

Edit: ah gmx zegt het zelf ook al.

Maar goed de vraag is nu wanneer is een slowmotion shot nu functioneel en wanneer niet.

gmx schreef:

Dat kan ook wat mij betreft. Nu zijn we toch in een definitiediscussie beland, maar kitsch vind ik een subjectief waarde-oordeel.

avatar van komerad

komerad

En dan dacht ik een lichtpuntje in deze film gezien te hebben en dan noemen ze het kitsch...

Milan Kundera over kitsch:

“Kitsch" is a German word born in the middle of the sentimental nineteenth century, and from German is entered all Western languages. Repeated use, however, has obliterated its original metaphysical meaning: kitsch is the absolute denial of shit, in both the literal and figurative sense of the word; kitsch excludes everything from its purview which is essentially unacceptable in human existence.”

"Kitsch causes two tears to flow in quick succession. The first tear says: How nice to see children running on the grass! The second tear says: How nice to be moved, together with all mankind, by children running on the grass! It is the second tear that makes kitsch kitsch."

Hoewel ik snap wat Starbright boy bedoelt als hij de intro van Antichrist 'kitsch' noemt, ben ik het niet met hem eens. Het is gelikt, het is commercial-achtig, maar het is niet vals / sentimenteel / ontkenning van shit / alles uitsluitend wat onaccetabel is in het bestaan

The notebook, dát is kitsch.

eRCee schreef:

ontkenning van shit

Bekennen van shit misschien? Dat is wat ik denk dat von Trier doet.

eRCee schreef:

alles uitsluitend wat onaccetabel is in het bestaan

Dat is wel gemakkelijk. Dan geef je groen licht aan alles wat schokt. En wanneer een film dat omzeilt is het automatisch kitsch? Is de notebook ook echte edelkitsch, daarnietvan.

• 1979 stemmen

Schokken en kitsch gaat vaak niet goed samen inderdaad; kitsch is toch vooral de veilige weg. Maar het is niet hetzelfde als wat ik schrijf. Kitsch is namelijk niet het tegenovergestelde van 'geen kitsch' maar heeft bepaalde kenmerken, die ik hierboven mooi terug vind in de citaten van Kundera.

mikey

Het enige wat ik eigenlijk lees is: vals sentiment is kitsch.

Dit kan net zo goed slaan op die scene over dat kind en dat orgasme. Een over the top melodramatische scene.

Madecineman (moderator films)

Aan de ander kant; goede kitsch is ook (een) kunst...

mikey schreef:

Dat is toch juist helemaal niet melodramatisch? De scene is overgestileerd en daardoor ontdaan van elke emotie en (melo)drama.

Overigens, een Nederlandse vertaling van de zin maakt het denk ik wat duidelijker: "kitsch sluit vanuit zijn gezichtspunt alles uit wat het bestaan essentieel onaanvaardbaar maakt".

Een sekspartij die tegelijk valt met de sterfte van je kind, kan het minder kitsch zou ik haast zeggen?

Madecineman (moderator films)

Maar melodramatisch is het natuurlijk wel een beetje, of een beetje veel eigenlijk.

mikey

Ik begrijp dat ook niet helemaal. ercee geeft zelf aan dat het overgestilleerd is... ik weet 't niet hoor of dat wel mag van de grote Kundera?

Edit: met alles respect voor von Trier. Maar hij maakt zijn werk toch expres wat kitscherig? Dat idee had ik altijd.

Madecineman (moderator films)

Kundera weet zelf ook wel raad met melodrama anders... De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, poeh, poeh.

mikey

Ja en een misser van Philip Kaufman bovendien.