Genre: Actie / Drama
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: John Cusack, Amanda Peet en Chiwetel Ejiofor
Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Frans, Hindi, Italiaans, Latijn, Portugees, Russisch, Spaans, Tibetaans en Duits
Releasedatum: 11 november 2009
Bekijk via HBO Max
Plot 2012
"We Were Warned."
In het jaar 2009 worden aanwijzingen gevonden uit het Maya-tijdperk die voorspellen dat 21 december 2012 het einde van de wereld is zoals we die kennen en dat de overgang plaatsvindt naar iets nieuws. Wanneer Jackson Curtis (John Cusack) en zijn twee kinderen een familietrip naar Yellowstone maken, stuiten ze heel toevallig op een enorme researchinstallatie in een uitgedroogde meerbodem en ontdekken zo het geheim van de dreigende apocalyps die de regering verborgen gehouden heeft. Jackson moet de zaken nu in eigen handen nemen en hij stort zich in een wanhopige poging om zijn gezin en zichzelf te redden terwijl hij getuige is van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami's en allerlei andere rampen die de aarde voor de mensheid in petto heeft.
Jackson Curtis
President Thomas Wilson
Noah Curtis
Lilly Curtis
Near_Dark
Ik heb hem eindelijk ook gezien, uiteraard op een mega groot cinemascherm zoals het de bedoeling is van de makers...
Het eerste wat opvalt aan deze rampenfilm zijn de onwaarschijnlijk indrukwekkende special effect's, nooit eerder zagen die er zo mooi en overweldigend uit als in deze film, petje af !
Voor de rest wordt keurig het gekende recept van een rampenfilm gevolgd: eerst maak je kennis met de verschillende hoofdrolspelers, intussen doen zich enkele kleinschalige natuurrampen voor en als uiteindelijk de hel losbarst is het rennen en vliegen om je hachje en dat van je dierbaren te redden.
Gelukkig komen er genoeg emotionele scènes in voor, die zijn de lijm die dit soort actievehikels bij elkaar houden.
Er zit een lekkere vaart in en af en toe wordt het zelfs komisch, spijtig van het nodeloos langgerokken einde, dat begon me na een tijdje serieus de keel uit te hangen maar omdat het er visueel zo knap uitziet valt het uiteindelijk nog best mee, maar dat had véél beter gekund !
Het enige wat ik miste was een doem sfeertje, da's toch het minste wat je mag verwachten in een film waarin er miljarden mensen sterven en je moeder Aarde bijna ten onder ziet gaan, dat vond ik een gemiste kans om hier een bangelijke film van te maken.
Zowat elke rampenscène ziet er héél knap uit maar ook erg ongeloofwaardig, het aantal nipte ontsnappingen aan de dood swingt de pan uit, als ik in mijn leven telkens zo'n sjance moest hebben bij al wat ik doe was ik al lang multimiljonair
Wat overblijft is een amusante en overdonderende, zij het ietwat langdradige, rampenfilm met het hart op de juiste plaats.
7/10.
Een vakkundig gemaakte Blockbuster die overeind blijft dankzij de indrukwekkende Special Effects en emotionele scènes. Een aanrader voor de hele familie
Filmsite : http://www.sonypictures.com...
NotJustAnOpinion
Je krijgt precies wat je van deze film mag verwachtten , gewoon over de top amerikaans vermaak. Zak chip of popcorn verstand op nul en gaan.
Als ik somigen commentaren hier lees vraag ik me af wat mensen hier van verwacht hadden? Het belangrijkste in idergeval van deze film zijn de special effects en die waren dik inorde.
Ik zelf hou niet zo van deze inhoudsloze films en zal er dan ook nooit een hele hoge score voor kunnen geven maar een voldoende heeft deze zeker wel verdiend.
Martijnnn
Roland Emmerich kan het toch!
