• 9.375.863 stemmen

Met onder meer: Kate Winslet, Ralph Fiennes en David Kross

Gesproken taal: Engels, Duits, Grieks en Latijn

Releasedatum: 2 april 2009

Plot The Reader

"Behind the mystery lies a truth that will make you question everything you know."

Wanneer de jonge Duitse scholier Michael Berg op weg naar school ten val komt, wordt hij geholpen door tramconductrice Hanna. Ondanks dat zij tweemaal zo oud is als hij, raakt Michael volledig door haar geobsedeerd. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Totdat Hanna van de ene op de andere dag verdwenen is. Wanneer Michael acht jaar later als jonge rechtenstudent het nazitribunaal observeert, staat hij plots tegenover Hanna in een heel andere setting. Hanna staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf, maar weigert zich te verdedigen. Dan realiseert Michael zich dat zijn jeugdliefde een geheim bewaakt dat zij als een grotere schande ziet dan moord.

Phoenix

Waarom het hier over de tieten van Winslet gaat...?

Weinig boeiende film, dit. Vakmanschap, maar zeker geen meesterschap. Het Neustadt van '58 is niet bepaald een regenboog aan kleuren, en de suffe fotografie en dito montage helpt ook niet. Voor een verhaalgedreven film verder ook niet echt opzienbarend. Eerder een tikkeltje ongeloofwaardig. Pas wanneer Hanna opgesloten zit en zichzelf leert lezen met behulp van de bandjes greep de film me even aan, maar dat gedeelte was ook weer snel voorbij.

Spel is verder wel prima in orde, kan prima leven met die Oscar (al zegt dat ook niet veel natuurlijk). Echter bij lange na niet genoeg om 2 uur zouteloze romantiek en gezapig WO 2-drama aantrekkelijk te houden.

Phoenix schreef:

Waarom het hier over de tieten van Winslet gaat...?

Euhmm, omdat ze vijftig keer voorbij komen in een uur tijd?

Haar armen ook, maar daar spreekt niemand over

Naomi Watts schreef:

Euhmm, omdat ze vijftig keer voorbij komen in een uur tijd?

Dus? Ze heeft toch ook herhaaldelijk seks met dat ventje?

Naomi Watts

Ik wist op dat moment gelijk dat dit bij wat mensen toch snel ten sprake zou gaan komen aangezien iedereen nog dat fysieke beeld van Titanic in hun hoofd hebben zitten. En ja hoor; een koppeltje in de zaal begon gelijk na de eerste sexscene al een dialoog hierover . Irrelevant zeker maar verrassend zeker niet.

Overigens heb je wel gelijk dat het belachelijk is dat dit juist een lijdend voorwerp in een discussie is.

Phoenix

Pfff, vond de leuter van Michael opvallender.

Ieder z'n voorkeur.

Back on topic maar weer .

avatar van Straniero

Straniero

Ik vond het ook niks aan. Vooral de matig uitgewerkte thema's stoorden me ontzettend. Potentie was er denk ik wel, des te pijnlijker dat het zo faalde.

Toen de nazi Adolf Eichmann, verantwoordelijk voor een groot deel van de transport van joden naar de kampen, in 1961 werd berecht, waren onder andere filosofe Hannah Arendt en schrijver Harry Mulisch gefascineerd door zijn verbazingwekkende kleurloosheid. Ze schreven over hem, als iemand met die nergens voor stond en blind naar het gezag luisterde. In de overige media stond het verder bol van de slechtheid van Eichmann. Grootste bewoordingen schoten de journalisten en betrokkenen te kort. De berechting was dan ook voor een groot deel symbolisch. Eichmann draaide tevens op voor iets waaraan vele anderen, die vrijuit gingen, ook hadden bijgedragen. Als hij het transport van de joden niet had gecoördineerd, had iemand anders dat wel gedaan.

Zo zijn er met Hannah's lot een aantal parabellen te vinden, maar boeiend uitgewerkt worden die ook niet. Niet dat alles tot in den treure moet worden uitgelegd, maar wat meer aandacht voor Hannah's keuzes en daden in de oorlog had het verhaal een stuk boeiender kunnen maken. Ook de manier waarop het proces door anderen wordt besproken gaat voorbij aan enige conclusies. Alsof je telkens na een paar regels gelezen te hebben aan een nieuw boek begint.

