• 9.370.487 stemmen

Geregisseerd door: Daniel Barber

Met onder meer: Michael Caine, Emily Mortimer en Iain Glen

Releasedatum: 25 februari 2010

Plot Harry Brown

"Every man has a breaking point."

Wanneer de beste vriend van weduwnaar en ex-marinier Harry Brown (Michael Caine) op brute wijze wordt vermoord, zint hij op wraak. Op geheel eigen wijze baant hij zichzelf een weg door een donkere wereld, vol wapens, drugs en bendes, waar hij uiteindelijk oog in oog moet komen te staan met de moordenaar van zijn beste vriend.

Harry Brown

D.I. Alice Frampton

S.I. Childs

Dean Saunders

D.S. Terry Hicock

Leonard Attwell

Noel Winters

avatar van 606

Allereerst poster klopt niet, harry heeft in geen geval een shotgun vast gepakt.

Rest een kei vette realistische film met uitbundig acteerwerk.

4,5 ster

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Keihard, die ouwe. Prima film. Michael Caine steelt de show, geweldig spel van hem. Het verhaaltje is niet bijzonder en moet het van een paar indrukwekkende (en keiharde) scénes hebben.

De openingsscéne met die jongens die die vrouw door het hoofd schieten is direct al érg sterk. Wat een kutkinderen zeg. De rol van Mortimer kwam niet helemaal uit de verf en het verloop van het verhaal is wat voorspelbaar, maar regisseur Barber creëert een grauwe, kille sfeer en verdient punten voor de prachtige scénes dat Harry bepaalde gebeurtenissen van afstand bekijkt en wij het als kijker samen met hem beleven.

Hoe het in de werkelijkheid zit met de Britse jeugd weet ik niet, maar ik zag al een paar filmpjes die maar al te duidelijk willen vertellen dat het een stel rotlui zijn. Ook in deze Harry Brown. Voldoende voor deze film.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Senior vendetta!

Harry Brown heeft een spectaculaire opening, die meteen de juiste toon zet. Grimmig, keihard en asociaal. Deze toon blijft de gehele film hangen, wat dan ook het sterke punt van de film is. Daarbij weet deze nieuwe regisseur een erg realistische setting neer te zetten. Deze praktijken gebeuren namelijk ook op een dermate manier op andere plekken in de wereld. De maatschappij verhard erg snel en er wordt prima uitgebeeld wat dit voor een impact heeft op andere mensen in de samenleving.

Caine speelt als vertrouwd prima. Een eenzame oudere man, die telkens verliest waar hij van houdt, tot er niks meer over is om de wraak tegen te gaan. Er wordt hiermee ook een behoorlijke sympathie gekweekt voor de hoofdrolspeler. In tegenstelling tot de asociale 'jeugd van tegenwoordig', die mijn inziens echt perfect wordt neergezet.

De film blijft in een aardig tempo doorlopen en verzwakt nergens. Ook hulde aan de UK om films te maken zonder moralistisch gezeik, zoals we dat van de Hollywoodfilms gewend zijn. Recht voor zijn raap, keihard en zeer reeel. Ik kan dan ook niets anders zeggen dat het geweldige film in zijn genre is. Hetzelfde niveau als Death Sentence, dus 4.0* voor deze onverwachte topper en de nummer 3 notering van beste films van 2009.

avatar van james_cameron

Rauwe, bloederige wraakfilm, ondanks het onderwerp toch vrij subtiel uitgewerkt. Tegen het einde ontspoort één en ander een beetje en is niet alles even geloofwaardig meer, maar tot die tijd behoudt de film een gevoel van realisme en geloofwaardigheid. Caine is magistraal in de hoofdrol; zijn ingetogen, door verdriet overmande vertolking is het hart van de film. Zeer overtuigend in beeld gebracht, met beheerst, sober camerawerk en een indrukwekkende, dreigende soundtrack rijk aan detail. Van regisseur Barber gaan we in de toekomst nog wel meer horen, denk ik zo.

avatar van Erbe

Erbe

Goeie film. Dit spreekt me altijd wel aan. Is ook wel realistisch.

