• 9.382.825 stemmen

Wit Licht (2008)

Thriller / Drama | 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Alternatieve titel: The Silent Army

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Wit Licht

"A Father. A Missing Child. A Mission."

Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

Eduard Zuiderdijk

Anna Zuiderwijk

Agnes van Dam

avatar van Stephan

Stephan

De links geven me een algemeen praatje door de distributeur opgesteld. Van Marco hoor ik het uit eigen mond. Lijkt mij geloofwaardiger... tenzij hij glashard staat te liegen.

Als ik moet kiezen, kies ik voor Marco.

avatar van Reinbo

Erg povere film. Eigenlijk gewoon een grote War Child promofilm. Borsato is nog niet eens zo heel erg slecht. Hij heeft echter een belachelijke rol in te vullen en lijkt gewoon te veel op Borsato. Als je 'm dan nog expres vals laat zingen roep je het natuurlijk wel over jezelf af...

Echt irritant was dat kind van hem. Hadden ze die niet in het begin van de film op een landmijn kunnen laten lopen of zo?

Nee, normaal heb ik Van der Velde hoog zitten als regisseur, maar dit is een flinke uitglijder.

Wellicht dat de internationale versie beter is, maar dan moet er wel minimaal een half uur uit. Wat het verder bij de Oscars te zoeken heeft is mij een raadsel. Denk dat Oorlogswinter of De Storm meer kans zou maken. Dit is gewoon niet al te best.

Moest overigens vaak aan Under Siege (1992) denken.

Krappe 2*

avatar van Reinbo

Hij noemt Oorlogswinter. Ik denk zelf dat de Storm (Nog niet gezien en geen hoge verwachtingen van) de meeste kansen heeft. Dat is een gebeurtenis die oer Hollands en erg bijzonder is. Beetje inspelen op het Hurricane seizoen in New Orleans n omstreken en hoppa! Binnen is die nominatie.

avatar van JP

JP

Ik las 't net, grappig.

Dus 't is blijkbaar aan mevrouw Obama te danken dat the Silent Army voor Nederland wordt voorgedragen.

TimD

Laat ze deze film gewoon insturen. Wat maken die oscars nou uit.

avatar van Reinbo

Duh! Stuur dan niets in. Bovendien kan een Oscar een goede impuls geven aan de nationale filmindustrie. Zet je land toch even op de kaart.

TimD

En dan? Het gaat niet om die prijs, het gaat erom of de bezoekers die je film kijken een toffe tijd hebben lijkt me.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

TimD schreef:

Precies. En met al dit gezeur hoop ik eigenlijk dat de commissie om iedereen te stangen gewoon een compleet andere film opgeeft. Zo'n kleine kunsthuis-film van een beginnend regisseur die door nog geen 10 man gezien is in de bios. Geen Oorlogswinter, geen De Storm, maar gewoon een mooi, intiem filmpje die de promotie van 'De Nederlandse Oscar-inzending' goed kan gebruiken.

TimD schreef:

Nee hoor, dan heb je het niet begrepen. De Oscars zijn niets anders dan een marketing tool....

TimD

Ik heb het wel begrepen, jij begrijpt mij niet. Als een regisseur een film maakt om zo'n beeldje te winnen dan is het geen goeie regisseur. Als een regisseur een film maakt om mensen te entertainen, of ze iets te leren, ze in elk geval geboeid houdt, dan is het een goeie regisseur.

avatar van starbright boy

Maar als je zo'n beeldje kunt winnen en er komen daardoor meer mensen kijken, waardoor er meer mensen geëntertaind of ontroerd zijn, moet je het dan laten?

En als je een film kunt inzenden als land, maar je zend er een die wellicht niet aan de regels voldoet ben je dan niet een beetje dom en is het niet slim om nog even na te denken over welke film je kiest?

TimD

Omdat het in dit geval een goed doel betreft zeg ik maar nee, anders voel ik me zo bezwaard

TimD schreef:

Volgens mij ben je een goede regisseur als je een goede film maakt.

Wouter schreef:

Volgens mij ben je een goede regisseur als je een goede film maakt.

Ja, dus kortom: Een film die boeit. Je maakt je film (naast voor jezelf) toch grotendeels voor je publiek?

Natuurlijk.

avatar van Nasty

Nasty

Gisteravond toch maar gekeken en het viel me niet echt heel erg tegen .

Het is super dat ze op deze manier de kind soldaten toch weer onder de aandacht brengen en dat maakt veel goed .!!

De acteer prestaties zijn toch wel onder de maat hoor erg jammer .

Verder best aardig camera werk .

Een middelmatige film 2,5*van mij

avatar van deTuinman

deTuinman

TimD schreef:

Zulke zijn er weinig. Het is gewoon simpelweg om geld te verdienen.

TimD

Bullshit. Zat regisseurs zonder (alleen maar) dollartekens in hun ogen. Zijn er genoeg met nog echte passie voor film.

Quido

Ik denk dat elke regisseur een passie voor film heeft ...

Quido schreef:

Ik denk dat elke regisseur een passie voor film heeft ...

Dat mag ik wel hopen...

avatar van alcapachino

alcapachino

YEs! hij is onder de 3 sterren!

alcapachino schreef:

YEs! hij is onder de 3 sterren!

Ontkurk de champagne!

Quido

Zeker omdat ie dat nu al driekwart jaar is ...

deTuinman schreef:

Zulke zijn er weinig. Het is gewoon simpelweg om geld te verdienen.

Dan ga je iets anders doen.

Inderdaad.

Quido

Holland Film blijft bij 'The Silent Army' als Oscarinzending, las ik zojuist op RTL Text. Als ie nu op voorhand al geweigerd wordt omdat hij niet aan de regels voldoet, zou dat zeer pijnlijk zijn ...

Zie op de site van de Volkskrant iets anders staan, Film Borsato nog geen Oscarkandidaat - Kunst - de Volkskrant ...

rose

Waarom verkiezen ze eigenlijk Wit Licht boven OW? Die laatste heeft het toch veel beter gedaan in de bios? Wie beslist zoiets en waar kijken ze naar?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

"Wit Licht" heeft in Cannes goede kritieken gehad. En is geregisseerd door pulp-regisseur Jean van de Velde. Misschien speelt dat ook nog mee...