Genre: Thriller / Drama
Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)
Alternatieve titel: The Silent Army
Nederland
Geregisseerd door: Jean van de Velde
Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Releasedatum: 11 december 2008
Bekijk via Videoland
Plot Wit Licht
"A Father. A Missing Child. A Mission."
Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.
Eduard Zuiderdijk
Valerie
Anna Zuiderwijk
Agnes van Dam
François Lama
Japie1971
Vrijdag voor het eerst gezien en geprobeerd de zanger Borsato te vergeten. Maar helaas is dat erg moeilijk. De stem brengt je toch weer snel naar de muziek van hem.
Acteerwerk was zeker niet bijzonder. De sombere gezichtsuitdrukkingen echter wel maar die zitten er bij Borsato simpelweg ingebakken.
Nog een leuk stukje Ewbank gehoord in de tekst (we waren nog lang niet van elkaar uitgehouden).
Japie1971
En in welk land speelde de film zich eigenlijk af? Of heb ik dit gemist? Volgens mij is het niet één keer gemeld. Politieke correctheid ?
rose
Minotaures
Ik zie Borsato niet acteren, eerlijk gezegd. Hij had het met zingen moeten houden.
DeviI'nABluDress
Het land "Afrika"?
hannes64
- 1926 berichten
Het land "Afrika"?
Ja, continent.....of kon je er even niet op komen?
Het was trouwens in Oeganda.....maar , even on-topic.....
Ik kon er maar niet in komen, Borsato als acteur, nee.
De film op zich had wel iets, maar meer dingen om zo snel mogelijk te vergeten.
En wat een hype, om een nederlandse film te promoten ( lees ook: Spion van oranje ).....terwijl `t niets voorstelt.
"Een man"....."een spoorloos kind"....."een missie"...."wit licht".....
ik kwam niet meer bij.

