• 9.420.299 stemmen

The Expendables (2010)

Actie / Thriller | 103 minuten / 113 minuten (extended director's cut)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 103 minuten / 113 minuten (extended director's cut)

Geregisseerd door: Sylvester Stallone

Met onder meer: Sylvester Stallone, Jason Statham en Jet Li

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 19 augustus 2010

• Videoland Bekijk via Videoland
  • meJane Bekijk via meJane

Plot The Expendables

"Choose your weapon."

'The Expendables' zijn een groep huursoldaten, elk met een eigen specialisme die in opdracht infiltreren in een Zuid-Amerikaans land. Zij gaan de strijd aan met de wrede dictator die het land in zijn greep houdt. De mannen beseffen al snel dat niet alles in deze missie is wat het lijkt. Ze raken steeds dieper verstrengeld in een gevaarlijk web van bedrog en verraad. Hierdoor wordt hun missie gedwarsboomd en brengen ze een onschuldig leven in gevaar. Maar de mannen worstelen met een nog zwaardere uitdaging... één die hun band onderling dreigt te vernietigen.

avatar van ASman

ASman

Dan is hij in zijn opzet geslaagd : een ode aan 80s camp Dat het cinematisch gezien niet zo hoogstaand zou zijn, wisten we al lang.

Wat opgeblazen bicepsen, vuurkracht, bordkartonnen villains en maar gaan met die banaan ! Het keek voor mij gewoon heerlijk weg.

djelle schreef:

Tja da's ook waar. Maar normaal gaan niet-liefhebbers dan ook naar andere films gaan kijken die wel in hun straatje passen...

Onzin je hoeft geen liefhebber van het genre te zijn om een film toch goed te vinden.

Onderhond schreef:

Doe mij maar een Dead Leaves dan. 50 minuten continue actie met een resem aan gags ertussen. Mag dan wel een animatiefilmpje zijn, qua adrenalinerush is dat veeleer op niveau.

Die vond ik dus juist weer te hectisch gemonteerd. Verloor juist daardoor aan kracht. Laatste 15 minuten waren totaal niet indrukwekkend meer. De kunst is om het juist te doseren. Maar wat juist is, is voor iedereen weer anders. Maar enkel zoveel mogelijk met de camera schudden en snelle edits is niet per se het summum van actie wat mij betreft. Bij Gamer raakte ik ook op een gegeven moment distached....

avatar van ASman

ASman

Gamer kan je dan ook moeilijk vergelijken met The Expendables. The Expendables is een lekkere ode aan het oude, terwijl Neveldine & Taylor een nieuw soort van actiefilm maken. Een blend van ideeën uit het actiegenre zowel als andere genres.

Onderhond schreef:

Qua actie is het een waardige ode aan de jaren 80 film, maar binnen het huidige landschap hopeloos verouderd.

Daarmee dat de film zo'n monstersucces was. En zoveel mensen over de gehele wereld weer hunkeren naar het actiegeweld van weleer. De 80's revival gemist van de afgelopen jaren?

Soit je hebt blijkbaar een aparte kijk op actie enzo (explosies te saai?), maar dan nog des te meer dat ik zeg dat jou kritiek in feite weinig meerwaarde biedt voor mensen die hier wél in geinteresseerd zijn. Visa versa ook ik weet het, maar nogmaals de logica zegt normaal gezien dat die hier dan ook van wegblijven...

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1931 berichten

Het komt op mij vooral over alsof sommige mensen heel erg hun best willen doen om deze film hoe dan ook zwart te maken, maar hun argumenten slaan echt kant noch wal. Niet genoeg actie? Nee sorry, dat gaat er bij mij echt niet in...Slecht in beeld gebracht? Ik heb alles prima kunnen volgen, en dat terwijl ik niet eens nuchter was. Maargoed hierover zullen we het nooit eens gaan worden vrees ik. Deze film heeft (gelukkig) zijn fans, en daar horen dan ook mensen bij die dit niks vinden, is helemaal niet erg. Maar de argumenten en vergelijkingen snap ik nog steeds niet.

djelle schreef:

De 80's revival gemist van de afgelopen jaren?.

Nee hoor, het is een immer weerkerende 20-30 jarige cyclus die waarschijnlijk wat te maken heeft met kinderen die groot worden, maar ik heb verder niet echt het idee dat de revival een geweldig mainstream succes is. In de muziekwereld komt het een stuk sterker naar voren.

Dat de Expendables veel volk heeft getrokken valt moeilijk te ontkennen, hoeveel van die mensen de film ook daadwerkelijk vonden volstaan is minder duidelijk (zo'n overdreven hoge score heeft de film nu niet) en hoeveel van die mensen nog zin hebben in een tweede deel valt nog maar af te wachten.

(explosies te saai?)

Hangt er maar vanaf hoe ver je je camera van een explosie afzet. Hoe dichter bij een explosie, hoe intensiever de beleving.

Slecht in beeld gebracht? Ik heb alles prima kunnen volgen

Da's niet echt het aangehaalde argument vrees ik.

TheShadowking schreef:

In sommige gevallen dus wel.

ASman schreef:

The Expendables is een lekkere ode aan het oude.

Ja, in de jaren 80 hadden ze gewoon nog niet genoeg kennis en techniek om vette actie films te maken, vind ik. Ik vind het eerder dom om een jaren 80 films als referentie te gebruiken want zo beperk je jezelf alleen maar.

Ode aan het oude? Ik noem het niet meer van deze tijd.

djelle schreef:

In sommige gevallen dus wel.

Verklaar uzelf nader

Onderhond schreef:

Eeehm The A Team movie, Transformers, Die Hard 4 (5de is in de maak)... Allemaal serieuze box office Hits hoor.

(zo'n overdreven hoge score heeft de film nu niet)
Knownots en droogstoppels die hier om de haverklap zeuren over realisme of verhaal etc, heb ik al uitgelegd. Heeft niks te maken met het algemene publiek (de wereld buiten moviemeter) van liefhebbers die hier zeker zeer tevreden over waren, neem dat maar van mij aan.

Reken maar van Yes.

TheShadowking schreef:

Dat jij niks met het genre op hebt is nu wel duidelijk. Verder is het natuurlijk onzin te stellen dat je je beperkt om een bepaald referentiekader te gebruiken. Je hebt juist beperkingen/richtlijnen nodig om iets te kunnen creëren.

TheShadowking

Mooi dat dat duidelijk is, maar ik vind dus dat je je beperkt als je een jaren 80 actiefilm als referentie gebruikt. Jij maakt er weer een compleet ander verhaal van. Probeer het anders nog een keer.

avatar van Reinbo

Maar beperkingen zijn juist goed. Het is juist de uitdaging om je binnen de beperking te bewegen. zo ontstaat kunst (of stijl) anders wordt het maar een rommeltje.

“Art is made of constraints. When you don’t have any, you go crazy, because everything is possible.”

Emmanuel Lubezki

Verder is de beperking bewust gekozen, om zo een zekere doelgroep aan te spreken, waar jij nu eenmaal niet toe behoord. Jammer voor jou.

Verklaar uzelf nader

Tja als iemand bijvoorbeeld niks kan met nutteloze overdreven explosies of simpelweg een heel ander idee heeft van wat 'actie' hoort te zijn is de mogelijkheid dat hij een film als The Expendables goed gaat vinden vrijwel nihil. Logisch.

Reinbo schreef:

Emmanuel Lubezki

Mooi gezegd. We kunnen hier afronden neem ik aan?

avatar van Thorak

Thorak

TheShadowking schreef:

Zo'n beetje alle grootse aktie films komen uit- of vinden hun oorsprong in de jaren '80...

Ode aan het oude? Ik noem het niet meer van deze tijd.

Zonder de klassieke/oude films (oa jaren '80) waren de huidige films niet wat ze nu zijn. Lijkt me toch redelijk voor de hand liggend.

Maar met opmerkingen als deze bevestig je alleen maar dat je heel erg narrow-minded bent.

Transformers, Die Hard 4

Uhuh, updates naar moderne standaarden wel, maar dit noem ik geen 80s revival films. Dan heb ik het meer over een Ti West ofzo.

Geloof er niet veel van. Op IMDb ook veel zeuren en droogstoppels dan.

avatar van Reinbo

Ach, de (horror)films uit de jaren 80 en series van toen zijn toch allemaal in een nieuw jasje gestoken. Vind toch zeker dat je dat een flinke revival kan noemen.

Maimi Vice

The Hitcher

Friday the 13

Piranha

etc.

Maar het is wellicht meer een teken van de hedendaagse overcommercialisering die inspeelt op veilige (bestaande fanschare) doelgroepen, dan dat ze het doen omdat ze de 80's zo inspirerend vonden..... (immers ook de jaren 70 zijn gerecycled: Charlies Angels, Mission Impossble, Avengers, TCM, Hills have eyes, Last house on the left, etc.)