The Reader (2008) Recensie - Movie 2 Movie - movie2movie.nl

avatar van Boenga

Boenga

Onderhond schreef:

Haar armen ook, maar daar spreekt niemand over

Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren die gezien te hebben...

avatar van janhero

janhero

Ik vond het een prachtige film. Ik heb het gevoel dat hele film gemaakt is met de handrem er op. Dit maakt het juist indrukwekkender en fascinerender. Wil meer weten maar de honger blijft en wordt niet gestild. De insteek die ze in deze film gebruiken naar de Holocaust is zeker geestverruimend. Schaamte is het woord voor deze film zonder te gebruiken als excuus. Buiten dat Kate Winslet een mooie rol speelt vindt ik de jonge duitse acteur ook geweldig spelen. Een dikke 4*

avatar van sweet_robin

sweet_robin

ik vind het nog beste en aardige film, het grimmige sfeertje is best goed , maar er zit veel meer in dan dat ze er hebben uitgehaald helaas:(

avatar van Biert

Biert

Goed geacteerd, vooral de gezichtsuitdrukkingen. Ralph Fiennes heeft wel een fijne stem om naar te luisteren. Niet echt mijn filmtype, maar toch wel leuk om een keer gezien te hebben.

avatar van missl

missl

In tegenstelling tot sommigen hier vond ik het naakt helemaal niet overbodig of te veel. Het werd ook niet mooier of lelijker in beeld gebracht. Het had wel wat minder mogen zijn, maar het stoorde me nergens.

Hele goede film, waarover ik nog een tijd blijf nadenken. Er gebeuren redelijk wat dingen waar je allemaal een andere mening over kan hebben terwijl je naar dezelfde film gekeken hebt.

In het begin dacht ik alleen dat Winslet raar was maar tijdens het proces dacht ik ineens dat er wel veel meer aan de hand moest zijn. Veel meer dan analfabeet zijn.

Ik zie het als een soort autisme, dat ze daardoor ook wel 'fout' in de oorlog was maar ze eigenlijk niet zo goed weet waar ze mee bezig is. Gezien haar antwoorden in de rechtzaal. En ze schaamt zich natuurlijk voor analfabeet zijn, waardoor ze de schuld op zich neemt, al heeft ze op dat moment niet door wat voor gevolgen dat heeft.

Ik dacht dat ik het verhaal wel door zou hebben, maar alles waarvan ik dacht dat het zou gebeuren bleef uit en daarvoor kwamen andere gebeurtenissen in de plaats, waardoor het een interessante prent is geworden die niet voorspelbaar is.

avatar van kikujiro

kikujiro

Het idee was leuk, maar de uitvoering ervan liet mijns inziens veel te wensen over.

avatar van Toontje35

Toontje35

Prachtige film met goed acteerwerk. Hoewel de scenes waar het echt om gaat hadden niet het "grijp bij je keel gehalte".

Maar ik heb 2 uur geboeid zitten kijken

avatar van Tomsheep

Tomsheep

missl schreef:

Makkelijk als je je bij iemands mening aan kunt sluiten.
Doe ik dus bij deze !

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Wat een verschrikkelijke poster!

avatar van mandy7

mandy7

prachtige fiim

geweldige winslet

avatar van boemboem27

boemboem27

zonder meer een goede film die je maar door wil blijven kijken

je wilt er toch achterkomen wat er aan de hand is.

mooi en goed gespeeld door beide hoofdrolspelers.

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

Een goede film, dus krijgt waardering. De uitdrukking "make love" is niet helemaal van toepassing binnen de relatie Hannah - Michael; dat is "having sex". Het is een film, maar een relatie tussen mensen met een dusdanig leeftijdsverschil vind ik niet kunnen. Dan kunnen er veel mensen beginnen te lullen 'als je daardoor gelukkig bent blah blah blah', maar dat praat nog niets goed. Zo'n gozer is n.b. net van de basisschool af. Ik bedoel, waarom maak je zo'n Michael nou niet iemand van 20. Dan heb je tenminste met een (bijna)volwassene te maken. Deze film praat pedofolie bijna goed.

avatar van opa_paul

opa_paul

Aparte, confronterende drama waarbij Winslet een goede prestatie neerzet. De film is absluut langdradig, zoals zo vele drama's. Dit is gewoon iets waar je nou eenmaal doorheen moet als je een drama kijkt. De drama wordt ondersteund door een goed verhaal. Het verhaal komt pas echt op gang na een dikke 45 minuten. Dit kan weleens lastig zijn voor de gejaagde mensen die verwachten dat een film direct alles bloot geeft. Het knappe is sowieso dat je de film abslouut blijft kijken. Je wilt weten wat er gebeurt! Vooral vanaf het rechtbank moment wordt dit steeds belangrijker. Het duurt lang, maar heel langzaam wordt het duidelijk. Het blijft een drama. Geen rare plotwendigen. De film blijft bij het verhaal. Het gaat namelijk maar om twee dingen. Ethiek en liefde. Het is wel erg apart. De liefde voor een vrouw die eigenlijk heel bot en gesloten is en uiteindelijk een moordenaar blijkt te zijn. Ze laten dan ook net voldoende zien van haar persoonlijkheid en beweegredenen, maar lang niet genoeg. Dit maakt het net interessant zodat je zelf dingen gaat invullen die ze open laten. Zo kan je haar erg dom en naïef vinden na het zien van de scene's in de rechtbank. Ook het analfabetisme speelt daar een rol in. Ze geven lang niet alles weg. Vooral niet over haar motieven en wel of niet tonen van berouw. Je krijgt zelf een kans om dit in te vullen. Zo vond ik de scene in de gevangenis erg goed. Hij vraagt namelijk naar wat ze geleerd heeft, terwijl ze al die tijd niet gepraat hebben over haar daden, de oorlog, hun afscheid enz. Ik had zelf enorm veel vragen, terwijl er daar helemaal niet op in gegaan wordt. Ze antwoordt namelijk met "ik heb leren lezen" Heel apart hoe ze zoveel open laten in deze film! Juist dit spreekt me aan in de film. De rust om een verhaal te vertellen, de ethiek waar de film van overloopt en geen 'Hollywood' tranen-trekker-scenes!
Ik blijf me storen aan de Americanen die een verhaal wat zich afspeelt in 'het buitenland' met een Americaanse-Engelse-Duitse taal vertolken. Spreek heel de film Duits of Engels(Americaans), niet zo'n raar Duits accent. Dit slaat natuurlijk nergens op. Dat 'Allo Allo gehalte' hebben we wel gezien!

avatar van diaan11

diaan11

Normaliter ben ik tijdens het kijken van films vaak bezig met andere dingen, smsen, teennagels lakken etc.

Zelden weet een film me genoeg te boeien om continu te kijken.

Dit was er wel zo een. het acteren, de expressie in hun gezichten, de onderliggende, niet uitgesproken gevoelens hebben me van begin tot einde geboeid.

(bijna) aan het einde heb ik tranen met tuiten gehuild. Geen subtiel rollende traantjes maar hartverscheurend gejankt. heerlijk!!!

Alleen daarom al verdient deze film naar mijn idee een dikke 4,5!

avatar van Awake78

Awake78

Vond het toch een vrij aardige film, alhoewel het totaal buiten mijn straatje is ('moest' mee van vriendin). Toch waren de dialogen uit het eerste half uur enigszins ongeloofwaardig, zo reageren mensen in het echt niet. Je zag duidelijk dat dit uit het boek kwam, echt van die boekentaal als je begrijpt wat ik bedoel....

Zat alleen een irritant meisje achter me in de bios, die het nodig vond om bij iedere naaktscene een slaak van schaamte uit te kirren, ongelooflijk irritant. Alsof ze nog nooit een naakte man/vrouw had gezien.

De film greep me verre van aan en vroeg me ook af of ik een gedeelte gemist had toen ik aan het eind van de film vrijwel elke vrouw in de zaal met een zakdoekje in haar handen bezig zag. Wel aangrijpend verhaal, maar de kans is groot dat ik hem morgen weer vergeten ben.....

