The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
dutchtuga
Perfectie moet in context geplaatst kunnen worden, want perfectie in gelikte zin, of zoals jeroen hierboven al zei, in 'algemene norm', is gewoon saai. Hou het dan lekker bij grote dure produkties.
Drekskiebel
Eigenlijk zou deze film als "horror/komedie" betiteld moeten worden, want van serieuze horror is hier toch zeker geen sprake.
Op de momenten dat de film spannend dreigt te worden, word die spanning meteen weer de nek omgedraaid door de belachelijk gedateerde en over-the-top effecten. Je gehuiver gaat hiermee meteen over in gelach.
En zo zie ik deze film ook, dit kun je totaal niet serieus nemen. Gewoon een goede fles bier erbij en een zak popcorn en even lekkere 80's pulp kijken. Als je daar voor open staat dan is het best wel leuk.
Maar een voldoende heb ik hier niet voor over, want hoewel de film voor mij best vermakelijk is, blijft het gewoon pulp. Vermakelijke pulp
Ik zie trouwens dat mensen hier 5,0* aan geven... dus dit is perfectie in jullie ogen? Perfecte special effect's, verhaallijn en acteerprestaties? Haha...met alle respect, maar kom op zeg...
Yep, is eerste in zijn soort. Ik zou zeggen verplaats je in het jaar 1981.....en vergelijk dan eens films die daarvoor van dit niveau en soortgelijk verhaal zijn gemaakt....succes ermee
jipt
Nou nou, alles? Ik denk dat het horrorgenre binnen wat jij zojuist hebt opgenoemd nog wel genoeg diversiteit bevat om de ontdekker maandenlang zoet te houden. Horror is een behoorlijk breed genre.
Maar als je toch de klassiekers wilt zien zou ik niet gaan voor een film als bijvoorbeeld Leprechaun
Blarown
gister gezien op tv,
toen net op moviemeter gekeken om te stemmen, ik schrok...
van de ziek hoge score voor deze totaal niet enge, oude, slechte ''horror'' film.
wat was hier nou goed aan?
zombie-dingen zagen er niet uit, het laatste, dat die zombies uit elkaar vallen lijkt net een animatie film :S
toch nog 1,5 sterren voor de komische stukjes...
gister gezien op tv,
toen net op moviemeter gekeken om te stemmen, ik schrok...
wat was hier nou goed aan?
toch nog 1,5 sterren voor de komische stukjes...
Zoals ik ook al had aangegeven zal deze film nu zwaar tegenvallen als je hem voor het eerst ziet. De film is inmiddels bijna 30 jaar oud en is destijds gemaakt met een super laag budget (een paar duizend dollar). Destijds (en tot de jaren 90) was het een geweldige horror film maar anno 2010 is hij zeer gedateerd. Waarschijnlijk zul je films van Michael Jackson nu enger vinden dan Evil Dead.
P.S. voor die tijd waren de effecten in Evil Dead baanbrekend en inspirerend voor vele andere film makers.
Eigenlijk wordt het tijd voor een remake van Evil Dead want met de hedendaagse technieken is er weer nieuw leven in te blazen.
boozebelly
- 1917 stemmen
Dat jij geen begrip/respect op kan brengen voor mensen met een andere smaak is eigenlijk te triest voor woorden, door het meteen onder 'snel tevreden te scharen. Het is hier namelijk al vaak genoeg uitvoerig gezegd waarom dit zo perfect is voor de liefhebbers.
Nou...lange tenen?
En dat er hier al vaak genoeg uitvoerig is gezegd waarom dit zo'n perfecte film is heb ik niet meegekregen. Dit is nou niet bepaald een film waarvan ik dagelijks de updates in de gaten houd. Mijn excuses daarvoor
Nee, maar wel perfecte innovatie van het horrorgenre, meesterlijk camerawerk, geweldige editing en sound design. EN wie zegt dat 5* voor perfectie moet staan? Perfect vermaak wellicht, dat zeker......
Deze film heb ik ook als perfect vermaak ervaren, maar perfect vermaak wil nog niet zeggen dat de gehele film ook perfect is. Ghoulies II vond ik ook perfect vermaak, ik heb me kapot gelachen maar uit objectief oogpunt kan ik zulke films echt geen 5,0* geven. Dat komt onrealistisch over in mijn ogen.
En voor de duidelijkheid, ik heb dit 1e deel samen met het vervolg ook in de kast staan. Ik mag ze ook graag zien in de foute uurtjes maar als iemand dit vandaag de dag voor het eerst zou zien en het als waardeloze troep ervaart, dan heb ik daar alle begrip voor.
Dit zijn films die hun griezelgehalte en klasse allang hebben verloren in de tijd en wat overblijft anno 2010 is een leuke, zware over-the-top pilshorror. Niks meer en niks minder. Echte tijdloze toppers houden stand in de tijd en weten je heden ten dage ook bij de strot te grijpen als je ze voor het eerst ziet.
Tonypulp
? er zijn al zoveel remakes geweest die de boel gewoonweg verpesten. Evil dead is zelfs voor deze tijd een meesterwerk op meerdere gebieden, jammer dat weinigen dat zien.Misschien als Raimi zelf zegt iets te willen doen aan een 'remake', zou ik er vertrouwen in hebben. Maar elke andere regiseur zal kei en keihard falen.
Deze film kan anders wel een goede remake gebruiken. Het origineel is namelijk een ongelooflijke prul. Terwijl je met dit verhaal best een boeiende film kan maken.
Als je er een beetje kijk op hebt, kijk je daar doorheen en zie je welke innovaties de film toen bracht. Daarbij blijft het visuele aspect als een huis overeind staan.
Maar voor de toevallige voorbijganger, zal het er soms best knullig uitzien, dat is waar. Beetje alsof je met een lagere schoolklas door het museum loopt. 90% heeft geen idee waar ze naar kijken.
Bovenstaande opmerking geldt dus ook voor jou.....
Daarom zei ik ook:
"P.S. voor die tijd waren de effecten in Evil Dead baanbrekend en inspirerend voor vele andere film makers".
Degene die deze film voor het eerst gaan zien (gelukkig komt hij hoogst zelden op TV) zullen er vrijwel allemaal niets aan vinden. Daarom zou ik het toejuichen als er een remake van zou komen.
Naomi Watts
Geen remake maar misschien is dit een project voor je om in de gaten te houden. Evil Dead en ander Raimi werk (Drag Me to Hell o.a.) zijn een groot inspiratiebron voor deze film.
Naomi Watts
En voor al jullie Raimi aanbidders is dit natuurlijk ook een project om in de gaten te houden
Ziet er inderdaad veel belovend uit (de skeletten vond ik wel erg nep uitzien in de trailer). Zal de bioscoop waarschijnlijk niet halen maar wel leuk om te pindakazen in HD.
Morpheus73
Stem aangepast, had hem zaterdag ook na lange tijd weer zitten kijken maar kan me niet voor de geest halen waarom ik dit nou echt heel erg eng vond... nee Excorcist blijft op eenzame hoogte..
Drekskiebel
Sam Raimi denkt erover om remake van Evil Dead (Evil Dead 4
)te maken met een nieuw aankomende regiseur met eventueel Bruce Campbell weer daarbij. Tot nu toe blijft het bij de intentie.
Gelukkig maar, zou er niet aan moeten denken dat hij concept zou verkopen aan New Line met als regisseur Michael Bay
Thorak
Volgend jaar zit er toch nog een Evil Dead IV aan te komen mét Bruce Campbell!!!!!!
Volgens IMDb is ie 'in development'!
Co Jackso
- 21924 berichten
Vandaag eindelijk deze "klassieker" gezien. Ik ben in ieder geval blij dat ik deze film al die jaren niet heb gekocht, ondanks de lage prijs. Hoewel ik van mijzelf weet dat dit niet mijn genre is, kom ik toch af en toe verrassingen tegen uit deze periode van horrorfilms (Dawn of the Dead).
The Evil Dead weet mij in ieder geval niet te verrassen. De film weet een groot aantal ergernissen bij mij als kijker op te wekken. Uiteraard is het acteerwerk van bedenkelijk niveau, maar erger is dat deze film eigenlijk niet de stempel horror hoort te krijgen. Eng wordt de film namelijk niet, eerder lachwekkend.
Het meest ergelijk vind ik het camerawerk. De wijze waarop de camera het kwaad moet voorstellen, of hoe het naar karakters toekruipt komt zeer amateuristisch over. Ik besef ook dat het budget niet al te hoog was, maar dit zijn voor mij te grote missers.
Het camerawerk en met name de zogenaamde 'shakey cam' (camera gemonteerd op de brommer van Raimi) was juist buitengewoon inventief en vernieuwend. Het kan je smaak niet zijn, maar het afdoen als amateuristisch is een miskenning van hetgeen je voorgeschoteld wordt door een jong talent dat zich aandiende.
Co Jackso
- 21924 berichten
Het hanteren van de shakey cam creëerde voor mij geen dreigend effect, waardoor ik kan concluderen dat het slecht is uitgevoerd. Dit effect heb ik in een aantal films beter uitgevoerd zien worden, waarbij tevens gestreefd werd naar eenzelfde effect van dreiging.
Mocht Raimi de eerste zijn die de shakey cam gebruikt heeft, kan ik het moeilijk amateuristisch noemen. Mocht hij het anno 2010 nogmaals overdoen op eenzelfde wijze, dan kan ik het wel betitelen als amateuristisch.
Het was natuurlijk wel amateurisme, maar wel amateurisme met talent. Maar kijk m ooit nog eens , wellicht werkt het dan wel. Mijn eerste kijkbeurt op een zonnige zondagmiddag, waarbijnde hele kamer in de tv weerspiegelde was ook allerminst eng....
CaptainTwisted
Hahaha waarom blijft deze film toch zo geniaal? Er hangt zo'n ongelofelijke creepy sfeer in deze film. Zelfs friday the 13th haalt het hier niet bij!
JacoBaco
Friday the 13th een creepy sfeer? Dan zal ik het eerder zoeken bij een films als Prince of Darkness (1987)
CaptainTwisted
Thnks voor de tip. Die kende ik dus nog niet! Ga hem es effe kijken!
jordandejong
Ik had hem laats weer eens gekeken op tv op mijn favoriete zender rtl 7. Die zent vaak films uit die mensen niet zo snel meer op dvd kopen maar toch de kans krijgen om ze te zien. Over Evil Dead. Van een 3,5 naar een 4. Geweldige film met een erg goede sfeer. de gore is goed en lekker over de top. Ik vond hem zelfs nog aardig spannend. De locatie is erg goed uitgekozen. En net zoals in de meeste horrorproducties van rond die tijd is er weer met overmate gewerkt met de rookmachine wat het allemaal zo leuk maakt. Toch deze maar eens op dvd kopen. Het einde met de stopmotion effecten is masterlijk. Kortom een van de betere cult films.
riczz
Goede film, erg spannend en blijft je tot de laatste minuut boeien!.
1 Nadeel vond ik het geluid, het was veelal geschreeuw, naar mijn mening te veel.
Het overheersde de film.
Maar ondanks dit minpuntje bederft het het verhaal van de film niet.
Het verhaal is erg simpel en makkelijk te volgen.
Tonypulp
JustMike
slechte film, sommigen vinden dit misschien leuk hoor, maar dit verhaal is sterk maar de uitvoering s niet zo goed. Ik heb hem na 44 minuten uitgezet...
De scene die gaat over de boom die de vrouw verkracht vind ik zeer overbodig. We wisten al dat het bos leefden, dus waarom moet het nu een vrouw verkrachten...
De scene met die vrouw die gek werd vond ik nogal gek. Ze slaat iedereen naar de andere kant van de kamer. Haar ogen werden gek, en dat was het leukste van die scene...
Ik had zeer veel van deze film verwacht, maar het enige wat ik terugkreeg is een saaie, slechte film. Ik ga hem niet eens nog effe afkijken....
Ik hoop dat deel 2 & 3 beter zijn...

Evil Dead Rise

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive