
Coma (1978)
Verenigde Staten
Thriller / Mystery
113 minuten
geregisseerd door Michael Crichton
met Geneviève Bujold, Michael Douglas en Richard Widmark
Een jonge vrouw is dokter in een ziekenhuis waar mysterieuze dingen gebeuren. Relatief gezonde patiënten hebben complicaties tijdens simpele operaties en komen in coma terecht. De patiënten worden vervolgens overgeplaatst naar een instituut dat ze in de gaten houdt. Ze gaat op onderzoek uit in het ziekenhuis en het instituut. Ze vraagt haar man Mark om hulp, maar zij lijkt er alleen voor te staan.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=bUrr1wi8AyA
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,9 / 17439)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)Google Play: € 10,99 / huur € 2,99Het verhaal was boeiend en je vraagt je wel af wat er nu precies aan de hand is. De clou was wel goed gevonden en redelijk origineel en passend in het verhaal. De cast deed het goed.
De film vond 'k wel wat vrouwonvriendelijk. De vrouw werd nogal labiel/emotioneel afgeschilderd en ook de commentaren van de mannelijke personages waren navenant, maar omdat het al een iets oudere film is zie 'k het wel door de vingers.
'k vond hem wel eens de moeite om te bekijken.
Het verhaal heeft een suspense waar je steeds meer ingetrokken wordt, met daarbij een zeer goed opgebouwde, verontrustende sfeer.
Doordat die spanningsboog vaak erg strak gespannen staat, verveelt het allemaal geen seconde en is Coma uiterst vermakelijk. De sfeer die geschept wordt is sterk en neigt soms erg naar het paranoïde. Michael Douglas doet het vrij aardig, maar overdrijft soms lichtjes in zijn rol. Geneviève Bujold is echter wel ontzettend sterk en levert een puike acteerprestatie af.
Ondanks de zekere mate van voorspelbaarheid, wordt er wel op een goede manier naar die afloop toe gewerkt. De dialogen zijn meestal ook wel goed en het belangrijkste is dat het allemaal erg geloofwaardig blijft en dat is toch wel essentieel om een thriller als deze te laten doen slagen. Het is alleen jammer dat het visueel erg mager is, maar verder valt er gelukkig vrij weinig te klagen.
3,5*
Ik dacht me te herinneren dat bijna de hele film in het instituut afspeelde (dat heeft indertijd blijkbaar indruk gemaakt) maar bijna alles was juist in het ziekenhuis.
Vond het eind wel wat abrupt, zeker in vergelijking met de aanloop.

Voorloper van The Island qua onderwerp. Ik vond het wel leuk om Douglas nog eens in zijn jonge jaren te zien acteren. Verder was het toch niet zo bijzonder? Ook niet echt nagelbijtend zitten kijken. Nee, daar was het nu echt te ouderwets voor. Einde is ook best wel abrupt. Zal hem snel vergeten zijn.
Dan heb je toch een paar ingrediënten gemist hoor, dat in- en in zieke instituut waar die patiënten worden opgeslagen, goddamn! Zelden zoiets misantroops gezien op het witte doek, verder is het toch niet zo ouderwets? Behalve het jaren 70 bruin wat iets te aanwezig is, is het verder toch gewoon de ziekenhuis sfeer en ingrepen die nu ook allemaal nog steeds worden gedaan? En het einde is redelijk close. Dat is in dezelfde soort films daarna echt niet nog closer of spannender gemaakt, zoja, mag jij ze noemen.

