• 9.385.135 stemmen

(500) Days of Summer (2009)

Komedie / Romantiek | 95 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Alternatieve titel: 500 Days of Summer

Geregisseerd door: Marc Webb

Met onder meer: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel en Geoffrey Arend

Gesproken taal: Engels, Frans en Zweeds

Releasedatum: 24 september 2009

Plot (500) Days of Summer

"This is not a love story. This is a story about love."

Tom ontwerpt wenskaarten voor zijn beroep en is een hopeloze romanticus. Hij is erg aangeslagen wanneer hij door zijn vriendin Summer aan de kant wordt gezet. Hij gaat heen en weer tussen verschillende periodes in de 500 dagen die ze samen waren om erachter te komen waar het fout is gegaan.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

People don't realize this, but loneliness is underrated.
Verrassing. Ik dacht dat dit dus de zoveelste romcom was en zetten hem maar aan voor mijn zussen die anders altijd weglopen of afhaken tijdens ''mijn'' films. De film speelt eigenlijk best wel erg met de normale romcom-aspecten, alleen is dit EIN-DE-LIJK een keertje goed, diep, grappig, sexy en genietbaar zonder tenenkrommend dialogen.
Hoewel de film helemaal niet iets nieuws geeft, is het wel apart. Door bepaalde verhaalvormen, aparte fragmenten er tussen (zoals wanner Tom opeens gaat zingen of het Reality-Expextations stuk (dit was heel erg mooi!)) met daarnaast een realistisch, modern, en toch geromantiseerd verhaal erom heen was het echt een vermakelijke film, zeker voor een romcom. Want je kan hier in wegswijmelen, en je kan hier om lachen (PENIS!). Mocht het verhaaltje je vrij weinig doen, is er nog keus voor de techniek van de film. Zo heeft de film een beetje een stijl van luchtjes-reclames, heel artistiek en schattig gefilmd, audio ziet ook prima in orde. Ik vond vooral Regina's ''Hero'' liedje onder dat reality-expextations stukje erg mooi, zou normaal dit soort muziek niet op zetten, maar in deze film kwam het wel mooi naar voren. De muziek moet je natuurlijk liggen, toch denk ik wel dat iedereen ten minste één nummer leuk vind, aangezien ze veel muziekstijlen gebruiken. Daarnaast is de aanwezige montages, splitscreens, zwart-wit/kleur-verschillen enz., ook erg modern en helpt het mee met het tempo van de film waardoor het ook erg vermakelijk is. Mocht dit je niet allemaal liggen, dan zijn er nog genoeg, best wel diepzinnige en filosofische, uitspraken, al zijn het maar de tekst-kaarten, erg leuk om naar te luisteren.
Aldus een hele aangename film, als romcom is het erg gedurfd, wellicht voor ''iets nieuws proberen'' weer iets te sentimenteel, maar met name door de verschillende emoties en verschillende gezichten van de film, ben ik erg verrast. En dit allemaal voor ''zo maar een filmpje aan zetten''. Ik doe eens gek: 4 sterren! :]

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ja, ook dit was een van de betere romantische films, dat moet ik trouwens ook niet blijven zeggen want anders scheer ik de romantische films wel erg veel over een kam met bv die pubertjes, zoetsappige wijvenromantiek, paardjes films.

500 days of summer is erg fijn en opbeurend opgebouwt en Joseph Gordon Levitt is echt fantastisch. Ja we kennen hem wel als beschadigde jongen in Mysterious Skin en later ook als die stoere Arthur in Inception. Hierin mag hij de romanticus spelen met toch wel een beetje de andere zijde van een liefde. Dit keer het verliefd zijn op een meisje dat totaal niet zonder slag of stoot gaat en dat gaat van knipperlichtrelaties, liefdesverdriet, het van de daken schreeuwen terwijl je een bord voor je kop hebt, noem maar op. Eigenlijk alle dingen die je liever niet wil hebben tijdens je liefde.

