• 9.374.673 stemmen

Highlander II: The Quickening (1991)

Actie / Sciencefiction | 91 minuten / 109 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 91 minuten / 109 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: Highlander 2: De Bezieling / Highlander - Le Retour

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Russell Mulcahy

Met onder meer: Christopher Lambert, Sean Connery en Michael Ironside

Releasedatum: 16 augustus 1991

Plot Highlander II: The Quickening

"It's a kind of magic."

Het is het jaar 2024 en de ozonlaag boven de aarde is compleet verdwenen. Om vele doden te voorkomen werkte Connor MacLeod aan een speciaal schild dat de zon moest tegenhouden. Maar sinds z'n overwinning in de vorige film zijn er geen Immortals meer en daardoor is hij nu zelf sterfelijk geworden. Als MacLeod eenmaal een oude man is geworden komt er opeens een groep Immortals te voorschijn. Ze blijken van een andere planeet te komen.

Connor 'The Highlander' MacLeod

Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez

Louise Marcus

avatar van Quentin

Quentin

Na al het slechte wat ik over deze film had gehoord, viel hij me toch enigzins mee. Als aparte film bekeken, is het allemaal wel aan te zien. Maar alle tegenstellingen, fouten enz. tot het origineel maken de film toch erg matig. Wel mooie sets trouwens. 2/5

avatar van Metalfist

Metalfist

It's a kind of magic

Normaal gezien was het het plan om elke dag een Highlander film te zien maar wegens te weinig tijd zit er al een week tussen deel 1 en deze. Voor alle duidelijkheid: ik heb de Renegade versie gezien, de Director's Cut, en naar wat ik heb gehoord zitten daar vrij veel verschillen in met de gewone versie maar de 'gewone' versie heb ik dus nooit gezien.

De reden dat ik achter de Renegade versie was gegaan was omdat ik al meerdere keren had gehoord en gelezen dat die een stuk beter was dan de gewone versie. Dat is trouwens ook een deel van de redenen waarom het zo lang heeft geduurd eer ik deze zag maar ik heb de film op moeten zoeken via alternatieve wegen omdat ik hem nergens in de winkels vond. Hoewel de Renegade versie maar een kwartiertje langer duurt zijn er toch vrij veel verschillen. Het belangrijkste in mijn ogen is dat het idiote idee dat de Immortals uit de ruimte komen compleet van de kaart is geveegd. Maar ook een aantal andere zaken worden duidelijk zoals wat er met Brenda is gebeurd. De geïnteresseerden moeten maar eens bij Imdb onder de Alternate Versions gaan zien naar de verschillende punten. Que verhaal is dit tweede deel in de Highlander reeks minder dan zijn voorganger. Het concept van de Immortals wordt hier niet zoveel gebruikt als in de eerste film, er zijn ook heel wat minder gevechten, maar nu krijgen we een ietwat vaag verhaaltje over een schild dat ons tegen de zon moet beschermen. Waar ik wel last mee had was dat elke acteur zo verschrikkelijk hard moest mompelen. Van Connery was ik dat al gewoon maar Lambert was bij vlagen echt triest, vooral toen hij in het begin een oude man was verstond ik er echt niets van.

Het was trouwens wel leuk om Connery terug te zien. Ik fronste even mijn wenkbrauwen toen zijn naam op de openingscredits kwam maar ik ben blij dat hij er toch nog bij was want hij zorgt vaak voor een leuke anekdote in heel de film. Voor de rest is hij redelijk waardeloos en ook de manier waarop hij terug in de film komt is redelijk wazig maar soit, wat doe je eraan. Lambert is van hetzelfde niveau als in de eerste Highlander. Het is geen fantastische acteur maar voor dit soort filmpjes is hij te pruimen. Michael Ironside was wel een waardige vervanging voor Clancy Brown. Brown blijft fantastisch in het eerste deel maar Ironside doet het meer dan behoorlijk.