Voor het zien van deze film had ik niet echt hele hoge verwachtingen, helemaal niet na zijn vorige films 2 films. Meteen in het begin al valt Emmerich ook weer terug in de keiharde clichés. De hoofd persoon is natuurlijk gescheiden, kent zen kinderen niet goed, etc etc. Oké later blijkt dat dit toch nog enige toevoeging heeft aan het plot. Vooruit dan maar, echt hinderlijk was het toch niet.
Als er 1 ding is waar deze film is uitblinkt is het wel de gigantisch goede special effects en de waanzinnige actie scènes. Alles gaat natuurlijk allemaal net goed en zon beetje alles gaat kapot, dat is natuurlijk wat we willen zien. Spektakel. Er zijn nogal veel mensen die klagen dat alles net goed gaat, maar hoe moet het dan gebracht worden. Dat lekker met alle rustig de stad kunnen uitwandelen waarna 10 minuten later de stad eens bepaald om in te gaan storten. Neuh dat levert een leuke film op!
De film gaat natuurlijk voornamelijk om de avonturen van Jackson Curtis (50 cent?) en consorten waardoor het logisch is dat het een Amerikaanse insteek heeft, gelukkig wordt de rest van de wereld ook niet vergeten. Waaronder China waar anders zouden ze in korte tijd zonder te klagen of informatie te lekken zulke boten kunnen bouwen en een paar indrukwekkende fragmenten uit de rest van de wereld. Jammer dat bijvoorbeeld de Rio scene, die zo prominent op 1 van de posters staat nogal snel voorbij was en enkel via een nieuws berichtje getoond werd.
Gelukkig heeft de film ook nog genoeg andere dingen te bieden. Best nog veel humor, soms subtiel, soms wat platter, maar bijna altijd grappig.
John Cussack is erg op zijn plaats met zen eeuwige 'waar ben ik nou dan weer beland' look en zelfs de kindacteurtjes doen het helemaal niet onaardig. Het leukste karakter in de film is toch wel de Rus met de 2 verwende snotjochies. Woody Harrelson zet ook een leuke rol neer met als leukste gedeelte de visie van zijn personage op het einde van de wereld. Dit wordt uitgelegd in een werkelijk waar briljant grappig filmpje.
Ik had verwacht dat ik de film alleen voor de special effects zou gaan kijken, maar gelukkig blijkt dat het gewoon een erg leuke popcorn film is, één van de betere in het rampengenre en een aanrader voor liefhebbers van spektakel.
Arsenica
Net terug van een avondje bios van deze film.
Had me totaal niet verdiept in het verhaal, maar ging met mijn ma en zus mee omdat zij 'm graag in de bios wilden zien.
Na de 'day after tomorrow', 'armageddon' en andere rampenfilms had ik er vooral niet te veel van verwacht.
Maar wat een spectakel!
Heb de volle 2,5 uur genoten van een fantastische film!
Had echt het idee dat het allemaal real was.
Ook het verhaal klopte, alsmede de acteurs.
Vond dat Cusack zijn rol geweldig deed.
Ok, misschien is het zo dat het verhaal zelf al vaker is voorgekomen in andere films (gescheiden vader die geen super contact heeft met zijn kinderen en later weer samen is met zijn ex-vrouw). Maar dan nog is het een heel indrukwekkende film.
Sowieso zijn de special effects echt geweldig gemaakt.
De immens grote Antanov (nondeju wan apparaat!) en ook de schepen zelf zijn prachtig neergezet.
Lang geleden dat ik zo'n fantasische film heb gezien!
Een echte aanrader! En wat mij betreft een dikke 5 waard!
Wassup !
2012 paar weekjes geleden nog in de bioscoop mogen meemaken. Ik vond 2012 wel een toffe film om te kijken. Dit is sowieso een film om in de zalen te bekijken. Dit is niet veel soeps als je het gewoon eventjes voor de buis gaat kijken, uiteraard. De special effects waren verbluffend goed, enkele scène's waren echt wel de moeite. De spanning veel echt te snijden. Toch blijft er één aspect afwezig in 2012. Iedereen kan het vast al raden: het verhaal. Ach, wat maakt het ook uit, het was een erg amusante film om een keertje gezien te hebben. Dit soort films mogen er voor mijn part nog meer verschijnen. Al bij al, een aanradertje!
