• 9.381.008 stemmen

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 20 juli 2017

Plot Dunkirk

"Survival is Victory"

De film vertelt het verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven.

avatar van Fisico

Fisico

Ook bij mij lagen de verwachtingen erg hoog bij deze Nolan. Laat ons wezen dat dit alles behalve een klassieke oorlogsfilms is. Alles wat een doorsnee oorlogsfilm bevat, vind je hier niet of nauwelijks terug. Vergelijkingen gaan dus ook niet op. Na het bekijken van deze film begrijp ik steeds meer waarom Nolan zijn film met het label "thriller" opkleeft.

De allersterkste punten zijn de schitterende visuele aspecten, erg knappe montage en zeer fraaie muziek/geluid. Vooral the sound geeft een echte dimensie aan de film en versterkt elk aspect dat Nolan voor ogen had met deze film. Nolan is in zijn opzet geslaagd wanneer hij de sfeer, de suspense, de emoties en vertwijfeling van de soldaten wenste over te brengen op het scherm. Als je dit combineert met veel actie, overdreven heroïek en zélfs uitgesponnen dialogen (want dan boet je in aan het geluid), dan ben ik er van overtuigd dat het eindresultaat minder geslaagd zou zijn. Het viel me trouwens op dat er geen druppeltje bloed aan te pas kwam (of het moet George geweest zijn).

Nolan speelt duidelijk op de emoties, zoals ik al zei extra aangedreven door de dreigende muziek maar eveneens door de ijzingwekkende stiltes. Het is een grauwe, desolate en niet-romantisch voorstelling van de oorlog, een oorlog van op dat moment van de verliezers, van de geslagen honden. De oorlog is nog geen jaar ver op dat moment ...

Angst, vertwijfeling, hoop en wanhoop: het zijn allemaal emoties die van het scherm spatten (getuige het mooie shot waar iedereen naar beneden kijkt en er eentje naar boven piept). Geen kameraadschap en een groepsgevoel te bespeuren bij deze depressieve meute soldaten. Het is ieder voor zich: survival of the fittest, en als het kan 'British first'! Op het einde van de film komt daar nog de emotie "schaamte" bij, schaamte en angst voor de reacties van het Britse volk. Mooi!

Jammer dat de aandacht louter naar de Britten gaat. Amper of geen Fransen (of Belgen) te bespeuren, laat staan dat er aandacht werd besteed aan de hevige strijd van de Fransen/Britten om de oprukkende Duitsers tegen te houden ter behoud van de verdedigingslijn aan de evacuatiezone. De spanning, druk en sfeer werd onderhuids weergeven, moest je letterlijk aflezen op de gezichten van de soldaten. Het was een gevoel, een interpretatie. Vandaar waarschijnlijk geen opdringerige Duitsers vanuit het binnenland (een vliegertje buiten beschouwing gelaten) ... Nogmaals: als dit het opzet was van Nolan: sterk!

Verder bespeurde ik hoegenaamd geen 300.000 soldaten op het strand. De dogfights waren knap weergegeven al liepen ze steeds (letterlijk) op een sisser af. Nogal braafjes en safe ...

Een andere vaststelling vind ik de eenzijdigheid van de film: een zinkend schip, een strandscène of een dogfight kwamen in herhaling op je af. Geef me een scene van 10 seconden en ik kan ze waarschijnlijk niet plaatsen binnen die 106 minuten. Op dat vlak zit er weinig lijn in de film. De film is niet geheel chronologisch, maar biedt een extra meerwaarde en brengt iets meer schwung. Zoals ik al zei was de muziek geweldig, maar aan de andere kant ook storend (zeer scherp, te lang, te luid), vooral op momenten waarop het niet nodig was.

Mooie filmervaring, zeker in de bioscoop. Thuis heb je toch onmiddellijk een ander effect. 4,0* lijkt me voldoende.

JacoBaco schreef:

Zo spannend was het nou ook weer niet. Echter, de muziek klinkt alsof de laatste secondes wegtikken tot de aarde vergaat.En ik overdrijf niet, het houd ook niet op. Het gaat maar door. Varende bootjes met ook weer veel te luide muziek alsof je naar de meeste spannende scène kijkt die je ooit in je leven hebt gezien. Muziek kan een aanvullende werking hebben en iets aansterken, maar dit gaat te ver.

