Mimic (1997)
Genre: Horror / Sciencefiction
Speelduur: 105 minuten / 112 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Guillermo del Toro
Met onder meer: Mira Sorvino, Giancarlo Giannini en Jeremy Northam
Gesproken taal: Engels, Italiaans en Mandarijn
Releasedatum: 4 september 1997
Plot Mimic
"For thousands of years, man has been evolution's greatest creation... until now."
New York, 1995. De inwoners van de stad worden bedreigd door een dodelijk en uiterst besmettelijk virus. Een wetenschapper, Susan Tyler, haar echtgenoot en een medewerker van het ministerie van volksgezondheid gaan op zoek naar een tegengif. Ze presteren het om via DNA-manipulatie een levensvorm te creëren dat de antistoffen kan aanmaken. Maar nu, 2 jaar later, heeft hun creatie zich verder ontwikkeld en vormt een nieuwe, nog veel grotere, bedreiging voor de mensheid.
Dr. Susan Tyler
Leonard
Dr. Gates
Ricky
Subway Repairman
Minste Del Toro film tot nu toe, onder andere door de rommelige montage en de slappe climax. Het camerawerk is sfeervol en de opbouw is sterk, maar wanneer de personages afdalen in de metro gaat ook het script langzaam ten onder. De weinig charismatische akteurs (vooral Northam is zwak) en de soms ronduit knullige speciale effecten doen het geheel ook geen goed. Robert Rodriguez staat vermeld als regisseur van de second unit; naar het schijnt is hij Del Toro te hulp geschoten toen deze onenigheid kreeg met de producenten van de film. De film oogt soms dan ook als het product van haastige reshoots.
martinovitch
Zeer goede Horror-SF-thriller.
Mooie effecten ik ben in het begin ook een paar keer verschoten en dat gebeurt niet zo vaak. Ik vond het verhaal zeer goed ineengestoken en de effecten waren ook zeer goed. Een zeer leuke vrijdagavond film.
jimbo79
heel sterke spannende horror en met goede akteer prestaties(maak je niet zoveel mee in horror) 1 van de beste horrors van de laatste decennia
martinovitch
Ik denk dat ik mijn score ga verhogen naar 4* omdat het lang geleden is dat ik nog verschrokken ben bij een film en het is echt een topper dus ik verhoog mijn stem naar 4*
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
ik vond hem niet zo geweldig, wel goed gevonden, maar niet erg goed uitgewerkt
1,5
Donkerwoud
Het heeft wel iets als ode aan de oude monsterfilms van weleer.
Mimic is een redelijk spannende horrorfilm die eigenlijk alleen door de regie van Del Toro net dat kleine beetje meer is dan dat het waarschijnlijk dreigde te gaan worden. Del Toro maakte later het verbluffende The Devil's Backbone, eigenlijk een véél betere film maar binnen het horrorgenre is deze film boven gemiddeld. Del Toro's eerste echte flirt met Hollywood heeft waarschijnlijk ook betekend dat hij niet alle speelruimte kreeg die hij nu kan nemen.
Niet goed maar zeker niet slecht. Goed genoeg voor een avondje griezelen. Kende, zoals zo vaak binnen het genre, een aantal tenekrommend slechte vervolgen die men direct dient over te slaan.
thunderball
Deze had ik ooit op video en vond ik altijd een zeer speciale film in het genre. Het ziet er allemaal goed uit al vanaf de begintitels en de opbouw is behoorlijk goed en spannend. Helaas pinda kaas is de tweede helft van de film dan toch weer te standaard (hoevaak hebben we al mensen door tunnels zien lopen en rennen, die ieder moment door een monster gegrepen kunnen worden???) en het einde is ook vrij makkelijk.
Sorvino blijft een leuke verschijning om naar te kijken. Giannini kende ik voor deze film nog niet en schittert tegenwoordig zelfs in James Bondfilms.
