Genre: Drama / Horror
Speelduur: 108 minuten / 104 minuten (Cut "Catholic Version")
Denemarken / Duitsland / Frankrijk / Zweden / Italië / Polen
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg en Storm Acheche Sahlstrøm
Releasedatum: 29 oktober 2009
Bekijk via CineMember
Plot Antichrist
"When nature turns evil, true terror awaits."
Terwijl een echtpaar de liefde bedrijft, valt hun kind uit het raam en sterft. De vrouw raakt in een diepe depressie. Haar man, zelf therapeut, wijst de medische behandeling die ze krijgt af en wil haar genezen met rationele praatsessies. De vrouw heeft een diepe maar onbestemde angst die verband lijkt te houden met het woud waar ze eerder aan een historisch onderzoek naar religieus gefundeerd geweld tegen vrouwen werkte. Om haar met die angst te confronteren reist het paar af naar het woud dat de Bijbelse naam Eden draagt.
- 1980 stemmen
... halverwege de film weet je het al zeker: Lars Von Trier wilde iets zeggen, maar wát, daar was hij zelf volgens mij ook nog niet helemaal over uit.
Omdat je het zelf niet weet, weet Von Trier het ook maar meteeen niet? Lijkt me onwaarschijnlijk. Tweede kijkbeurt is verhelderend, kan ik uit eigen ervaring melden.
kuk
Though ik 'm slechts eenmaal heb gezien, vind ik het totaal niet van belang of Von Trier weet wat ie wil vertellen. Snap het zelf ook voor 90% niet, maar dat wil niet zeggen dat ik niet totaal omver geblazen ben door zijn meest deprimerende fantasieën. De never ending discussies die erop volgen zijn alleen al goud waard
- 1980 stemmen
Ik wel. En Karl van H. blijkbaar ook.
Threeohthree
Kan natuurlijk ook gewoon zijn dat hij helemaal niks wilde vertellen. Dus dan is het moeilijk commentaar hebben op iets (het verhaal) wat iemand niet verteld heeft. Maar goed, als men op zoek is naar een duidelijk moraal kom ik ook niet verder dan ''collectief huilen'' dus wat dat betreft zitten Karl en ik op 1 lijn, alleen liggen de prioriteiten ergens anders.
kuk
Ik wel. En Karl van H. blijkbaar ook.
Waarom dan. Want zoals Boogeyman al zegt, misschien wil die beste man wel helemaal niks specifieks kwijt.
- 1980 stemmen
Antichrist bevat nogal veel verhalende en inhoudelijke elementen, die in combinatie met de symboliek, min of meer een duidelijk geheel vormen. Daarmee 'zegt' de film iets tegen de kijker. Von Trier doet dat eigenlijk in bijna al zijn films, want, zoals hij opmerkt in Epidemic, een film "ought to be like a pebble in your shoe". Uiteraard bevat de film niet perse 'een moraal', maar Von Trier weet wel degelijk precies wat hij wil vertellen (hoewel dat niet perse een eigen standpunt is).
Ik vind het schrijven van een scenario ook een van de sterkte punten van de Deen, maar dat terzijde.
kuk
Het stimuleert de kijker, dat zeker. Maar dat kan in mijn ogen ook als de maker niet een heldere visie heeft over wat ie precies kwijt wil. Moet er niet aan denken dat één brein alles wat in deze film voorbijkomt, op een rijtje heeft. En dat vind ik ook de kracht hieraan; elke kijkervaring is anders en elke gesprek hierover gaat ergens anders naar toe. Of Von Trier echt een visie heeft, interesseert me dan echt niet.
Het mooie van deze film, net als 2001 en a clockwork Orange is dat de kijker er zelf heel veel mag en kan doen. Geen uitetekend voorkauwende visie, maar veel eerder een verzameling van prikkelende ideeen.
jesse39
dit was echt de meest ziekste film die ik ooit had gezien echt gewoon vies
maar wel heel apart zoiets had ik ook nog nooit eerder gezien in een film
het begin vond ik behoorlijk saai maar vanaf het moment dat ze naar het bos gaan
word het echt gewoon een zieke film vooral dat stuk van "you are gonna leave ain't you"en dat ze hem dan slaat met die tak of wat het ook was wat daarna gebeurt was gewoon echt ziek!
de grafhond
@Reinbo en juist die visie wat jij het mooie vind van deze film en de andere 2 films werkt averrechts voor mij. Waarom weet ik niet precies, ik denk dat ik een zogenaamde "luie" filmkijker ben net als het gros. Ik wil niet bij ieder open einde mijn eigen gedachten gaan raadplegen hoe het had ge- kunnen / moeten / mogen.
Ik ben een 56 urige werkweek meer dan gewend, als ik dan zaterdags een film aanzet wil ik onderuit kunnen zakken en niet nadenken, maar genieten van de actie/ humor/ horror.