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Een film die niet geheel aan me verwachtingen voldeed..
Begon niet geweldig, leek er op geleidelijk aan beter te worden, en zakte toen weer in.
Oke, de film zit barstensvol foutjes en cliches, maar dat boeit met niet eens zoveel. Inhoud heeft het ook niet, maar dat hoeft voor mij nog niks te betekenen.
Maar ook het entertainment-gehalte had ik een stuk hoger verwacht. Veel saai gepraat en wat mislukte cliché drama-stukjes erin.
Cast deed het ook niet altijd even goed.
De effecten zijn daarentegen wel dik in orde, en dat over-the-top achtige vind ik juist wel leuk bij zo'n film. En de film heeft wel enkele leuke momenten waardoor het allemaal wel te pruimen viel..
Ik denk dat de speelduur veel uit had kunnen maken, als het een heel stuk ingekort werd, keek het een stuk makkelijker weg.
Lord have mercy.
Hoeveel clichés passen er eigenlijk in één kopje?
De CGI ziet er spectaculair uit maar staat in schril contrast met de lelijke blue-screens, met name in 'China'. Deed me een beetje denken aan 'North By Northwest'. Het acteerwerk laat te wensen over en het verhaal. Ahum..
Veel meer dan een tentoonstelling van de nieuwste animatie-technieken overgoten met een internationaal EO-sausje is het niet. Vermakelijk gelukkig wel, af en toe. Dat zit hem voornamelijk in diezelfde CGI en de prettige vaart.
Het einde is verschrikkelijk moralistisch en goedkoop. Het duurt ook nog eens tè lang.
Redelijke rampenfilm.
JacoBaco
Ik stelde mij gisteravond al in op een tegenvallende film. Een psychologisch iets wat soms nog wel eens wil helpen. Maar helaas het mocht niet baten. Zijn films weten mij nooit te overtuigen, met als dieptepunt Godzilla. Mede ook dankzij die kwal van een Matthew Broderick. Die gast is echt het schuim der aarde. Zijn karakters in films zijn altijd net even te karig waardoor ik al geen band meer kan krijgen met ze. Vervolgens heeft hij niet de ideale humor in zijn films. Beste Emmerich, Duitsers hebben geen humor. Accepteer dat nou is een keer en probeer vooral niet grappig zijn.
Goed, de film wil dat je onder de indruk bent wat hetgeen wat je ziet en wil haast continu dat je op het puntje van je stoel zit. Ja, de CGI is om op te vreten en er zitten enigszins spannende momenten in. Alleen hij valt tot 3x toe in herhaling met een Vliegtuig en dat mensen wel eens geluk kunnen hebben, dat weet ik, maar het gebeurt wel echt opvallend vaak. En dan weer de bekende elementen in het verhaal. John Cusack speelt een gescheiden man net als Tom Cruise in War of the Worlds enz.. enz..
De grootste nadelen van deze film zijn de acteurs, vooral Woody Harrelson is verschrikkelijk en te gemaakt grappig. Beste Emmerich, Duitsers hebben geen humor. Probeer in je films dus gewoon niet grappig te zijn! De score is aanwezig in de film, maar heeft mij totaal niet weten te raken. Het verhaal wordt teveel uitgesmeerd om zo aan die 150 min te komen, Ook dat vind ik nergens voor nodig. Dan maar 1 Vliegtuig scène minder toch? Scheelt allemaal weer tijd. Net als de scènes met huisdieren mogen ze ook ernstig achterwege laten. Wat zorgt dat kleffe hondje toch weer voor een hoop spanning.
Indepence Day heeft ook zo'n scène.
