• 9.373.064 stemmen

Geregisseerd door: Daniel Barber

Met onder meer: Michael Caine, Emily Mortimer en Iain Glen

Releasedatum: 25 februari 2010

Plot Harry Brown

"Every man has a breaking point."

Wanneer de beste vriend van weduwnaar en ex-marinier Harry Brown (Michael Caine) op brute wijze wordt vermoord, zint hij op wraak. Op geheel eigen wijze baant hij zichzelf een weg door een donkere wereld, vol wapens, drugs en bendes, waar hij uiteindelijk oog in oog moet komen te staan met de moordenaar van zijn beste vriend.

Harry Brown

Leonard Attwell

Noel Winters

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Subtiele thriller waarin Michael Caine niets te verliezen heeft en wraak neemt op de bendes die onschuldige mensen lastig vallen. Het hoofdpersonage wordt ingeleid doormiddel van een douche, een boterham met jam en de afwas. De rust die hierbij gehanteerd wordt kan ik erg waarderen en er komen geen misplaatste zijweggetjes aan bod. De heroïnejunk was net zoals de ondervraagde criminelen erg overtuigend en deze scène was onheilspellend ook al kon je in je achterhoofd de uitkomst wel bepalen.
De dame van de recherche wekte enkele frustraties bij me op doordat zij fanatiek aan het streven was naar bewijzen tegen Brown terwijl deze man juist één van de weinige zal zijn met zoveel moed en vastberadenheid. De kans is groot dat zeven Browns meer indruk zullen maken op de plaatselijke hangjeugd dan zo'n zielig politiecorpsje met hun wanhopige ME-barricade die hopeloos wordt bekogeld met molotov-cocktails. Ik vind het dan ook jammer dat het einde weer zo'n typische toevalstreffer moet zijn waarbij er allerlei schoten worden gelost en onze held vandoor gaat dankzij het ingrijpen van de goodguys in blauwe pakken. Overigens vond ik het bloed er opvallend paars-achtig uitzien in deze slotscène.
De afsluiting had van mij dus gerust iets anders ingevuld mogen worden maar voor de rest is het een zenuwslopende tocht door de onderwereld.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Goede, overtuigend neergezette randgroep personages. Daarom vond ik de film tevens een interessant beeld geven inzake motieven, achtergronden en de psyche van deze mensen.

Dat wordt in de film duidelijk door bv ondervragingen op het bureau en overige gesprekken.

Af en toe hoorde ik een leuk eighties plaatje erbij.

Een heftige wraakfilm trouwens. Het is een aparte combi van eerst een rustige dramafilm met later flink wat bruut geweld, erg goed en rauw in beeld gebracht.

Achteraf vind ik het een behoorlijk indrukwekkende film.

avatar van Spetie

Prima film, die vooral gedragen wordt door sterke Michael Caine, die geweldig op dreef is hier.

Hij weet de film gemakkelijk te dragen. De toon van het geheel is erg rauw en hoewel we het allemaal al eens gezien hebben, is het toch redelijk boeiend om te volgen. De manier waarop Caine uiteindelijk met de relschoppers in contact komt en ze aanpakt is geloofwaardig. Ook de manier waarop de politie vrij machteloos staat, is mooi uitgebeeld.

Er zitten zeker wel wat goede momenten in, maar de mooiste scene is toch wel die, waarbij Caine een wapen aanschaft. Wat een figuren waren dat en wat er daar gebeurt, was ook wel gaaf om te zien.

Uiteindelijk gaat het er op laatst nog even uitermate hard aan toe. Goed film dus. Niet heel origineel, maar de uitwerking mag er zijn.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Michael Cain is gewoon een baas! Heerlijke film waarin hij ontzettend goed acteert. Het verhaal is aardig maar dankzij zijn acteerprestaties is het een top film om naar te kijken. 4*!

avatar van Montorsi

Montorsi

Ondanks een behoorlijk cliché uitgangspunt en nogal wat stevig aangedikte elementen is het toch gelukt een boeiende film neer te zetten. Dat heeft er vooral mee te maken dat het met name de vertolking van Caine is die het geheel geloofwaardig doet overkomen, en het feit dat het audiovisueel erg de moeite waard is.

Het verhaaltje is dus nogal standaard, en het feit dat er facetten inzitten die richting effectbejag gaan maakt het niet bepaald de beste film ooit, maar het is wel boeiend genoeg. Die scene in de loods bijvoorbeeld waar Harry een wapen gaat kopen. Personages vol met tattooages, littekens, volgespoten met heroine, met een weedplantage, een uitgeteld misbruikt meisje op de bank met de spuit nog in de arm... en toch is de scene zeer spannend en effectief. En dat is misschien wel het meest sprekende voorbeeld aan de film, alles is zeer karakituraal van opzet, maar desondanks krijg je sympathie voor Harry Brown en komt het goed over. Ondanks alles is het op een bepaalde manier toch nog subtiel te noemen terwijl je dat op het eerste oog niet zou zeggen.

Verder is de opening meteen al erg indrukwekkend, goeie zet want de aandacht is er meteen bij. Visueel houdt het ook goed stand, maar met name de muziek en het geluid wekt uitstekend de spanning op. En zo kijkt deze film prima weg, en zijn de minpunten makkelijk te overkomen.

Kleine 3.5*

avatar van blurp194

blurp194

Harry Brown is een held.

Vooral door het zeer sterke spel van Michael Caine dan. Maar dat verwachten we dan ook niet anders. Toch knap hoe hij dit weer eens doet, de man is echt wel een heel goede acteur. Ook al heeft hij hier wat hulp van zijn geboortegrond, zijn accent en taalgebruik als ouwe platte Engelsman. Emily Mortimer houdt zich daar erg goed bij. Zeker ook een erg goede actrice, en perfect op haar plaats in deze rol.

Ondanks dat de karakters niet veel diepte krijgen, zijn ze uit de BBC-series zo overbekend dat dat ook maar nauwelijks een gemis is. Het eeuwige noodlot van een film uit de Britse sfeer is tenslotte toch om zich te onderscheiden van een televisiefilm, want de kwaliteit die we daarvan gewend zijn en verwachten zet al een erg hoge standaard. Toch steekt deze daar wel wat bovenuit - wel is het verhaal wat aan de makkelijke kant, wat cliche wellicht. Maar de manier waarop het verteld en getimed wordt is echt prima in orde, geen probleempjes met moraal of hellende vlakken hier - rechtdoorzee, simpel, goed of fout, en zonder gepruts met een slordige spanningsboog waar je af en toe de tijd krijgt om na te denken.

Best goed, dus.

avatar van arno74

arno74

Onderhoudende thriller. Ondanks het vrij clichématig verhaal (gepensioneerde ex-marinier neemt het eigenhandig op tegen de bad guys) kent de film een fijne duistere sfeer, een goede regie en prima acteerwerk van de hoofdrolspelers waardoor je al die clichés voor lief neemt. Kwalitatief valt er weinig aan te merken. Een beetje doorsnee, maar wel een goede en onderhoudende thriller. 3,5*

avatar van Movsin

Movsin

Film behandelt het probleem van de misdadige jongerenbenden die ganse wijken terroriseren.

Dit wordt aanvankelijk goed aangebracht maar dan wordt het toch wel echt gewelddadig en dan niet uitsluitend uitgaande van de jongeren. Vind dat de film te fel overdrijft in de wraakacties van het hoofdpersonage, uitstekend evenwel vertolkt door een onverslijtbare Michael Caine.

Niet verwonderlijk misschien, maar ook in deze film wordt het politieapparaat op de korrel genomen. Terloops vind ik ook Emily Mortimer een te zachte verschijning voor een rol van politie-officier (stond al van in de beginne met de tranen in de ogen bij de eerste ondervraging). Als dit bewust gebeurde, vind ik het niet bepaald geslaagd.

avatar van Dievegge

Dievegge

Het had een zoveelste opeenstapeling van drugs en geweld kunnen zijn, maar het onderkoelde acteren van Michael Caine en de onderbouwing van z'n personage geven er iets meer aan. Hij is een ex-marinier in een fantasieloze sociale woning die van een klein pensioentje leeft en als enige vertier z'n schaakpartijtjes met Len heeft. Op z'n marinefoto ziet hij er jong en trots uit; nu anachronistisch en gedesillusioneerd. Hij ziet z'n buurt verloederen. Het criminele milieu wordt wel erg hard voorgesteld, maar in Londen is dat wellicht erger dan in België. De sfeer is grauw en uitzichtloos. Emily Mortimer heeft een mooie rol als het enige vrouwelijke en het enige bekwame lid van de politie. De vraag roept zich op in hoeverre dit soort grootschalige problemen op te lossen valt en in hoeverre iemand zelf burgerwacht mag gaan spelen. Ethische dilemma's is waar het om draait.

avatar van wihu61

wihu61

Ik begrijp dat men in de aanloop het nodige contrast wilde aanbrengen, dus we krijgen een wat broze en stamelende Caine, een stelletje bad guys die compleet "over the top" zijn en een machteloze politie. Enfin, geeft een mooi startpunt, maar dit was allemaal veel te dik aangezet.

Tijdens de aanschaf van het pistool "om duiven van het dak te schieten" bij die twee lachwekkende karikaturen, waar zo te zien de hele schmink-afdeling zich op had uitgeleefd, heb ik het opgegeven. Het "Deathwish/Dirty Harry-vervolg" heb ik maar snel gelaten voor wat het is.

En dan weer dat troosteloze Engelse "working class sausje" over alles... het wérkte bij het uitstekende "Get Carter", hier begon het te vervelen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Heel aardig prentje. Rauw, troosteloos en op het grove af. Beelden van de eenzame ouderdom versus de bijna sadistisch, lethargische, empathie loze jeugd en onderwereld, in een al even troosteloze en sombere wijk. Verder geen bijzonder plot of hoog staand verhaal in die zin maar, wel oerdegelijk.

Volgens sommigen Gran Torino maar dan beter, ik zeg Gran Torino maar dan in dit geval zonder een beetje extra diepgang in de karakters.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Prima film in dit genre; de kijker maakt kennis met de "oude" marinier Harry (Michael Caine) die zich heeft aangepast aan de burgermaatschappij vanwege zijn grote liefde en daardoor keurig binnen de gemeenschappelijke paadjes door het leven wandelt.

Totdat zijn liefde komt te overlijden en als vervolgens ook nog eens zijn dierbare vriend door opgroeiend schorem uit de buurt om het leven wordt gebracht, slaan de "stoppen door" en lanceert Harry zijn wraakgevoelens.

Als jongeman heeft Harry zijn dienst als marinier doorgebracht in o.a. Ulster en daardoor is hij in de basis nog gehard, gebruikt dat en leidt de leiding van het politiekorps om de tuin die in zijn persoon alleen een oude man ziet die ook nog leidend is aan emfyseem. Zo iemand kan toch nooit een ander iets aandoen?

Een goed verhaal wat uitstekend wordt neergezet door Michael Caine en David Bradley. Ook de rest van de crew speelt prima.

Een boeiende film met een verhaal wat de kijker(s) zal bezighouden tot het einde, wat ook nog eens verrassend was.

Een mooie 8!

avatar van Brabants

Brabants

Michael Caine is Harry Brown want wat doet deze man het fantastisch. Het verhaal is boeiend van het begin tot het eind en de ondersteunende cast werkt hierin goed mee. Prima misdaadfilm.

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Een rauwe en grove aktie misdaad film,waarin tuig een stad terroriseert.

Enige raakvlakken naar Death wish 3 met Charles Bronson.

De acteer prestaties van de ouwe rot Micheal Caine zijn subliem.

Dit type film moet wel je smaak zijn.

