Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen
8,5 (1.825.293)
Releasedatum: 18 mei 2000
Bekijk via SkyShowtime
Plot Gladiator
"What we do in life echoes in eternity."
De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
Maximus
Falco
Gaius
Quintus
Inperfections
Dit is en blijft de beste historische film ooit gemaakt.
Heb de extended version nu gezien en ondanks de lengte is deze film zo voorbij. Je blijft gekluisterd aan het scherm, geen seconde is deze film vervelend.
De actie is er van in het begin tot eind. Het verhaal is groots, alsook de decors, een pluim voor de special effects crew zoals die Rome in beeld brengen.
Russel Crowe heeft terecht een Oscar voor zijn rol gekregen en ook Joaquin Phoenix laat het beste van zijn kunnen zien.
De rol van Oliver Reed is perfect, helaas was dit ook zijn laatste, kort na het beëindigen van de opnames overleed Reed.
Ook weer een prachtprestatie van Djimon Hounsou, die ik altijd veel te onderschat vind en ook veel te weinig aandacht krijgt, hoe klein of groot zijn rol ook mag zijn.
Voor wie een echte spektakelfilm wil zien met alles erop en eraan, dan is deze Oscarwinnende prent de perfecte keuze.
Of het de beste historische film ooit is, durf ik zo vlug niet te zeggen, maar voor de rest ben ik het met je eens.
En wat een prachtig einde!
4,5* (9/10)
Joey83
Voor mij de een van de beste films ooit.
Alles klopt aan gladiator de het verhaal,regie,camera,decors,acteurs,muziek alles.
gladiator pakt je beet en en je vergeet hem nooit meer.
Ik heb nog nooit een traan gelaten om een film, maar het einde van de film in combinatie met de prachtige muziek van: zimmer heb ik me toch een partij zitten grienen.
GE-WEL-DIG
Hij krijgt een 10 maar helaas hier een 5
nummervlinder
Hij krijgt een 10 maar helaas hier een 5
Wat bedoel je dat hij hier 'maar' 5 sterren krijgt? 5 sterren is hetzelfde als 10/10 hoor, of wat bedoel je?
Kisje
Mooie film, hij blijft boeiend, zelfs als je hem al een paar keer gezien hebt! Een ontroerend verhaal, Crowe steelt de show, en ook Phoenix als de bad-guy
!
4 *
rockkabouter
Zeker weten staat deze film erg hoog op mijn lijstje. Zo mooi, zo zielig. Je moet wel tegen een beetje bloed kunnen en niet bij soaps al huilen, soms spat het bloed echt in het rond, bij het einde hou ik het niet droog, laat altijd (nog steeds!) een traantje..
C.Crabtree
Zoals vele al eerder hebben laten weten: Een van mij favoriete films. Uiteraard kan je je eraan storen dat je er veel fouten in de scenes zitten zoals een horloge en een duidelijk computergeanimeerde stad Rome. Voor mij is dit zoals een film moet zijn. Indrukwekkend, sterk verhaal, mooie settings, mooi muziek/geluid daarbij komt dat de drama me raakt en dat ik de film helemaal kan grijs draaien...
bananenneus
Al meerdere malen gezien deze film, hij is en blijft ijzersterk en een genot om naar te kijken.
euroburger
ben het roerend met je eens geelneus, vooral Commodus acteert overtuigend, zelfs nog beter als Maximus naar mijn mening. Sterk spul. Mijn stem maar eens drastisch verhoogd.
Misantro
Fantastische film! Ook de muziek en het acteren. Dit is zeker de beste historische film die ik gezien heb.
De film bevat wel een grote fout! Tijdens een gladiatorengevecht steekt de keizer z'n duim niet omlaag als teken dat de gladiator gedood moet worden, maar omhoog. De naar omhoog wijzende duim staat voor 'Het is goed, dood hem maar', de naar omlaag wijzende duim betekent 'Steek je zwaard weer in de schede, dood hem niet'.
Ondaks deze fout toch een 4.5*
Knarf Kenobi
Ondaks deze fout toch een 4.5*
Ja, dat is inderdaad zo. Maar omdat bijna iedereen die fout voor waarheid heeft aangenomen, hebben ze daar voor gekozen. Het kijkt dan op een of andere manier natuurlijker ofzo.
Prachtfilm verder, een van de mooiste en beste gemaakt. 5*
hel1
goed en boeiend verhaal met veel verrassende wendingen. prachtige beelden en goed ge-acteerd. 1 van mijn favorieten!
D-ark
Een van de beste films ooit.
Echt niet. IK heb mijn punt erg verlaagd naar de film nog eens gezien te hebben. Van een 3,5(Was al niet zo hoog) naar een 1,5.
Uber-slechte gemaakte film kreeg ik voor mijn kiezen.
Met als enige hoogtepunt Pihoenx die nog een beetje in zijn rol blijft
Mc
- 2092 stemmen
Uber-slechte gemaakte film kreeg ik voor mijn kiezen.
Met als enige hoogtepunt Pihoenx die nog een beetje in zijn rol blijft
Uitleg?
D-ark
Zoals ik al zei vind ik het een ontzettend overdreven verhaal. een verhaal als dit moet passie hebben en dat heeft deze film echt niet
hel1
meen je dat werkelijk??? ik vond het juist een film met veel passie. het verhaal raakt je echt en blijft erna nog even in je hoofd spoken. om nog maar niet te spreken van het acteerwerk en de decors....
Coop
Beste film tot nogtoe !
Phoenix acteert magistraal !
Vooral als zijne pa hem aan het vertellen is dat hem eene andere job moet zoeken ! die tranen ! om kippenvel van te krijgen.
Verder zit er in deze film voor ieder wat in, voor de vrouwen romantiek en voor de mannen actie !
Ghola
Hetzelfde gevoel dat ik had bij Forrest Gump: vroeger was ik er weg van, nu niet meer. En: ik vind 't geen geweldige film meer, maar gelukkig zat ik er eerst niet zo héél ver naast. Dit blijft een spectaculaire genrefilm, slecht geschreven en mooi gefilmd. Nog steeds werd ik geraakt door het einde, vreemd genoeg. Misschien leent de Oudheid zich wel beter voor overtrokken drama en melige speeches dan de moderne tijd. Een stel idioten waren die Romeinen toch wel.
Viel het iemand anders op dat het verhaal nogal wat overeenkomsten vertoont met het verhaal van The Lion King?
Burak18
Deze film bevat teveel fouten om een topper te zijn in mijn ogen.
het verhaal is perfect
een van de beste geromaniseerde films ooit
dan hoeft het historisch gezien dus niet te kloppen.
maar je ziet teveel camera fouten
bijv. een man in een spijkerbroek
of een zwaard die onder een arm door gaat
x_Roxanne_x
Een hele mooie prachtige film! Met een goed verhaal. Goeie acteurs.
Duurde in eerste instantie wel erg lang, maar uiteindelijk is die dat wel waard.
*5,0
Drs. DAJA
Wat een prachtfilm. In plaats van een hele recensie geef ik gewoon 3 redenen om de film te gaan kijken.
Reden I
Het is een schitterend verhaal over het oude Rome. Op een erg slimme manier worden in deze film zowel de gevechten met andere "landen", de gevechten die voor het vermaak van Rome dienen en de gevechten in de Romeinse politiek weergegeven. Bij de gevechten van het vermaak in, zit ook een verhaal over een man die via gladiator gevechten de top probeert te bereiken, met als doeleinden wraak en de wens van een oude man vervullen. Zo'n geweldig epos vol spectacel is al het kijken waard.
Reden II
Het acteerwerk is buitengewoon goed. Echt bijzonder goed. ik zal maar eens beginnen met Russel Crowe, ik was niet erg gecharmeerd van zijn rol. Alhoewel ik vind dat zo'n typische held wel in deze film thuis hoort, ben ik er niet weg van. Toch deed Russel Crowe dit erg goed en met veel passie. Ook vond ik dat Richard Harris een heele mooie rol speelde. Hij liet zich helemaal in de rol vallen van oude wijze keizer, die door de gewonnen wijsheid realiseert dat hij alles fout heeft gedaan. Toch voel je ongeloofelijk veel sympathie voor hem, en weet hij een perfecte mix te vinden in tussen statigheid en gebroken zijn. Maar er waren echt twee, in mijn ogen, legendarische rollen. Dat was als eerste die van Oliver Reed. Die in het begin de personificatie is van een naare, rijke handelaar die niets om zijn "handelswaar" geeft. Naarmate de film vordert speelt hij op geweldige subtiele wijze wat er achter zijn harnas zit. Zo ongeloofelijk sterk en krachtig. De andere legendarische rol zette Joaquin Phoenix neer. Hij speelt de hatelijke keizer. Een perfecte rol als slechterik. Maar hij geeft hier zo'n ongeloofelijk goede diepe bodem bij. Door zaken als de liefdeloozeopvoeding van zijn vader en de seksueele gevoelens die hij voor z'n zus koestert, voel je de chaos en frustratie die zich in zijn hoofd afspelen. Erg knap en erg realistisch. Ik vond het ook erg leuk om Giorgio Cantarini in de rol van Maximus's zoontje terug te zien. Na "La Vita é Bella" is zijn schattige kopje met die heerlijke naieve en vrolijke houding van hem ideaal voor de rol als klein schattig jongetje.
