• 9.385.390 stemmen

The Evil Dead (1981)

Horror | 85 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor

Releasedatum: 10 februari 1983

Plot The Evil Dead

"The ultimate experience in gruelling terror."

Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Perfectie moet in context geplaatst kunnen worden, want perfectie in gelikte zin, of zoals jeroen hierboven al zei, in 'algemene norm', is gewoon saai. Hou het dan lekker bij grote dure produkties.

avatar van Drekskiebel

Drekskiebel

boozebelly schreef:

Eigenlijk zou deze film als "horror/komedie" betiteld moeten worden, want van serieuze horror is hier toch zeker geen sprake.

Op de momenten dat de film spannend dreigt te worden, word die spanning meteen weer de nek omgedraaid door de belachelijk gedateerde en over-the-top effecten. Je gehuiver gaat hiermee meteen over in gelach.

En zo zie ik deze film ook, dit kun je totaal niet serieus nemen. Gewoon een goede fles bier erbij en een zak popcorn en even lekkere 80's pulp kijken. Als je daar voor open staat dan is het best wel leuk.

Maar een voldoende heb ik hier niet voor over, want hoewel de film voor mij best vermakelijk is, blijft het gewoon pulp. Vermakelijke pulp

Ik zie trouwens dat mensen hier 5,0* aan geven... dus dit is perfectie in jullie ogen? Perfecte special effect's, verhaallijn en acteerprestaties? Haha...met alle respect, maar kom op zeg...

Yep, is eerste in zijn soort. Ik zou zeggen verplaats je in het jaar 1981.....en vergelijk dan eens films die daarvoor van dit niveau en soortgelijk verhaal zijn gemaakt....succes ermee

avatar van jipt

jipt

dutchtuga schreef:

Nou nou, alles? Ik denk dat het horrorgenre binnen wat jij zojuist hebt opgenoemd nog wel genoeg diversiteit bevat om de ontdekker maandenlang zoet te houden. Horror is een behoorlijk breed genre.

Had het al aangepast ja, er is natuurlijk veel meer te zien.

Maar als je toch de klassiekers wilt zien zou ik niet gaan voor een film als bijvoorbeeld Leprechaun

avatar van Blarown

Blarown

gister gezien op tv,

toen net op moviemeter gekeken om te stemmen, ik schrok...

van de ziek hoge score voor deze totaal niet enge, oude, slechte ''horror'' film.

wat was hier nou goed aan?

zombie-dingen zagen er niet uit, het laatste, dat die zombies uit elkaar vallen lijkt net een animatie film :S

toch nog 1,5 sterren voor de komische stukjes...

Blarown schreef:

gister gezien op tv,

toen net op moviemeter gekeken om te stemmen, ik schrok...

wat was hier nou goed aan?

toch nog 1,5 sterren voor de komische stukjes...

Zoals ik ook al had aangegeven zal deze film nu zwaar tegenvallen als je hem voor het eerst ziet. De film is inmiddels bijna 30 jaar oud en is destijds gemaakt met een super laag budget (een paar duizend dollar). Destijds (en tot de jaren 90) was het een geweldige horror film maar anno 2010 is hij zeer gedateerd. Waarschijnlijk zul je films van Michael Jackson nu enger vinden dan Evil Dead.

P.S. voor die tijd waren de effecten in Evil Dead baanbrekend en inspirerend voor vele andere film makers.

Eigenlijk wordt het tijd voor een remake van Evil Dead want met de hedendaagse technieken is er weer nieuw leven in te blazen.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1917 stemmen

jeroentjuhhhhh schreef:

Dat jij geen begrip/respect op kan brengen voor mensen met een andere smaak is eigenlijk te triest voor woorden, door het meteen onder 'snel tevreden te scharen. Het is hier namelijk al vaak genoeg uitvoerig gezegd waarom dit zo perfect is voor de liefhebbers.

Nou...lange tenen? En dat er hier al vaak genoeg uitvoerig is gezegd waarom dit zo'n perfecte film is heb ik niet meegekregen. Dit is nou niet bepaald een film waarvan ik dagelijks de updates in de gaten houd. Mijn excuses daarvoor

Reinbo schreef:

Nee, maar wel perfecte innovatie van het horrorgenre, meesterlijk camerawerk, geweldige editing en sound design. EN wie zegt dat 5* voor perfectie moet staan? Perfect vermaak wellicht, dat zeker......

Deze film heb ik ook als perfect vermaak ervaren, maar perfect vermaak wil nog niet zeggen dat de gehele film ook perfect is. Ghoulies II vond ik ook perfect vermaak, ik heb me kapot gelachen maar uit objectief oogpunt kan ik zulke films echt geen 5,0* geven. Dat komt onrealistisch over in mijn ogen.

En voor de duidelijkheid, ik heb dit 1e deel samen met het vervolg ook in de kast staan. Ik mag ze ook graag zien in de foute uurtjes maar als iemand dit vandaag de dag voor het eerst zou zien en het als waardeloze troep ervaart, dan heb ik daar alle begrip voor.

Dit zijn films die hun griezelgehalte en klasse allang hebben verloren in de tijd en wat overblijft anno 2010 is een leuke, zware over-the-top pilshorror. Niks meer en niks minder. Echte tijdloze toppers houden stand in de tijd en weten je heden ten dage ook bij de strot te grijpen als je ze voor het eerst ziet.

Tonypulp

Meen je dat ? er zijn al zoveel remakes geweest die de boel gewoonweg verpesten. Evil dead is zelfs voor deze tijd een meesterwerk op meerdere gebieden, jammer dat weinigen dat zien.

Misschien als Raimi zelf zegt iets te willen doen aan een 'remake', zou ik er vertrouwen in hebben. Maar elke andere regiseur zal kei en keihard falen.

avatar van The Oceanic Six

Deze film kan anders wel een goede remake gebruiken. Het origineel is namelijk een ongelooflijke prul. Terwijl je met dit verhaal best een boeiende film kan maken.

Theunissen schreef:

Als je er een beetje kijk op hebt, kijk je daar doorheen en zie je welke innovaties de film toen bracht. Daarbij blijft het visuele aspect als een huis overeind staan.

Maar voor de toevallige voorbijganger, zal het er soms best knullig uitzien, dat is waar. Beetje alsof je met een lagere schoolklas door het museum loopt. 90% heeft geen idee waar ze naar kijken.

The Oceanic Six schreef:

Bovenstaande opmerking geldt dus ook voor jou.....

Reinbo schreef:

Daarom zei ik ook:

"P.S. voor die tijd waren de effecten in Evil Dead baanbrekend en inspirerend voor vele andere film makers".

Degene die deze film voor het eerst gaan zien (gelukkig komt hij hoogst zelden op TV) zullen er vrijwel allemaal niets aan vinden. Daarom zou ik het toejuichen als er een remake van zou komen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Theunissen schreef:

Geen remake maar misschien is dit een project voor je om in de gaten te houden. Evil Dead en ander Raimi werk (Drag Me to Hell o.a.) zijn een groot inspiratiebron voor deze film.

Wow dat ziet er vet uit

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

En voor al jullie Raimi aanbidders is dit natuurlijk ook een project om in de gaten te houden .

Naomi Watts schreef:

Ziet er inderdaad veel belovend uit (de skeletten vond ik wel erg nep uitzien in de trailer). Zal de bioscoop waarschijnlijk niet halen maar wel leuk om te pindakazen in HD.

avatar van Morpheus73

Morpheus73

Stem aangepast, had hem zaterdag ook na lange tijd weer zitten kijken maar kan me niet voor de geest halen waarom ik dit nou echt heel erg eng vond... nee Excorcist blijft op eenzame hoogte..

avatar van Drekskiebel

Drekskiebel

Naomi Watts schreef:

Sam Raimi denkt erover om remake van Evil Dead (Evil Dead 4 )te maken met een nieuw aankomende regiseur met eventueel Bruce Campbell weer daarbij. Tot nu toe blijft het bij de intentie.

Gelukkig maar, zou er niet aan moeten denken dat hij concept zou verkopen aan New Line met als regisseur Michael Bay

avatar van Thorak

Thorak

Naomi Watts schreef:

Ziet er inderdad heel erg beinvloed door Evil Dead en Drag me to Hell uit met een vleugje oud Peter Jackson werk.

Volgend jaar zit er toch nog een Evil Dead IV aan te komen mét Bruce Campbell!!!!!!

Volgens IMDb is ie 'in development'!

link

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Vandaag eindelijk deze "klassieker" gezien. Ik ben in ieder geval blij dat ik deze film al die jaren niet heb gekocht, ondanks de lage prijs. Hoewel ik van mijzelf weet dat dit niet mijn genre is, kom ik toch af en toe verrassingen tegen uit deze periode van horrorfilms (Dawn of the Dead).

The Evil Dead weet mij in ieder geval niet te verrassen. De film weet een groot aantal ergernissen bij mij als kijker op te wekken. Uiteraard is het acteerwerk van bedenkelijk niveau, maar erger is dat deze film eigenlijk niet de stempel horror hoort te krijgen. Eng wordt de film namelijk niet, eerder lachwekkend.

Het meest ergelijk vind ik het camerawerk. De wijze waarop de camera het kwaad moet voorstellen, of hoe het naar karakters toekruipt komt zeer amateuristisch over. Ik besef ook dat het budget niet al te hoog was, maar dit zijn voor mij te grote missers.

avatar van Reinbo

Het camerawerk en met name de zogenaamde 'shakey cam' (camera gemonteerd op de brommer van Raimi) was juist buitengewoon inventief en vernieuwend. Het kan je smaak niet zijn, maar het afdoen als amateuristisch is een miskenning van hetgeen je voorgeschoteld wordt door een jong talent dat zich aandiende.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Het hanteren van de shakey cam creëerde voor mij geen dreigend effect, waardoor ik kan concluderen dat het slecht is uitgevoerd. Dit effect heb ik in een aantal films beter uitgevoerd zien worden, waarbij tevens gestreefd werd naar eenzelfde effect van dreiging.

Mocht Raimi de eerste zijn die de shakey cam gebruikt heeft, kan ik het moeilijk amateuristisch noemen. Mocht hij het anno 2010 nogmaals overdoen op eenzelfde wijze, dan kan ik het wel betitelen als amateuristisch.

avatar van Reinbo

Het was natuurlijk wel amateurisme, maar wel amateurisme met talent. Maar kijk m ooit nog eens , wellicht werkt het dan wel. Mijn eerste kijkbeurt op een zonnige zondagmiddag, waarbijnde hele kamer in de tv weerspiegelde was ook allerminst eng....

avatar van CaptainTwisted

CaptainTwisted

Hahaha waarom blijft deze film toch zo geniaal? Er hangt zo'n ongelofelijke creepy sfeer in deze film. Zelfs friday the 13th haalt het hier niet bij!

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Friday the 13th een creepy sfeer? Dan zal ik het eerder zoeken bij een films als Prince of Darkness (1987)

avatar van CaptainTwisted

CaptainTwisted

JacoBaco schreef:

Thnks voor de tip. Die kende ik dus nog niet! Ga hem es effe kijken!

avatar van jordandejong

jordandejong

Ik had hem laats weer eens gekeken op tv op mijn favoriete zender rtl 7. Die zent vaak films uit die mensen niet zo snel meer op dvd kopen maar toch de kans krijgen om ze te zien. Over Evil Dead. Van een 3,5 naar een 4. Geweldige film met een erg goede sfeer. de gore is goed en lekker over de top. Ik vond hem zelfs nog aardig spannend. De locatie is erg goed uitgekozen. En net zoals in de meeste horrorproducties van rond die tijd is er weer met overmate gewerkt met de rookmachine wat het allemaal zo leuk maakt. Toch deze maar eens op dvd kopen. Het einde met de stopmotion effecten is masterlijk. Kortom een van de betere cult films.

avatar van riczz

riczz

Goede film, erg spannend en blijft je tot de laatste minuut boeien!.

1 Nadeel vond ik het geluid, het was veelal geschreeuw, naar mijn mening te veel.

Het overheersde de film.

Maar ondanks dit minpuntje bederft het het verhaal van de film niet.

Het verhaal is erg simpel en makkelijk te volgen.

Naomi Watts schreef:

Heb 'm ondertussen toegevoegd Damned by Dawn (2009)

avatar van JustMike

JustMike

slechte film, sommigen vinden dit misschien leuk hoor, maar dit verhaal is sterk maar de uitvoering s niet zo goed. Ik heb hem na 44 minuten uitgezet...

De scene die gaat over de boom die de vrouw verkracht vind ik zeer overbodig. We wisten al dat het bos leefden, dus waarom moet het nu een vrouw verkrachten...

De scene met die vrouw die gek werd vond ik nogal gek. Ze slaat iedereen naar de andere kant van de kamer. Haar ogen werden gek, en dat was het leukste van die scene...

Ik had zeer veel van deze film verwacht, maar het enige wat ik terugkreeg is een saaie, slechte film. Ik ga hem niet eens nog effe afkijken....

Ik hoop dat deel 2 & 3 beter zijn...

44minuten