Positief ben ik over het camerawerk en de geluiden van overvliegende vliegtuigen, explosies, inslaande kogels, enz. enz. Dat gaf echt het gevoel alsof je er zelf ook bij bent.

Alles wordt in principe zeer, maar dan ook zeer realistisch en geloofwaardig in beeld gebracht. Dunkirk heeft wat mij betreft een hele vreemde sfeer en dat doet de film geen goed.

Nee, je bent niet de enigste JacoBaco! Hier heb ik me ook mateloos aan gestoord. Een zogenaamde constante spanningsopbouw creëren door een opzwepende soundtrack eronder te zetten, om vervolgens te constateren dat er niks gaat gebeuren. Ik verwacht dan ook dat op zo'n momenten de hel los breekt. Sorry Christopher Nolan, maar mij neem je niet in de maling, dit weegt zwaar mee!

Een andere gigantische blunder zijn de moderne gebouwen die goed te zien op de achtergrond als Tom Hardy in zweefvlucht over het strand vliegt om te landen. Ik geloofde mijn ogen niet dit is geen 1940 maar 2017! Tegen het eind van de film zat ik op 3*, maar door deze visuele blunder is mijn eindstem 2,5* geworden.

Defective

De hedendaagse gebouwen waren mij nog niet eens opgevallen. Ik was vooral geconcentreerd op het vliegtuig van Hardy. Een heel mooi shot overigens. Maar je bent ook zeker niet de enige die dit wel is opgevallen. Onbegrijpelijk dat hier geen rekening mee is gehouden!

Dit is ook een beetje raar. Deze figurant is mij net iets te relaxt en zit niet goed in zijn rol.

Christopher Nolan's Dunkirk Trailer - Best Extra Ever! - YouTube

En deze scène uit Atonement is wat mij betreft beter dan heel Dunkirk bij elkaar!

"Atonement" - Dunkirk Scene, Five minute single take tracking shot - YouTube

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Ik zou de film nog een keer moeten zien om het zeker te weten maar het kan toch haast niet dat ze dit over het hoofd hebben gezien? Zouden het in geen geval gebouwen uit die tijd geweest kunnen zijn?

Defective

Denk dat de meeste kijkers op het vliegtuig van Hardy gefocust waren JacoBaco.

Gebruiker Zipportal is de enigste die over de moderne gebouwen schrijft.

Haha, die figurant heeft inderdaad plezier in zijn rol! Maar eigenlijk ook weer een blunder van formaat.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Ik heb totaal niet het idee dat die figurant aan het lachen is. Lijkt meer een van de angst vertrokken gezicht. Anders zouden ze dat ook nooit op deze manier monteren, zo ingezoomd op zijn gezicht.

Dat van die gebouwen lijkt me ook heel sterk, ik hoor er verder niemand over. Nolan is een behoorlijk pietje precies.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Of hij lijdt aan PTSS en is ie een beetje verward.

Dat hoofd als ie zakt is echt om te gieren.

Zwolle84 schreef:

Gebruiker Zipportal heeft er wel over geschreven. Kijk maar even een paar pagina's terug.

avatar van -LvB-

-LvB-

Ik wilde er niet over beginnen, heb er nog niks over gelezen, maar dat viel mij toch in een scène ook op. Tenminste dat denk ik. Vrij in het begin als ie wil schijten op het strand zie je op de achtergrond huizen/villa's? die naar mijn mening vrij modern zijn. In ieder geval ruim na de jaren 40,maar ik kan ernaast zitten

-LvB- schreef:

Dat denk je goed en heb je goed gezien. Ook daar heb ik even met de wenkbrauwen gefronst, het zag er gewoon niet 1940 uit!

Zwolle84 schreef:

Dit fragment komt uit de teaser en iemand anders heeft het voor ons ingezoomd. Natuurlijk is het mierenneuken, maar ik vind het wel grappig en het vermelden waard.

Kijk, vanaf 40 seconde zie je hem. Nogmaals, het is mierenneuken, maar dat maakt het er niet minder grappig om. Vooral de ingezoomde versie is dus leuk.

DUNKIRK Teaser Trailer (2017) Christopher Nolan, Tom Hardy Movie HD - YouTube

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Ik heb hem wel gezien. Ik heb alleen niet het idee dat hij aan het lachen is.