Het is nog steeds goed: erg klinisch en sober gefilmd en met een spannend, ouderwets kat- en muisspel. Het gaat ook wat verder dan de meeste thrillers omdat het verschillende thema's (zijdelings) behandelt zoals hoge zorgkosten en zaken die toch wel typerend waren voor de jaren zeventig / tachtig (conspiracy theories, de overheid/hogere instanties die niet te vertrouwen zijn etc., de film begint ook niet voor niets met een radiofragment over steekpenningen en het zorgstelsel.
De achterliggende reden van de comateuze toestanden - orgaanhandel onder het mom van ziektekosten verlagen - geeft Coma een lugubere smaak mee en een aantal scenes die me aan Cronenberg doen denken. Ook het gebouw van Jefferson Institute is slim uitgekozen met zo'n kale, afstandelijke en onbetrouwbare uitstraling. Heerlijke thriller dus met een perfect passend open einde.
Btw wat ook opvalt voor die tijdsgeest is een soort feminisme in de vorm van Susan Wheeler: het is juist een vrouw die van alles op het spoor komt, eentje die net als d'r man werkt (wat zorgt voor huiselijke ruzie), zelfs als dokter en niet als een of andere verpleegster, een vinnig type zoals in het begin van de film blijkt, maar gek genoeg stort ze ook een paar keer in als een bang muisje in de armen van Douglas, en is ze zo dom om het hele verhaal te vertellen aan het hoofd chirurgie..
Een jonge dokter ontdekt dat er steeds meer mensen zonder aanleiding in Coma raken na een operatie. Iedereen in haar omgeving is sceptisch en dus gaat ze alleen op onderzoek uit en ontdekt een duister geheim... Gebaseerd op het boek van Robin Cook.
Geneviève Bujold zette een goede hoofdrol neer. In het begin vond ik haar alleen vrij irritant door die feministen-onzin (je geef je man gewoon een biertje als hij thuis komt). Verder vond ik ook Michael Douglas goed in zijn rol. Verder is deze film het debuut van Ed Harris en hebben ook Tom Selleck en Richard Widmark een rol.
Opvallend aan de film vond ik hoe realistisch het ziekenhuis en de doktoren doen. Geen neppe Hollywood-onzin maar veel vaktermen en onbezorgde chirurgen. Logisch want de auteur van het boek is een medische dokter en de regisseur van de film heeft op de artsenopleiding gezeten. De personages deden me ook een beetje aan de tv-serie House M.D. denken.
De film moest even opgang komen en had in het begin een hoop ziekenhuis-drama. Maar uiteindelijk werd het steeds spannender en bleef de film je tot het einde boeien. De filmmakers waren geïnspireerd door Jaws, een film die de bestaande angst voor de zee gebruikt om spanning op te wekken. Hier wordt de angst voor het ziekenhuis benut, want zeg nou zelf, wie is er nou niet bang om nooit meer wakker te worden na een verdoving?
De film is prima opgenomen en heeft een mooie soundtrack van Jerry Goldsmith. Al was er wel niet heel veel muziek onder de film, het duurde 45 minuten voordat er überhaupt muziek was.
Spannende thriller, met enkele Horror-elementen qua angst. Aanrader.
Mooi opgebouwd verhaal met een goed oplopende spanningsboog. Er is een mooie passende sfeer en Geneviève Bujold speelt in de rol als hopeloze en angstige dokter een goede act. Het geheel is wat langzaam maar heeft steeds een vleugje mysterie. Graag had ik wel wat meer actie gehad.
Leuk: Tom Selleck in een minuscule bijrol


Uitstekende settings, geweldige acteurs (met Ed Harris en Tom Selleck in bijrolletje), luguber sfeertje en 2 uur een akelig gevoel...meer moet je niet hebben voor een geslaagde triller-avond! Topper
Denk dat dit alles goed weergeeft. Een van mijn favoriete films uit de jaren 70. 5 sterren
De spanning bouwt netjes maar wellicht wat langzaam op. Wel wat jammer van de ontknoping, heel logisch is dat nou allemaal niet en daarmee kom ik dan toch uit de film met wat knagende twijfeltjes. Maarja, leuk vermaak is het zeker. En het boek heb ik ook nog ergens liggen geloof ik, misschien ook maar eens lezen.
Het boek "Coma" is geschreven door Robin Cook die aan de medische faculteit van Columbia-Universiteit en aan de Harvard Universiteit heeft gestudeerd en bekend staat om zijn medische thrillers. Ook Michael Chrichton studeerde aan de laatste universiteit en nu weet ik niet of zij elkaar kenden maar ook Chrichton hield van Science fiction, hij is de schrijver en regisseur van o.a Jurassic Park (1993) - MovieMeter.nl.
De film Coma vertolkt het verhaal van dokter Susan Wheeler die langzaam maar zeker achter een zwendel van organen komt, alleen gelooft niemand haar.
Haar vriend Mark Bellows (Michael Douglas) vermoedt zelfs dat Suzan aan achtervolgingswaanzin leidt en is bang dat ze zijn toekomstige cariëre als groepshoofd in gevaar brengt.
De directeur van het ziekenhuis Dr. Harris ( Richard Widmark) lijkt de enige die haar gelooft maar graag ziet dat ze eerst tot rust komt na enige voorvallen in en rond het ziekenhuis.
Een echte aanrader die een uitstekend verhaal als grondslag heeft en zelfs heden ten dage nog voldoende tempo bezit.
Een dikke 7!
Sommige scenes kloppen naar mening ook niet helemaal hoe kan hagelwitte kleding wit blijven tijdens de zoektocht in het ziekenhuis. Zij kruipt door ruimtes waar een schoonmaak ploeg niet komt.
Het acteerwerk is prima al vindt er niet echt een verdieping plaats van de hoofdrolspelers en weten we niet veel over hun achtergrond . Stijl en aankleding horen bij de setting en plaats van de film en ook is muziek daar waar die nodig is en de momenten waar die storend zou zijn is deze ook niet aanwezig.
Zeker een voldoende.