• 9.382.211 stemmen

Wit Licht (2008)

Thriller / Drama | 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Alternatieve titel: The Silent Army

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Wit Licht

"A Father. A Missing Child. A Mission."

Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

Eduard Zuiderdijk

Anna Zuiderwijk

Agnes van Dam

Montorsi

In- of exclusief de verkoop van de albums met dezelfde titel van Borsato?

avatar van Quido

Quido

Wat heeft zijn muziek te maken met de problemen op het continent? [of is die muziek misschien wel de oorzaak van alle problemen?]

avatar van Bokito

Bokito

vond het zeker geen slechte film. Tja het personage was wat fragementarisch gespeeld, maar toch wel overtuigend genoeg. Alleen het einde had voor mij even wat anders gemogen. Tot twee derde van de film zat ik vol medeleven te kijken. een dikke 3 sterren.

Quido schreef:

Je vraagt hoe er met deze film geld verdiend wordt toch? Mijn antwoord; 'Wit Licht' is niet alleen de film, Borsato noemt tevens zijn nieuwste cd die geheel toevallig op hetzelfde moment uitkwam ook 'Wit Licht'. Marketing, allemaal prima, maar het lijkt me wel degelijk mogelijk geld te verdienen met deze film (en de rest van het merk).

avatar van Quido

Quido

Ik reageerde op je opmerking:

Het ironische is dat films als deze anders ook aardig profiteren van problemen op het continent.

Dat verband is me namelijk niet geheel duidelijk, of valt niet te staven (wat Wit Licht betreft, althans. Wil je met een Nederlandse film 7 miljoen 'verdienen' dan moet je het erg (en dan druk ik me nog licht uit) goed doen, laat staan (een navenante) winst te maken). En Borsato's muziek staat daar al helemaal los van, lijkt me. Hoe die kan profiteren van de problematiek in Afrika is me helemaal een raadsel.

avatar van DB10

DB10

Viel me nog mee. Ik had vooraf echt helemaal niets van verwacht. Acteerwerk van Borsato en zijn is echt om te janken. De scenes met de kindsoldaten waren daarentegen nog wel de moeite waard.

Montorsi

Borsato's album staat er niet echt los van, aangezien hij de hoofdrol speelt en een album met exact dezelfde naam uitbrengt. Het is echt een gekoppelde marketingstrategie geweest. De film toont problemen van Afrika, de cd profiteert van de exposure van de film. Ik begrijp dan weer niet hoe dat zo raadselachtig kan zijn?

avatar van Stephan

Stephan

Ik moet altijd erg lachen als er bij Nederlandse films gesproken wordt over "geld verdienen", "binnenlopen" etc. Die mensen hebben geen benul.

Directeur Mark Vogt van War Child liet woensdagmiddag tijdens een persconferentie weten dat hij het winstaandeel van War Child uit de opbrengsten van de film Wit Licht zal storten op de rekening van Marco Borsato. Vogt: "Als dit Marco uit de penarie kan helpen dan doe ik dat. Op de lange termijn is dat ook beter voor kinderen in oorlogsgebieden."

Omdat hij er zo stinkend rijk mee is geworden.. En in die laatste regel staat een relevant iets.

Winstaandeel, goh

Vind ik ook wel een relevant iets.

avatar van Stephan

Stephan

Dat dat niet bij Borsato lag? Inderdaad.

Montorsi

Wat maakt dat uit dan? War Child maakt net zo goed uit van de totale marketing van deze film.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Op de 'één of andere manier' werd ik kotsmisselijk van deze film. Ik hoef niet al teveel uit te leggen denk ik, omdat het er allemaal zo dik bovenop ligt EN omdat Montorsi dat al heeft gedaan. Als mijn televisie niet crashte tijdens deze film (kan geen toeval zijn..Zeker omdat het gebeurde tijdens één van de vele erbarmelijke scenes tussen vader en zoon. Dit ging zelfs mijn televisie te ver), dan had ik hem zelf wel uitgezet.

Geen score dus van mij.

Montorsi schreef:

Het enige wat me nog enigzins beviel was dat het er nog aardig verzorgd uitzag. Niet erg mooi ofzo, maar ook zeker niet zwaar amateuristisch.

En ook dat wil ik nog tegenspreken. Wat zag dit er compleet brak uit. Vooral de editing was onbehoorlijk slecht, maar ook het camerawerk leek helemaal nergens naar.

Samen met de kinderlijke dialogen deed het me soms wat denken aan Bassie & Adriaan in Afrika.

avatar van maffiosomontana

maffiosomontana

De fim geeft wel een goed beeld van het drama dat kindsoldaten meemaken. Alleen kon het acteerwerk, zeker van de zoon van Marco, in sommige scenes beter.

2,5 sterren voor Wit Licht.