Deel 1 van de Highlander reeks had de bekende Queen muziek. Nu ben ik geen grote fan van Queen maar ik moet toegeven dat ik het hier wel miste. Highlander is gewoon niet hetzelfde dus was het wel leuk om MacLeod de jukebox te zien opzetten en dat daar dan 'It's a Kind of Magic' uitknalt en ergens hoor je ook nog 'Who Wants to Live Forever' Qua effecten is The Quickening ook wel wat een verbetering ten opzichte van het eerste deel. Het ziet er allemaal niet meer zo kitscherig uit, met uitzondering van het schild, maar met 5 jaar verschil kun je wel wat effecten verbeteren natuurlijk.

De Renegade versie is denk ik wel het beste om te zien. Er worden een aantal antwoorden gegeven op kwesties uit deel 1 en het verhaal wordt, als ik Imdb moet geloven, beter verteld. Cast is even goed als in het eerste deel maar het is jammer dat er niet meer zoveel met het originele concept wordt gedaan.

avatar van Lennert

Lennert

Wat een hoop gezeik aan alle kanten. Ja, de eerste film is voor mij ook onovertroffen, maar bijna alles wat de eerste film fantastisch maakte zit hier nog steeds in. Ik heb vanzelfsprekend wel de Director's Cut gekeken, waardoor het hele alien verhaal tenminste niet naar voren komt en de magie fijn overeind blijft. Nog steeds is de vraag waarom Connor in dat geval in de eerste film niet wist wat zijn achtergrond was, als men in ieder geval had uitgelegd hoe hij zijn geheugen was kwijtgeraakt was er nog van mijn kant al helemaal weinig kritiek.

Maar goed, de opsomming van de voor mij allemaal goede punten kan van start gaan:
Allereerst is de soundtrack net als in de eerste film zeer memorabel te noemen. Goed, Queen heeft niet meer de overhand, maar Who Wants To Live Forever en It's A Kind Of Magic komen allebei nog fijn terug op de juiste momenten. In de vorm van One Dream hebben Lou Gramm (Foreigner) en Vivian Campbell (Dio) echter een fantastische song afgeleverd, terwijl Stewart Copeland (The Police natuurlijk) de film verder perfect opvult met een combinatie van klassiek en classic rock.

Ten tweede is de lijst van acteurs weer fijn. Lambert begint enigszins vreemd met een piepende stem als bejaarde MacLeod, maar zodra hij weer in volle glorie verschijnt na zijn eerste kill is het weer precies de charismatische (schele) hoofdrolspeler uit de eerste film. Geen topacteur, maar een fantastische uitstraling. En dan Connery niet te vergeten, die even charmant als altijd eerst nog een cultuurschok ('What's a shithead?') mag ondergaan, waarna hij weer zijn eigen flamboyante zelf mag spelen. De beste man kan met zijn charisma praktisch iedere film redden, waardoor deze film alleen al 2 sterren zou verdienen. Laat ik daarnaast badguys Ironside en John C. McGinley niet vergeten. Ironside is op het cartoonesque af, maar gaat zo heerlijk op in zijn rol dat hij me bijna de Kurgan laat vergeten, terwijl McGinley een heerlijke zakenlul speelt.

Als derde punt moet ik toch echt noemen dat de regie zelfs verbetert is ten opzichte van de eerste film. De camera volgt de actie perfect met lange shots, terwijl hij ook op de rustigere momenten (zoals de opening tijdens de opera) op prachtige wijze de beelden vastlegt in een vloeiende beweging. Het is mij in ieder geval duidelijk dat Mulcahy gewoon zijn gang moet gaan zonder studio-inmenging, zijn eigen cut is fantastisch geschoten en qua verhaal zeer consistent. Qua actie-choreografie moet de film nog steeds onderdoen voor een hoop Aziatische films of duurdere Hollywood-cinema, maar in de eerste film was dit toch ook al niet te hoogstaand. Deze film is in dat opzicht wel een stuk bloederiger en qua explosies en hoeveelheid 'sparkles' verreweg de overtreffende trap van het eerste deel.

Ten vierde is het verhaal eigenlijk helemaal niet zo slecht als veel mensen hier beweren, juist door de toevoeging van de ecologische ramp staat er veel meer op het spel dan Connor in het eerste deel moest verwerken. Hij vocht hier voor zijn eigen leven, nu voor het leven van de complete mensheid. Daarnaast, als je zijn monoloog aan het einde van de eerste film in je gedachten houdt, is het helemaal niet vreemd dat hij uiteindelijk het lot van de mensheid tot zich zou nemen en zou proberen haar te redden. Ik geef toe dat het hele verhaal van de kapotte ozonlaag en hoe het zichzelf weer zou hebben geheeld, veel beter uitgelegd zou kunnen worden, maar het is lang niet zo slecht als verwacht.

Highlander II: The Quickening is over the top qua actie en sparkles, is soms verbazingwekkend inconsistent qua gebeurtenissen en duizelt enigszins van de plottwist aan het begin, maar uiteindelijk is het, mits je de director's cut kijkt, een uitstekend stukje sciencefiction cinema. De eerste film was mystieker, meer fantasy, en beduidend beter qua verhaallijn, maar als op zichzelf staande film vind ik dit deel weergaloos in al zijn vroege jaren '90 foutheid en bombast. Ik hoop dat mensen hun vooroordelen laten varen voor ze aan deze film beginnen, het is meer dan de moeite waard.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Director's Cut.

Deze film is een "mess". Over het concept rond onsterfelijkheid en sterfelijkheid gingen de auteurs de mist in en wisten ook niet meer hoe ze het allemaal moesten uitleggen. De verrijzenis van Ramirez (Connery) kan ik zelfs niet uitleggen. En plots wordt de middeleeuwer McLeod een gerenommeerde wetenschapper en eco-warrior die een schild tegen de UV straling helpt ontwikkelen. Waw! Alleen hadden ze toen niet eens een switch voorzien om het schild terug af te leggen Ik zou nog een hele lijst met onzin kunnen opsommen maar oordeel vooral zelf.

Dit eclectische stoofpotje van science-fiction, actie, fantasy is een totale mislukking. De eerste film was al niet best maar dit sloeg alles. Bovendien heeft de film ook geen enkele stijl of sfeer die visueel aanslaat. Doe er nog een non-acteur als Lambert (die zo zijn best doet met zijn piepend stemmetje) erbij en inderdaad... je hebt een verdomd slechte film.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik kan hier toch echt maar weinig goeds over zeggen. Michael Ironside schmiert er op los, Christopher Lambert ook maar die kan niet beter, Sean Connery grijnst omdat hij denkt aan zijn paycheck, en Virginia Madsen is voornamelijk mooi. De FX varieert van best goed (de dystopische setting, de dollemansrit met de metro) tot best lelijk (die rode lucht), en Connery is altijd leuk om naar te kijken, maar het verhaal kan me absoluut niet boeien en Lambert kan deze film verder niet dragen. Het meeste verwachtte ik nog van die twee moordenaars met stekelvarkenhaar, maar hun aanwezigheid duurt helaas te kort. Zo slecht als veel mensen hier vind ik de film niet, maar het gemiddelde cijfer klopt voor mijn gevoel wel.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Deze film is een heel stuk minder dan het eerste deel.

Het verhaal is veel te langdradig en te lang (heb de director's cut gezien) om te blijven boeien.

Ook de vertolkingen zijn niet zo goed als in het eerste deel, ook niet van Michael Ironside, normaal een van mijn favoriete acteurs.

Hopelijk is deel 3 weer beter.

Blijf dit de mindere film van de reeks vinden.

Té lang en te saai.

avatar van wood23

wood23

Een van de meest gehoorde kritiekpunten op Highlander 2 is dat de film te veel afwijkt van de originele film. Maar is dat echt erg? In plaats van de formule van de eerste film te herhalen, probeert Highlander 2 de mythologie uit te breiden, nieuwe thema's te introduceren en de franchise een compleet andere richting in te sturen.

Hoewel de uitvoering misschien gebrekkig was, is de ambitie achter Highlander 2 onmiskenbaar. De film was niet bang om risico's te nemen, en in een tijdperk waarin veel sequels simpelweg hun voorgangers herhalen, is dat iets om te waarderen.

Conclusie: Een film die het waard is om te herwaarderen

Nee, Highlander 2 is geen perfecte film. Hij is rommelig, bevat bizarre creatieve keuzes en had last van verstoringen die de oorspronkelijke visie in gevaar brachten. Maar onder de tekortkomingen schuilt een gedurfd sciencefiction-epos met opvallende beelden, leuke acteerprestaties en een unieke cyberpunk-esthetiek