Toch zit er iets briljants in deze film. Op een gegeven moment zie je op TV een man die een toespraak houd. Als je goed kijkt, zie je dat het om de staat Californië gaat en dat de gouverneur aan het woord is. Ik zat me al af te vragen waarom lult die vent hetzelfde als Arnold Schwarzenegger. Maar het kwartje viel en ik dacht, huh.. dit is grappig. Beste Emmerich, bezit jij dan toch een greintje humor? Nee, onmogelijk, want Emmerich bedoelde het vast heel serieus allemaal.
Nou, 2012, wat zal ik zeggen. Prima CGI en...... Het Arnold Schwarzenegger moment was flink komisch. Het grootste nadeel van de film is Emmerich. En zijn grootste fout is natuurlijk weer dat hij nog steeds films maakt. Ik werd tijdens het kijken nog geassisteerd door bier, maar zoals ik al zei: Het mocht allemaal niet baten.
Chainsaw
2012, dat moet zo'n beetje één van de duurste komedies ooit zijn.
De film springt het eerste half uur van de hak op de tak om de bordkartonnen karakters aan ons voor te stellen. De meest nutteloze scènes komen voorbij en als kijker wacht je met smart wanneer de special effects het gaan overnemen. Gelukkig drukt iemand, na een hoop flauwe grappen en sentimenteel gezeur over dat gezinnetje, eindelijk Shift+Disaster+Enter op zijn toetsenbord en beginnen de special effects. Leuk. Mooie effecten. Ziet er goed uit. En eventjes ben je best onder de indruk van wat ze tegenwoordig allemaal kunnen.
Maar na een tijdje gaan ook die special effects vervelen. Dat moeten de makers ook gedacht hebben, want we schakelen vervolgens over naar As the World Turns; emotioneel afscheid nemen van je vader, vreemdgaande echtgenoten, een president met een emotionele toespraak, je kleinkind voor het eerst aan de telefoon spreken, ontdekken dat je altijd een slechte vader was, je kleine hondje redden, de nieuwe geliefde van je ex accepteren, relatietherapie ... En ondertussen sterven doodleuk miljarden mensen op de planeet Aarde. En één iemand in een kleine bioscoopzaal.
Nu is dergelijk drama misschien onvermijdelijk in een film als dit, maar het is moeilijk om überhaupt mee te leven met de personages als je tegelijkertijd de meest irritante humor in je film stopt. James Bond- taferelen met een uit elkaar scheurende snelweg of de meest absurde oneliners op bepaalde momenten. Sterker nog, de hele film bestaat praktisch uit foute oneliners. En met klap op de vuurpijl is er die Russische zakenman. Serieus, dit was zonder twijfel het meest belachelijke dat ik ooit in een film ben tegengekomen. Wie verzint zoiets? Waren Emmerich en Kloser totaal bezopen en zo stoned als een garnaal toen ze besloten die vent toe te voegen? Ik hoop het voor ze. Oh ja, en Arnold Schwarzegenegger? Moest dat grappig zijn?
Wat blijft er uiteindelijk over om van te genieten? Juist, de special effects. En zoals gezegd, ze zien er prima uit; de film bevat een aantal redelijk overdonderende momenten. Jammer genoeg zien andere delen in de film er weer totaal slecht uit. Geen idee waarom, maar op bepaalde momenten in de actie (zeker tegen het einde) leek de film ineens gefilmd met zo'n camera waar men vaak 'the making of' mee draait. Misschien lag het aan mij, maar ik vond het er echt niet uitzien.
Al met al heeft Roland Emmerich met 2012 zich opnieuw bewezen in het creëren van grote special effects blockbusters. Maar waarom kan er dan niemand even een fatsoenlijk script schrijven? Wat dat betreft is de film niets meer dan een dure versie van matige, lachwekkende miniseries als Earthquake 10.5 of Category 6: Day of Destruction. Emmerich mag dan zijn grote magnum opus hebben willen afleveren, maar imo is zijn 2012 een miskleun van jewelste.
1 ster.
otherfool
Schlockmeister Emmerich at it again. Over-de-top effecten afgewisseld met een hemeltergend familie-verhaaltje speelt als een soort 'Day After Tomorrow' in het kwadraat. Theatrale speeches, heroïsche last-minute reddingen en Christelijke moraal vechten om voorrang in dit dure pulpwerkje. Niet heel vervelend, helaas ook niet erg goed, al neemt Emmerich wel een beetje revanche voor het ultradomme 10,000 BC.
2*.
thunderball
Deze gisteren in Antwerpen gaan zien. Had er na alle negatieve berichten niet veel zin meer in, maar vriendin wilde hem graag zien, dus dan maar op een groot scherm.
Film was wel ongeveer wat ik er van verwachtte, hoewel einde nog meer tenenkrommend dan ik vermoede.
Film begint zeer rommelig, zonder -zo lijkt het- enige samenhang. Dit gaat zeker zo'n drie kwartier door.
Dan lijkt het, wanneer Cusack in beeld komt, aanvankelijk toch nog wat te gaan worden. Zeker het begin met de krater in Yellow Stone Park en met een hilarische rol van Woody Harrilson, is behoorlijk spannend en met zeer gave special effects.
De geloofwaardigheid is dan al snel ver te zoeken, maar ik vond vooral met het eerste vliegtuigje in de lucht de effecten erg geinig gedaan. Toen viel er, al dan niet onbedoeld, nog wat te lachen.
Helaas, begint daarna de film steeds slechter en slechter te worden.
Dit heeft voornamelijk twee oorzaken:
de film neemt zich zelf veelste serieus
het melodramatische lijkt per minuut erger te worden
De film heeft ook een aantal vreselijke karakters.
De Amerikaanse president, gespeeld door Glover, die zijn rol qua dramatiek waarschijnlijk baseerde op de figuren uit de gehele bouquetreeks, SLECHT, SLECHT!
De stereotype oudere muzikanten(George Seagal waarschijnlijk als een kind zo blij dat ie nog eens gevraagd werd voor een grote Hollywoodfilm), die nog even eent telefoongesprek hebben met hun kinderen.
De stereotype patserige Russische zakenpief, waarvan je al bij voorbaad vermoed dat ie waarschijnlijk (zo akelig mogelijk) om het leven zal komen.
Het domme blondje met het hondje
De nieuwe vriend van mams, die toch net niet sympathiek genoeg is om het te gaan overleven....
Zucht.. de lijst is eindeloos.....
..en dan nog het vreselijke einde...
Ik heb al behoorlijk wat rampenfilms gezien, maar dit sloeg alles.
Tenenkrommend.
Met de haren er bij gesleept, om toch vooral maar een happy end te forceren.
We gaan er aan, alles wordt vernietigd......oh, nee toch niet....
na 27 dagen is alles weer ok en kunnen we weer verder met alles te verklooien...
Had veel sterker geweest als echt de hele aarde ontploft was of iets in die geest.
Hoewel de effecten door de bank genomen zeer goed zijn, is helaas de film zelf niet al te best.
Een vier, ofwel twee sterren.
FillumGek
Rampfilm.
Het idee is leuk, maar de uitvoering is weer zo Amerikaans en clichématig dat ik me er continu aan ergerde. Er zijn films waar ik met clichés kan leven, maar hier gingen ze duidelijk over de schreef. De momenten waarop een persoon - meestal Cusack - net op tijd ergens wegkomt, of iets overleeft zijn niet op twee handen te tellen. Ook is er tonnen sentimenteel gezeik waar ik echt bijna van moet kotsen. Families die worden opgebeld dat de wereld bijna ten onder is, families waar je als kijker niet eens kennis mee hebt gemaakt. Vervolgens een paar tranen opplakken en je hebt weer een jankscène. Bah.
In rampenfilms wil ik dood en verderf zien, geen dramatische onderonsjes. Maar in commerciële films voor het grote publiek weet je dat je dat in elk geval niet krijgt voorgeschoteld. Wat je wel krijgt zijn toffe special effects. Ik heb af en toe met open mond zitten kijken, vooral bij de eerste echt grote aardbeving. Andere scènes waren dan wel mooi, maar erg belachelijk.