Reden III
Ridley Scott.
Scott is naar mijn mening een van de betere regisseurs. Hij weet zaken erg grotesk op het scherm te zetten en zorgt er voor dat de acteurs in alle perfectie hun rol kunnen spelen. In deze film maakt hij weer schitterend gebruik van de camera. Die hij bij de gevechten snel over het scherm laat knipperen. Vooral het eerste slagveld vond ik geweldig opgenomen. Door veel van camera's te wisselen en gebruik te maken van versnelling in de beelden en slow-motion weet hij perfect de chaos van het slagveld te filmen. Waarbij hij ook niet vergeet om groots uit te pakken. En dat grootse is zo geweldig aan hem. De shots die hij neemt van Rome en het colloseum zorgen voor een machtig gevoel. Scott blijkt ook niet bang te zijn om de camera een tijdje stil te houden en het werk volledig over te laten aan de acteurs, waardoor er goed veel spanning word opgebouwt.
Een perfecte afwisseling van rust en actie is in deze film te vinden. Waar tussen schitterende beelden en decors een erg boeiend drama afspeelt in de Romeinse tijd. Ik geef hem 4,5 sterren, en vind dat dit één van de weinige nieuwe klassiekers is.
WeZet
Mooie film, goede sfeer
Maar toch geen film die me lang te pakken had
-*2.5*-
savi_7
Heb net, The Fall of the Roman Empire, gezien en dacht ga eens kijken wat ze over die film hier bij Gladiator zeggen. Helemaal niets, er worden veel films aangehaald hier maar niet een bericht noemt The Fall of the Roman Empire. Maar Gladiator is gewoon een soort van remake van The Fall of the Roman Empire. Het eerste uur van beide is hetzelfde(maar dan ook ook echt precies hetzelfde begin), het verhaal rond Commodus ook, zelfs op het einde vecht Commodus tegen zijn tegenhanger, allemaal hetzelfde bij beide films. Alleen gaat het bij Gladiator meer om de Gladiatoren en bij The Fall of the Roman Empire echt om het vallen van een Rijk. Daarom ook een halvester bij deze film eraf. ***
CASPERRR
deze film is ZO goed, fantastisch acteer werk, boeiende verhaallijn, schitterende film, genoeg emotie, actie..
zeker 5 sterren !
Castor Troy
Alles is geweldig aan deze film die je mee sleept van het begin tot einde. Crowe op z'n best!
tukkerstein
Mooi gemaakte film, lijkt mij zeer realistisch. Film weet echter niet af en toe te boeien. Het camerawerk is nogal slecht, veel te weinig overzicht is er tijdens de actiescenes. Muziek is veel te Hollywood-achtig en vind ik regelmatig niet bij de film passen. Daarnaast vind ik de film veel te sentimenteel. Maar omdat het een prachtig beeld geeft van gladiatoren in/en de Romeinse Tijd toch 3,5* Ik had er veel meer van verwacht.
Afg*soldier
yoo wie deze film niet mooie vind mag gaan fietsen want deze is zker een van de beste movie allertijden maarjah

Gladiator II
2024

Russell Crowe kritisch op 'Gladiator II': 'Geen begrip voor het origineel'

Historische actiefilm 'Gladiator' van Ridley Scott is vanavond te zien op televisie

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995
rome italiëouder-kindrelatiegladiatorarenasenaatromeinse rijkkeizerslavernijoude romeepischwraakslagveldslavenveilinghistorical fictionoude wereldgeweldgevechtstrijdwagenfilosoof fictieve geschiedenisbarbaarse horde2e eeuwopvolgercommodusmarcus aureliusmaximus filmnewfilmarchserenedefiant