Genre: Thriller / Drama
Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)
Alternatieve titel: The Silent Army
Nederland
Geregisseerd door: Jean van de Velde
Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Releasedatum: 11 december 2008
Bekijk via Videoland
Plot Wit Licht
"A Father. A Missing Child. A Mission."
Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.
Eduard Zuiderdijk
Valerie
Anna Zuiderwijk
Agnes van Dam
François Lama
JP
Ben nu overigens wel nóg benieuwder naar de Cannes-cut.
Is dat de versie die wordt ingezonden?
rick@themovies
De Nederlandse inzending wordt gekozen door mensen die in het vak zitten, is weinig politiek corrects aan. Ze vinden dit gewoon de beste keuze. Bovendien laten de waardering in Cannes en de diverse positieve buitenlandse recensies zien dat dat helemaal nog niet zo'n gekke gedachte is. Niks om je voor te schamen.
Ja.
Tja, de oscars voor American Beauty sloegen echt helemaal nergens op.
Lijkt mij weinig met politiek correct te maken, eerder met wansmaak gecombineerd met commercialisering.
Sjoerd111
De Oscar inzending wordt onder andere gekozen door iemand die zelf betrokken was bij de productie van Wit Licht.
JP
Ik ga er eerlijk gezegd niet vanuit dat het zo'n vaart loopt; Wit Licht zal vast wel geaccepteerd worden.
Maar hoe terecht zou het zijn als Martin Koolhoven alsnog zou mogen afreizen.
Simon Smith (crew films)
Waarom denk je dat de film "vast wel" geaccepteerd zal worden? Volgens mij zijn ze vrij streng. Er worden regelmatig films afgewezen.
neo
In dat geval zullen ze met 100 procent zekerheid de film afwijzen.
Filmmakers willen uitleg over Silent Army
AMSTERDAM - De Nederlandse filmproducenten Fu Works, NL Film en Isabella Films willen van Holland Film opheldering over de inzending van The Silent Army voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De producenten van onder andere Oorlogswinter en De Storm hebben middels een brief van een advocaat aan Holland Film gevraagd de keuze nog niet door te geven aan de organisatie van de Oscars.
,,We vragen ze het nog even na te kijken'', aldus producent San Fu Maltha van Fu Works woensdag. ,,We willen weten of het proces is verlopen zoals het zou moeten gaan. We willen een blamage van een paar jaar geleden voorkomen, toen de Nederlandse inzending Bluebird geweigerd werd omdat de inzending niet aan de regels voldeed.''
Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, maakte dinsdag bekend dat The Silent Army wordt ingezonden voor de Amerikaanse filmprijzen. De film is een internationale bewerking van Wit Licht van Jean van de Velde, waarin zanger Marco Borsato de hoofdrol speelt.
(ANP)
Vroeg me gister ook al af of het wel kon, zou bijzonder stupide zijn als Holland Film wederom iets in wil zenden wat überhaupt niet kan. Maar er zijn genoeg (goede) alternatieven.
deTuinman
Tja, de oscars voor American Beauty sloegen echt helemaal nergens op.
ik hecht er weinig waarde aan, maar titanic spande de kroon
JP
Waarom denk je dat de film "vast wel" geaccepteerd zal worden?