En zo is de film ook creatief. Wat soms wel eens moeilijk te volgen is is dat die 500 dagen niet op volgorde worden verteld en allemaal in een mengelmoes worden gegooit en het eigenlijk een beetje rommelt met de tijd. Summer is trouwens ook erg subliem en daar draait het in de film natuurlijk allemaal om. Allemaal om de geheimen, trucjes en het leven van Summer. De actrice is voor mij wel onbekend maar ze speelde wel erg goed. En Levitt die bejubeld de boel weer met zijn verliefde aanwezigheid.

Wat ik trouwens ook erg mooi vond gedaan was die: Waarheid/verwachting-element in splitscreen.

En het einde is natuurlijk wel erg logisch. Maar gelukkig een niet al te nare waarheid.

Nee, ik heb me wel weten te vermaken met deze film. Prachtige acteurs en ook nog erg mooi opgebouwt. Deze houden we er ook wel in.

SnakeDoc

Film begint ontzettend leuk, zat er lekker in. Er hangt een lekkere spanning tussen Tom en Summer en de vraag is waar het tot toe leidt. Na de (waanzinnige) dans scene van Tom op het nummer You Make My Dreams kakt de film wat mij betreft volledig in.
Dom gelul en het heen en weer schommelen in die 500 dagen is amper meer bij te houden. Het gaat op een gegeven moment zo snel dat de aandacht erbij houden wat moeilijk begint te worden.
Het is ook het moment dat ik me behoorlijk begin te storen aan Geoffrey Arend, die ze wat mij betreft hadden mogen weg laten. Hij haalt het niveau van de film behoorlijk naar beneden. Ook Summer blijkt ondanks haar schoonheid eigenlijk gewoon een schijtwijf te zijn. Wat geen relatie? En dan binnen 500 dagen wel van de één op de andere dag getrouwd zijn met een ander? Lekker geloofwaardig!

Ondanks het depressieve moraal van deze film dat 'niks in het leven is voorbestemd, maar gewoon toeval blijkt', is dit geen slechte film, maar zoals je merkt (:p) zaten er net wat teveel irritatie puntjes in!
2,5 lijkt mij ruim voldoende!

avatar van gillie24

gillie24

Onverwacht pareltje, deze film. Al een hele poos heb ik deze film in mijn bezit, maar altijd gedacht dat het niets voor mij zou zijn. Overtuigd door mijn vriendin om te gaan kijken en een heerlijke film. Kan niet anders zeggen. Zeer goed geacteerd door Zooey en Joseph en ook de bijrollen zijn goed ingevuld. Originele insteek: De man wil een vaste relatie, de vrouw niet. Zijn obsessie voor haar wordt zeer overtuigend gebracht en is, denk ik, voor elke man toch wel herkenbaar in de zin van dat ondanks dat ze eigenlijk gewoon met je speelt en je aan een lijntje houdt, je haar maar niet kan vergeten. Zooey Deschanel is zo een vrouw. Bloedmooi. Met name haar ogen.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

Ik heb deze film ooit eens gedownload, maar tot daarstraks nog niet bekeken. De reden is omdat ik niet zo'n fan ben van romantische films. Maar na vele overtuigingen van vrienden heb ik maar besloten om het een kans te geven. En ik ben toch wel blij dat ik die kans heb genomen. Deze film is misschien niet van hoogstaand kwaliteit, maar ik vond het toch wel een vermakelijke film met een mooie boodschap.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Helemaal vergeten te zeggen: Ook Chloe Moretz was weer erg goed in deze film. Hier nog relatief onschuldig voor ze de meedogenloze Hit Girl mocht spelen.

sinterklaas schreef:

Helemaal mee eens! Ik zie een groots actrice in haar, .... als ze dat al niet is!

avatar van JPTV

JPTV

Wat een waardeloze film, ik snap helemaal niks van die hoge score. Echt een slecht gefilmt en slecht aan elkaar geplakt zeer flauw filmpje. BTW I love rpmantische films maar dit is wel zoooo flauw...

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Vervelend,

Film die vooral denkt te kunnen pronken met quasi hipheid en alternativiteit. Ja, (500) days of summer is anders dan het meeste wat we zien, maar wel zo gedwongen en vervelend dat dat aan de kijkervaring eigenlijk alleen maar afdoet.

Wat ik vooral mistte in (500) days of summer was chemie. Vrijwel elke dialoog kwam stroef op me over en acteerwerk van met name Zooey Deschanel was erg vervelend. Veel meer dan haar blauwe poppenoogjes wijd opensperren en een beetje rondhuppelen deed ze niet. Gorden-Levitt is best een aardige acteur maar presteerde niet meer dan gemiddeld.

Verder wel een aardige soundtrack, maar wel zo één die op zichzelfstaand precies even goed is en dus in feite vrijwel niets toevoegt.

Al met al vond ik dit maar in feite een vervelend filmpje, dan kan ik haast nog meer genieten van een film die volledig volgens het boekje gaat. Misschien minder origineel, maar ook minder gedwongen.

2 sterretjes voor deze.

SnakeDoc

Kan me helemaal in je recensie vinden MoFeDu. Dan maar dat overdreven gemaakte, maar ik had ook een vervelende nasmaak na het zien van deze film!

avatar van host

host

500 Days of Summer...Ik had er na de positieve verhalen van sommigen hier méér van verwacht...

Zoals MoFeDU al zie: Vervelend, een film die koketteert met quasi hipheid en alternativiteit, waarbij de vorm de inhoud zover dicteert dat dat aan de kijkervaring eigenlijk alleen maar afdoet.

De acteerprestaties van de hoofdpersonen vielen me bar tegen: geen emoties, passie of gevoel, maar plichtmatig doorploegen van de scnènes. De bijrollen zijn soms tenenkrommend, geen personages maar een soort archetypes: het slimme, jonge zusje, de begrijpende beste vriend. Vervelend dus.

Alles aan deze film ademt dat er te lang over is nagedacht: alles is doordacht en van te voren uitgeschreven, er is geen enkele ruimte voor improvisatie of onverwachte dingetjes, die voor mij een romantische komedie (neem bijv. "When Harry met Sally") tot een succes maken. Een laatste voorbeeld: hoe heet de 'nieuwe vlam' die aan het eind van de film geïntroduceerd wordt? Nee, het is niet 'Hope' of 'Wilma', het is... [spoiler verwijderd], inderdaad.

avatar van Spoon

Spoon

SnakeDoc schreef:

2,5 lijkt mij ruim voldoende!

Ik zou als ik jou was, m.b.t. dat moraal van het verhaal, het einde toch nog maar eens kijken

Geen kracht voor!

avatar van lykathea

lykathea

Een heerlijk filmpje, voor de tweede maal gezien. Webb heeft zeker door dat het principe van stijl en inhoud vormen samen één geheel de enige kloppende is (in tegenstelling tot wat vele denken, waarbij stijl en inhoud als losse delen gezien worden) en daarin slaagt hij subliem. Een genot om naar te kijken. Zowel cinematografisch, muzikaal, thematisch als qua algehele stijl vormt het een geweldig pakketje voor wat inhoudelijk in mijn optiek alleen maar gezien kan worden als eindelijk eens iets nieuws in het genre.

avatar van Kippie.

Kippie.

Voorspelbaarheid ligt vaak op de loer bij romantische komedies. Maar er is nog hoop: hier niet. Dat wordt je ook al snel duidelijk gemaakt: "This is not a love story." Deze film steekt goed in elkaar. Mooie close-ups en kleurgebruik. Ook mooi is die scène met verwachting - realiteit naast elkaar. Acteerwerk prima in orde door Gordon-Levitt en Deschanel. Ik was erg gecharmeerd door het acteerwerk van Gordon-Levitt.

Sidenote: Wat is het toch altijd met kinderen die volwassen dingen zeggen (naar aanleiding van het meisje waar Tom mee praatte)? Wat erger ik me daar altijd aan, zeg.

Ja, dit was een amusante film, zeker voor diegenen die niet houden van standaard liefdesverhalen. Aanrader.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Best goed, maar toch..