Zeker een zeven, ofwel 3,5 ster.
funland
tegenwoordig zijn er zoveel van die virus films:
doomsday
i am legend
maar deze was gewoonweg één van de eerste daarom krijgt ie 4,5 * sterreb vzb le
mister blonde
Jee, weer zo'n ondergewaardeerde film hier en op Imdb. Als ik zie wat allemaal wel hoog scoort, verbaast me dat hevig. Is gewoon een bovengemiddelde genrefilm.
Film is ontzettend spannend en visueel uiterst sterk. En dan is de halve strijd al gewonnen. De giant bugs zaten op het randje (was niet 100% overtuigd), maar verder sprak de look van de film me opnieuw (hetgeen dat del Toro een interessant cineast maakt) erg aan. Verder komt het verhaal nergens belachelijk over en klopt het volgens mij behoorlijk. Er zijn nog al eens wat soortgelijke films waar dit niet zo is. Viel me allemaal goed mee, net als het acteerwerk dat boven de middelmaat wordt uitgetrokken door prima bijrollen van o.a. Brolin, Dutton en Abraham. De twee hoofdrolspelers voldoen net.
Film die 90 minuten echt prima is, maar de laatste 5 minuten behoorlijk uit de bocht gaat. Het heroïsche gedoe en het geforceerde happy eind draaien de film wel een beetje de nek om. Maar gelukkig was het grootste gedeelte van de film echt prima. 3,5 sterren.
Matchostomos
Guillermo del Toro heeft een opvallende affiniteit met kinderen. Hij brengt niet alleen de leefwereld van het kind tot uiting (El Espinazo del Diablo en El Laberinto del Fauno), hij ziet in hen ook een factor van hoop en onaantastbaarheid (de proloog van Hellboy en deze Mimic). Daarnaast opteert hij evenzeer voor de scheiding van twee nauw aansluitende werelden: de reële wereld enerzijds en de wereld van het schijnbaar onbekende anderzijds. En ook wat dit laatste betreft, is Mimic een volbloed del Toro. Ware het niet dat deze scheiding in del Toro’s tweede productie onvoldoende wordt benut en de prent bijgevolg een repetitief karakter krijgt aangemeten. Bovendien vormen de ethische en wetenschappelijke intermezzi omtrent evolutie en schuld (de mens is andermaal verantwoordelijk voor het verstoren van de balans in de natuur) een weinig welgekomen en bovenal weinig inzichtelijke afwisseling. Dit doet echter niets af aan de manier waarop del Toro zijn prent, door middel van efficiënte clair-obscur effecten en decors, in een haast permanent gotische sfeer hult en zodoende nog enige spanning creëert.
kaydegreef
Net bekeken.
Ik had toch wel wat meer verwacht
+Een leuk concept/verhaal
+Een goede eindscène(laatste 20 minuten- hoewel dit toch wat langdradig begon te worden)
-Special effects
-Veel saaie scènes
-Film is slecht uitgewerkt
-Geen schrikeffecten
Conclusie: Geen aanrader. Het eerste uur van de film is gewoon saai(met uitzondering van een aantal scènes). Daarna wordt de film wel wat spannender en volgt er een goede eindscène. Maar helaas duurt deze net iets té lang waardoor je je begint te vervelen.
Binnenkort de 2 sequels eens bekijken....Ik ben benieuwd
Halcyon
Een schoolvoorbeeld van een formulefilm, maar dan wel een hele irritante. Op zich best eigenaardig dat dit van dezelfde regisseur is als van Labirinto Del Fauno, toch een veel subtielere film. Maar aan zijn oeuvre te zien was vooral die laatste de vreemde eend in de bijt en lijkt dit soort flauwekul hem beter te liggen.
Ik hem hem met moeite afgekeken eerlijk gezegd en dat is toch alweer een tijd geleden dat me dat overkomen is. Het verhaaltje is op zich nog wel te doen. Doorsnee, dat wel, maar niet echt verkeerd. Dramatisch echter is de belabberde uitwerking. Mimic kent een nijpend gebrek aan spanning. Verder is het horrorgedeelte in deze film veel te braaf, zijn de ontwikkelingen zo voorspelbaar als wat, zijn de personages oninteressant en is de bombastische score werkelijk om van te huilen. Maar het ergste is nog wel dat de film veel te langdradig is. Veel scènes hadden korter gekund en gemoeten. In principe is dit soort pulp amper langer dan 80 minuten vol te houden.
Snel vergeten dit broddelwerkje.
Bokito
Tja het is z'n tweede film jouw voorbeelden zijn zijn recentere films...misschien is hij gegroeid in z'n vak?
mister blonde
Snel vergeten dit broddelwerkje.
Maar wat vond je dan van het visuele aspect (m.i. de grootste troef) van deze film? Zag hem ook toevallig weer dit weekend, maar ik vond het toch aardig overeind blijven.
Halcyon
Niet echt bijzonder om eerlijk te zijn. Althans, er zijn mij op visueel vlak geen dingen opgevallen, niet in de positieve zin, maar dus ook niet in de negatieve. Misschien heb ik wat over het hoofd gezien?
De FX vond ik gezien het jaartal waarin hij gemaakt is nog best meevallen, maar nu ook weer niet van het niveau dat me van mijn stoel doet vallen.
Lennert
Mmm, verbazingwekkend veel negatieve reacties voor een film die er bij mij toch iedere keer goed ingaat door de ijzingwekkende sfeer in de verlaten (nou ja, niet helemaal verlaten) metrogangen, het acteerwerk en de originele monsters. Goed, de special effects zijn in de tussentijd wat CGI betreft al wat achterhaald, maar de rubberen modellen blijven er angstaanjagend uitzien. De film bevat daarnaast lekker wat gore, speelt niet teveel op safe qua script (kinderen worden opgegeten door de monsters) en is goed geschoten.
In dit opzicht is het voor een Del Toro film misschien wat aan de magere kant qua inhoud (vrij in you face, waar hij doorgaans meer mystiek er in stopt); de angstaanjagende monsters die hun prooi imiteren zijn nog steeds overduidelijk hersenspinsels van zijn (kinderlijke) fantasie. Ik heb hem geen moment als saai of langdradig ervaren.
Meneer Bungel
Heerlijk horrorfilmpje. De karakters van de opa en zijn kleinzoon die ondanks zijn blind-zijn met de beesten kan communiceren, de monsters en die geluiden, Sorvino als mooie wetenschapper(die scene in de subway!), ingrediënten te over die, ook al zijn ze best cliché, erg treffend worden neergezet. Ook weer zo'n film die na jaren nog altijd in mijn brein genesteld zit en daarom wel wat extra waardering verdient. De vervolgen heb ik dan weer totaal geen zin in, eigenlijk alleen omdat Del Toro daar geen hand in heeft gehad... Onterecht? Ik denk dat ík het nooit zal gaan weten...
3,5* --> 4,0*.
Jawaddedadde
Nee hoor, helemaal niet onterecht. Heb één van de 2 vervolgen gezien (weet al niet meer welke, kan je nagaan) en die was echt barslecht.
Kan me verder prima in je recensie vinden.
megaman
Eén van de beste horrorfilms van de jaren '90 naar mijn mening. Geen klassieker maar wel een zeer memorabele film die de spanning mooi opbouwt en niet teveel van het monster laat zien in het begin.
Poppe
Ik heb nooit de kans gezien om deze film te kopen, maar sinds een verplicht winkeldagje met de chick toch tegenkomen voor het schappelijke prijsje van 2 euro bij de Blokker, niet slecht voor een Del Toro, toch?
Dus ook net gekeken en eerlijk gezegd snap ik de lage score niet. Voor een film van alweer 13 jaar geleden vind ik de film echt een goede sfeer oozen, vooral het metrostelsel zag er op z'n Del Toro's sfeervol uit. De SFX zijn uiteraard ietwat gedateerd, maar door de mooie poppen vond ik het niet storen.
Een 3,5 for now, maar er zit beslist een hogere score in na een herziening.
Skrean
Ik vond dit een echt puike film! voor 2 euro bij used products, was mijn geld meer dan waard. Camera werk uitmunted, goede sounstrack, goed geacteerd. Humor was ook goed, Vooral Brolin en die neger. Toen zij in het begin dat insect ging zoeken was echt suspensvol
mnrk
Dit 1e deel is toch wel het beste uit de reeks...
Del Toro heeft een leuke film afgeleverd, met een prima sfeer erin verwerkt.
De special effecten zijn natuurlijk wat gedateerd maar dat maakt deze film niet slechter.
Het acteerwerk is ook van een prima niveau.
gizmo_o
Del Toro's 2e film, wederom vind ik, net als bij Cronos, dat deze film zowel hier als op IMDb ondergewaardeerd wordt. Terugkijkend naar Cronos, kan je stellen dat Del Toro een fascinatie voor kinderen en insecten/beestjes begint te ontwikkelen, interessante combinatie hehe. Ook is hij een meester in het creeren van een bijzondere sfeer, zoals Burton dat ook kan.
Niet de eerste Scifi/Horror (waarom krijgt deze film de 'tag' thriller?) die ik zie met 'creepy crawlers' maar wel de beste tot nu toe. Uiteraard is het een fictief verhaal, maar er zitten wel realistische elementen in m.b.t. nadoen (mimic), genetisch manipuleren (van dieren) en deze uitzetten in een nieuw habitat, waarbij de gevolgen uiteraard van te voren niet te overzien zijn. Wat niet juist is, maar wel in de film wordt gezegd, is dat evolutie niet at random zou plaatsvinden, dit is lulkoek. Maar goed zoals ik al zei, het is nu eenmaal een fictief verhaal
Er wordt naar behoren geacteerd door eigenlijk de gehele cast, ik vond alleen Northam (dr. Mann) af en toe tegenvallen en niet echt overtuigen. Wat is Sorvino (dr. Tyler) trouwens een mooie vrouw! Was Chuy nu trouwens echt blind, ik vond het nl. niet overtuigend overkomen?
SPX/kostuums & score waren dik in orde en droegen goed bij aan de spannende / schrikmomenten.
Het einde was wat soft.
Al met al weer een prima film afgeleverd door Del Toro, 3.5*!
gizmo_o
Sorvino als mooie wetenschapper(die scene in de subway!),
Wat te denken van die scene in de badkuip
Meneer Bungel
Ik moet 'm nodig eens weer zien, geloof ik.
sinterklaas
Weer een aangenaam monsterfilmpje van Hellboy regiseur Del Toro in zijn vroegere jaren. Het verhaal heeft natuurlijk verdacht veel weg van Alien maar dan in de rioleringen en metrotunnels van New York met gemuteerde kakkerlakken. Natuurlijk een afgezaagt onderwerpje maar toch heb ik me wel weer weten te vermaken.
Dit was dan nog in de tijd dat dit soort films gewoon nog in de bioscoop kwamen. Tegenwoordig zie je dat maar zelden en worden ze meestal DTV. Maar is Mimic slecht? Absoluut niet. Ik heb me kostelijk vermaakt en de film was ook aan de spannende kant. Mira Sorvino was weer lekker op dreef en ook Jeremy Nortan. Ook dat autistische jongentje vond ik een van de bijzonderste rollen en moest gelijk al aan Mecury Rising denken. Dat monster (wat er later meer worden) ziet er ook lekker smerig uit en je zou eerder denken in het begin dat het een half mens half kakkerlak is. Maar dat is het dus niet.
Het minpunt is wel het te zoetsappige happy end.
Maar verder zeker nog wel te doen hoor. Ruim voldoende.
movie-edje
Mimic kwam voor mij niet eng of interresant over!
Het begint belovend maar hoe dieper je de film in gaat , is het gewoon kakkerlakken trappen.
Sterke eerste helft.
Sfeervolle griezelfilm van de fantasierijke regisseur Del Toro, die zich ook hier zelf bezighoudt met het vervaardigen van de vreemde creaturen. De eerste helft is zeer sterk, maar later vervalt een en ander toch een beetje teveel tot de voorspelbare clichés. Desondanks is Mimic een soms spannende en vermakelijke film geworden, die later twee minder succesvolle vervolgen zou krijgen.
Goed.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'