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Dat is gewoon een feit waar niemand omheen kan draaien, alleen word het er niet altijd beter op. Het is gewoon een teken, klaar uit.

avatar van Waackx

Waackx

Tja, het is niet heel slecht te noemen maar wel ontzettend teleurstellend.

Eerst wordt je van te voren lekker gemaakt met namen zoals Stallone,Li,Statham, Lundgren en Willis en denk je: Dat is een goeie mix van jaren 80 en jaren 90 sterren maar vervolgens blijkt Willis een minirol te spelen en spelen Li,Lundgren,Crews,Couture en Rourke meer op de achtergrond.

Stallone (is logisch en verwacht) en Statham hebben wel erg veel screentime samen en op een gegeven moment is Statham zelfs de meest centrale figuur in de film en krijgen we nog eens liefdesverhaaltje erbij ook.

De eerste 3 kwartier dacht ik ook bijna dat ik de verkeerde film had opgezet want geen actie te vinden en voor het verhaal hoef je niet te kijken want het is gewoon The A-team in een modern jasje.

Ik vind het wel raar dat Eric Roberts niet op de filmposter staat vermeld, speelt een grote rol en is een vrij grote naam uit de jaren 80/90.

Deel 2 zal ik wel kijken maar hopelijk keert iedereen wel weer terug en voegen ze Van Damme erook bij en meer actie en meer gelijke screentime voor alle acteurs.

avatar van Reinbo

Weer de vergelijking met de A-Team.... Daar heeft het toch echt erg weinig mee van doen.

Delta Force, The (1986)

Delta Force 2: The Colombian Connection (1990)

Wild Geese, The (1978)

Wild Geese II (1985)

Predator (1987)

Commando (1985)

Magnificent Seven, The (1960)

Zijn de films waar Expendables de mosterd heeft gehaald. A Team was een kinderachtige en bovenal brave TV serie, die heel veraf staat van het welhaast fascistoïde geweld in een film als deze.

avatar van iemandanders

iemandanders

ateam in een modern jasje? nee joh , dit is gewoon een top aktie film joh. tenminste dat vind ik en ik dacht echt dat als je van aktie houdt dan is dit echt om je vingers bij af te likken

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Hoop getrol verwijderd hier. Houdt de discussie inhoudelijk svp.

iemandanders schreef:

Ja ligt eraan van wat voor actie je houdt, ik hou niet van dit soort over the top films. Meer van realistische actiefilms dus.

Onderhond schreef:

Geloof er niet veel van. Op IMDb ook veel zeuren en droogstoppels dan.

knownots en droogstoppels zei ik...

En ja tuurlijk, heel typisch bij zo'n films, zeker de dag van vandaag. Het gaat ook niet om geloven maar wat je zwart op wit leest. Om de haverklap lees je hier wel (of op IMDB) zo'n laagstemmer die zijn beoordeling verklaart met 'slecht acteerwerk', 'simpel verhaal', 'niet realistisch' of andere zaken die er niet toe doen of aangeven dat ze zelfs de hele pointe missen. Logisch dat het gemiddelde dan niet 'al te hoog' wordt, als een heel percentage mensen de film niet eens kunnen/willen vatten hoe het allemaal bedoeld is... Zegt niks over hoeveel mensen (duizenden liefhebbers die wisten wat ze mochten verwachten en in de wolken zijn maar daarom bijlange niet altijd op filmsites zitten) de prent echt konden waarderen.

Bottom line: Gemiddelden op filmsites zijn Indicatief niet veel waard, en al zeker niet als het om specifieke genrefilms gaat als deze.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Ik waardeerde hem prima hoor, goede film met goede aktie. Na de film had ik echt zoiets van "What a Rush!!". Hij begint ook wel erg leuk op die boot met die somaliërs.

TheShadowking schreef:

Dat bedoel ik nu, het is niet je ding. Had je dat nu van bij het begin gezegd in plaats van zo'n recensie met absurde argumenten...

avatar van Thorak

Thorak

m1chel schreef:

Sterker nog; bijna nooit!

djelle schreef:

Ja als ik een film heb gekeken wil ik nog welleens hier posten wat ik er precies van vond en waarom en dat is meerstal wat uitgebreider dan "het is niet mijn ding".

Wat is er precies absurd dan want denk dat we anders in een welleens niettis discussie verzanden.

TheShadowking schreef:

Dat heb ik al uitgelegd.