Ik moet sowieso niks hebben met personen die zich bezighouden met drugs e.d. dus van zulke films geniet ik altijd wel een beetje als ze zulke criminelen aanpakken.

avatar van EVM2304

EVM2304

Wat een verhaal. Geeft duidelijk weer hoe jeugdbendes een stempel drukken op onze samenleving. Sterk neergezet door jeugd en ouderen tegenover elkaar te verfilmen. Gezien sommige beelden mogelijk minder geschikt voor jeugdige kijkers, ondanks dat dit wel een beeld schept hoe het er aan toe kan gaan. Boeiend en begrijpelijk van begin tot eind.

Eerste deel van de film was inderdaad erg sterk. Een soort wraakopzetje, maar dan wel subtiel gemaakt, sterk gefilmd en natuurlijk de ouwe kei Caine die het al meer dan de moeite waard maakt.

Ook de jongeren zijn wel goed, misschien wel een beetje TE overdreven hard en pauperachtig, met name naar het einde.

Maar de ouwe Caine/Get Carter vs. Kidulthood gaat naar het einde toe wel erg cliche worden en een beetje leuk een verhaal vertellen gaat nogal overboord. Jammer.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Michael Caine is voor mij geen vaste waarde meer voor een goede rol, maar in deze film schitterde hij. Film zit prachtig in elkaar, rauw en filmisch heel goed. Een schokkende realiteit spannend weergegeven. Zeker een 4.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Mister Caine ala Charles Bronson, alleen was deze setting stukken beter en geloofwaardiger.

Geweldige film die iets wat traag op gang komt maar toch de droefenis in het begin maakte de later frustratie duidelijker en rechtvaardigde die ook.

Met aan het eind een apotheose met wat lichtjes in de duisternis...Bravo

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dit is inderdaad een variant op Deat Wish, dat is overduidelijk. En nog eens goed in elkaar geflenst ook. HB bouwde zich op zoals ik het graag heb : eerst krijg je sympathie voor de oude man, dan leer je de bad guys haten, en dan over naar de actie met tot slot een lekker bloederig einde . Daar hou ik echt van als die delinquenten neergeknald worden
Hier en daar zéér overdreven, dat is waar. Dit huis met die bijna 2m hoge cannabisplanten en die rellen vond ik buiten proportie. Harry Brown krijgt onderscheiding met 4* omdat dit absoluut was wat ik in deze film wilde zien.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Confronterende en op momenten verontrustende film. De Engelse jeugdproblematiek was al pijnlijk aan de kaak gesteld in Eden Lake en ook hier worden er geen doekjes om gewonden. Harry Brown kent veel gelijkenissen met eerdergenoemde, zowel inhoudelijk als audiovisueel. De automatische vergelijking met Death Wish is een logische, maar waar die vooral exploitation betrof is Harry Brown een veel serieuzere en naargeestigere film. Om de klassieke Michael Caine hier bezig te zien was een bizarre, maar wel erg treffende bedoening. Mooie clash tussen twee generaties, zowel inhoudelijk als filmisch. Harry Brown kent een hoop hoogtepunten, met de scène met de dealers als absoluut hoogtepunt, maar gaat een klein beetje de fout in met de twist aan het eind. Harry Brown had deze narratieve impuls allesbehalve nodig. Verder ben ik best onder de indruk van dit filmpje.

avatar van Snoggey

Snoggey

Deze film heeft mij van het begin tot het einde weten te boeien en was beslist niet saai te noemen. De oude Caine verstaat het vak nog steeds prima. Ik hoop dat hij nog een tijdje op deze voet doorgaat.

avatar van wwelover

wwelover

Sterke Britse film, met veel emotie gebracht door een zeer sterke Michael Caine. Blijf het een prachtige man vinden, speelt weer ontzettend goed. Het verhaal is niet heel bijzonder, maar wel boeiend en niet echt voorspelbaar, op sommigen aspecten na natuurlijk. Ook het camerawerk en muziek waren erg goed. Vond de overschakeling in begin op camera van mobieltjes wel geinig.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

De film wordt gedragen door Michael Caine, blijft een erg goede acteur! Echter wordt deze film nergens echt goed, vind ik. Natuurlijk zijn er gelijkenissen met Gran Torino (het achterliggende verhaal is exact hetzelfde: eigenhandig de buurt schoonvegen), hierboven wordt dat enigszins ontkend maar het valt niet te ontkennen. Maar ik vind Gran Torino echt veel beter, bij die film kreeg ik het wow-gevoel wel.

Het was niet druk gisterenavond in de zaal: 8 mensen. Dat is nu ook wel weer wat weinig voor een film als deze, maar volgens mij heeft ook nog niemand gehoord van Harry Brown.

Heb je zin in een avondje film met hier en daar wat actie, Brits en een oudgediende? Dan raad ik Harry Brown toch wel aan!

avatar van Zinema

Caine doet Charlie.

Maar dan toch beter.

Want dit is een typische wraakfilm. Vrij standaard en slap verhaaltje ook, met dat verschil dat e.e.a. opvalt door een aantal uitstekende acteerprestaties. Met name de boefjes zijn sterk. Evenals Caine die de film draagt.

Goed.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een film met twee gezichten waarbij Barber er niet in slaagt om deze samen te laten smelten tot één daverend geheel. Daar kan de glansrol van Caine weinig aan veranderen.

Met de agressie op straat (prima openingsscène) en het mistroostige leven van Harry Brown weet Barber te imponeren. De transformatie van Brown tot iemand die het heft in eigen hand neemt (de moord op de overvaller in benevelde toestand) weet hij ook nog wel aannemelijk te maken. Toch knarst het dan al als bijv. Brown's marine verleden een paar keer wordt opgedreund, een smerige junk in een keurig café opduikt en de bijdrage van de politie in het geheel bedroevend is (en blijft).

Als Harry eenmaal de rug recht en zelf actie gaat ondernemen, raakt de film weliswaar in een stroomversnelling, maar ook uit koers. Ondanks toffe scènes bij de pistolenboer (alhoewel de opmaat hiervan nogal bedenkelijk is) en in het tunneltje wordt het meer en meer een wezenloze crowd pleaser met hinderlijke heroïek van een longpatient. Het slot is dan ook armoedig. Van de oorspronkelijke toon is uiteindelijk jammer genoeg helemaal niets meer over en dat hakt er flink in. Bij mij.

Een (g)rauw portret van een Britse probleemwijk enerzijds en een doorzichtig vendetta-filmpje anderzijds, maar samen is het bepaald geen yin en yang.

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Wow, wat een zeer goede film dit, als je de kans hebt ga hem dan in de bioscoop kijken.

Fantastisch verhaal, zeer goed en hoogstaand acteerwerk en absoluut niet voorspelbaar (degene die van wel vinden zijn zelf voorspelbaar )
En een mooi einde dat hij nu wel door het tunneltje durft te lopen.

Zou alle politici willen aanraden deze film te bekijken, als jullie nu geen actie gaan ondernemen zal dit binnen nu en tien jaar ook een feit zijn hier in Nederland..

Verder voorspel ik dat deze film geen Oscar(s) gaat winnen zelfs een nominatie ervoor lijkt me sterk..

avatar van thunderball

thunderball

Deze vanavond in Breda gaan zien.

Matig werkje wat nauwelijks TV-film niveau ontstijgt (op mss geweld na), van een speelfilm mag je toch wel meer verwachten.

Caine is de enige werkelijk possitieve factor en acteert geweldig goed.

Voor de rest zeer standaard en nauwelijks interessant.

Twee sterren voor Caine.

avatar van Vascago

Vascago

Zeer behoorlijke wraakfilm die duidelijk overeenkomsten met Death Wish heeft. Dat is tegelijkertijd ook wel een beetje het probleem, want deze film is toch een stuk serieuzer. Wat dat betreft vind ik Death Wish toch wat leuker omdat ik dat meer een popcorn werkje vond. Maar Caine is dan wel weer goed gecast. Vind Caine een betere (drama)acteur dan Bronson dus past ie ook beter in een wat serieuzere variant als deze. Emily Mortimer vond ik wederom helemaal niets. Heb haar nog nooit een fatsoenlijke rol zien spelen. Verder vond ik het verhaal best sterk. De terreur van de Engelse hangjongeren loopt steeds verder uit de hand en dat wordt aardig weergegeven in deze film.

3.5 sterren en zeker nog wel een keer een kijkbeurt waard.

avatar van gotti

Prima vigilante werk met een uitstekende Caine. Het is niet dat we dit niet al eerder gezien hebben, maar vooral de toon -Harry Brown ligt nogal zwaar op de maag- werkt dermate in het voordeel van de film dat het niet onderdoet voor zijn genrebroeders.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

You failed to maintain your weapon, Son.

Heerlijke wraakfilm. Ik vond de film een mix van Death Sentence, Gran Torino en Kidulthood. Michael Caine was super. De slechteriken vond ik soms een beetje te, zoals bij de ondervraging, maar over het al gemeen prima. Vooral die heroïne junk/wapenhandelaar vond ik erg sterk overkomen.

De setting kwam bij mij erg realistisch over. Een ander kijk op de huidige Engels jeugd.

Kortom hele sterke film. Maar als ik moest kiezen Gran Torino vs. Harry Brown, dan toch maar Gran Torino.

avatar van pazuzu

pazuzu

IJzersterke hoofdrollen. Meeslepend drama. Harde realiteit. Wat zal jij doen als je in zo'n buurt woont?

avatar van schram101

schram101

Lekker filmpje dat als hapklare brokken wordt voorgeschoteld. Zoals we van het wraak-genre gewend zijn krijgen we eerst een dosis drama, waar ik overigens nooit moeite mee heb, en vervolgens de keiharde wraak. Altijd lekker! Michael Caine komt overtuigend over en ook de bad-guys zetten goede rollen neer. Veel van de bijrollen waren overigens ook bekende koppen. Goede cast dus!

En hoewel de film alles behalve realistisch komt het geheel redelijk geloofwaardig over!

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Zo licht als de bioscoop poster was(niet deze hierboven) zo duister is deze film. Wat een zwartgallige wereld wordt hier geschetst zeg. In Gran Torino is Clint hierbij een lieverdje . Echter heeft deze laatste film wel een beter script. Vooral het laatste stuklijkt het wat afgeraffeld en komende bepaalde lijntjes wel hel makkelijk bij elkaar. Maar goed, wel erg sterk duister camerawerk en een dijk van een rol voor Micheal Caine. Herinnert aan zijn oude gangster rollen uit de jaren 60/70!

3,5 ster

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Goede film met acteerbeest Michael Caine die als 77 jarige oude bamibal uit is op wraak. Het gaat wel allemaal behoorlijk houterig, maar respect voor deze man. Het geheel komt rauw en onheilspellend in beeld met een goed verzorgde soundtrack. Ze proberen er ook niet teveel omheen te draaien, dus het is vrij rechttoe rechtaan. Geen meesterwerk, maar gewoon een solide drama/thriller die de juiste troeven in handen heeft.

Een aanradertje, dat wel.

avatar van booyo

booyo

Keiharde en gifzwarte film. Waar inderdaad een behoorlijk troosteloze wereld afgeschilderd wordt. Die scène als Harry wapens gaat kopen bij die junkies, wat een freaks zijn dat zeg. Zelden zulke engerds in een film gezien. Overigens speelt Michael Caine de rol van Harry Brown echt fantastisch (wat een acteur is dat toch). Ik vond het einde helaas wat minder, een beetje afgeraffeld, maar verder een zeer sterke film.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ik laatst denken: het is doordeweeks, laat ik er maar even een leegloop wraakfilmpje bekijken en had deze dus gekozen. . Een leegloopwraakfilmpje is Harry Brown toch echt niet. Eerst denk je van wel maar toch niet. Je word vanaf het begin meegezogen in de grauwe smerige achterbuurten van Londen waar Harry Brown, die toch weer prachtig word neergezet door de 76 jarige Michael Caine, eronder lijd van het tuig en drugsdealers die zijn hele wijk terroriseren. Dan komt het moment dat zijn beste vriend word vermoord en dan kookt ie van woede en gaat ie wraak nemen. Klinkt allemaal heel dito maar het gaat hierin vooral om hoe rauw en grauw en steenhard alles word neergezet en alles ook heel realistisch overkomt en je er gewoon in mee word gezogen.

