Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen
8,5 (1.827.728)
Releasedatum: 18 mei 2000
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot Gladiator
"What we do in life echoes in eternity."
De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
Maximus
Falco
Gaius
Quintus
xvy!
ik vind het verhaal erg goed en Crowe speelt zijn rol erg goed!!!
3,5 ster!
Roowland
Die flashbacks zijn zooo prachtig, dattie door het korenveld loopt bij het huis waar 'ie vroeger woonde..
heel sterk gespeeld door Russel Crowe!
Zuzuu
Hele aardige film, precies mijn genre.
Ik vind dat Russell Crowe geweldig heeft geacteerd.
De geluidseffects waren fascinerend, dat maakte het zelfs beter.
*4,5*
fanaat
Gladiator is absoluut de koning van alle films die over het Romeinse rijk zijn gemaakt!!!!
anne J
Omg.. Ben Hur, ik háát die film. Nouja, haten is misschien een groot woord :/
Maar in ieder geval vind ik hem niet echt bepaald... Leuk.
Het gaat veel en veel te traag, de enige scenes die leuk zijn zijn misschien de scenes waar ze rennen met de paarden (is dat in circus maximus? weet ik niet hoor), maar die duren ook veel te lang.
Af en toe zitten er wel leuke momenten in, maar dan wel zo minimaal :/
Koos
No way, Ben Hur of Spartacus zeker nooit gezien?
Het zijn allen hele goede films. Maar ik moet toch zeggen dat Gladiator erg veel indruk op me maakte. Rauwe scenes en ook met emotionele lading. Crowe is ook fantastisch op dreef, net als Douglas in Spartacus, dat is nu eens een echte topacteur.
fanaat
Ik heb zowel Ben-Hur en Spartacus gezien. En dat vind ik ook twee enorme toppers. Ben- Hur heeft zelfs een plaatsje bij mij in de top 10 gekregen net boven Gladiator.
Misschien is de koning een beetje overdreven, maar ik vind wel dat Gladiator een goeie mooie sterke sfeer bevat die ik niet zo snel in andere films van deze genre zie (behalve in Kingdom of heaven). En dan heb je natuurlijk ook nog de geweldige muziek van Hans Zimmer, prachtig.
VS60*
Goede film! Geen overdreven poes-pas, goed gedoseerd, mooie bijpassende muziek en een redelijk tot goed verhaal. Iets wat 'normaal', maar dat is bij zo'n film ook niet bijster gek. Trouwens een perfecte rol voor Russell Crowe, die sowiezo al één van mijn favoriete acteurs is.
4* zonder twijfel
Judiith^
LOTR zonder de fantasy.
0.5* voor deze prul. Kitsch.
Ga de film gewoon goed kijken want dit haalt het gemiddelde erg naar beneden ja :S Een 0.5 is echt onzin :S
- 12092 berichten
Bovendien is LOTR eerder Gladiator zónder fantasie..
Madecineman (moderator films)
...En toch vind ik het raar dat je van Gladiator dus schijnbaar wel kan genieten maar LotR dan weer niet trekt.
- 12092 berichten
Gladiator is wel met stijl gemaakt en heeft niet een hele doos met CGI nodig om te boeien, de acteerprestaties van Crowe en Phoenix doen al genoeg. LOTR is echt één groot ongeloofwaardig clichéplaatjesboek met matige acteurs en een simpel flutverhaaltje dat veel beter in één film verteld had kunnen worden.
Madecineman (moderator films)
Dat LotR vaak als cliché wordt afgedaan komt natuurlijk omdat de wereld van Tolkien al honderde malen door minder begeestigde artiesten is geïmmiteerd... Ik vond het boek van Tolkien meer dan uitstekend en de film volgt dit redelijk netjes. Bovendien vind ik LotR nu net een van de films waarin de CGI dus wel werkt, volgens mij zit in Gladiator trouwens ook wel het eea aan computergegenereerde beelden maar goed... Ik vond beidde uiteindelijk prima te pruimen dus mij hoor je niet zeuren
Rua
Die doos met CGI hebben ze in Gladiator ook echt wel gebruikt!
En LOTR een flutverhaaltje, pardon?
De trilogie van J.R.R. Tolkien wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw en Peter Jackson heeft ze heel knap verfilmd!
En dat had hij echt niet in één film kunnen proppen!!
- 12092 berichten
Die doos met CGI hebben ze in Gladiator ook echt wel gebruikt!
En LOTR een flutverhaaltje, pardon?
En dat had hij echt niet in één film kunnen proppen!!
Je ziet niets anders dan 3 films met drie keer een onzinnige veldslag (had er van mij ook eentje mogen zijn, we snappen de point namelijk allang na een uur of 8
), verder veel gelul van een stel dwergen en elfen waar je ook niets wijzer van wordt en een ring die na een uur of 9 nóg niet op de plaats van bestemming is aangekomen.. was makkelijk in te korten geweest! Degenen die het zo'n uitmuntend verhaal hadden gevonden konden dan altijd nog het boek pakken om zichzelf nog langer te vervelen met deze heldhaftige onzin.
En het is uitgeroepen door een lezerspoll, ik sla de gemiddelde lezer dan ook niet bijster hoog aan. Ik vraag me af of dat het soort mensen zijn dat überhaupt enig ander boek heeft gelezen..
Maargoed, genoeg over die hocuspocus-wereld, het gaat hier over Gladiator.
Heb deze film "goed gekeken". Verder is een 0.5* op 3840 stemmen echt niks, laat staan dat het wat naar beneden haalt. Nog meer zinloze opmerkingen ?
Rua
Dat zie jij dus. Dat jij de LOTR films helemaal niks aan vind is wel duidelijk, heel veel andere mensen denken daar anders over dus dat jij (of we zoals jij het noemt, ben je met z'n tweeën?) de point wel snapt na een uur of 8 interresseert mij niet zoveel... Ik (wij) zien namelijk iets heel anders, nl. een geweldig mooi verhaal dat ontzettend mooi is verfilmd.
Met dit soort opmerkingen sla ik jou ook niet bijster hoog aan.
Ik vertel je net dat de trilogie van Tolkien als het beste boek van de twintigste eeuw wordt beschouwd en "het soort mensen" dat dit vindt hebben echt ook nog wel andere boeken gelezen! (En hebben er waarschijnlijk meer verstand van dan jij.)
Maargoed, genoeg over die hocuspocus-wereld, het gaat hier over Gladiator.
Het gaat hier inderdaad over Gladiator, wat ik ook een geweldige film vind!
Maar wie begon er ook alweer over LOTR?
newG
Ik vind een 0.5* voor deze film toch ook wel een dramatisch lage score... Ik kan me niet voorstellen dat je hier echt NIETS goed in gezien hebt?
mister blonde
Och, kan me best goed voorstellen dat als de vechtscenes je niets doen, dat je de film verder ook niet veel vindt. Deze film is niet veel meer dan zijn vechtscenes (en daar vind ik hem dan wel weer goed in).
Dat heb ik wel en dat staat ook in mijn origineel bericht (onder andere een intro van een gevecht). Genoeg om 1* aan te geven was het echter niet, daarvoor vond ik de rest te dramatisch.
Joshhartnettfan.
Je kan zoveel zeggen als je wilt maar niet dat dit een flop is. echt een te gekke en zielige film!
anne J
LotR en Gladiator vergelijken? Omg, wie verzint zoiets. Gladiator gaat over Gladiatoren in het Romeinse Rijk en Rome!
Lord of the Rings is een hele verzonnen wereld ( die prachtig in elkaar zit wel, hoe heeft Tolkien het ooit kunnen bedenken ) en heeft niks te maken met Romeinen, gladiatoren,etc.
ja echt heel gek net als een 0,5 geven wat een gekke berichten hier soms komen.
veron35
Hele goede film. Zonder meer de beste die ik van Ridley Scott gezien heb. Natuurlijk komt dat ook voor een deel door Joaquin Phoenix. De beste acteur die er is. Ook Russel was (weer) heel goed.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
een prachtig verhaal, ik snapte wel een aantal dingen niet maar ik heb de film dan ook 2 jaar geleden bekeken...
voor mij 1 van de beste films die ik ooit heb gezien
feanaro surion
Na herziening blijven mijn vier sterren staan. Een aantal erg goede punten en met een beter einde zou hij zo op een 4.5* zijn afgegaan maar het einde verpest te veel...

Gladiator II
2024

Russell Crowe kritisch op 'Gladiator II': 'Geen begrip voor het origineel'

Historische actiefilm 'Gladiator' van Ridley Scott is vanavond te zien op televisie

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995
rome italiëouder-kindrelatiegladiatorarenasenaatromeinse rijkkeizerslavernijoude romeepischwraakslagveldslavenveilinghistorical fictionoude wereldgeweldgevechtstrijdwagenfilosoof fictieve geschiedenisbarbaarse horde2e eeuwopvolgercommodusmarcus aureliusmaximus filmnewfilmarchserenedefiant