En toch ...heb ik respect voor degene die op jouw manier film kijken. Het is vaak alsof jullie een film benaderen alsof het een verloren kunstwerk van Karel Appel is. Bekritiserend, beargumenterend en zelfs vergelijkingen treffen met films die hetzelfde onderwerp hebben om vervolgens enkele topics verder zelfs die vergelijkingen te bekritiseren!!!!
sinterklaas
Zoveel gelezen over dat Antichrist zo controversieel en schokkend is. Maar dat viel me nog best wel mee eigenlijk. Der zat inderdaad maar 1 schokkend stukje in en dat was dan die clitoris-knip scene, maar als dat het nou alleen maar is dan kan ik wel zoveel andere films als schokkender beschouwen. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Antichrist is wel mooi opgezet en oogt ook lekker grauw en somber. Met weinig woorden weten Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg er wel een mooi schouwspel van te maken. Ze verliezen hun zoontje en trekken al rouwend de bossen in om daar vervolgens knettergek te worden. En dan krijgen we eerst een hoop seks, naderhand een soort van lichte sadomasochisme en naderhand willen ze mekaar alleen maar pijn doen. Niet zozeer schokkend maar wel een hele trieste, keiharde blik. Antichrist is iig geen film om vrolijk van te worden. De regie was weer prima in handen van Von Trier en de shots waren ook erg mooi.
Nee, dit was wel goed. Alleen wel erg somber
dit was echt de meest ziekste film die ik ooit had gezien echt gewoon vies
maar wel heel apart zoiets had ik ook nog nooit eerder gezien in een film
Moet je A Serbian Film eens proberen, dan is Antichrist lang niet zo ziek meer.
Jessen0wnt
Vind Antichrist veel intenser en veel meer opbouwend dan A Serbian Film. Juist omdat het hier in combinatie gaat met vooral gevoelens en drama, komt het harder in je gezicht aan. Niettemin van A Serbian Film, ook heel erg sterk, alleen toch meer gericht op de gore en ziekheid, terwijl ik het hier meer als een (opvallende en aanwezige) bijzaak zie.
sinterklaas
Had het indruk dat de reactie van je naamgenoot erg doelde op de term "ziek" en "vies". Dat heeft dan weinig met gevoelens en drama te maken. Daarkom kwam ik aan met A Serbian Film waarbij misschien ook alleen maar de zin: begin bij dat jongetje er inhakt als een bijl.
Jessen0wnt
Ik bedoelde er mee te zeggen dat ik Antichrist veel shockerender vind dan A Serbian Film, juist doordat Lars het verhaal verteld via het genre ''drama'' (hoewel ik niet een voorkeur geef om films in genres te plaatsen) komt het veel echter en realistischer over, en waardoor het bij mij veel meer impact had en ik dit dus ook ''zieker'' vind
sinterklaas
Kwa verhaal en emotionele zaken is Antichrist ook wel schokkend ja. Dit soort relaties wil je natuurlijk gewoon niet en je moet er ook niet aan denken. Maar A Serbian Film is echt zo'n WTF trauma-film en Antichrist laat je met een zwaar gevoel zitten.
Jessen0wnt
Jup, tis ook wel een beetje subjectief wat je wel en niet shockend vind.
sinterklaas
Denk dat het woord schokkend in de filmwereld wel 2 betekenissen heeft.
redhead1000
zeer goed film. ik ben een echte horror freak en ook al het controversiële trekt mij erg.
ik houd van regisseurs die flink buiten hun boekje durven te gaan en anrichrist liet me naar jaren zoeken nog eens met een soort onprettig gevoel naar bed gaan.
ALS IEMAND SUGGESTIES HEEFT VOOR FILMS ALS DEZE HOOR IK DAT GRAAG
(verwijderd)
ALS IEMAND SUGGESTIES HEEFT VOOR FILMS ALS DEZE HOOR IK DAT GRAAG
Deze kan ik je aanbevelen: Irréversible.
en deze is op het randje van de pornografie (over lef gesproken):
jawaka
Of bijvoorbeeld:
Salo van Pasolini
Caligula van Brass
Cannibal Holocaust van Deodato
Don't look now van Roeg
etc.
Dreiecke
Naast Irréversible is Seul contre Tous (eerst de korte film Carne kijken als proloog) ook een soortgelijke film van dezelfde regisseur (Gaspar Noé).
In de Japanse hoek vind je ook veel films met drama tegelijk met perverse en realistische horror.
redhead1000
THX mensen ik had irreversible, salo, dont look now en cannibal holocoast al gezien (goede films) maar ik ga de overgebleven 2 zeker checken.
Meer suggesties zeek welkom en nogmaals bedankt voor de moeite.
Karl van H.
Ja. Bedankt dat je me weer even aan dat moment herinnert, trouwens
Kirth
Heb deze film alleen maar bekeken omdat William Dafoe de hoofdrol vertolkte. Hij deed dat heel erg goed, en zijn tegenspeelster was ook van de bovenste plank, voor de rest vond ik er maar weinig aan.
gmx
Meer suggesties zeek welkom en nogmaals bedankt voor de moeite.
Ah, je bent op zoek naar nare films ? Dan mag 'calvaire' natuurlijk niet ontbreken
psycholamp
- 1960 berichten
Er was ook niet zo veel "rest", toch? Of bedoel je het verhaal?

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod