Moonlight (2016)
Releasedatum: 26 januari 2017
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot Moonlight
"This is the story of a lifetime"
Jaren 80, Miami. Dit verhaal focust zich in drie hoofdstukken op de jeugd, puberteit en volwassenheid van een Afro-Amerikaanse man die zich in de turbulente stad Miami probeert staande te houden. Hij wordt gepest op school en thuis is het leven hard voor hem. Hij probeert zichzelf te ontdekken en liefde te vinden ondanks zijn worstelingen met zijn achtergrond en seksualiteit.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Moonlight (MusicMeter)
Paula
Juan
Terrence
Richardus
Toen alle vier (normaal 2) première voorstellingen hier in Groninger Forum vol zaten (gebeurt zelden) en op IFFR ze ook in notime uitverkochten, was me wel duidelijk dat hier een groot publiekslieveling was en groot kanshebber voor Oscars. Geen idee hoe het met de bezetting bij de musicalconcurrent was. Ik vind t leuk voor deze film en de makers. En Mahershala Ali terecht Beste Bijbal.
Koerok
Tja, ik vond het allemaal niet zo bijzonder. Wel goed uitgewerkt en goed gespeeld hoor, maar het hele gegeven vond ik niet zo boeiend. Gaat gewoon over een verlegen jongen met een moeilijk jeugd.
Niet dat 'La La Land' had moeten winnen, maar die vond ik i.i.g. origineler (niet zozeer qua verhaal, maar als film als geheel). Persoonlijk was ik denk ik gegaan voor 'Manchester By The Sea', hoewel ik het meeste plezier beleefd heb aan 'Hidden Figures' en 'Hell Or High Water'. Ook 'Lion' had ik meer mee, hoewel ik begrijp dat mensen dat een beetje zien als een Spoorloos-verfilming.
Uier
- 2006 berichten
En Mahershala Ali terecht Beste Bijbal.
Whehe ?.
En Mahershala Ali terecht Beste Bijbal.
Ik mis nu de oude smileys van MM
Jammer dat Moonlight heeft gewonnen trouwens. Solide film, maar absoluut overschat en ik sluit niet uit dat het gezeik van vorig jaar rondom donkere nominaties hier dit jaar best in heeft meegespeeld. Blijf het inhoudelijk een standaardfilm vinden. Maar goed, het is ze verder wel gegund hoor.
tbouwh
In dat licht vond ik het eerder jammer dat Moonlight adapted screenplay won. Juist het scenario vond ik tamelijk standaard, voor Beste Film wegen ook aspecten mee die ik wel sterk vond.
Jusstinb
Een film met een zwaar onderwerp. Maar hij voelt niet echt zwaar aan en komt ook niet zo binnen.
Het is geen hoogvlieger maar de vrij onbekende acteurs doen het best goed.
Verhaal is voor mij echter te dunnetjes om hoger dan een 3 uit te komen.
BobbyShmurda
Erg goede film... Het 'ghetto' accent van de moeder was af en toe wel tenenkrommend en geforceerd, maar dat nam niet weg dat ze haar rol goed vertolkte, net zoals alle andere castmembers. De twee intieme homo scenes moest ik wel even doorspoelen, ik heb niets tegen homos, maar als ik intimiteit tussen twee mannen zie kijk ik weg. Not sure why.
BobbyShmurda
verlegen bijv.naamw: bang en onzeker als er andere mensen bij zijn. bron:woorden.org
Er waren een hoop scenes waaruit je kon opmaken dat hij gewoon in zichzelf gekeerd was en niet verlegen, want hij neemt z'n persoonlijkheid mee tot aan het laatste deel waarin hij 'de man' op straat is maar alsnog bijna niks zegt, terwijl zijn interacties laten zien dat hij zeer assertief is als hij het wilt.
Als je dit allemaal niet begrijpt dat ga je de film automatisch ook minder interessant vinden, het leven van dit fictieve persoon is perfect in filmvorm uitgetekend.
Koerok
OMG, we hebben weer eens iemand die moeilijk gaat doen over een woord. Voor hetzelfde geld had ik 'in zichzelf gekeerd' gezegd. Doet verder niets af aan mijn mening dat het een vrij simpel verhaal is, en dat ik het dus allemaal niet zo bijzonder vond (hoewel zeker niet slecht).
Maar wat misschien extra indruk had moeten maken, het feit dat hij ook nog homoseksueel bleek te zijn, werkte totaal niet voor mij. Hoewel het uiteraard voor zal komen, vond ik het hier nogal bedacht. Zo van: hij is al zwart, in zichzelf gekeerd (tevreden?), wordt gepest op school en groeit op in de getto's, met een aan drugs verslaafde moeder. Hoe kunnen we het nog net iets erger maken? Jaaaaa, we maken hem ook nog homoseksueel!
catdog
- 2024 stemmen
Van de genomineerde films heb ik tot nu toe enkel nog Hell or High Water, Arrival en deze Moonlight kunnen zien maar vooralsnog kan ik alleen maar zeggen: zwaar verdiend. Met Spotlight's overwinning vorig jaar was ik het niet geheel eens. Die had naar Whiplash (of Mad Max) moeten gaan.
Wat was ik onder de indruk van deze film. Fantastisch scenario. En wat voelde deze film 'echt' aan. Erg knap als je je bedenkt dat we dit onderwerp nog nooit écht in deze context hebben kunnen zien. Jenkins heeft fantastisch werk verricht.
Daarnaast ook fantastisch spel van Ali en Harris. Bij de laatste ontmoeting tussen Harris en de oudere Chiron, was ik toch wel even onder de indruk. Ben nu alleen maar benieuwder geworden naar 'Fences' om te zien hoe Viola Davis het heeft gedaan, ten opzichte van Harris.
Zelden bij een film gehad dat ik het echt jammer vond dat de aftiteling begon. Van dit verhaal had ik nog veel meer willen zien. Chiron's verhaal is nog niet af, al werkt dit einde voor de film wel heel goed.
Nog extra vermeldingen voor de prachtige score, de zwemscéne en de strandscéne in de avond.
Een dikke 4,5*
cantforgetyou
- 1948 berichten
Moonlight is een goede film. Maar niet geweldig of meeslepend. Ik vond de film soms wat langdradig. De hoofdpersoon geeft in mijn opzicht net iets te weinig van zichzelf m.b.t.. zijn homoseksuele gevoelens. Het blijft allemaal een beetje aan de oppervlakte. Ik vond de film eerder een rtl4 woensdagavond dramafilm. Zeker niet slecht, maar geen 5 ***** waard. Qua oscars heb ik het gevoel na alle protesten dat ze nu gauw even wat donkere mensen een oscar hebben gegeven. Dus ga de film zeker kijken, maar heb geen al te hoge verwachtingen dan krijg je een prima mooi drama te zien.
Toontje35
Mooi drama. Traag. Uitgebreid wordt alles in beeld gebracht. Er wordt mooi geacteerd.
Volgens een kritiek zou je anders de bios uitlopen, als dat je erin kwam....dan had ik dus niet.
Blijft wel een indrukwekkende film. Maar niet een die me van mijn stoel heeft geblazen.
SturyNijmegen
De poster is het mooiste aan deze film, 3 gezichten in 1 , prachtig en uniek!
De film dan; is duidelijk op Oscars belust, en dat is te zien. Een zwarte jongen in een Amerikaanse suburb , zoekend naar zichzelf en met allemaal problemen. Niet heel bijzonder. De film is traag, het derde deel is nog het beste.
Het is drama, maar de film legt het er niet te dik bovenop (gelukkig maar) er zijn namelijk mooie momenten voor hem en er zijn lichtpuntjes.
Als slot is hij een gangster geworden met bijbehorende outfit, maar dat onzekere joch is’tie nog steeds, mooie rol van Sharif Earp
Alathir
Een film die wordt uitgeroepen tot Beste Film van het jaar heeft me al vaker teleurgesteld. Deze film vond ik uitermate saai. Ik heb zelfs spijt dat ik de twee uur uitgekeken heb. Moonlight scheen nochtans zó goed te zijn. Ik zie het niet, echt niet. Te weinig inhoud, typische maatschappelijke thema's, een deprimerende vibe en door de film op te delen in drie specifieke delen krijg je nooit echt de tijd om in het "verhaal" te komen. Ook de acteur die Chiron speelde moest zo nodig in elk deel een nieuwe kerel zijn. Vooral die laatste, hallo kroket, van een smalle panlat is ie bijna tien jaar later een boom van een kerel geworden.
Soms nog goed dat Chiron weinig zei want de meeste dialogen waren zo inhoudsloos als een zwembad zonder water.
Ik snap dat deze film een krachtige boodschap wil uitzenden naar deze haatdragende wereld toe en ik hoop dat het taboe beter doorbroken is na deze film. Ik snap dat zwarte mensen die ook nog eens homoseksueel zijn het allesbehalve makkelijk hebben, maar ondanks dat de boodschap nog zo moedig mag wezen, de film zelf vond ik gewoon erg langdradig en zal me waarschijnlijk niet lang bijblijven.
Edamboy
Een aardig verhaal en mooi verfilmd. Het idee dat toch blijft hangen na het winnen van de Oscar voor beste film, is dat het Oscarcomité iets heeft willen goedmaken na alle kritiek dat de verkiezing te wit was.
Hyl-e
Eerlijk gezegd begrijp ik niets van de lovende kritieken. Okay, het camerawerk is prachtig en de soundtrack sluit mooi aan op de sfeervolle beelden. Maar ik heb echt 110 minuten gewacht op een "shock" of "twist". Er gebeurd gewoon echt helemaal niets. Ik heb bijna twee uur naar een jongen gekeken die worstelt met zijn identiteit. Ik begrijp best dat het onderwerp controversieel is (vooral in de V.S.) maar maak dit dan duidelijk met een goed verhaal. Nu was het vooral enorm slaapverwekkend. Zonde!
John Milton
Moet er een shock of twist komen dan? Zonder dat kan iets niet de moeite waard zijn? Dat klinkt een beetje 'vershyamaland'.
BBarbie
Ik heb nog niet alle Oscar-genomineerde films gezien, maar kan er best mee leven dat de hoofdprijs naar deze film is gegaan (al zou ik zelf op Manchester by the Sea hebben gestemd). Het is een boeiend gefaseerd verhaal over de groeistuipen van een in zichzelf gekeerde, enigszins wereldvreemde jongen aan de zelfkant van de samenleving, die zich uiteindelijk ontwikkelt tot een kopie van zijn vroegere beschermengel.
Het is wel jammer dat het personage van Juan zo vroeg uit de film verdwijnt, want eigenlijk vind ik die kleurrijke figuur toch het meest interessante personage. Maar verder is er weinig mis met deze goed opgebouwde film, die opvalt door het ijzersterke acteerwerk van Naomie Harris, Mahershala Ali en André Holland.
Hyl-e
Nee hoor, dat hoeft zeker niet. Een sterk verhaal dat de aandacht weet vast te houden was ook prima geweest. Maar een jongen met een drugsgebruikende moeder die worstelt met zijn identiteit en door het gebrek aan een vaderfiguur niet lekker weet te aarden is voor mij te dun om mij geboeid te houden.
tattoobob
Mooie film met goed en degelijk acteerwerk....ook gelijk het grootte pluspunt van de film.
De film houd je aandacht er goed bij terwijl er eigenlijk niet zoveel gebeurt.....oscarwaardig??? vind ik niet maar wel een mooie film.
Walter S.
Eens met tattoobob, mooie film, maar minder bijzonder dan verwacht/gehoopt.
perreke
Een film die je zeker moet zien maar vind de Oscar voor beste film niet echt verdiend.
Vind het wel een trage film maar wel met een goed verhaal.
Las net dat Moonlight veruit de film met het laagste budget is die ooit beste film won (omgerekend naar inflatie). Budget was maar 1,5 miljoen. Waarschijnlijk is het zelfs de film met het laagste budget die ooit voor beste film genomineerd is.
‘Moonlight’ Wins Again: The 10 Lowest-Budget Best Picture Oscars | IndieWire
LPereboom
Moonlight voelt heel realistisch aan, zo vind ik dat het camerawerk echt en puur aan voelt. Sterk werk van alle 3 de acteurs die "Chiron" vertolken. Niet makkelijk om toch 3 goeie acteurs te vinden voor hetzelfde personage. Het verhaal zelf is goed en zeker niet 1 van de makkelijkste thema's, maar omdat ze het zo puur houden vind ik dit toch een aangrijpend verhaal die blijft boeien. 9/10?
wendywendywendy
La la land, moonlight.. Oscars waren toch voor goede films? Of de mening van mn vriend: Bij La la land vroeg je je al af... wanneer begint de film nou? Bij Moonlight is het net zo erg.
arno74
wendywendywendy, probeer anders Hidden Figures (2016), ook genomineerd, maar wat mij betreft leuker en beter.
david bohm
Best fraai geschoten en goed geacteerde film waarbij het drama van het leven van Little/Chiron/Black toch tamelijk licht verteerbaar wordt opgediend. Maar tegelijkertijd en misschien daarom wel juist geen erg indrukwekkende film.
white viking
Deze film ging echt nergens over.
Bijna 2 uur verspild om pratende mensen op een strand te zien.
Ik hoef geen actie à là Michael Bay te hebben om een film goed te vinden, verre van zelfs, maar dit is voor mij toch de slechtste film die ik de afgelopen jaren heb gezien. En ik heb al een hoop bagger gezien.
Weinig goeds over te vertellen.
De Oscar is dan ook maar gegeven uit schrik dat de academie nog eens het verwijt gaat krijgen "te blank" te zijn. En om in dit Trump-tijdperk een statement te maken.
De acteurs deden het op zich niet slecht met het verhaal dat ze gekregen hebben maar deze film heeft mij op geen enkele moment kunnen bekoren.
Ik ben er niet wijzer van geworden, geen boodschap aan gehad of heeft me niet aan het denken gezet, wat ik van zulke films toch verwacht.
Ik ga hem niet afraden want ik heb respect voor elke scenarist/regisseur zijn werk en smaak en meningen verschillen, maar als ik dit op voorhand wist had ik hem niet bekeken.
Ik heb me laten misleiden door de hype rond de film.
BobbyShmurda
Oké White Viking, dit ligt natuurlijk aan jezelf (of de cultuur waarin je bent opgegroeid). Ik vond deze film er namelijk met kop en schouders bovenuit steken bij de Oscars, op vrijwel ieder gebied, inclusief muziek.

Oscarwinnende dramafilm 'Moonlight' vanavond te zien op BBC2

Tien ijzersterke films over homoseksualiteit

Lion
Biografie / Drama, 2016