De cast was goed genoeg, maar waarom moet er een ongelofelijk irritante Rus in? Wat een plofkop. Na een uur keek ik al op de klok, maar ik moest helaas nog 90 minuten terwijl je toch al weet hoe het afloopt.
eRCee
- 1979 stemmen
Vermakelijke rotzooi. Emmerich probeert, net als Bay, zijn films zo ongeloofwaardig mogelijk te maken. En het moet gezegd worden; dat lukt hem prima. We zien onze 'helden' eerst net op tijd onder de tafel vandaan komen, dan net op tijd in een limo uit de stad ontsnappen (ze rijden trouwens net onder een vallend gebouw door
), vervolgens net op tijd in een klein vliegtuigje springen, net op tijd met een groter vliegtuig vertrekken, om net op tijd bij de ark aan te komen die tenslotte net op tijd de motor weer aan de praat krijgt. Echt, neem dan tenminste één ding waar ze eens een kwartiertje te vroeg vertrekken. Het is verder wel begrijpelijk, want Emmerich heeft ervoor gekozen gewoon geen verhaal te gebruiken. Geen verhaal, alleen een grote ramp en dan een handvol mensen die er telkens net vooruit vlucht. Wat trouwens een erg mager gegeven is. 2012 was in ieder geval wel een stukje beter dan The day after tomorrow, en weer slechter dan War of the worlds. Entertainmentwaarde is dan het enige waardoor deze film nog net een voldoende scoort.
Vinokourov
The master of destruction, Roland Emmerich heeft weer een amusante film gemaakt. Dit keer teisteren aardbevingen en tsunami's de wereld. Erg gaaf die special effects en ook goed camerawerk. In tegenstelling tot de andere megalomane film van 2009: Transformers 2, hier geen overbodig geschud met de camera en vreemde camerahoeken waardoor je helemaal de weg kwijt raakt. Emmerich kiest voor mooie weidse shots die de grootschalige catastrofe duidelijk in beeld brengt.
Natuurlijk zit er een verhaal rond deze film en van tevoren had iedereen wel kunnen aanvoelen dat dat niet zo veel soeps en vooral voorspelbaar was. Nog jammerder vond ik dat de focus niet compleet gericht was op John Cusack en zijn familie. Het eerste halve uur is saaie introductie, maar vanaf de eerste aardbevingen in Californië gaat de film helemaal los en bleef 2012 mijn interesse vasthouden. Best knap voor zo'n onzin-film van ruim 2,5 uur. Enfin, mijn eindoordeel wordt een ruime voldoende. Toch jammer dat ik deze film niet in de bios heb meegepikt.
Akh.
Echt mooie film!
Mooie special effects.
mooi verhaal ook.
Echt top film
robo71
Hij krijgt een 1, omdat (sommige) effecten wel mooi gedaan zijn...
Als je kijkt naar eerdere films, dan kan hij het echt wel beter.. maar hij is gewoon totaal doorgeslagen... jammer.. het verhaal had veel geloofwaardiger kunnen worden gebracht... nu was het tenenkrommend en hoonlachend naar het einde... jammer..
Houtjet
Hoewel het een tamelijk lange film is (meer dan 2 uur) is het allemaal heel vlot gesneden, het verhaal hapert nergens en je verveelt je dus geen moment ! Typisch Amerikaans drama, erg ongeloofwaardig allemaal maar de film moet het natuurlijk van de CGI graphics hebben. Acteerwerk is overall niet slecht, maar ook niet groots; met uitzondering van een Tibetaanse kip ! Die zorgt ook voor het enige grappige moment in de film.
Dit hadden de Maja denk ik niet bedoeld, maar toch een fraaie rolprent, zeker gaan kijken !
Tommeh
WAAROM?!
Waarom niet gewoon kappen na 90-100 minuten? Het eerste uur was zelfs vrij vermakelijk met de vele rampen en geweldige special effects. Maar om de één of andere reden moet Emmerich 2012 epischer maken dan alle rampenfilms ooit gemaakt gecombineerd.
De film zit uiteraard vol clichés, een stupide verhaal, vervelende personages (Danny Glover ai ai ai...), enorme plotholes en debiele ontwikkelingen. Maar dat mag in een film als deze en zal ik niet te veel over zaniken.
Waar de film echter compleet de mist in gaat zijn de belachelijke last-minutes saves (als ik het zo mag noemen). Genoeg is genoeg op een gegeven moment. Als je al nét op tijd uit je huis ontsnapt bent, nét op tijd het vliegtuigje hebt bereikt, nét op tijd de map hebt gevonden en nét op tijd van vliegtuig bent gewisseld , vind ik het wel mooi geweest. Maar natuurlijk moet men daarna ook nog nét op tijd het vliegtuig uitrijden, toevallig door een stel Chinezen opgepikt worden, nét op tijd het schip in komen, het luik dicht krijgen én de Mount Everest ontwijken.
Emmerich verlangt hier gewoon te veel van zijn publiek. Het verstand op 0 zetten á la (al heb ik een hekel aan die term), maar hij verwacht dat men het verstand op -10 zet en het daar rustig 2 en een half uur laat staan. En dát is nou net iets te veel van het goede. 1,5*
Apollinisch
Stiekem dromen we er allemaal van, zo'n buitenproportionele natuurramp, sensatiegeile "durfduivels" die we zijn. Niks mooier dan L.A. dat compleet van de kaart wordt geveegd. Of een vulkaanuitbarsting die heel Yellowstone in de as legt.
Maar zo'n uit de hand gelopen vloedgolf, daar kijkt toch niemand meer van op. Zagen we vijf jaar geleden immers ook al, in Day after Tomorrow. Toen kreeg het Vrijheidsbeeld het te verduren, nu de Mount Everest. Een verschil van 8755 meter, maar op je televisiescherm blijft daar niet veel van over. Film climaxt dus veel te vroeg.
Wel respect voor die Rus. Heerlijk subtiele rol. Ook zo subtiel is de scène waarin de vader van de geoloog wordt geïntroduceerd. "It's the end of the world". Leuk.
Verder niet zo'n bijzondere update van andere rampenfilms. Al blijft het grappig hoe Emmerich tweeënhalf uur actie verantwoordt door tien minuten heel gewichtig te doen over zonnevlekken dit en zonnevlekken dat.
Antina
Wat een ongeloofelijke stomme, voorspelbare film! De special effects waren over de top en de personages hadden eindeloos veel geluk. Onrealistische gebeurtenissen en daarbij was de speelduur ook nog eens veeeeeel te lang!
Tjeerdd
Zeker leuk om een keer te zien, maar ga hem niet snel een tweede keer zien denk ik.
Opzich een aardig verhaal, maar geen topper zoals ik had gehoopt.
Insignificance
Die Russen, die 'grapjes', de anti-heroïek, de preek, de clichés..
Ik heb bijna te doen met mensen die hier enthousiast van worden. Dialogen en karakters zijn om te huilen, zo leeg. Emmerich doet van alles en presteert het om overal de verkeerde toon aan te slaan, wat resulteert in een film die niet grappig, niet spannend, niet ontroerend en niet onderhoudend is. Het houdt op met een bonte verzameling aan shock and awe-effects. Gaaf hoor, daar niet van, maar na 2½ uur bombasme heb ik toch sterk het idee dat de makers denken dat de kijkers een stel malloten zijn..
Justinw
Het zag er prachtig uit, en daarom uitgekeken. Maar zoals anderen al zeggen cliché na cliché en ik dacht echt. welke sukkel heeft dit script geschreven.
1.5 en alleen voor de CGI
darkknight
Ik vind de kritieken voor deze film wel erg negatief, het is zeker een A-film, de acteurs presteren goed en de special effects zijn prachtig. Dat bijna alle mogelijke clichés voorbijkomen moet je gewoon voor lief nemen en er gewoon lekker voor gaan zitten, het verhaal is niks aparts maar daarvoor ga ik zulke films ook echt niet kijken. Er was volop actie en ik verveelde me geen moment. Kortom, goede vermakelijke rampenfilm, uiteraard geen uitblinker maar ook zeker niet slecht.
3,5 ster
WeZet
Geen bijster origineel verhaal, doch de mooie cgi-plaatjes en de wetenschap dat je grote beelden staan te wachten (ik vermoedde al "The Day After Tommorrow/Poseidon"-achtige Emmerich plaatjes) zorgt voor 1 grote rollercoaster!
jolandasam
vond de loop van het verhaal goed en in de beelden lykt het een hele goede film maar als er grote rampen gebeuren is het zo onrealistisch dat verpest de film erg jammer want het had een hele goede kunnen zyn
jolanda
AGE-411
Het aantal keer dat ik "Jezus Christus
" zei tijdens de film is haast niet te tellen.
Wat is dit? Om ter meest cliché's en voorheen getoonde scène's in een film steken?
Overgens was het al van in het begin van de film duidelijk dat Gordon dood ging.
De special effects vond ik echt niet bijzonder. Vele scènes zijn zó zichtbaar fake. Ik had echt wel wat beter verwacht.
Bepaalde stukken waren ook zó overdreven. Die gigantische schepen bijvoorbeeld
Al bij al toch kunnen uitkijken zonder op 'stop' te willen drukken. Dus dan toch nog een 2,0*
Pitakaas
Het begon als een redelijke leuke rampenfilm, een soort van enorme apocalyps, niks mis mee dacht ik zo. Echter, toen een gewoon Piet Snot erachter komt dat de regering dit voor iedereen geheimhoudt besluit hij in z'n eentje voor deze ramp te vluchten. Vervolgens zie ik een stuk film waarvan ik vermoed dat de regisseur een shot crystal meth tot zich heeft genomen voordat die werd geschoten. In een absurd kwartier zie ik hoe deze complete 'nobody' Curtis Jackson en zijn kinderen + exvrouw + vriend vrouw het einde van de wereld letterlijke 2 cm voor zijn. Niet 1 keer, niet 2 keer maar een stuk of 5 keer teistert dit gezin het lot en lijken ze te ontsnappen aan een certain death. Wat een complete onzin zeg!
Ik moet zeggen dat de film daarna zich nog wel enigzins herpakte (ik vermoed dat de trip van regisseur Emmerich inmiddels is uitgewerkt), maar dit kan toch niet voorkomen dat het nogal een nare film is. Toch wel een petje af voor de special effects hoor, die vloedgolven, aardscheuren en andere rampen zijn goed in beeld gebracht. Het is jammer dat het dan zo erg Amerikaans is dat 1 gezinnetje het allemaal net overleefd.
Gorilla
Wat heb ik mij geirriteerd aan deze film. Ik geef toe ik ben geen special effect hollywood guy, maar deze film slaat alles. Ik ging naar deze film toe met een goed gevoel. En zo lekker verstand op nul een simpele cheesy Amerikaanse film te kijken(niks mis mee). Maar ik werd gek van deze film. Opzich kon ik de special effects wel waarderen en met name het einde, maar wat een inhoudloze film. Om te beginnen bij het acteer werk totaal onrealistisch en scrippted, en ongelooflijk standaard: "De vader van het orginele gezin is bij de scheiding het huis uitgegaan. Vrouw nu samen met de kinderen met de nieuwe vriend, de kinderen haten de vader en de nieuwe vriend niet blabla bla vader gaat het vertrouwen terug winnen van de kinderen blabla kwijl kwijl". Dan stort de hele godverdome wereld in dan rijden zij op een strookje weer verder in hun gezinsauto. Ik kon er echt niet meer tegen op een gegeven moment. Ineens kan er weer toevallig iemand vliegen en komen ze per toeval terecht bij de enige mogelijke reddings schepen op de hele aarde terecht. Slechte film dit, 0.5 voor de special effects.

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999