Omdat ik dan wel wat meer ophef rondom het hele gebeuren had verwacht. Slechts één HPdT blog leek mij niet heel veel aanleiding.
Nu, een paar uur later, weet ik inmiddels dat er wel degelijk flink wat ophef in de nationale media is ontstaan. Zou 't dan toch?!
Fabian123
Het wordt steeds leuker:
'Trek Borsato-film terug, anders kort geding' - HP/De Tijd - hpdetijd.nl
Reactie Rachel van Bommel (managing director Independent Films):
"Amsterdam, 3 september 2009
Nederland zal nooit boven zichzelf uitstijgen
Een Oscarcommissie is logischerwijs altijd samengesteld uit mensen, die op een of andere manier betrokken zijn bij film. Mensen waarvan je rekent op hun integriteit en professionaliteit. Al die mensen hebben uiteindelijk hoe dan ook een belang of connectie met één van de films of producenten, die worden voorgedragen.
Ik bracht de film 'Wit Licht' vorig jaar uit in de Nederlandse bioscopen maar ben niet verantwoordelijk voor de verdere exploitatie van de film op DVD. Er is op dit moment geen sprake meer van een bijzonder belang of gewin aan onze kant.
Van de twintig ingezonden films waren er wel meer , waar ik enige betrokkenheid mee heb, of waar ik de regisseur van ken of de producent, net zoals andere leden van de jury makers kennen. Voor de duielijkheid ik ben een distributeur van films en heb die films zelf niet gemaakt.
Deelname aan deze jury vereist dat juryleden zich professioneel opstellen en je kiest voor de beste kanshebber op een Oscar. Hoe belachelijk zou je jezelf maken in een commissie van 12 mensen uit de branche, die precies van elkaar weten hoe de verhoudingen liggen??
Mag ik er even op wijzen dat ik juist diverse malen ben benaderd door de filmmakers, die nu op de barricade gaan, met verzoekjes om op hun film te stemmen. En dat uitgerekend Jean van de Velde zich hier geheel afzijdig van heeft gehouden.
De directeur van omroep Max, die mij - niet gehinderd door enige kennis van zaken - van manipulatie beschuldigd, omdat ik de door mij zelf gemaakte (?) film aan de commissie voorlegde en er toen zelf op ging stemmen, slaat alles.
Voor mij bewijst dit voor de zoveelste keer hoe klein Nederland is en hoe groot de ego's van sommigen zijn in de filmindustrie. Mensen gunnen elkaar het licht in de ogen niet.
Meer respect krijg ik hierdoor voor mensen als Marco Borsato, die na alle kritiek op Wit Licht indertijd weer opkrabbelde in Cannes en nu weer een emmer stront over zijn hoofd krijgt leeg gestort.
Nederland zal, in de ogen van de Amerikanen, altijd de hoofdstad van Denemarken blijven als we zo doorgaan.
De keuze voor de inzending voor de Oscars wordt niet bepaald door het aantal bezoekers of door het feit dat de film over de Tweede Wereldoorlog gaat en is zeker geen verkiezing van de beste Nederlandse film. De commissie heeft naar eer en geweten de film geselecteerd, waarvan zij dacht dat deze de beste kans maakt voor een Oscar in Amerika in deze tijd.
Veel meer wil en kan ik er niet over zeggen.
Met vriendelijke groet,
Rachel van Bommel
Managing Director
Independent Films"
TimD
Reactie Rachel van Bommel (managing director Independent Films):
"Amsterdam, 3 september 2009