Omdat die behoorlijk grof is.

Prima film.

avatar van The Oceanic Six

Fijn om deze Harry Brown na 15 jaar nog eens opnieuw te kijken nu ik bezig ben met moderne wraakfilms nog eens terug te kijken. Harry Brown is me altijd bijgebleven, maar eigenlijk vooral omdat de bejaarde Michael Caine hier een geweldige hoofdrol in speelt. Daarmee is de film toch anders dan de gemiddelde wraakfilm met een Lian Neeson of Jason Statham. Ik vond de film destijds erg goed en gelukkig is dat nu in 2024 nog steeds.

We volgen de bejaarde ex-marinier Harry Brown die sinds kort weduwnaar is geworden en met zijn beste vriend schaak speelt in de pub. Die vriend laat weten dat hij last heeft van agressieve jongeren en bewapent zichzelf met een mes ter verdediging. Toch kost het hem zijn leven en uiteraard pikt Harry dit niet en wil hij zijn vriend wreken en de buurt weer veilig maken van tieners en drugsdealers vol agressie. En ja, dit verhaal werkt gewoon. Je voelt sympathie voor Harry en zijn vergelding. Fijne momenten zijn scènes waar hij zijn wapens wil kopen en ook later in de tunnel waar hij even afrekent met het tuig. De film is niet echt een actiefilm, het is meer een thriller met dramatrekjes. Het tempo ligt relatief laag en de actie is ook redelijk spaarzaam en als het er is, dan is het redelijk basic en ook weer snel voorbij. Maar het blijven wel sterke momenten. De film had misschien een passender einde gehad als Harry het niet had overleefd, want eigenlijk heeft hij niemand meer.

De personages zijn wel allemaal vrij cliché en ook soms wel aangedikt, zoals met de veel te bureaucratische vrouwelijke rechercheur, maar ook met de wel heel nare jongeren. Toch werkt het goed, ook door de deprimerende setting en de uitstekende muziek. In de meeste wraakfilms is het verhaal bijzaak en de actie het meest bepalend, maar hier is het andersom. Je leeft mee met de ouwe knar en dat is het teken dat dit gewoon nog steeds een ijzersterke film is.

4* blijven staan

avatar van starbright boy

De mainstreamversie van chavspoitation. Vanaf ongeveer 2005 werden Britse (vaak) arbeidersjongeren van een bepaalde leeftijd en met bepaalde stijlkenmerken (trainigspakken, hoodies , burberry) chavs genoemd, en denigrerend bedoelde term die al snel door de Britse pers werd overgenomen met een verhalen die vaak een mengsel van neerkijken op de lagere klasse en sensatie over de jeugd van tegenwoordig bevatten.

Ook de filmwereld reageerde daarop. En er kwamen allerlei films waarin ongeveer dit soort jongeren de grote dreiging waren. In verschillende genres. Er is horrot, arthouse, drama en misdaad. Soms erg goed gemaakt, soms goed bedoeld en soms pure exploitatie. Maar erg vaak is het uitgangspunt dat het volkomen uit de hand is gelopen met de agressieve jongeren.

De meer mainstreamfilm van die soort is Harry Brown. Een film die vooral het aloude Death Wish gegeven naar naar de UK en de chavs vertaald. In de rol van de wraaknemende sympathieke oude man zien we Michael Caine (op dat moment een zestiger die hier wat ouder speelt). Bij de jongeren een aantal acteurs die vaker deze tyoes speelden in deze tijd zoals Ben Drew en Jack O'Connell. De film heeft sowieso uitstekende acteurs en Caine speelt deze lieve opa die het zat is met speels gemak. Maar de film is flinterdun, enorm voorspelbaar en heeft weer eens een gemakzuchtig einde. Het gaar eraan komen dat chavsploitation een cultgenre wordt. Als er dan nog blu-ray of UHD labels bestaan gaan er wellicht boxsets verschijnen en het gaat enorm geassocieerd worden met met name 2005-2020.