mcdaktari
Ja, continent.....of kon je er even niet op komen?
Het was trouwens in Oeganda.....maar , even on-topic.....
Ik kon er maar niet in komen, Borsato als acteur, nee.
De film op zich had wel iets, maar meer dingen om zo snel mogelijk te vergeten.
"Een man"....."een spoorloos kind"....."een missie"...."wit licht".....
ik kwam niet meer bij.
ik vraag me af of je hetzelfde had gereageerd als het een onbekende acteur was geweest i.p.v borsato. En even voor de duidelijkheid, ik ben geen borsato fan
Pastichio Rocker
Er zijn honderden, zo niet duizenden zangers/zangeressen die in een later stadium zijn gaan acteren: Thomas Acda, Marco Bakker en Ellen ten Damme bijvoorbeeld. En als we het over onze Amerikaanse vrienden gaan hebben zijn we nog wel even bezig: Madonna, Cher, Alicia Keys, Jessica Simpson, Whitney Houston, Janet Jackson, Justin Timberlake, Mos Def, Kris Kristofferson, Bob Dylan, David Bowie, Kylie Minogue en Mark Wahlberg, om er maar eens een paar te noemen. Hier hoor je nooit iemand over. Dat wil zeggen, niet zoals bij Wit Licht het geval is.
Wat maakt Marco Borsato nou zo speciaal dat 'ie het verdient om zo te worden afgezeken? Kennelijk omdat het een succesvol zanger is en anderen jaloers zijn op zijn leven. "Hij schrijft niet eens zijn eigen muziek en teksten en toch haalt hij bakken met poen binnen, godverdomme!!!" Ik heb hier tussen het gezeur en gezeik nog niet één goeie reden kunnen ontdekken waarom Borsato geen acteercarriere mag beginnen... Waar zoveel andere zangers en zangeressen hem voorgingen. Nee, Borsato is een uitzondering. Heb overigens wel een hoop bullshit over (te) veel geld verdienen en gratis promotie voor Warchild gehoord, maar ja, die mensen die dat roepen snappen nog niet helemaal hoe de wereld precies werkt.
En daarbij acteerde Borsato gewoon verdienstelijk. Stuk beter dan onze zogenaamde toppers die het als professioneel vak doen als een Johnny de Mol en nog een hele rits van die kutacteurs.
Marco bracht tenminste enige passie. Je zag dat hij dit leuk vond.
En de gratis reclame voor de strijd tegen kindsoldaten vind ik een legitiem en nobel doel. De Borsato bashers die hem vooraf al zaten af te zeiken zijn gewoon jaloers.
jpbosch
Wat ik pas amateuristisch vind (behalve het acteerwerk van de heer Borsato) is wanneer hij door het bos loopt er rechts onderin beeld gewoon iemand van de crew (geluidsman ofzo) zit!?
Xen0n
beste Film samen met zwartboek
Beste film!? Dat zeker niet... Het is allemaal wel goed gedaan ofzo, leuk verhaaltje, goed in beeld gebracht, maar ze hadden er ook zoveel meer mee kunnen doen... Die verhaallijn, typisch nederlands, heel jammer is dat. Doet heel veel af aan de geloofwaardigheid van deze film natuurlijk.
Het is een leuk filmpje, maar had veel meer ingezeten.
Bijzonder matige film. Vreemd dat al die recensenten halsoverkop vielen over Marco Borsato's vermeende slechte acteerwerk. Dat is namelijk wel het minste probleem aan deze film.
Hij is vooral erg slecht gemaakt. Constant zat je te denken 'zo doen mensen helemaal niet'. Het is veel te nep en gemaakt en dat is funest bij een film met een onderwerp als dit. Totaal niet overtuigend op elk vlak.
Het houdt nu het midden tussen een Disney sprookje en een reclamefilmpje.
Oscarwinnaar
Wat een waardeloze film, dankzij de slechte acteerprestaties van Borsato en Reuten. Vooral Borsato spant de kroon. Als hij emoties probeert te tonen lijkt het wel of 'ie stoned is. Dan nog te zwijgen van zijn irritante praatstem, waarvan zeker de helft van het publiek moest braken.
Alle lof overigens voor de afrikaanse acteurs. Daar kunnen Borsato en Reuten absoluut nog iets van leren.
Chainsaw
Wit Licht; onterecht neergesabeld om het acteerwerk van Borsato, terecht neergesabeld om het idiote script. Enerzijds wil Wit Licht de keiharde realiteit weerspiegelen, maar tegelijkertijd komt het met een erg ongeloofwaardig avonturenverhaaltje met de meest kromme dialogen en wel heel veel mierzoet sentiment. Dat gedoe met zijn vrouw tussendoor, bijvoorbeeld. En natuurlijk wordt bij al deze 'zielige' scènes meteen een flinke draai aan de volumeknop van de vioolmuziek gegeven. De film lijkt in ieder geval alles voor te kauwen, alsof de kijker zelf niet kan uitmaken wat nu zielig, goed of slecht is.
