Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Daniel Barber
Met onder meer: Michael Caine, Emily Mortimer en Iain Glen
Releasedatum: 25 februari 2010
Plot Harry Brown
"Every man has a breaking point."
Wanneer de beste vriend van weduwnaar en ex-marinier Harry Brown (Michael Caine) op brute wijze wordt vermoord, zint hij op wraak. Op geheel eigen wijze baant hij zichzelf een weg door een donkere wereld, vol wapens, drugs en bendes, waar hij uiteindelijk oog in oog moet komen te staan met de moordenaar van zijn beste vriend.
Harry Brown
Leonard Attwell
Noel Winters
Marky
Leno
Fantastische film met een prachtrol van Caine. Zeker het begin is ijzersterk; de trieste achterbuurt door de ogen van een eenzame oude man wordt prachtig in beeld gebracht en geacteerd. Je weet natuurlijk op een gegeven moment wel waar de film naartoe gaat; toch blijft de film sterk. Zo is die scene bij die drugsdealer/ wapenhandelaar een nu al een klassieke scene. Ook de climax is goed, toch had het misschien beter iets anders af kunnen lopen.
Opvallend dat als een film platgereden paden betreedt, dat absoluut niet negatief hoeft te zijn. Zolang de uitwerking zo fantastisch is als hier.
woopie
Leuke film met de oude rot van een Micheal Caine...
Hij laat zien nog goed mee te kunnen in de film...
Ik ben zelf een fan van wraakfilms, maar jammer genoeg zie je maar weinig goede wraakfilms...
Ook Harry Brown stelt iets teleur...
Dit komt eigelijk vooral door het script van de film...
Het gegeven van oud tegen jong is aantrekkelijk, de film heeft een actueel onderwerp, maar dit alles faalt met het overbrengen van een goed standpunt...
De acties van de personages zijn te onwetend, ze doen maar iets zonder echt na te denken. Alles word maar vanuit één bepaalde kant gezien. De kant van de held die eigelijk iets "goeds" doet...
Voeg hierbij wat schoffies toe die zo zwart mogelijk afgeschilderd worden en je hebt genoeg kruitvoer voor de film...
Toch vraag je het jezelf wel af of alle schoffies het wel verdienen om te sterven. De meeste zijn door en door slecht, maar in bijvoorbeeld zo'n "Marky" zit toch nog een mens schuil die nog iets van zijn leven kan maken, alleen heeft hij hier wel hulp bij nodig...
Dit word teveel genegeerd door de film...
Er had meer gedaan kunnen worden met dit plan, jammer dat het neerkomt op een geinspireerde wraakfilm die maar op één been staat...
Goed gezien en ik ben het ermee eens!
Fran
- 1953 berichten
Ik was wel onder de indruk van deze film. Ten eerste door de sfeer. Ik vond de sfeer van verloedering van een buurt en de eenzaamheid van de oude man heel sterk overkomen. Daarnaast vond ik het acteerwerk bijzonder sterk. Niet alleen van Michael Cain. Hij zette de rol van deze eenzame man heel sterk neer. Ook de bijrollen waren heel erg sterk. Bijvoorbeeld die ene scène waarin Harry een wapen gaat kopen bij een junk en deze junk grijpt tijdens het gesprek naar de drug's en raakt compleet van de wereld. Dit vond ik zo sterk overkomen. Ook het tuig uit de wijk kwam heel realistisch op me over.
Captain Pervert
- 2099 stemmen
Haha kick-ass! Blijk ik ein-de-lijk, na alle Hulk Hogan en Jackie Chan films, nu toch echt een pareltje te hebben opgepikt in de grabbelbak bij Free Record Shop. Lees ik zulke lovende kritieken
Gauw kijken, ben benieuwd
Captain Pervert
- 2099 stemmen
Zo, gezien
Een simpel verhaaltje, maar schitterend in beeld gebracht. Wat er echt uitspringt is de casting van die drugdealer/wapenhandelaar. Waar vind je zo iemand! Sjongejonge.
4 sterren!
JacquesMesrine
Harde en een zeer goede film!
De film begint wat mij betreft fanatastisch met een opmerkelijke manier van filmen, zeer goed bedacht. De film laat de harde werkelijkheid zien, maar is op t eind toch een beetje aan t afdwalen. Voor de rest is het een film waarvoor je een avondje thuis kan blijven!
hoffhaan
Michael Caine speelt weergaloos en goed gefilmd. Het is natuurlijk ook een genre waar ik van hou. 4.0 voor mij
Pete_033
Zeer goede film met een perfecte Caine. Het is allemaal zeer realistisch in beeld gebracht met de scene waarin Caine een wapen koopt als hoogtepunt.
De film deed me denken aan Death Wish die laatst voor het eerst heb gezien.
Van mij mogen er in Nederland ook wel een paar van zulke mannen opstaan om de straten weer veilig te maken
JulesTMNT
Erg sterke en rauwe film.
De kracht zit hem vooral in het realisme, alles wordt erg geloofwaardig in beeld gebracht. Michael Caine draagt de film, en speelt een geweldige rol. Verder is het gewoon cool om te zien hoe hij zijn oude soldaatgewoontes weer oppakt en orde op zaken stelt.
Misschien hier en daar wat overdreven, maar desondanks komt de film erg realistisch over, mede door Caine's sterke acteerwerk. Een effectieve mix van drama en actie met een aantal aangrijpende momenten, zorgen ervoor dat deze een 8 verdient.
bobbydigital01
echt een top film dit ik heb er flink van genoten.
geweldig geacteerd door caine...
en niet te vergeten die junkies haha
david bohm
Na wat deprimerende scenes en situaties gaat Harry Brown z'n gram halen. Mooie rol 'van Sir Michael Caine. De sterkste scene vind ik die op bezoek bij die junkies om een geweer te kopen. Vooral die Stretch vind ik een sterke figuur.
Drie sterretjes
LoTroPan
Een bejaarde die een drugsbende oprolt, tja je moet erin geloven. En dat deed ik opsich nog wel, maar de film was te rustig om het interessant te houden. Geen slechte film, maar toch jammer hoor.
Rutte
Sterke film met zo'n typisch grauw, triest sfeertje van de achterbuurten met hun hangjongeren, waarvan enkele totaal geflipt zijn.
Het komt allemaal wat traag op gang, maar als de hoofdrolspeler eenmaal aan z'n wraak begint, dan neemt het verhaal een aangenaam tempo aan waardoor het heerlijk wegkijkt.
Uitstekend acteerwerk van de hoofdrolspeler.
Zeker eens zien.
jumperjack
Ik moet toegeven dat ik dit een zeer goede film vond, de grimmige sfeer in een verpauperde wijk in Engeland wordt mooi weergegeven. Michael Caine zet op zijn oude dag nog een prestatie van formaat neer. Ook de junkies worden erg goed gespeeld.
marijnV
verhaal is niet zo origineel, vigilante for revenge. Een plichtsbewuste, tranfer agent van een ander departement. Alles dan in een britse omgeving.
Een van de pluspunten is het acteerwerk van Michael Caine. Die speelt de rol van oude man heel goed.
3.5 gerust aan te raden, maar niet vernieuwend
Sergio Leone
Zeker geen tegenvaller, maar er had net wat meer ingezeten.
Het verhaal doet me een beetje denken aan Taxi Driver. Ook de eenzame persoon, de grimmige wijkjes, de junkies op straat,... Alleen komt Harry Brown wat sympathieker over.
Dat komt mede door de perfecte vertolking van Michael Caine. Niks op aan te merken. Fijntjes de gebroken man spelen in het eerste deel, om dan z'n legerervaring te gebruiken, zonder een hersenloze actieheld te worden. De andere acteurs waren çava zonder meer. Emily Mortimer vond ik wel ietwat te veel dezelfde uitdrukking behouden gedurende de film.
Het einde had wat anders gekunnen. Wat subtieler. Je kijkt de hele film naar een drama/ thriller in een misdaadmilieutje met hier en daar wat actie, maar wanneer Operatie Blue Jay begint, leunt de film wat te dicht tegen het actie-genre aan. Ik maak nogmaals de vergelijking: in Taxi Driver bv is dat veel subtieler, beter gedaan. Daar is het de eenzaat die het toppunt van z'n zelfdestructie bereikt, terwijl het hier een deel is van die Operatie Blue Jay.
Maar soit. Aangename film, goeie sfeer, niet te lang (1,5 uurtje), een goeie Michael Caine.
Chris-B
Zeer goede film naar mijn mening!
Vind het heel goed hoe de film wordt opgebouwd: het begint heeeel stil en saai, net als het leven van een oude man in Londen, je hoort alleen maar achtergrond geluiden en geen muziek. Langzaam maar zeker zie je Harry steeds kwader worden en is hij uit op wraak. De film verandert in een in een ruige actie film met een geweldige soundtrack.
Wat ik vet vond toen ik hem in de bios zag was: het geluid van de geloste kogels. Die was zo hard dat het bijna pijn deed aan je oren
en ik er iedere keer weer een beetje van schrok..:P
Nicolage Rico
- 20219 berichten
(G)rauw.
Net als de film zelf, heeft de wijk een sluier van grauwheid over zich heen geworpen. De film heeft daardoor ook weinig tot geen lichtpuntjes, het is één en al somberheid dat de film kenmerkt.
Caine is overtuigt als ouwe knar, met zijn opgekropte woede en gereserveerde blikken. Eén van de krachten van de film vind ik zijn niets-te-verliezen-mentaliteit. Daardoor kan hij onbelemmerd en soms ook onprofessioneel te werk gaan, met alle risico's van dien.
Harry Brown lijkt alleen qua hoofdlijn op Gran Torino, maar is verder een compleet andere film. Waar Gran Torino vooral leunt op de komedie kant, moet Harry Brown het vooral van drama hebben.
Wel vreemd dat die jongeren, hoe dom en onbezonnen ze ook zijn, het filmpje, waarbij de vriend van Brown kapot gemaakt wordt, gewoon op hun telefoon laten staan, terwijl ze verdacht en verhoord worden.
De allerlaatste scène is een beetje voorspelbaar, maar maakt de cirkel mooi rond.
Neig naar een ruime 3*, maar de film heeft genoeg kwaliteit in zich om een (kleine) 3,5* te scoren.
Bijzonder ingetogen wraakfilm waarbij een bejaarde man schoon schip maakt in de verpauperde wijk waar hij woont. Behoorlijk deprimerend en donker van toon en de film bevat ook flink wat bruut geweld. Niet altijd even geloofwaardig, maar de sfeer is treffend en ook de acteurs leveren goed werk af. Dik verdiende 3.5.
Harry Brown is een film dat allesbehalve subtiel is, de ene na de andere miserabele gebeurtenissen volgen elkaar op en het is dan ook niet meer dan logisch dat Caine hier tegen optreedt. De film bevat een aantal memorabele scenes, vooral het moment dat Caine een pistool "koopt" van die junkies. Erg fraai.
Voor de rest helaas ook niet overal even memorabel en het gebrek aan subtiliteit werkt niet de hele film, waardor je vooral in het begin geschokt naar de film zit te kijken. Richting het einde ebt dit gevoel wel een beetje weg.
Mooie mix tussen Death Wish, Gran Torino en ook een klein beetje Eden Lake.
Fryce
Sterke film! ...Erg mooie rol van Caine, sfeervol neergezet en lekker rauw.
ASman
Het moest er natuurlijk van komen.
Nadat in Gran Torino de Vietnamese hangjongeren - in de VS zijn het in dat soort films natuurlijk altijd de Afro-Amerikanen, Vietnamezen of Mexicanen die het gedaan hebben - een koekje van eigen deeg kregen, is het de beurt aan Engeland om met een tegenantwoord te komen. Engeland put een beetje meer uit eigen kweek en schildert de autochtoon Britse middenklasse en hier en daar eens een Jamaicaan en een Pakistaan af als de stouterikken van dienst.
Ik wis trouwens wel dat de jongeren in Engeland weleens erg gewelddadig uit de hoek konden komen, maar in deze film worden ze afgeschilderd als psychopatische, schietgrage quasi-straatmafiosi. Al dan niet realistisch, maar daar gaat het nu even niet om.
Waar het allemaal wel om draait is het gevoel dat de film je geeft na de kijkbeurt : 10x zo brutaal, 25x zo donker en 50x zo grimmig als Eastwood's Gran Torino. Ik wil nu niet Gran Torino gaan afkraken, leuk om een keertje gezien te hebben, maar ik heb mijn revengefilms liever zo rauw en brutaal mogelijk. Ik heb natuurlijk al bloederiger gezien en zeker ook al controversiëler ( A Serbian Film...ahem), maar deze film was een stuk brutaler en vuiler dan ik verwacht had. Enkele scènes zouden 5 jaar geleden toch nog niet door de keuring geraakt zijn.
Voor de rest de perfecte grauwe uitstraling, een sombere maar mooie soundtrack en een sterke Michael Caine. Hem zien in een film als deze is ergens toch een verademing na al die blockbusters waarin hij zichzelf draait.
Leuke rol ook voor de zanger Plan B.
Aanrader !
Knisper
Erg fijne grimmige film, die wat mij betreft erg treffend inspeelt op onderbuikgevoelens, zonder die echt te exploiteren. De Engelse jeugd zoals deze in de film zijn afgebeeld, zijn namelijk voor zover ik kan beoordelen erg waarheidsgetrouw. Het idee en de opzet van de wraak is daarom niet meer dan logisch en Caine heeft dan ook niet zoveel nodig om de sympathie te krijgen. Ik was in ieder geval helemaal om en heb dan ook helemaal niet meer geregistreerd dat het verhaal misschien wat doorsnee is, zoals sommigen hier hebben geschreven.
Caine is erg sterk en de enige juiste persoon voor deze rol. Er zijn weinig acteurs die met hun voorkomen en hun stem zo effectief sympathie oproepen. Het contrast met de grimmige wijk, de grimmige beelden en de rotjongeren zorgt ervoor dat je in de film wordt gezogen. Vooral de beginscène waarin de vrouw wordt doodgeschoten is erg sterk. Zo werkt de tweede helft van de film ook en heb ik ook helemaal geen vraagtekens meer gezet.
Erg sterke film, een van de betere die ik dit jaar heb gezien.
FunkStarr
- 1918 berichten
Mooie mix tussen Death Wish, Gran Torino en ook een klein beetje Eden Lake.
Helemaal mee eens, en precies de films waar ik ook aan dacht. Erg sterke film, 4*
Riddierid
Voor mij een doodnormale film. Redelijk origineel verhaal maar toch voor mij niet echt iets nieuws. Wel spannend en het bleeft een boeiende film, toch een 3... hehe
Uzza_Sparta
vandaag tegengekomen op DVD van A-Film & Entertainment Collection voor maar 4 euro bij de Albert Heijn.

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix

Defiance
Drama / Oorlog, 2008

Pusher 3
Drama / Misdaad, 2005
riotself-defensepubonderzoekburgerwachtmoordziekenhuisdrug dealinggeweldweduwnaarlonersubway tunnel army veteranvigilante justice