JacoBaco

Nee volgens mij heeft ook (bijna) niemand het idee dat hij lacht. Laat ik het erop houden dat ik zijn gezichtsuitdrukking niet bij de situatie vindt passen.

avatar van richiedoom

richiedoom

Jep, ook ik vond de huizen in de scene in het begin van de film (dat de soldaat wil gaan schijten) er moderner uitzien dan in die tijd gebruikelijk was. Viel me gelijk op, maar uiteraard ga je het direct betwijfelen want je kan je niet voorstellen dat met een dergelijke miljoenenproductie een dergelijk detail per ongeluk over het hoofd wordt gezien.

Als dat wel zo is, ontzettend slordig en eigenlijk een onvergeeflijke fout.

En wat betreft de figurant, uiteraard valt je zoiets niet op in de bioscoop maar ik heb er nu net smakelijk om moeten lachen. Je ziet aan zijn hoofd: 'ik zit in een Christopher Nolan film, waaaaaauwwwwww.....oh shit, een vliegtuig....wat moest ik ook alweer doen......oja bukken'...

avatar van Donucius

Donucius

richiedoom schreef:

Hij heeft zeer duidelijk een binnenpretje. En hij is niet de enige die lacht, want links heb je er ook eentje (die zijn hoofd draait). Waarschijnlijk loopt Nolan met een megafoon te roepen: okay, beeld je in dat er nu in de verte een vliegtuig aan komt vliegen die zo dadelijk een bom boven op je hoofd gaat gooien..... én.... AKTIE! De sound engineer loopt waarschijnlijk wat vliegtuiggeluiden met zijn mond te maken, zoiets als: jiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuuuuuuwwwwwwww....... piew piew piew..... .. . .. .. kaboem!!

avatar van The Oceanic Six

Film draait nu een week en al bijna 400 stemmen hier. Er waren schijnbaar een hoop mensen die er enorm uit naar hebben gekeken. Gemiddelde is wel flink gezakt, nu 3,92 wat volgens mij in het weekend nog iets van 4,08 ofzo was.

avatar van Arri

Arri

Doet het in de wereldwijde boxoffice ook bovenverwachting goed. Staat momenteel boven alle estimates die ik afgelopen weken zag langskomen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Niet beter dan andere Nolans toch? Zelf iets minder. De film zal z'n winst draaien, maar meer dan 650 mln verwacht ik niet, en allicht zelfs onder de 600.

avatar van Mars4i

Mars4i

Bedankt voor de link, interessant stukje. Dus het was min of meer Hitler zijn beslissing om niet meteen door te drukken. Volgens dit stuk kwamen de Duitsers er op 26 Mei achter dat het een vergissing was en gingen alsnog in de aanval. Volgens Wikipedia duurde Operatie Dynamo van 26 Mei tot 4 Juni. Dus tijdens de evacuatie zouden er wel degelijk gevechten zijn geweest. Maar hadden de Belgen, Fransen en Britten de tijd gehad om hun defensie beter op orde te krijgen.

avatar van TMP

TMP

Zeker een film om in de bioscoop te kijken. De oorlogsbeelden op het grote doek zijn zeer de moeite waard. Los van het visuele aspect viel het mij wel lichtelijk tegen. Van al te spannende verhaallijnen of boeiende personages is geen sprake, zodat het blijft bij een wat afstandelijke weergave van de diverse verhaallijnen. De muziek is bij vlagen erg bombastisch, dat had wel wat minder gemogen. Geen heel bijzondere film, maar ik kan er ook niet veel negatiefs over zeggen.

avatar van Mvd81

Mvd81

Net terug van de bios, erg goede film en verveelde geen moment

Sfeer is erg goed neergezet. Wel echt een film om in de bios te kijken.

avatar van brawljeff

brawljeff

JacoBaco schreef:

Christopher Nolan's Dunkirk Trailer - Best Extra Ever! - YouTube

Toen ik dat in de bioscoop eenmaal in de trailer zag, kon ik in de film ook alleen maar daar op letten. Het verpestte voor mij de scène zelfs een beetje. Het is de Mama Appelsap van de films. Once you see it...

avatar van er v

er v

Een geslaagde film in mijn mening. De beelden waren prachtig. met het acteerwerk niks mis. En ik vond de muziek eigenlijk perfect. Ik vond het zenuwachtige getik en het bombastische geluid goed in de film verwerkt. Ik voelde daardoor erg de urgentie en het beklemmend gevoel. En de geluiden in de film kwamen ook mooi tot z'n recht. Alsof de kogels door de zaal gingen. Wennen was wel dat er niet echt een verhaal in voorkwam. Maar achteraf vind ik de keuze toch wel goed. Daardoor had ik niet het gevoel dat ik iemand aan het volgen was maar van elke soldaat de angst mee kon voelen.

Een 4/5.

avatar van Zipportal

Zipportal

Zwolle84 schreef:

Wessex FM - News - Whoops - Weymouth tower spotted in Dunkirk trailer - wessexfm.com

Jurassic Tower is pas sinds 2012 open. Zat ook in de film zelf.

avatar van james_cameron

Intense oorlogsfilm, met grotendeels een verstikkende, nachtmerrie-achtige sfeer. Vooral het eerste uur is bijzonder spannend in elkaar gezet. Naar het einde toe hier en daar een beetje cheesy, maar vooruit, na al die ellende mag dat ook wel. Vooral op technisch gebied indrukwekkend, met een atypische indringende score van Hans Zimmer en fenomenaal camerawerk. De cast doet het ook prima, al zijn de meeste personages (waarschijnlijk opzettelijk) wat aan de anonieme kant. Al met al weer een prima film van regisseur/ alleskunner Christopher Nolan. Wanneer gaat die man eindelijk eens op zijn bek? Hopelijk nooit.

avatar van Arjandouma

Arjandouma

Defective schreef:

Nolan heeft hier in een interview op gereageerd. Hij stelt dat de gebouwen er allemaal al stonden in 1940. Het komt alleen niet overeen met het beeld dat de meeste mensen bij gebouwen uit de Tweede Wereldoorlog hebben. Vaak worden in WOII films kleine Franse dorpjes met vakwerkhuisjes getoond. Beelden uit dat soort films creëren onze beeldvorming over hoe het er toen uitgezien moet hebben. In ´Dunkirk´wordt aangetoond dat dat niet helemaal klopt.

avatar van Warp

Warp

Het is inderdaad die sfeer die aanvoelt als een nachtmerrie. Die wordt dik ondersteund door de soundtrack. Omringd door een vijand die je nooit echt ziet, wachtend om zo snel mogelijk geëvacueerd te worden, maar het komt er maar niet van, tegenslag na tegenslag vindt plaats. Tijd tikt.

De focus ligt op operatie Dynamo vertelt vanuit 3 perspectieven, dat de karakters niet uitgewerkt worden vind ik dus ook helemaal niet erg. De mannen hebben toch hetzelfde verhaal en doel. Het is niet nodig om te weten dat ze door een hel gaan. Een cliché rondom het kampvuur met de standaard praatjes zoals in bijna iedere oorlogsfilm wordt dus vermeden. Daar is trouwens ook helemaal geen tijd voor. Het is puur de nodige evacuatie. De kortere speelduur is dan ook alleen maar een voordeel.

Misschien wel de beste film van Nolan, hoe langer ik erover nadenk hoe beter ik hem vind. Daarnaast heeft IMAX ook echt een meerwaarde om hem daarin te bekijken.

avatar van Ron VAN HAAREN

Ron VAN HAAREN

Tenenkrommend slecht. Soms lachwekkend.

Wat een miskleunen.

avatar van Basto

Basto

• 11976 berichten

Ron VAN HAAREN schreef:

Tenenkrommend slecht. Soms lachwekkend.

Wat een miskleunen.

Ik vind jouw review niet veel beter...

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Ik zie wel dat menigeen hetzelfde als ik over de film denk. Hoge verwachting en dan valt t toch beetje tegen. Zeker geen verkeerde film maar ook niet de film vh jaar zoals je overal las....

Spannend van begin tot eind, je wordt meegezogen vanaf min 1. En verder hadden ze geen bekende acteurs hoeven nemen, zoals Tom hardy, want er zit geen karakter opbouw in oid. Muziek is inderdaad iets te aanwezig soms en misleidend zelfs.

Wel een film voor in de bios, maar ik zal hem niet snel nog eens bekijken