Dat gedoe rondom Marco Borsato's acteerwerk snap ik echter niet zo goed. Tuurlijk was het te verwachten dat hij als populaire zanger zou worden afgekraakt, maar hij deed het zeker niet slecht. Sowieso vreemd dat Borsato de baard eraf kreeg, terwijl dat irritante zoontje van hem pas bizar slecht acteerde. Maar goed, verder zag de film er visueel prima uit en kende al met al toch nog een aantal sterke scènes die wél goed werkten. Geen meesterlijke shots of memorabele scènes ofzo, maar het was in ieder geval allemaal goed verzorgd. Als ze nu ook maar wat meer tijd aan het script hadden gegeven, was dit zonder meer een interessante film geweest. Nu is het niet meer dan redelijk.
2,5 sterren.
MarcieMarc
En gaat het ook nog ff over de film ... want daarom kom ik hier..Niet om een heel lul verhaal te lezen omtrent marcootje..
Bijdewee een DOOD normale nederlandse film.....Ohh zong die ook dan die marco...ach film was goed uit te zien hoor.
robertus65
Mooi ingeblikt door Jean van der Velde die er een spannend avonturenverhaal van maakt. Als amusementswaarde scoorde de film dus wel hoog, maar geloofwaardigheid ver te zoeken. A la, kan het nog een goede film zijn, maar de storende factor was Marco Borsato. Borsato, wel bekend als schreeuwerige en altijd ongeschoren popzanger, loopt hier vrolijk met het verheffende vingertje die de wereld wel even zeggen wat goed en slecht is, gaat het in zijn eentje opnemen tegen een leger en wint ook nog. Borsato is geen Rambo die volgeladen met mitrailleurs en duizenden patronen eerst honderden mensen afslacht voordat het allemaal goedkomt, nee, Borsato is niets meer dan een "Weichei", die rustig een koppie thee wil gaan drinken bij de grote dolle neger (die denkt da die de wereld kan veroveren door iedereen af te slachten), en iedereen vriendelijk verzoekt om vooral lief voor elkaar te zijn, ja zo'n sfeertje heeft de film dus de hele tijd. Komt voor mij dus over als een veredelde kinderfilm vergelijkbaar als Zoop. Zat dus veel meer in.
wwelover
Ja, wat kan ik zeggen. Het idee is goed bedoelt, maar ik vind de film nou niet bepaald geslaagd. Het verhaal is te ongeloofwaardig, om als reclame over te komen. Het ziet er te makkelijk uit, om iets te bereiken daar. Tuurlijk het blijft een film, maar ik kan de film niet serieus genoeg nemen, zoals bedoelt is. Vermakelijk is hij nog wel. Leuk voor een keertje, that's it.
Marco acteerde nog wel redelijk, af en toe kwam hij wel veels te houterig over. Thelka was ook wel goed, maar ook af en toe te houterig. Voor de rest kan je eigenlijk wel stellen dat enkel de 'Afrikaanse' cast echt sterk was. Vond bijvoorbeeld die fotograaf bijzonder slecht acteren,om nog maar niet te beginnen over dat zoontje van Borsato, god wat was die slecht zeg. Laat hem lekker op de basisschool zitten en laat hem niet meer acteren, kan echt niet.
Cole-
voor een Nederlandse film nog best te pruimen. de acteerprestaties waren nog al uiteenlopend, van normaal goed to dramatisch slecht.
maar als je daar doorheen weet te kijken en onthoud dat het allemaal goed bedoelt is, is het nog best wel een leuke film met een onrealistisch verhaal, maar met realistische harde scene's
rick@themovies
De film dingt mee naar een Oscar voor beste niet-engelstalige film...
Quido
Hmm, mocht De Storm niet of vinden ze deze beter? (overigens De Storm niet gezien). Had Oorlogswinter en evt. Bride Flight ook niet gek gevonden.
JP
Persoonlijk vind ik het echt een mirakel dat niet het alom geprezen Oorlogswinter maar dit matige verhaaltje richting de USA gestuurd gaat worden.
Die deden allemaal mee.
De Blauwe Rijder
Wat een zielig en politiek correct idee om dit gedrocht in te zenden als oscar nominatie. Ik snap werkelijk niet welke incompetente mensen dit voordragen. we slaan echt een flaterfiguur hiermee en deze keuze lijkt mij meer ingegeven door politiek correcte ideen dan dat daar goed over is nagedacht....ik schaam me werkelijk rot.

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' best bekeken serie van Netflix: bekijk de Top 10

Onderzoek naar overname Warner Bros. door Netflix kan veel langer duren dan verwacht

Netflix-hit ‘K-Pop Demon Hunters’ hint op mogelijk vervolg

'Heated Rivalry' verbreekt records voor HBO Max: 'Waanzinnig'