• 9.378.471 stemmen

Gladiator (2000)

Historisch / Drama | 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen

IMDb beoordeling: 8,5 (1.827.728)

Releasedatum: 18 mei 2000

Plot Gladiator

"What we do in life echoes in eternity."

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

matthijs_013 schreef:

Op emotioneel gebied stelt de film niet veel voor nee. De film moet het van de actie hebben (en het verhaal voor de die-hard geschiedenisfans) Overduidelijk een echte Hollywood film.

Tuurlijk heeft de film het voor een groot deel van de actie. De titel van de film is Gladiator, persoonlijk hoop ik dan niet op een 3 uur durend melig verhaaltje...

My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.
Al de actie is trouwens gebaseerd op emotie. Ik voelde mee met Maximus tijdens die droomsequenties. Het einde bezorgde me een enorme krop in de keel. Elke keer opnieuw wanneer ik de film bekijk. Dat je dan zegt dat de emotie weinig voorsteld, dan stelt de actie in principe ook weinig voor...

Je zegt dat dit een echte Hollywoodfilm is. Wel, misschien heb je wel gelijk. Maar dan wel 1 van de beste in zijn soort van de afgelopen 10 jaar. Velen hebben geprobeert het voorbeeld van deze film te olgen, maar weinig zijn daarin geslaagt. De namen a Kingdom of Heaven of Alexander schieten me even te binnen. Dat is dan ook de rede waarom ik het begrip "een echte Hollywoodfilm " zo positief mogelijk opvat, want echt, moest elke Hollywoodfilm zo echt zijn als deze, dan staan de filmliefhebbers nog schitterende jaren te wachten!

avatar van hinie

hinie

Vind de poster trouwens niet zo mooi.

Zou zelf voor dat shot gekozen hebben in dat korenveld.

newG

idd, de poster van imdb (met het colloseum op de achtergrond) is vele mooier

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

ik vind hem wel een mooie poster.

avatar van Max77

Max77

Goede film heb hem gezien onder schoolles Nederlands moesten we een verslag van deze film maken ik was meteen verkocht echt een interresante film en mooi verhaal en Russel Crowe kan echt goed acteren echt een aanrader 5,0*

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Leuke film... 3,5

mooie leuke film *4

avatar van belg v.c.b.s

belg v.c.b.s

leuk woord in het begin :they say no lol een 4.5

het begin en het einde waren alebij zeer goed

avatar van Prudh

Prudh

"they say no lol"

avatar van lowhusky

lowhusky

Hij bedoelt "They so no", kan ik me alleen niet herrinneren, enige citaten dat ik nog weet zijn:

"They call you the Spanjard, right?"

&

"My name is...Gladiator"

lowhusky schreef:

"They call you the Spanjard, right?"

&

"My name is...Gladiator"

Wordt het niet gezegd helemaal op het begin wanneer die boodschapper te paard terug naar het kamp komt? They say no gaat dan toch over het "vredesakkoord" of zo iets... Dat begin kan ik me elke keer moeilijk herrineren. Maar toch een superfilm!

avatar van P8rb

P8rb

erg leuke film, maar plaats 23 in de top 250 vind ik een beetje overdreven.

4,0

avatar van Arturo

Arturo

The most beatiful movie about Gladiators is toch wel deze film. Drama, actie schitterende tekst en 1 der beste acteurs, wat moet een film nog meer hebben? Fantastisch geacteerd door Russel, en ik kreeg heel even een slecht beeldvan Joaquin, maar later dacht ik er weer normaal over.

Schitterende film!!

5*!!

moviegirl2

Topfilm!! Kan niet anders omschreven worden. Zeer goede actiescènes en een goede rol neergezet door Russell Crowe! Prachtige muziek van Hans Zimmer.

Goede weergave van het oude Rome.

Kortom, 5* waard!!

(zal zeker in mn top10 komen als ik hem samenstel)

P8rb schreef:

erg leuke film, maar plaats 23 in de top 250 vind ik een beetje overdreven.

4,0

hoezo dan?

avatar van mrmedieum

mrmedieum

Heel mooi film!

avatar van Don_Mat

Don_Mat

Mooie film. Jammer dat ie zo langdradig is en dat ik niet zo'n russel crowe liefhebber ben! Wel 4 sterren.

steengoeie film, maar is het verder niemand opgevallen dat een figurant in de film een spijkerbroek draagt onder zijn uniform..?

verder niets te klagen 4*

moviegirl2

Vraagje: Romeinse soldaten mochten toch niet getrouwd zijn ten tijde van dienst??

avatar van Arturo

Arturo

moviegirl2 schreef:

Ja, maar Russel(Maximus) is een generaal en geen soldaat..

Arturo schreef:

Ja, maar Russel(Maximus) is een generaal en geen soldaat..

ja, das waar ook, beetje dom van me

Fabuleux_Fleur schreef:

verder niets te klagen 4*

in welke scene dan? was het overduidelijk?

avatar van Spartaan

Spartaan

Pluspunten:

-Russel Crowe acteert sterk

-Schitterende cinematografie

-Prachtige kostuums

-Geweldige authentieke sfeer

Minpunten:

-Joaquin Phoenix als Keizer (jaja)

-Te weinig gevechten in het Colloseum zelf

-Af en toe zwaar dramatisch

3,0

Spartaan schreef:

Pluspunten:

-Russel Crowe acteert sterk

-Schitterende cinematografie

-Prachtige kostuums

-Geweldige authentieke sfeer

Minpunten:

-Joaquin Phoenix als Keizer (jaja)

-Te weinig gevechten in het Colloseum zelf

-Af en toe zwaar dramatisch

3,0

Dat dramatische is juist een pluspunt: maakt het wat realistischer. Je verwacht toch geen happy gladiators die mensen killen? Het hele gladiatorgedoe is een en al triest!!!

avatar van Rua

Rua

Die minpunten vind ik nou ook juist pluspunten!

Joaquin doet het geweldig als keizer en dat dramatische maakt dat de film juist net dat beetje 'meer' krijgt en heel erg ontroerend is op het eind. (Ik hou het in ieder geval nooit droog )

De gevechten vond ik ook wel goed gedoseerd.

avatar van rja

rja

Joaquin Phoenix vind ik juist sterk acteren als keizer!

Heb de film nu al 15x gezien denk ik, en het blijft een mooi en spannend spektakel!

Hulde aan de makers!

4,5

avatar van Martinator

Martinator

mooie gevechten, goed verhaal en mooi geacteerd door russell crowe en joaquin phoenix, geslaagde fim, ruime voldoende

avatar van nckos

nckos

De psychologische strijd tussen Phoenix en Crowe is sterk gedaan. Wel een beetje een Hollywoodesk einde, maar ach, ik kan het door de vingers zien.

4 sterren.

Afg*soldier schreef:

yoo wie deze film niet mooie vind mag gaan fietsen want deze is zker een van de beste movie allertijden maarjah

fietsen?

avatar van film_kaza

film_kaza

moviegirl2 schreef:

fietsen?

Dat is een uitrdukking. Gezegde of zoiets.

"Ga fietsen."