Naast Caine ook nog prachtrollen van die agenten en natuurlijk die verdachte jongens in die verhoorkamer die constant de politie zit verrot te schelden. Welke scene ook echt onvergetelijk was was die scene waarbij Harry Brown wapens gaat kopen bij die junks, en dan ook vooral hoe die scene in elkaar zit, donker kamertje met 2 van die gruwelijk uitziende junks, meid op de bank die een overdosis heeft en dat hele heftige electrodeuntje op de achtergrond (waarbij ik ook meteen aan de Club Rectum-scene uit Irreversible moest denken) ook het einde met die rellen waren aangrijpend en ook het einde met dat de wijk "schoon" is en Brown eindelijk eens de korte route door die tunnel kon nemen was zeker niet verkeerd.

Uitstekend wraakfilmpje die Death Wish nu wel van de baan heeft geveegd.

avatar van Minotaures

Minotaures

Waar gaat het heen met de jeugd?

Wat een kansloos bestaan hebben de jongeren die hierin voorkomen. Lijkt me ook vrij realistisch, want zo gaat het in bepaalde plaatsen.

Wel leuk dat een groep tieners door een bejaarde man neergeknald worden Ookal handelt Harry hier soms slordig en onprofessioneel.

Ga zo door, Harry! Jij handelt wat vele maar denken

avatar van namingway24

namingway24

Net herzien op Blu-Ray, en dit blijft een boeiende film. Een prachtige wraakfilm volgens het boekje, maar met wat leuke wendingen.

Michael Caine mag dan iets ouder zijn, dit zorgt wel voor een apart scenario waarin hij niet als een wilde om zich heen schiet, maar echt een plan moet bedenken om zijn veel jongere tegenstanders de baas te kunnen zijn.

De grauwe setting was erg goed getroffen, en het gedrag van de bende haalde vaak ook echt het bloed onder mijn nagels vandaan. Het deed me ook beseffen dat dit soort dingen ook echt gebeuren. Erg goed als acteurs me zo weten te raken.

Ik vond de film nooit ongeloofwaardig en de naargeestige sfeer was voelbaar. De film had me vanaf minuut één in zijn greep en liet me de gehele speelduur niet meer gaan. Ik kon niet wachten om te zien of en hoe Caine zijn wraak zou volbrengen. De resolutie was erg fraai en liet me achter met een brede grijns op mijn gezicht.

Eén klein minpuntje is het gebruik van cg. Het bloed zag er af en toe net iets te nep uit. Waarschijnlijk gedaan vanuit een budgetair oogpunt, maar het leidde een klein beetje aff. de montage was wel erg goed in orde dus het was beslist geen ramp.

Verwacht geen Death Wish achtige taferelen bij deze film ligt het tempo laag en het is beslist geen aktiespektakel.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Strakke no-nonsense film, grauw en vooral een goed eerste uur. Opoe Caine rules.

Een 'aanklacht' tegen (treiter)geweld en falend politie-optreden. Lekker simpel, maar soms te lomp aangezet met enkele gebeurtenissen dicht tegen het ongeloofwaardige aan, met name aan het einde zoals bij het rellen en in de pub. Wel erg eenzijdige karakters ook buiten Caine om (de politie en de jongeren), had wat genuanceerder gekund.

De beste botsing is die bij de dealers waar de wederzijdse verbazing ultiem tot uiting komt, mooi contrast. (Opspattend bloed lijkt trouwens zo onderhand in elk type film met geweld standaard te worden).
3 - 3,5*