Stephan
Ik weet niet hoeveel Engels er in Paradise now werd gesproken, maar het aandeel Nederlands en Acholi/Luganda in WL is toch veel meer dan de helft.
Als die andere punten opgelost kunnen worden lijkt me WL bij uitstek een goede keuze voor de Amerikaanse juryleden. Als de punten onoverbrugbaar zijn... niet doen dus.
Overigens viel me de film bijzonder mee. Heb me geen moment gestoord aan Marco en vond hem als Eduard zelfs overtuigen.
Koekebakker
Voor de Oscars gaat om The Silent Army, he. Heb je die ook gezien?
Koekebakker
In TSA schijnt vrij veel Engels gesproken te worden (maar volgens Van de Velde niet te veel)
De voorwaarde dat de film tenminste een week in een bioscoop moet hebben gedraaid ten bate van vertoner en producent lijkt mij kritiek.
En mogelijk ook het verbod op hermontage sinds de 'general release'. Al is mij niet direct duidelijk dat daarmee op de release van Wit Licht wordt gedoeld (en niet die van Silent Army eind augustus).
Mr_White
- 2067 berichten
En Nederland wordt als film land gelijk weer een stuk zieliger. De kritiek rondom het dan wel of niet voldoen aan de eisen van de Academy vind ik logisch. Het is gewoon stom om een film in te zenden waarvan je van tevoren kunt weten dat hij niet aan de regels zal voldoen.
Maar zelfs dan, krijgen we te maken met dit soort zielige uitspraken:
Fijn, en dan in hetzelfde artikel klagen dat Nederland nooit boven zichzelf zal uitstijgen. Wat wil je dan, als je dergelijke keuzes maakt niet op de kwaliteit van de films maar op hoeverre ze de Academy zullen aanspreken.
En daarom stijgt Nederland als film land niet boven zich uit. We zitten al opgescheept met teveel gecalculeerde producties zonder een greintje eigen persoonlijkheid en dan gaan we op basis van die criteria ook nog eens bepalen welke film ons land mag vertegenwoordigen. Juist zonder eigen gezicht wordt het nooit wat voor Nederland.
Wat dat betreft kunnen we beter Van de Velde, Sombogaart en Koolhoven aan de kant schuiven en Van Warmerdam de eer geven. Beste Nederlandse film van het jaar afgeleverd? Zeer discutabel, maar tenminste wel origineel en uniek genoeg om niet gelijk te verzuipen in het gros van 'epische' massa-producties dat elk jaar wordt ingezonden. Of denken we dat Nederland het enige land met de visie 'des te groter, des te beter, des te meer kans'?
Stephan
Sorry hoor, maar Wit Licht (of de TSA) lijkt mij toch wel één van de meest persoonlijke films van de afgelopen jaren en zeker niet een volgens-het-boekje afgeleverd product.
Quido
Sowieso is aan alle films die circuleren als mogelijke Oscarinzending te zien door wie hij gemaakt is.
Mr_White
- 2067 berichten
Persoonlijk omdat Van de Velde in Congo geboren is? Dit is boven alles nog altijd een gecalculeerd vehikel voor Borsato en WarChild.
En Quido, ik zeg ook niet dat dat niet het geval is, maar hoeveel landen gokken op hun respectievelijke massa-producties om te scoren met de Oscars? Uiteindelijk zijn het toch vooral films die scoren op internationale filmfestivals die het meeste kans maken voor de Oscars, en dat zijn zelden die grote producties.
Stephan
Persoonlijk omdat Van de Velde in Congo geboren is?
Niet alleen een regisseur MAAKT een film.
Het lijkt me nogal wiedes dat dit met name een film VAN Borsato is. Het was zijn initiatief.
Veel persoonlijker kan haast niet.
Het was niet Borstao's initiatief, maar Jean vd Veldes. Borsato is er later bijgekomen. Toen was er al een scenario.
Marco Borsato gaat acteren | CastingNieuws.nl
nrc.nl - Kunst & Film - Marco Borsato speelt hoofdrol in film Wit Licht
Later is er wel eens gesuggereerd dat Borsato het initiatief genomen heeft, maar dat was een beetje om publicitaire redenen, vermoed ik. Jean heeft jaren aan de film gewerkt en moet die credits ook krijgen, vind ik.
Stephan
Het was niet Borstao's initiatief, maar Jean vd Veldes.
timbo_
Kan me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat The Silent Army alsnog wordt voorgedragen. Wat mij wel meteen bijzonder nieuwsgierig maakt naar de vraag. Op welke film gaat Rachel van Bommel nu stemmen?

Broadway-sensatie ‘The First Shadow’ van ‘Stranger Things’ krijgt Netflix-release

Duitse Netflix Original 'Unfamiliar' is een kijkcijferhit: 'Kon niet stoppen met kijken'

In de ban van sensatie 'Heated Rivalry'? Zo stream je vergelijkbare series

Jason Momoa tekent voor hoofdrol in verfilming van succesgame ‘Helldivers’