The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
JDSsmetje
En daar ga je dus de mist in, met je vergelijkingen met nieuwere horrorfilms. Vergeet niet waar die allemaal de mosterd vandaan hebben gehaald. Tuurlijk mag je de film kut vinden, maar verzin dan wel een goeie reden en ga dan niet de special effects vergelijken met die van deze tijd, want dat is gewoon pure onzin.
Ik wil nu maar zeggen , als we constant films in z'n tijd gaan plaatsen zijn we milder en beoordelen we uiteindelijk nog niet slecht terwijl de recente films eigenlijk beter zijn... Dit alles objectief gezien dan. Special effects zijn maar een voorbeeld daarvan. De exacte vergelijking is er uiteindelijk niet.
... Moeilijk uit te leggen dit zooitje.
handsomedick
Wat een bagger film.
Nergens spannend, nergens lollig en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat mensen er zo lyrisch over zijn, snap ik na al die jaren nog steeds niet, maar dat zal dan wel aan mij liggen.
domkey
The Evil Dead
Kermishorror van de bovenste plank,een paar leuke scene's en nergens echt scary. Het sfeertje in de patio en omliggende tuin (lees:bos) is dan wel oke.
En over de special effects kan men kort zijn, ik heb al beter gezien op ons jaarlijks carnavalsbal. Niettemin een leuke ervaring. 3 points.
Jules15
Ik vind deze film niets aan, heb hem niet afgekeken. Maar ik vond hem toch iets te overdreven, ik zal em vast nog wel ee nkeer kijken . dus nu nog geen stem
shrink
De beste horrorfilm van allertijden. Als je deze in de jaren 80 niet gezien hebt, dan vind je er nu waarschijnlijk niets aan. Want vroeger keek ik de hele nacht onder mijn bedje en nu moet ik er eigenlijk wel om lachen. Lang leve de nostalgie !!
Het gemiddelde doet de film hier op MovieMeter wel eer aan.
Evil Dead is een zeer sfeervolle en in mijn ogen toch redelijk originele horror/pulp film.
Het begin is lekker spannend en er zitten enkele mooi shots in verwerkt.
Na ruim een half uur begint de pret, de pretentieloze horror treed dan in. Wat rest in de film is een iets minder spannende horror, maar wel zeer ranzig en zwaar over de top. Doorspekt met humor(minuut lang gillende "zombie", onthoofd lichaam op Ash en vanuit de nek wordt er lekker liters bloed over hem heen gepompt) wordt er in deze film lekker doorgehakt.
Je moet het natuurlijk niet al te serieus nemen, want een film als dit valt ook onder de noemer pulp, maar dan wel van hoog niveau.
Je merkt dat het een low-budget film is, bloed en blauwe plekken zien er extreem nep uit, maar maakt het wel o zo charmant om te kijken.
De maan die je een paar keer in beeld ziet is er gewoon ingeplakt, je ziet het blauwe vierkantje van dat knippen en plak werk gewoon op het beeldscherm.
Het acteerwerk is zwaar matig, maar wat wil je anders in een film als dit. Het hoort lekker zo over de top te zijn. Bruce Campbell als Ash vond ik wel lekker degelijk!
The Evil Dead is een zeer vermakelijke pulp/horror film, doorspekt met ranzige, enge en humoristische scenes.
Zeer vermakelijk om naar te kijken, ook nog 28 jaar later!!
MNV2
- 1901 stemmen
Heerlijk gore, low-budget horrorfilm met een paar aardige schrikmomenten zoals ik het graag heb. Deze film is zo'n horrorfilm zoals een horrorfilm hoort te zijn: vele scènes die er gewoon enorm ranzig uitzien, hoe nep ze tegelijk ook mogen zijn, heel veel liters bloed, een screepy, deprimerende locatie en best wel spannende momenten. Het acteerwerk was wel wat minder en eigenlijk behoorlijk slecht te noemen en de film kwam ook wat traag op gang. Ik had dan ook geen hoge verwachtingen bij deze film aangezien het eerste kwartier nogal redelijk saai was maar het is dan toch nog goed gekomen met deze film. Zeker niet slecht voor een horrorfilmpje uit de begin jaren '80..
3.0 sterren
Karl van H.
Ik kan me goed voorstellen dat men in 1981, nog jong en onervaren op het gebied van horror, de schrik van zijn/haar leven kreeg bij hiet zien van The Evil Dead in de bioscoop. Helaas leefde ik nog niet ten tijde van de release van deze film, en heb ik toch ook al 'n acceptabele portie horrorfilms achter de kiezen. Is The Evil Dead dan compleet mislukt? Neen, want ik hou wel van 'n lekkere low-budgetfilm uit vervlogen tijden, en The Evil Dead is dan ook precies wat je ervan mag verwachten: slecht geacteerd, slecht belicht, niet bijzonder eng, bij tijd en wijle behoorlijk lachwekkend en meermaals zo onlogisch als de pest - heerlijk dus! Daarnaast is de film - wie had dat ooit gedacht? - vooral aan het begin en tegen het eind behoorlijk spannend, en zijn de effecten goor genoeg om niet te erg te storen. En de spiegel die van water bleek te zijn vond ik persoonlijk ook best 'n leuke vondst.
Achilles
Weet iemand of er hier een remake van komt in 2010?
(mag ik deze vraag eigenlijk hier stellen?)
jordandejong
op IMDB staat inderdaad dat er in 2010 een remake komt.
Ik ga in het weekend deze film kijken. Ben erg benieuwd.
Ik lees berichten waarin mensen hem een 1 geven en andere geven het een 5.
Near_Dark
The Evil Dead (1981), het langspeelfilmdebuut van regisseur Sam Raimi. Later heeft die nog een remake en een vervolg gemaakt op deze Horror Klassieker.
Nu is deze regisseur vooral bekend om zijn "Spider-Man" films.
Acteur "Bruce Campbell" is Wereldberoemd geworden met zijn rol van "Ash" in deze "Evil Dead", Wereldberoemd onder de Horrorfans wel te verstaan...
Plot: Vijf jongelui zijn met de wagen onderweg naar een houten vakantiehuisje middenin een afgelegen bos. Daar aangekomen vinden ze in de kelder een bandrecorder met daarop spreuken die Demonen terug tot leven kunnen wekken.
Zoals iedereen weet wachten Demonen hun kans af - teruggetrokken in duistere en verlaten plaatsen op Aarde - om gewekt te worden door zulke spreuken, dan kunnen ze hun duivelse wandaden verderzetten...
Terwijl beide koppels zich afzonderen in het vakantiehuisje trekt Cheryl - de zus van Ash - zich terug op haar kamer, opgeschrikt door vreemde geluiden uit het bos gaat ze in haar eentje op verkenning.
Ze wordt aangevallen door lianen die zich rond haar lichaam strengelen, haar voeten worden uit elkaar getrokken en een dikkere liaan schiet plots tussen haar benen en begint haar te verkrachten
Blijkbaar heeft ze daar nog geniet van ook
Uiteindelijk weet ze te ontsnappen aan de wurgende greep.
Achtervolgt door een onzichtbaar kwaad weet ze juist op tijd de veilige blokhut te bereiken. Haar verhaal wordt op ongeloof onthaald, maar al snel neemt een Demon bezit van haar lichaam en valt het gezelschap aan.
Ze weten hun misvormde, boosaardige vriendin op te sluiten in de kelder.
Niet wetende wat hen net is overkomen overleggen ze wat hun volgende stap zal zijn om uit dit donkere, vijandige woud te ontsnappen, als dat al mogelijk is....?
Dit is zeker de 20é keer dat'k deze film herbekijk, en nog steeds vind ik hem goed
De intro met de wagen - die langzaam richting blokhut rijdt - doet me telkens weer denken aan "The Shining" van Stanley Kubrick, afkijken van de meester is altijd een goed idee
Dit is overduidelijk een jaren '70-'80 film: jonge vrouwen die centimeters dikke truien dragen met rolkragen en daaronder een bruine, geribbelde floeren broek kom je nu niet meer tegen
Wat deze film kenmerkt zijn de inventieve camerastandpunten,
revolutionair voor zijn tijd !
Alleen al die scènes waarin je door de ogen van de onzichtbare Demon laag door het bos vliegt, begeleidt door een monsterachtig gebrul, zijn legendarisch te noemen.
