• 9.377.371 stemmen

Met onder meer: Kate Winslet, Ralph Fiennes en David Kross

Gesproken taal: Engels, Duits, Grieks en Latijn

Releasedatum: 2 april 2009

Plot The Reader

"Behind the mystery lies a truth that will make you question everything you know."

Wanneer de jonge Duitse scholier Michael Berg op weg naar school ten val komt, wordt hij geholpen door tramconductrice Hanna. Ondanks dat zij tweemaal zo oud is als hij, raakt Michael volledig door haar geobsedeerd. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Totdat Hanna van de ene op de andere dag verdwenen is. Wanneer Michael acht jaar later als jonge rechtenstudent het nazitribunaal observeert, staat hij plots tegenover Hanna in een heel andere setting. Hanna staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf, maar weigert zich te verdedigen. Dan realiseert Michael zich dat zijn jeugdliefde een geheim bewaakt dat zij als een grotere schande ziet dan moord.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

"Sterke Film Die Echter Nooit Bijzonder Wordt"

The Reader is een erg solide film die aardig origineel is door het feit dat een jongen van vijftien op een twintig jaar oudere vrouw valt. Ik vond dat er iets te snel naar de relatie werd toegewerkt (na het tweede of derde bezoek van de jonge Michael doken ze al in bed). Voor zo'n bijzondere relatie ging het me iets te snel. De relatie zelf was mooi uitgewerkt en goed geacteerd, die oscar heeft Winslet absoluut niet onverdiend gewonnen; ze zet een erg sterke rol neer.

Ondertussen word de verhaallijn van de volwassen Michael Berg er tussendoor gewerkt, hij word gespeeld door Ralph Fiennes. Fiennes zet zijn rol erg mooi neer en hij wist vooral indruk te maken met zijn machtige mimiek.

Maar na de leuke twist in het verhaal, waarin de jonge Berg Hanna plotseling weer tegenkomt in de rechtbank, gebeurd er eigenlijk vrij weinig. Ik moet zeggen dat vanaf die gebeurtenis het verhaal maar een beetje doorkabbelde. Het werd eerder een soort biografie over Berg in plaats van dat er echt een duidelijk verhaal inzat. Begrijp me niet verkeerd, er zaten nog genoeg mooie momenten in de film, mede door het ijzersterke acteerwerk... maar verder gebeurde er niets meer.

Uiteindelijk stuurt Berg die bandjes naar haar door, dat is erg mooi vormgegeven en het verhaal The Lady With The Little Dog werd tot een rasecht emotioneel object gemaakt. Ik zag af en toe echter nog kansen liggen om het verhaal nog mooier te maken, om het een bijzondere climax te geven. Maar het was allemaal erg voorspelbaar, waardoor het hier en daar een beetje saai werd.

Geweldig acteerwerk, aardig origineel, maar toch voorspelbaar met een verhaal dat maar een beetje doorkabbelt en veel gemiste kansen heeft: The Reader.

3,5 sterren

avatar van parel123

parel123

Erg sterke film met terecht een Oscar voor het acteerwerk van Kate Winslet.

Hoewel het verhaal opzich matig is, is de film zo goed geacteerd ( ook door Ralph uiteraard) dat hij erg aangenaam is om naar te kijken.

Aanrader dus.

avatar van shannen128

shannen128

Redelijke film, ik had het verhaal graag anders zien lopen maarja 3 punten voor het acteerwerk

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

TragieStar.* schreef:
1 ding snap ik niet!
Heb de film al een tijdje geleden gezien maarja
Waarom geeft Hanna in de rechtszaal toe dat ze schuldig is maar dat ze het niet heeft gedaan?

Ze wilden Hannah iets laten schrijven om te zien of haar handschrift hetzelfde was als dat van op het rapport. (om zo te zien of Hannah de grote schuldige is) Maar vermits Hannah analfabeet is en dus niet kan schrijven heeft ze maar bekend... (ze schaamt zich er namelijk voor dat ze analfabeet is). Op die manier moest ze dus niet aan iedereen tonen dat ze helemaal niet kan schrijven...

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

De film is bijzonder en heeft "iets" aparts, maar toch mist het iets. The Reader is voorspelbaar en probeert tevergeefs tranen te trekken, hoewel het toch zijn kippevel momenten had, maar de band met de personages is daar te zwak voor. Het leukste gedeelte was de relatie tussen de jonge Berg en Hannah. De tweede helft wordt het wat minder interessant, omdat de jeugdliefde plaats maakt voor iets totaal anders. De nazi gebeuren leek dan ook een beetje uit de lucht te vallen. Wel wordt er superieur geacteerd, vooral door Kate Winslet die in elke film tot het uiterste gaat, no matter hoe ze eruitziet, en blijft dat "iets" aparts de film mysterieus maken.

avatar van Driello

Driello

Aardige film met vooral in het begin een mooie spanning in de relatie tussen de beide hoofdrolspelers. Erbroeit iets en je vraagt je steeds af wat. Daarna wordt er een poging gedaan het verhaal een onverwachtse wending te geven en raak je een beetje uit de mooie sfeer van de eerste helft van de film.
De sleutelgebeurtenis, waar Hannah niet wil aantonen analfabeet te zijn en daardoor dus de schuld van de verantwoordelijkheid op zich neemt vind ik erg vergezocht. Allereerst kon ze zichzelf min of meer redden,maar ook kon ze hierdoorhet recht beter toegepast laten worden. Beetje onwaarschijnlijk. maar goed, over de gehele lengte bevatte de film verder niet meer van dit soort zaken en was het een boeiende film om naar te bekijken.

avatar van 1852

Turkeyloverz en Albus Dumbledore verwoorden hetgeen ik ook vind van deze film.

Twijfelde tussen 3,5 en 4 sterren. 4 sterren voor een bijzondere/ mysterieuze film.

avatar van Leo Van Steen

Leo Van Steen

Heel mooie film met een erg goede Kate Winslet en Ralph Fiennes. Weer eens wat anders dan alle actie en horror- films. Mooi verhaal. Emotioneel en knap geacteerd drama. Ben normaal niet zo'n gevoelig type maar deze film heeft me toch geraakt.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Schitterende film !!! Echt top !!!

Ik vond hem in tegenstelling tot een hoop andere hier helemaal niet zo heel voorspelbaar.

Heb me echt vermaakt.

avatar van Prrrauline

Prrrauline

Mooi ingetogen drama.

avatar van JahLex

JahLex

Prrrauline schreef:

Mooi ingetogen drama.

Helemaal mee eens. Pakte me wel. Bleef maar denken over de verschillende lagen; liefde, geslotenheid, hoe duitsers de WOII hebben beleefd.. Van mij had de film wel in het duits mogen zijn, maar om nou de nagesynchroniseerde versie te gaan kijken...

avatar van Film Pegasus

Een film die start met een goed idee, er iets moois van probeert te maken, maar uiteindelijk zelfs voor dit genre vrij saai blijkt uit te pakken. Het thema is niet slecht en ik denk dat dit in boekvorm wel leuk moet uitpakken. Maar de film bleef maar duren en breekt nergens de sleur. Het geprezen acteerwerk is me ook totaal ontgaan, veel feeling met de personages is er niet. De morele vraag van Michael aan zichzelf in de rechtzaal is wel mooi en tevens het hoogtepunt van de film. Een film die iets te nadrukkelijk mikt op de Oscars en daardoor z'n doel als film wat voorbij gaat. Een gemiste kans helaas.

avatar van rroossiiee

rroossiiee

Goede film, af en toe wel saaie stukjes tussendoor.

Kate Winslet was weer super!

avatar van Ansje1987

Ansje1987

Hele mooie film.. Op een gegeven moment krijgt deze film een draai die je niet verwacht, bizar maar heel erg mooi!

avatar van radboud

radboud

Wat een prachtig en begrijpelijk verhaal. Vanuit mijn werk als re-integratiecoach kom ik analfabetisme tegen met de nodige problematiek. M.n. het verzwijgen, de enorme schaamte. En ja, het kan dus zo ver gaan dat zij de schuld op haar neemt naast haar knagende geweten. Een film die mij heeft ontroerd, een film over het echte leven. Een verhaal over het worstelen omtrent het geweten, keuzes maken. Knap gespeeld. Deze film staat voor mij in mijn top 5 dit jaar, dus een dikke 5.

avatar van Prrrauline

Prrrauline

@ radboud; misschien even een spoiler-tag plaatsen.

avatar van booyo

booyo

Een film die een behoorlijke indruk op me heeft weten te maken eigenlijk. Had een beetje een 'vrouwelijk' drama verwacht, maar daar was niks van waar. Er wordt uitstekend gespeeld, erg overtuigende karakters. Met name Kate, in de rol van Hanna, zet een dijk van een rol neer! Het verhaal vond ik ook heel mooi. Heb het boek der Vorleser niet gelezen, weet niet of de film tegenvalt voor degene die deze wél gelezen hebben? In ieder geval, ik vind the Reader zeker een aanrader!

@radboud, een spoiler lijkt me inderdaad wel op zijn plaats.

avatar van Latinstar

Latinstar

meeslepend dramaverhaal waarin kate winslet schitterde als duitse nazidame maar fiennes vond ik wat telleurstellen als oudere versie van de jongen

avatar van david bohm

david bohm

Kijkbare film ben het Mr. Dumbledore eens dat de relatie wel erg hard van stapel loopt. Ik had het mooier gevonden als het wat rustiger opgebouwd zou zijn.

Wordt aardig geacteerd, alleen de accentjes heb ik als storend ervaren. De ontknoping vind ik ook niet zo sterk, behalve Michael had ook de advocaat er iets van kunnen zeggen.

avatar van usr14112

usr14112

Mooie film maar in mijn ogen geen topper. Op één of andere manier mist er iets. Ik denk dat het komt omdat ik zowel voor Berg als voor Hannah weinig sympathie voelde. Winslet speelt prima maar ik vond Fiennes ietwat vlak. Is toch niet echt een favoriet van mij. Vond het gedeelte over de terechtzitting wat afgeraffeld en de veroordeling kwam daarom niet geheel geloofwaardig over. Het moment dat Berg Hannah in de rechtbank zag was wel het moment dat de film me begon te boeien. Mooi maar niet super.

avatar van SaBBeS

SaBBeS

Een film die voor mij de plank een beetje misslaat. Het had heel interessant kunnen worden als ze dat middenstuk in de rechtzaak spannender hadden gemaakt door Berg te laten spreken. Miste ook een chemie.

avatar van mnrk

mnrk

Een prima film met een zeer sterke Kate Winslet.

De hele film komt zeer prima over, mede door het zeer sterke acteerwerk van alle acteurs. Ook de aankleding van alles is dik in orde.

Alleen wat ik me wel afvraag is of ze deze film niet beter helemaal in het Duits hadden kunnen maken. Soms hoorde je Duits op de achtergrond en zag je Duitse namen op trams en gebouwen. Helemaal als Bruno Ganz opeens Engels met een Duitse tongval begint te spreken.

Maar voor de rest een indrukwekkende film.

avatar van Faab_E

Faab_E

Ik heb de film zelf niet gezien alleen me vriendin wel... Ik heb haar geloof ik nog nooit zo emotioneel gezien

Names haar 4.5 sterren!

Wil de film nu zelf ook zien....

avatar van jakobjan1908

jakobjan1908

Een sterk verhaal en goed acteerwerk maken deze film tot een ware topper. Alles zit er in wat er in hoort te zitten.

avatar van Lovely Boy

Lovely Boy

Een hele sterke film! Een film die bol staat van liefde, drama, verlangen, pijn en andere onuitgesprokken emoties. Ik vond het persoonlijk een zeer emotionele film.

Het begin van de relatie gaat inderdaad erg snel maar dat geeft misschien ook wel iets extra's aan het hele gebeuren. Net iets passioneler, net iets meer drama. Binnen enkele weken zie je al dat het hem enorm in de macht krijgt en de afloop die zomer is dan ook erg pijnlijk. Je ziet het verdriet en de pijn als hij daar alleen ligt. Deze afloop heeft een grote invloed op zijn leven.

Voortreffelijk geacteerd door Winslet. De persoon die ze neerzet is iemand met een gespleten persoonlijkheid. Gepassioneerd, eenzaam, liefdevol maar dan toch ook een duistere kant. Achterdochtig, plichtgetrouw, doelmatig, hoge arbeidethiek en al die dingen leiden terug naar haar verleden. Aan het einde van de film is ze nog weinig verandert en tja....het einde.....ze heeft haar eindelijk weer in de armen gesloten en toch ontkomt is ze weer weg.

Ik zal hem nog eens kijken maar ik vond het een hele goed film.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Volle punt aftrek voor de film vanwege het niet spreken in Duits. Zo wordt je film natuurlijk nooit serieus genomen en beperk je je tot de amerikanen. Maar waarschijnlijk wilde iemand persé Kate Winslet die nooit een woord Duits heeft gesproken.

avatar van M.C.H.S.

M.C.H.S.

Ik denk dat ik deze film niet nog eens kijk..

duurde veel te lang en het verveelde me.

Meer wil ik er niet over zeggen

avatar van gmx

gmx

Als een film zich in Duitsland afspeelt en iedereen Engels spreekt, weet je al dat de kans groot is dat je met een prul van een film te maken hebt. Die belofte werd inderdaad redelijk snel ingelost
Wat een ONGELOVELIJK slecht plot zeg: vrouw bekent moorden die ze niet heeft gepleegd om haar analfabetisme te verhullen, terwijl de helft van haar generatie analfabeet was, echt te STOM voor woorden. "How far would you go to protect a secret" luidt de ondertitel. BELACHELIJK. Zo lust ik er nog wel meer. Een film over iemand die 10km te hard op de snelweg reed en dit zo genant vindt dat ie maar een moord bekent die ie niet heeft gepleegd. Of maak een film over iemand die zich zo schaamt voor een steenpuist op z'n bips dat ie maar bekent dat ie 20 vrouwen heeft verkracht. Er zijn nog ideeen genoeg wat dat betreft.

Het enige pluspunt is Winslet, die werkelijk weer de sterren van de hemel speelt. Het enorm zwakke script, met de compleet ongeloofwaardige relatie tussen haar als pedofiel en een 15 jarige knulletje of bijvoorbeeld de slechte grimage, die haar een vrouw van 90 doet gelijken terwijl ze 65 moet voorstellen kunnen daar maar weinig aan afdoen. Vandaar een volle punt meer dan de minimale score voor deze draak van een film.

Film Pegasus schreef:

Welke morele vraag ? die wordt in de film helemaal niet gesteld. De enige juiste morele vraag zou zijn: Kan Michael zich er in vinden dat de echte verantwoordelijke niet de straf krijgt die haar toebehoort ? Die vraag komt echter helemaal niet naar voren. Michael vraagt zich alleen af of hij moet ingrijpen zodat Hanna niet voor 20 jaar de bak in gaat. Hij besluit, geheel terecht, dat ze zelf maar moet inschatten wat ze belangrijker vindt. Als zij liever 20 jaar wil brommen en zo haar analfabetisme kan verhullen (echt, TE STOM voor woorden maar goed), dan moet ze dat zelf lekker weten, dat is geen morele vraag maar haar eigen goedrecht.

Wat een idioterie. Daldry heeft z'n publiek niet bepaald hoog staan en gaat blijkbaar uit van een gemiddeld IQ rond de 80.

Onbegrijpelijk dat Winslet zich voor prularia als dit leent. Zij heeft dit toch niet nodig. Je ziet het echter wel meer, ik noem een Al Pacino die elke rol aanneemt die betaalt, ongeacht de kwaliteit van het script.

Two thumbs down.

cast was erg goed

verhaal boeiend, goed uitgewerkt

avatar van Juneau

Juneau

Een heel mooi en imponerend verhaal. De acteerprestaties zijn ook geweldig!