Een mix van komische momenten en romantisch drama. Werkt bij vlagen goed - bij de komische momenten-, maar het depressieve voelde vooral zwaar aan en haalde het frisheid-gehalte van de film naar beneden.

Het einde vind ik vrij zwak. De ontwikkelingen tussen Tom en Summer zijn voor mij niet echt bevredigend en vooral de Summer-verhaallijn vind ik niet echt goed.

Joseph Gordon-Levitt en Zoeey Deschanel doen het beiden bij momenten erg goed, maar kennen ook mindere momenten.

Wie mij het meeste kon bekoren, was Chloe Moretz. Beetje cliché om een 12-jarige zo filosofisch te laten overkomen, maar ze deed het uitstekend.

Leuke muziek, frisse manier van filmen, kleuren waren in orde.

Aangenaam, maar niet super.

3,5

avatar van AFCALS

AFCALS

Kijk hem niet als je zin hebt in een goede film. 2.

avatar van Jiv

Jiv

Ik zou deze film het liefst een 2* en een 4* tegelijk geven. Ik weet gewoon niet of deze 'worth my time' was. Geen* dan maar.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Jiv schreef:

Ehm... je wilt 'm 3 sterren geven? Zo moeilijk is die rekensom niet

avatar van Denveen

Denveen

Degelijke film die zonder al te veel inhoud toch weet te boeien, ook door de bij vlagen intelligente humor. De schakelingen tussen de verschillende herinneringen werkt goed en geeft de filmmakers wat vrijheden om de film luchtig te houden. Ook visueel ziet de film er goed uit, interessant hoe af en toe de split-screens worden gebruikt en ook de scene waarin hij de straat inloopt is mooi uitgewerkt. Film doet wat het moet doen, niets meer en niets minder. Fin, 3*

Toch nog een minpuntje dan, wat is er in hemelsnaam zo hip aan architecten tegenwoordig?

avatar van Ragna

Ragna

Hoge verwachtingen en teleur gesteld eigenlijk. Jammer. Ik ergerde me vreselijk veel aan Zooey, wat toch een hele leuke meid is om te zien, maar ze lijkt veelal hetzelfde typetje te spelen. Ook niet heel erg maar hier vond ik haar zeer onsympathiek. Mijn mede-bankhanger vond dit juist een vereiste van haar rol in deze film, maar ik snapte totaal niet wat die zachtaardige, lieve jongen dan in haar zag?!

De film heeft zeker wel zijn leuke momenten, is redelijk origineel in zijn verhaal en visueel best wel mooi. Maar het haalt het voor mij het net allemaal niet wat ik ervan verwacht had. Misschien wel te hoge verwachtingen, daar kan het uiteraard ook aan liggen. voorlopig een 2,5.

AFCALS schreef:

Kijk hem niet als je zin hebt in een goede film. 2.

Had ik maar geluisterd...

avatar van reza145

reza145

Ik vond de film ook tegen vallen. Ik vond het meer een drama film dan een komedie. Ik geef niet meer dan 2 sterren omdat ik simpelweg niet van dramafilms hou.

avatar van SunChaser

SunChaser

Wat vond ik dit een vervelende film, bah

avatar van tal1b

tal1b

like autum more

avatar van nielszz

nielszz

Heerlijk herkenbaar, helaas! Redelijke romcom die lekker op de emoties kan werken. Verder is het niet zo bijzonder. Zooey Deschenal is altijd een plaatje en een groot talent. Helaas kon ik haar rol van Summer de hele film wel schieten.

avatar van the Darf

the Darf

Ik vind het een goede film. Pas net zoiets zelf meegemaakt.... behalve autumn dan...

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20222 berichten

Nog wat stukjes gezien. Vind Zooey Deschanel toch teveel geforceerd een uniek meisje spelen, dat zogenaamd out of reach is. Eigenlijk kan ze gewoon niet zo goed acteren. Wel een mooie verschijning. Autumn mag er ook zijn ja.

avatar van rep_robert

Ik heb juist het gevoel dat ze natuurlijk overkomt, omdat ze eigenlijk alleen deze rol kan spelen

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Niet standaard, eindelijk eens een keer wat anders