Na het lezen van dit hele forum vond ik de film heel erg meevallen. Zo slecht was Marco Borsato niet. Het zoontje in de film viel me wel tegen. Ik heb laatst "let the right come in" bekeken en dat zijn toch wel acteer hoogstandjes als het gaat om kids. Al met al waren er veel indrukwekkende scénes en heeft me de film genoeg kunnen overtuigen dat deze was gebaseerd op de werkelijkheid.

Wat wel tegen viel was het einde van de film. Was mij iets te veel Jean-Claude van Damme. Één held tegen een heel leger vol AK-47, en bommen en vervolgens alle kogels kunnen ontwijken. Al met al toch een geslaagde film in tegenstelling tot een hoop reacties hier.

avatar van murtcelP

murtcelP

Aangrijpende film.

Ik vond het acteerwerk van Borsato nog best meevallen, zeker in vergelijking met andere Nederlandse acteurs, die vaak meer toneelspelen dan acteren.

Helaas oogt de film toch een beetje als een goedkope productie. Goed dat de gruwelijkheden van de kindsoldaten gewoon duidelijk benoemd worden en nergens over-emotioneel om gedaan wordt. Dat maakt het soms een harde film, wat de film zeker ten goede komt.

***

avatar van djelle

djelle

MASSIVE70 schreef:

Hoezo overbodig? Ik bedoel wie bepaalt dat? Of bedoel je soms omdat we al bekend zijn met het onderwerp? Welnu dan is 80% van de films overbodig. Hoeveel WOII / Holocaust films zijn er wel niet uitgebracht? En over dat onderwerp weet men in Europa over het algemeen meer dan over de Afrikaanse problematiek.

WO2 films zijn niet gemaakt 'om een probleem aan te kaarten' maar geven een beeld weer van de wreedheden uit de geschiedenis. Dit hier is een actueel probleem waar we inderdaad genoeg mee bekend zijn dat ik het ergens een beetje een overbodige film vind (zeker naast al die films met soortgelijk onderwerp). Confronterend werkt het in iig niet, alles wat hierin gebeurd zijn echt wel dingen die geweten zijn of te verwachten zijn in die situaties.

(sorry voor de late reactie, had jou berichtje niet gezien)

avatar van Edelachtbare

Edelachtbare

Quido schreef:

En Marco Borsato? Die houdt zich goed staande tussen gelouterde namen als Thekla Reuten en Abby Mukiibi Nkaaga.

Hij deed er inderdaad weinig voor onder, integendeel zelfs. Maar dat is iets anders dan dat hij zich staande hield. Ik schrok namelijk erg van het acteerwerk van Thekla Reuten. Toch één van de betere Nederlandse actrices, die doorgaans een geloofwaardige rol weet neer te zetten. Maar hier acteert ze wel erg ver onder haar gebruikelijke niveau. Maar goed, een dialoog met George Clooney is vast uitdagender en stimulerender dan met Marco Borsato.

avatar van erpunited

erpunited

Mwah redelijke film. Ik vond het acteerwerk niet goed. Marco Borsato moet gewoon blijven zingen. Het is nu allemaal zo overdreven wanneer hij iets zegt. Het ziet er nep uit. Thekla Reuten viel me ook erg tegen. Beter van haar gewend. Het verhaal is wel goed en daar krijgt deze film ook de credits voor.

avatar van blitzz

blitzz

Ondanks alle kritiek van zowel filmliefhebbers als professionele critici een goede film, omdat het de problematiek, de gruwelijkheden en het leed van kindsoldaten en hun omgeving onder de aandacht brengt.

Dat Marco Borsato beter kan blijven zingen maakt mij niet uit. Dat de zwarte acteurs veruit beter acteerden vind ik ook niet van belang. Dat cameraman Theo van de Sande samen met Van de Velde, die opgegroeid is in Oost-Afrika, de mooie maar soms ook levensgevaarlijke jungle prachtig in beeld weet te brengen is mooi meegenomen.

Deze film heeft een duidelijke boodschap en draagt bij aan de bewustwording van het fenomeen kindsoldaat en alle ellende die hiermee gepaard gaat. Beelden dragen meer bij aan die bewustwording.

En hoofdzakelijk dus voor het onderwerp 4 sterren.

blitzz schreef:

Dat vind ik wel een héél vreemd argument om eerlijk te zijn.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Montorsi schreef:

Dat vind ik wel een héél vreemd argument om eerlijk te zijn.

Ik vond Problem Child 3 (http://www.moviemeter.nl/film/7123) ook een wel verdiende 4, puur omdat ze probleem kinderen onder de aandacht brengen.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Tsjaah, wat moet je hier nou van vinden? Thekla Reuten was eigenlijk de enige positieve verschijnijng in deze film. Leuk geprobeerd met Marco Borsato maar absoluut niet geslaagd. Ook zijn zoontje speelde wel erg slecht. Dit in tegenstelling tot de buitenlandse acteurs die mij redelijk echt overkwamen.

Vond het hele verhaal een beetje gejat van Blood Diamond. Zag wel erg veel gelijkenissen.

Kan niet zeggen dat ik me enorm vermaakt heb. Het was meer de film uitzitten en af en toe flink ergeren.

Heb nog even gedacht over een 2, maar vond er gewoon te weinig aan.

avatar van markie1978

markie1978

Zeer goede film.
De eind scene was erg goed, het zwarte vriendje wachten eerst een paar seconden met lachen, zodat de spanning bleef bestaan. Ik vond het alleen niet nodig om ontvoerde kinderen elkaar dood te laten schieten, dat was een beet te geweldadig voor deze film.

avatar van Gulio#7

Gulio#7

Vond de film erg meevallen en best aangrijpend.. Leefde erg mee met de kindsoldaten en het einde vond ik toch vrij sterk (emotioneel). Bij dit soort films wordt ik helemaal onpasselijk als ik bedenk dat zulke gruwelijkheden ook in het echt gebeuren. De 'reddingsactie' van Borsato was natuurlijk erg onrealistisch (kogels ontwijken, sneaky wegkomen bij een groep AK-47 rebellen). Maar al met al een aangrijpende film en dan vooral dat van de kindsoldaten, Borsato verhaal niet erg interessant.

2,5

avatar van Muyo

Muyo

Zeer goede film !

Ik vind dit echt een top prestatie en zeker voor de acteurs in de zin van niet eens 'echte acteurs'.

In deze film kun je van begin tot eind beleven hoe het er in het echt aan te gaat in de rebellen wereld.

Hoe komt een rebellen groep tot stand, en hoe worden vooral jonge mensen gedwongen in een rebellen groep te gaan leven en gehoorzamen.

De echte harde realiteit komt hier naar boven en dit is zeer goed in film gezet.

Liefde, haat, geweld en angst is alles wat hier getoond wordt.

Topper, 4 sterren !

avatar van Djumbo

Djumbo

Ik vond het een knappe film... en ja Marco Borsato kan beter zingen dan acteren, en ja sommige scenes waren wel wat onrealistisch.... maar als ik bedenk dat er wereldwijd inderdaad zo'n 300.000 kinderen mee vechten in oorlogen.... en dit feit wordt aangeklaagd in een ontroerende film ... dan wil ik die paar minpunten wel door de vingers zien... Eén zin viel me toch wel erg op .... nl als de commandant van de rebellen zegt: "Hoe oud waren de Amerikaanse soldaten die vochten in Iraq, 17 jaar, 18 jaar ? - mijn leger bestaat niet uit kinderen maar uit jong volwassenen..."

en wat ik ook nog dacht bij het zien van deze film "Ingewikkelde problemen hebben geen simpele oplossingen ..."

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Nederlandse kopie van Blood Diamond en The Constant Gardener, maar nu met een zeer prominente rol van Marco Borsato. En daar zit hem dan ook precies het grootste probleem. De smartlappenzanger voelt als een vreemde eend in de bijt in een verhaal waar hij eigenlijk niet thuis hoort. Het eigenlijke verhaal van een jongetje dat zijn onschuld verliest als kindsoldaat wordt nu overschaduwd door een weinig geloofwaardige zoektocht naar hem. En de jongen die de zoon van Borsato speelt...mijn God, je zou zomaar willen dat sommige kinderen weggestopt werden in de jungle, want wat een irritant ventje was dat zeg! Maar de film als geheel viel mij eigenlijk best mee. Ze hebben tijdens de casting een flinke dosis charismatische Afrikaanse acteurs bij elkaar weten te sprokkelen en de fragmenten rond de gruwelijkheden die ze meemaken zijn huiveringwekkend. Het is alleen zo jammer dat die ijver nu verloren is gegaan in een krampachtige poging om Borsato tot filmster te bombarderen.

avatar van brigittedam

brigittedam

SnakeDoc schreef:

Heb nog even gedacht over een 2, maar vond er gewoon te weinig aan.

Pfff volgens mij ben jij vergeten waar de film om gaat... 'Vond er gewoon te weinig aan' Ondoordachte opmerking zeg

avatar van erwku

erwku

Er is niets in deze film wat onderdoet voor het gemiddelde van wat in Hollywood wordt gemaakt. Er worden in Hollywood perjaar tientallen semi A/B actie/drama films gemaakt waarin een dubieuze mix van realiteit, actiefilm en drama wordt gemaakt. Witlicht zou zowel in structuur, als het verhaal en de actiescènes goed in dit rijtje passen.

Wie even vergeet dat Marco Borsato een zanger is; ziet een acteur die zijn rol redelijk speelt, nergens groots, maar redelijk behouden. Thekla Reuten is prima en het camerawerk is zeer mooi.

Ik vind de ambitie van VAn der Velde, Borsato,en War Child om een actie/drama film te maken met Borsato in de hoofdrol moedig. Het is, zeker voor het behouden nederlandse publiek, niet de makkelijkste weg om hun boodschap over te brengen. Dan hadden ze veel dramatische film met echte acteurs kunnen maken.

Is het toevallig dat de film in het buitenland beter is ontvangen dan hier?