Meer dan 3* zou wat overbodig zijn.

avatar van skitz0frenix

skitz0frenix

Je moet er van houden. Niet helemaal mijn ding, wilde op de helft van de film bijna stoppen met kijken omdat ik het saai vond. Het laatste deel maakte dat echter weer goed. Opbouw is erg goed. 4,5*

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Niet helemaal mijn ding, 4,5 ster...Sjesus, de inflatie gaat hard..Of was dat dan juist weer deflatie?

avatar van Cantharella

Cantharella

Ik heb genoten van deze prachtige film.
Niks langdradig of bijna pedofilie.
Op mij kwam het allemaal natuurlijk over en de hoofdrolspelers hebben hun rollen héél goed gespeeld.
Verrassend was het waarom Hannah zwaar moest boeten.
Pas later begreep ik de promotie op de tram en de gevolgen daarvan.
Ik ga elke week naar de film en dit was een topper.
4,5 punt waard.

In de opmerkingen van iemand zag ik een paar keer: langdradig.
Ik vermoed dat het met leeftijd heeft te maken, ik ben 58 jaar en stoor me daar niet aan.

avatar van opa_paul

opa_paul

Cantharella schreef:
Verrassend was het waarom Hannah zwaar moest boeten.
Pas later begreep ik de promotie op de tram en de gevolgen daarvan

Die mag je even uitleggen... Met spoilers aub!

avatar van The Oceanic Six

Aardig drama dat vooral teert op een uitblinkende Kate Winslet.

Grof gezegd kan je de film opdelen in het voor en tijdens/na de rechtzaak. Het 1e deel heeft weinig om het lijf. Zowel letterlijk als figuurlijk. Voor liefhebbers van een naakte Kate Winslet is er genoeg te zien. Jammer dat ze tegenwoordig alleen de leeftijd heeft dat het allemaal wat hangt...
Maar goed, terug naar de film; het 1e uur was vooral een grote introductie en pas na een uur begint het echte verhaal over Hanna en haar verleden en dan wordt het toch wel boeiend. Het hele plot hierom is best aardig weergegeven. Wederom komt dit grotendeels door het overtuigende spel van Winslet. Ik vond haar erg overtuigend overkomen al vond ik haar rol in Revolutionary Road wel iets lastiger en beter. De rest van de cast speelt ook prima. Gister zag ik Oorlogswinter met matige tieners die acteerden, deze jongen in The Reader kwam een stuk overtuigender over. Knappe prestatie!

Hanna's periode in de gevangenis waarin ze leert lezen vond ik meteen het beste stuk in de film. Helaas duurde dat niet zo heel lang en richting het einde vond ik het weer minder boeiend.
Mijn grootste manco bij deze film is dat het me allemaal niet echt aangreep. Daarvoor zijn de personages te oppervlakkig en soms ook te kil. Het romantische deel vond ik best matig en het drama-deel had wel dieper uitgewerkt mogen worden. Zo had ik toch wel enkele vraagjes open na afkijken.

De conclusie is voor mij toch wel dat het best een aardige film was, maar niet 1 die me nog heel lang zal bijblijven. Het concept was aardig maar het had beter uitgewerkt kunnen worden.

Uiteraard wel een voldoende: 3*

avatar van SSeagal

SSeagal

Toch typisch, die film met Jim Carrey komt de bios niet in, want er zitten homo sex scenes in, maar The Reader waarin een 30 jarige vrouw sex heeft met een minderjarige....oh nee, dat is heel normaal Raar land toch Amerika.

avatar van hulkio

hulkio

Alle (drie) de films van Stephen Daldry wisten tot nu toe een Oscarnominatie binnen te slepen, op zich niet zo gek want The Reader lijkt er wel speciaal voor gemaakt (ook al is het gebaseerd op een boek). Dat is meteen ook een van de grootste punten van kritiek op deze film, samen met de halfgare Duitse accenten. Of je brengt een film uit in het Engels of in het Duits, maar ga a.u.b. niet acteurs Engels laten praten met een Duits accent. Dat was alleen leuk in Allo Allo. Maar goed, de film is ook zeker niet slecht. De regie en het acteerwerk zijn over het algemeen genomen prima en bepaalde thema’s die aan bod kwamen interessant.