Ook speciaal is het constante gehuil van de wind die door kieren en spleten waait,
zo'n 40 minuten in de film begin je dat op de achtergrond te horen en dat houdt aan tot op't einde, creepy !
De remake én de vervolgfilm "Army Of Darkness" zijn beter dan deze originele, maar zonder het origineel kan er geen vervolg bestaan, dus geef ik hem nog steeds een 7/10, deels uit nostalgie
Een aanrader voor alle Horrorfans
Bottleneck
Heerlijk
Lekker ouderwetse effecten, demonische tongen en beelden die op het hutje afstormen. Opwarmertje voor het meer komische en geweldige Evil Dead II waar dit alles nog meer aanwezig is en waar Ash zich nog veel meer van z'n beste kant laat zien.
Fabian123
Had na Drag me to hell wat meer verwacht. Dit had minder spanning, schrikmomenten en humor. Was vooral ranzig, maar had wel een paar leuke momenten.
Thorak
Blijft toch een erg gave film!
De poster is ook mooi en erg jaren 80, beetje jammer dat die hele kettingzaag niet in dit deel voor komt
jipt
Je hebt Rambo, Rocky, Indiana Jones, Terminator, Luke Skywalker en nu is er.....
ASH
JDSsmetje
Herziening (+2,00) en nu heb ik de film op een totaal andere manier meegemaakt. Bij de eerste maal dat ik dit gekeken heb zocht ik spanning en angst op, nu lijkt dit me een vermakelijke brok kermishorror waarin slechte special effects haast thuishoren om het zo te zeggen.
Misschien toch ook een stukje volwassenheid wat op komst is he, dat je films op een andere manier leert te bekijken.
dutchtuga
Wijsheid komt met de jaren
. Tof dat je deze zo hebt kunnen opwaarderen, JDSsmetje! En ik zet er geld op dat 'ie bij de volgende herziening nóg hoger zal scoren.
JacoBaco
Toen ik schreeuwend ter aarde kwam, hield Ash op dat moment al flink huis met een Kettingzaag. Later als klein 8 jarig ettertje, ging ik vaak naar de horrorafdeling in de videotheek. Ik kon alleen maar kijken naar de cover en wat er op de achterkant stond. Wat een frustrerende tijd was dat toch. Vooral ook dankzij mijn broer die 10 jaar ouder is dan ik, want hij kon ze al wel kijken. Ik mocht dan Karate Kid III huren en hij lekker Return of the Living dead 2 ofzo. Maar toen ik 11 jaar was en de trailer zag van Army Of Darkness, is het me toch gelukt om alle 3 de delen te kijken, stiekem bij en vriendje thuis. Op latere leeftijd heb ik ze natuurlijk alle 3 nog is herzien. (meerdere malen) En ja, wat zal ik zeggen, de Evil Dead reeks zal ik gewoon mijn hele leven lang blijven koesteren.
doe normaal
Aaah wat zielig dat je niet mee mocht kijken van hem. Van je broer moet je het hebben he
JacoBaco
Hij is 11 jaar geleden uit huis gegaan en ik heb hem sindsdien niet meer gezien of gesproken.
doe normaal
Hij had zeker te vaak naar de 80's horror movies gekeken.
doe normaal
Ach ja, het leven loopt niet altijd zoals je het zelf zou willen.
Maar je weet dat we er altijd voor je zijn, dus als er wat is kan je aan een van de leden van moviemeter je hart uitluchten.
eduwatje
heb deze film gezien toen hij pas uit was, en hij maakte in die tijd zeker een goede indruk op mij.
jipt
Ash was er al voor Rambo en Terninator.
Voor mij was hij nieuw, ik had Rambo etc. al gezien. Ash staat nu op mijn lijstje filmhelden
mayhemblik
Ik heb deze film altijd goed gevonden en gaf hem drie sterren.
Totdat ik erachter kwam (via via) dat dit echt gebeurd is, ongelofelijk en daarom verhoog ik mijn stem met 2 punten.
Echt haast niet te geloven dat dit op waarheid is gebaseerd, brrrrrr

Evil Dead Rise

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive