The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
Fake Shemp
Nee, het deed me allemaal helemaal niets....
Flavio
Net weer eens gekeken, viel me toch een beetje tegen. Zeker het tweede deel van de film was een voortdurende herhaling van zetten. Horror werkt bovendien veel beter als je de zombies/ monsters niet continu ziet, en van dat less is more principe heeft Raimi duidelijk niet gehoord.
Maar niet onaardig en veel beter dan de meeste andere films uit het subgenre 'jongelui huren huisje op afgelegen plek en worden een voor een afgeslacht'.
jipt
Maar deel 1, werkt ook erg goed als horror. Persoonlijk vind ik deel twee een totale mislukking.
Ik ben ook heel erg benieuwd naar de remake van deel 1. Ik hoop wel dat het zijn gore blijft behouden, maar dat het er toch wat beter uit ziet en geen idiote gedragingen. Ik ga ze binnenkort allemaal nog eens zien voordat die nieuwe komt.
Ligt er helemaal aan naar welke kwaliteit je zoekt. Ik vind de regie, cameravoeringen en montage van zeer veel talent (kwaliteit) getuigen. En je moet bij dit soort B- horrorwerkjes met een budget van onder de 0,5 miljoen natuurlijk geen gelikt spektakel verwachten, noch verlangen.
jipt
Drekskiebel
Volgens mij wordt deze film de eerste keer op een Nederlandse zender uitgezonden (zaterdag 15 mei, 23:35 uur op TV (RTL7)). Hoop dat RTL 7 zich niet vergist en deel 2 gaat uitzenden........

simonvinkie
Ik hoop eigenlijk van wel, want deel twee heb ik nog niet gezien en deel één wel
Drekskiebel
Whatever, ben toch benieuwd...
Er was hier weinig nep aan het decor. het is immers allemaal op locatie geschoten. Daarbij kijk ik bij dit soort films juist naar waar het talent zit ipv op de tekortkomingen te letten. En begrijp me goed er zijn velen van dit soort films waar geen talent in verscholen zit, en die komen er dan ook niet mee weg. Maar Raimi zo blijkt overduidelijk uit deze film, is een groot talent.
RealLife
Acteerwerk was van ongelooflijk laag niveau, snap helemaal niet waarom deze film zo'n goede score krijgt.
Ik weet dat je van horrorfilms meestal geen al te hoge acteerprestaties hoeft te verwachten, maar ik vond deze gewoon lastig om uit te kijken.
stephan73
Denk dat deze film in de jaren '80 wel eens op TV is geweest. Misschien in de Meimaand Filmmaand van Veronica, toen die nog goede films uitzonden!
mikey
Nah ik weet het niet 100% zeker, maar ik denk dat ik ehm anders toen wel gezien zou hebben..
F*cking cool dat ie op tv komt.
Vascago
Nou wat cool. Constant reclame tussendoor. En wie weet wordt er ook nog wat uit geknipt. Kijk hem liever nog een keer (of 10 keer) op dvd.
Rocco1984
Inderdaad
Inderdaad
heb de orginele film op dvd, is een collectors-item ingepakt in "Book Of The Dead"
Zet 23.35 uur de dvd aan en genieten (zonder die f.... reclame)
Thomas83
Smakelijke low budget-horrorpulp, een klassieker in zijn soort en de eerste keer dat ik hem zie.
De film is zeker gedateerd hier en daar, maar dat heeft juist ook erg zijn charme. Het dreigende sfeertje is nog altijd effectief, alleen de geluidskwaliteit klinkt nogal stoffig. Het camerawerk is dan weer sterk en draagt echt wat bij aan de film, en er is een lekker dreigend sfeertje aanwezig vanaf minuut een. Eng is het allemaal zelden, maar er is wel een spanning voelbaar. De muziek is sommige momenten sfeerverhogend, andere momenten te nadrukkelijk aanwezig en ook wat apart.
De geluidseffecten, make-up en gore zijn dan weer vaak heel behoorlijk, al het is meer origineel en kleurig dan realistisch natuurlijk. De special-effects zijn af en toe nog best aardig, en als ze knullig zijn vermakelijk in al hun foutheid. Verder ook lekker irrationele acties van de slachtoffers, een eindeloze stroom aan "onverwachte aanvallen" en een heel klein vleugje niet-functioneel naakt.
Vanaf de scène met de speelkaarten wordt het allemaal pas echt interessant en zelfs nog vrij creepy af en toe, andere keren juist weer erg komisch. Het niet al te realistisch gekleurde bloed vloeit rijkelijk. Gelukkig duurt de film niet al te lang, want het wordt wel eentonig op een gegeven moment. 3.0*, want de film weet geen maat te houden op een gegeven moment, waardoor de creepy en smerige scènes wel echt al hun impact verliezen zo'n beetje, het is dan echt puur en alleen plat vermaak. Er wordt ook een hoop afgebruld in The Evil Dead, sjezus zeg. Dat is af en toe ook wat vermoeiend.
Aapje81
Het is ironisch dat ik de Evil Dead triologie in omgekeerde volgorde heb gezien. Dit orgineel is ieder geval pulp van de bovenste plank en daarom wel vermakelijk. Nadeel is echter dat het hier en daar behoorlijk gedateerd is. Neemt echter niet weg dat deze film veel waardering verdiend het is een klassieker in zijn soort.
Drs. DAJA
Ik begrijp niet helemaal wat hier pulp aan zou zijn. De special effects zien misschien ietwat over de top maar ik vond hem in der tijd echt doodeng en zeer overtuigend.
Tonypulp
Dit ontstijgt het niveau van pulp inderdaad, een klassieker met fantastische effecten en een onwerkelijk sterke sfeer.
Aapje81
Overtuigend wel maar eng niet. Misschien had ik hier anders over gedacht als ik Evil Dead in de jaren 80 had gezien. Cult is denk ik een beter woord dan pulp maar als ik er nu naar kijk dan zie ik dit vooral als een vingeroefening voor het latere werk van Raimi. Begrijp me overigens niet verkeerd ik heb me hier zeer mee vermaakt maar dan vooral omdat ik vaak gelachen heb.
Ik bedenk me nu overigens dat de debuutfilm van Raimi niet op MM staat. Within the woods hete die geloof ik. Hier is een recensie.
Top Of The Flops: recensie van Within The Woods - topoftheflops.nl
Tonypulp
Hij mag niet op MM door de speelduur. Dus bedankt, kende 'm nog niet! Ga 'm eens opzoeken
juhnzun
Lachwekende vertoning
en zeker niet positief bedoelt
Jawel hoor, blijkbaar heb je niet goed zitten opletten, zo blijkt ook uit je beoordeling....
bollepeer
ik heb maar stukjes gezien want ik keek naar disappearance, maar van wat ik gezien heb lag ik te rollen over de bank van het lachen. allemachtig wat slecht. maar zoals gezegt, ik heb maar stukjes gezien dus ga niet stemmen.
chevy93
Laatste half uur gezien, maar wat een slechte vertoning. Wel spannend, maar de 'special' effects zijn overduidelijk gedateerd. Volgens mij waren ze destijds al gedateerd
White Trash
Film is al weer 30 jaar oud! Gister weer eens herzien en het was vermakelijk. Kon er niet meer zo van genieten als toen ik hem voor het eerst zag maar het is een lekkere gore film die ook nog spannend soms is. Respect voor Bruce Campbell en de stijl van Sam Rami die je nu nog steeds terug ziet in sommige films van hem.
Cinematografisch is het anders niets minder dan briljant.

Evil Dead Rise

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive