• 9.380.221 stemmen

Wit Licht (2008)

Thriller / Drama | 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Alternatieve titel: The Silent Army

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Wit Licht

"A Father. A Missing Child. A Mission."

Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

Eduard Zuiderdijk

Anna Zuiderwijk

Agnes van Dam

avatar van Sjaako

Sjaako

Zo, ik heb me steeds verbaasd over de reacties hier toen de film net draaide tussen Borsato fans en borsato haters. Ik ben de film dus gaan kijken in een poging niet te denken aan die zanger Marco Borsato.

En jawel dit lukte al binnen een paar minuten. Hij speelt gewoon een integere rol en een relatief normaal persoon met al z'n narigheid die plots de wereld wan geweld wordt ingeslingerd.

Het verhaal loopt goed, het is duidelijk een klein stukje inbreng van één persoon in de grote narigheid van de kindsoldaten. Goed ook dat de andere kant ook belicht wordt en dat het niet alleen een zwaar aangezet promotie filmpje is.

Natuurlijk heeft de film zijn goede en slechte passages, maar de boodschap blijft op een integere manier overeind net als de hoofdrolspeler Eduard.

in vind hem momaar 3.5* waard, + een halfje voor wat deze film losmaakt, 4*

avatar van Fabian123

Fabian123

neo schreef:

Dat is neem ik aan wel de gewone versie Fabian?

Nee, de hergemonteerde versie, ik las het in de PS van het Parool. Hier is een ander artikeltje dat ik op internet vond:

The Silent Army (Wit licht) | Cineville

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Zou The Silent Army eigenlijk graag willen zien.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Het valt me op dat ,toen de film pas uit was , er heel veel negative reakties waren over de film. En dat er niks aan deugden. Maar nu de film op dvd uit is en steeds meer mensen de film gezien hebben, blijkt dat er toch best veel waardering voor is. Ik denk toch dat dat alles met afgunst te maken heeft en dat het Borsato gewoon niet gegund word. Hoe dan ook ik vindt dat er niks mis is met Witlicht.

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Drs. DAJA schreef:

Zou The Silent Army eigenlijk graag willen zien.

Ik ook, een intiemere versie van de film zou volgens mij stukken beter werken dan de versie die momenteel op DVD uit is.

avatar van boendie

boendie

genoten van deze verhaal lijn

acteer talent niet groots (geeft ook niet voor de eerste keer)

een van de beste nederlandse film's van de laatste jaren

het zet je wel even aan het denken

krijgt een 3,5

avatar van film_kaza

film_kaza

Gisteren bij De Wereld Draaid door nog Borsato gezien over The Silent Army. En de buitenlanders (die geen idee hadden dat Marco een beroemd zanger was) waren er positief over. Zij beoordelen Marco als acteur en niet omdat ie een bekend zanger is, zoals het hoort

Ik ben overigens erg benieuwd naar The Silent Army. Maar hopen dat ie gaat draaien.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Zou willen pleiten voor een aparte registratie op Moviemeter van The Silent Army, want dit is meer dan een andere versie.

The Silent Army is overigens morgenavond, woensdag 27 mei om 19.30 te zien in Het Ketelhuis, Amsterdam, met inleiding en Q&A door Jean van de Velde. Ook op zondag 31 mei, 20.00 uur.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

wolfmanrene schreef:

Tja, dat zou precedenten scheppen voor andere films die door een re-cut toch wel erg anders werden (Blade Runner). Volgens mij zit het er niet in, hoewel ik het wel hoop. Of op zijn minst een DVD release met beide versies.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Tja, alle goede bedoelingen ten spijt, gaat de boodschap voor mij toch een beetje ten onder aan een ongeloofwaardig en sentimenteel verhaal vol dramatiek. Emoties worden als in een veel te kleine dwangbuis van begin naar eind gestoempt.

Vind overigens wel dat Borsato zich als acteur staande houdt en de filmische vaardigheden van cameraman en regisseur zijn overduidelijk aanwezig. Wellicht, wanneer beschikbaar, de film nog een keer een kans geven, in de vorm van The Silent Army.

avatar van Knisper

Knisper

wolfmanrene schreef:

In principe is die mogelijkheid uitgesloten als er bijv. helemaal geen nieuw materiaal is geschoten en dat het dus in feite gewoon slechts een hermontage betreft.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Knisper schreef:

Too bad, er zit in deze versie wel materiaal dat eerder niet is gebruikt. Maar mijn belangrijkste reden is dat wat stemmen betreft je denk ik totaal verschillende waarderingen kunt verwachten voor de verschillende versies. Ik onthoud me dan maar. Wit licht heb ik niet gezien, wel The Silent Army en dat zijn in de woorden van mensen die wel allebei gezien hebben twee verschillende films...

avatar van Quentin

Quentin

Overigens was die zaal in Cannes, althans zoals ik het kon beoordelen op basis van de beelden uit DWDD, maar voor een kwart gevuld.

avatar van Quido

Quido

Was de tweede voorstelling.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Indrukwekkend verhaal over kindsoldaten in Afrika. De film overtuigd omdat hij totaal niet lijkt te zijn geacteerd (op enkele stukjes na). Borsato presteerd gewoon goed, vooral in de delen die spelen tijdens zijn zoektocht. Tekla Reuten is een goede actrice die degelijk werk afleverd. Hulde voor de vele Afrikaanse medespelers.

avatar van marloesjuhhh

marloesjuhhh

ik vond de acteerprestaties vreselijk slecht!

maar het verhaal is prachtig vooral het einde vond ik er mooi.

De film brengt de boodschap wel prachtig over.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

vreselijk slecht vind ik zwaar overdreven maar goed als dat jou mening is, ok

avatar van joostus

joostus

Deze film vind ik wel wat ondergewaardeerd. Ik verwachte een slecht acterende maro borsato, maar daar heb ik totaal geen last van gehad want die was er niet, het was ook niet subliem geacteerd ofzo maar dat is ook heel moeilijk. Maar het is gewoon prima normaal geacteerd. Maar waar ik me wel ontzetted an stoorde was het heel erg slechte acteren van de zoon van marco in de film.

Maar verder was de inhoud inderdaad over kindsoldaten, hoe het gaat daar enz te weinig als je het vergelijkt met blood diamond, want dat gaan veel mensen snel doen denk ik. Maar alsnog een redelijk goede film mede dankzij het hele goede en mooie acteerwerk aan eind van de film van het vriendje van de zoon van marco in de film

avatar van nightwish1956

nightwish1956

ik vind dit voor nederlandse begrippen een goede film, de ster van de film vond ik aboe, wat heeft dat jochie die rol goed neergezet zeg, en inderdaad het zoontje van marco in de film was een drama, slechte casting in dit geval.

avatar van wolverine77

wolverine77

Van de week deze film gekeken. Het verhaal en het thema vind ik erg goed. Zeer zeker is dit een actueel onderwerp. Begrijpelijk dat Borsato hier een film over wilt maken.

Het acteren vond ik matig/voldoende. Nee ik ben geen liefhebber van Borsato, maar ook geen hater (zoals dat hier wel eens genoemd wordt). Ik heb vrij neutraal kunnen kijken naar de film. Eerlijk gezegd zat ik me meer te ergeren aan het acteerwerk van zijn zoontje. Marco was op zich zo slecht nog niet.

Wat ik erg vond tegenvallen is dat de film op een aantal punten in mijn ogen erg ongeloofwaardig is. Juist zo'n film zou je erg zorgvuldig moeten zijn. Als voorbeeld zie je bijvoorbeeld zijn vrouw in het donker een taart brengen en dat in Afrika.... Toch niet altijd het veiligste continent om vrij en vrolijk rond te reizen.

Wat ik ook jammer vond was dat het einde een beetje een happy end is. Jammer, met zo'n onderwerp hoeft dat absoluut niet. Het zou juist geloofwaardiger zijn als dat niet gebeurd. Dat zou denk ik ook meer kracht geven aan dit onderwerp.

voor nu een 2,5 *.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik vond het maar erg matig. Het deed me allemaal echt helemaal niks, vooral ook dankzij onovertuigende acteerprestaties en de toch wel ietwat ongeloofwaardige zoektocht van Eduard - de kok - die het heft even in eigen handen neemt en zichzelf ontpopt toch één of andere actieheld. Hmm... De enige kok die het heft in eigen handen mag nemen en de held mag spelen is Casey Ryback

Het ziet er allemaal wel redelijk uit, maar bijzonder wordt het eigenlijk nooit. De manier waarop het vermiste jongetje zich naar het einde toe gedraagd, stoorde me wat. Hij vind het zo vreselijk dat ie daar ''gevangen'' zit, onderneemt zelfs een ontsnappingspoging, maar wanneer Eduard hem komt halen is het ''ja pappa'', ''nee pappa'' tegen die leider van de kindsoldaten en moet ie niks meer van Eduard weten. Beetje vreemd natuurlijk. Zo snel mogelijk opbokken daar uit dat hol. Marco kan niet acteren, zijn zoontje in de film vond ik bedroevend slecht en Thekla Reuten - waar ik toch nog wel wat van verwachtte - bakte er ook niet zoveel van jammergenoeg.

Voor de rest moest ik uiteraard vaak aan Blood Diamond denken, bepaalde elementen lijken zo overgenomen te zijn uit die film. De zogenaamde harde scénes uit de film vond ik onovertuigend, veel geschreew, veel tranen, maar sommige dingen leken er zo even tussengeplakt. ''Zo, nu gaan we het publiek even schokken''. Althans, zo kwam het op mij over en dat deed me dus niks. De Afrikaanse acteurs deden het in tegenstelling tot de Nederlandse wel erg goed, mijn complimenten daarvoor en de film kijkt aardig weg. Voor de rest probeert de film té sentimenteel te zijn en dat jammergenoeg op een manier waarop het voor mij niet werkte.

avatar van Ralf81

Ralf81

Voor een film van Nederlandse bodem is deze nog vrij goed. Er zit een mooie, goed uitgewerkte boodschap in. Marco Borsato als acteur is even wennen, maar je ziet hem gaandeweg in de film groeien en zijn acteerprestaties worden dan ook steeds overtuigender.

Uiteraard kan Wit Licht niet tippen als films als Blood Diamond, maar gelukkig was dat ook niet de intentie. Op zichzelf staand een aardig werkje dat de moeite van het kijken zeker waard is.

avatar van rose

rose

Vond Borsato zo slecht nog niet. Zijn zoontje wel. Die vond ik bedroeven slecht acteren. De film was aangrijpend, maar hier en daar wat ongeloofwaardig.

avatar van gauke

gauke

Melodramatische avonturenfilm over een onderwerp dat je wel moet raken. In het bijzonder de afschuwelijke misdaden die de kindsoldaten moeten begaan worden doordringend in beeld gebracht. Blijft Marco Borsato, sorry voor de diehards, hij is geen acteur (ook al had hij de beste bedoelingen) en dat trekt het niveau van de film omlaag, en dat is jammer.

avatar van wimaroca

wimaroca

Matige film

wat ik minder vind is,dat Marco er altijd hetzelfde uitziet,of in het heden of in de flashbacks!!!

laat die stoppelbaard er een keer helemaal af,of een keer een goede baard

Borsato speelt eigenlijk niet zo slecht, het verhaal is wel duidelijk,in die opzet is ie wel geslaagd.

*2.5

avatar van roy7477

roy7477

Als een absolute niet-Borsato-fan ben ik gisteravond begonnen aan de film. Vanwege de gemengde reacties, zowel van de kijkers als van de pers, was ik huiverig voor deze film.

Borsato heeft mij in positieve zin verbaasd: zijn acteertalent viel me mee en het verhaal vond ik aangrijpend en bij vlagen zeer ontroerend. Laten we niet vergeten, dat deze film met de War Child-gedachte is gemaakt. In deze opzet zijn Borsato en de zijnen geslaagd.

Er valt inderdaad e.e.a. op te merken aan de film (het zoontje van Borsato bijvoorbeeld). Abu daarentegen speelde de sterren van de hemel. Voor Nederlandse begrippen een goede film.

Stiekem kijk ik uit naar de tweede versie van de film, The Silent Army. Ik pleit er net als andere filmliefhebbers voor, dat deze versie een aparte vermelding krijgt op Moviemeter.

avatar van arie-lex

arie-lex

mcdaktari schreef:

inderdaad echt een goede ontroerende film van nederlandse bodem

avatar van anco12

anco12

wat een aangrijpende film is dit

aan de ene kant is het een hele mooie film.

zeker voor ned begrippen.

maar ook een heel zielige en harde film.

zeker de moeite waard om te kijken ,als je er tegen kan

voor mij 4 sterren

avatar van Sutherland

Sutherland

Niet zo veel van verwacht door de niet echt positieve reacties die ik her en der heb gehoord. Maar de film is me niks tegengevallen, net als het acteerwerk van Marco Borsato. Meeslepend verhaal.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Jeauhan schreef:

Prima verwoord, echter vind ik hiernaast ook nog eens dat Borsato beter gewoon kan blijven zingen.

Voor mij een flop.