Genre: Thriller / Drama
Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)
Alternatieve titel: The Silent Army
Nederland
Geregisseerd door: Jean van de Velde
Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Releasedatum: 11 december 2008
Bekijk via Videoland
Plot Wit Licht
"A Father. A Missing Child. A Mission."
Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.
Eduard Zuiderdijk
Valerie
Anna Zuiderwijk
Agnes van Dam
François Lama
Clement
Deze film heb ik gisteren gezien en vond hem niet onaardig.\
Het is ook weer geen super film alleen je moet het van een andere kant bekijken.
Het is een nederlandse produktie en voor dat is hij niet onaardig.
Hij laat toch een duidelijke boodschap zien dat het niet overal in de wereld lang leve de lol is.
En dat is GOED.
Alleen marco je kan beter blijven zingen dan acteren.
Heb heb de film een 3 gegeven.
Er zijn tenslotte toch veel meer slechte nederlandse films als deze.
Natasja22
ik heb deze film gezien en dit vond ik ervan:
* goed.
* goed verhaal.
* toch ook wel ontroerend.
en deze krijgt van mij een 4 omdat het een goede film is
en niet omdat marco borsato erin speelt alhoewel hij best wel goed acteerde maar ben geen fan van hem hahahahahahahaha
Mr. Teeuwen
Zeker geen slechte film! Interessant ook vooral. Geeft een behoorlijk ziek beeld weer van Afrikaanse plaatsen. Letterlijk de hel op aarde...
Kritiekpunten zijn er wel, maar dat betreft ook weer een kwestie van vergelijken met andere films. Deze is film is gewoon deze film en dat is prima.
Sol-
Volgens het Parool een staande ovatie op Cannes.
PAROOL: SHOWNIEUWS - Grote triomf voor Borsato-film in Cannes
Hannibal
Geen Borsato(muziek) fan, maar dit vind ik wel heel leuk! En errrg benieuwd geworden naar de film. Een DVD met beide versies zou leuk zijn
Barrie vd Laan
gewoon sterke film en Borsato doet niet onder voor de andere acteurs in de film. Geef die man nou gewoon een kans en kraak hem niet bij voorbaat af. In Cannes hoor je niemand over het slechte acteren van de hoofdpersoon.
4 sterren en hou op over Borsato(ik ben absoluut geen fan van hem als zanger)
neo
Uit dat artikel van het Parool:
''The Silent Army is waarschijnlijk binnenkort ook te zien in de Nederlandse bioscopen.''
Dat zou wel heel wat zijn, want ik zou geen andere bioscoopfilm weten die door dezelfde makers veranderd is en in zijn nieuwe versie ook de bioscopen haalt.
Het succes is ze gegund. Ik heb Van der Velde altijd een sterk regisseur gevonden. Ik heb de film niet gezien, maar vermoed dat de aandacht in de originele versie te veel naar Borsato uitging. Waarschijnlijk is het accent behoorlijk verlegd in de nieuwe versie.
Quido
Ik heb Van der Velde altijd een sterk regisseur gevonden.
Beluister hier ook een nuchtere, realistische reactie van Borsato en filmjournalist Robbert Blokland: klik.
En hier een sfeerverslag van Blokland: klik.
Ben erg benieuwd naar de nieuwe cut. Vond deze al bijzonder sterk en absoluut niet drammerig.
Pastichio Rocker
Jammer voor alle Borsato-haters en zuurpruimen.
Zoals beroepszuurpruim Ab Zagt.
Zou die knuppel wel eens op MovieMeter kijken?
neo
Ik zeg nee, anders had hij in een column al uitgehaald naar die groep wereldvreemde lui die positief zijn over de Nederlandse film....
Toontje35
Deze film heeft niet een hoog grijp bij de strot gehalte. En das jammer. Want het thema is prima. En Marco doet het ook wel prima.
Het had van mij allemaal wel wat intenser gemogen. En het script iets geloofwaardiger !
Fabian123
Voor de geïnteresseerden: Hij draait woensdag 19.30 in het Ketelhuis, Amsterdam
Raffael77
Deze film heb ik gisteren gezien en vond hem niet onaardig.
Het is een nederlandse produktie en voor dat is hij niet onaardig.
En dat is GOED.
Alleen marco je kan beter blijven zingen dan acteren.
Heb heb de film een 3 gegeven.
Er zijn tenslotte toch veel meer slechte nederlandse films als deze.
Ik ben het met je eens.
Goed verhaal alleen erg slecht uitgewerkt.
Persoonlijk vond ik de afrikaanse acteurs beter dan Marco en de rest LOL.
Marco blijf maar beter zingen.
Quido
Nee, de Cannes-cut, met inleiding door Jean van de Velde en na de film een Q&A.
Kubrick, Spielberg, Lucas....
Padde
goed verhaal niet veel diepgang/uitwerking
MB doet het wel ok
al met al prima film mede ook door de vele opnames buiten
Quentin
Vind uberhaupt maar uitzonderlijk weinig buitenlandse berichtgeving over de film, goede Nederlandse publiciteitsmachine ... dat wel.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Nog meer recensies uit het buitenland?
Belgian director Jean van de Velde...*kreun*.
Onderhoudend.
Maar veel meer ook niet. Ben geen fan van Borsato en al zeker niet van Van de Velde (ondanks het aardige Lek), maar ik vind dat de zanger de plank gelukkig niet misslaat. Okee, het is geen topprestatie, maar toch. Vond Reuten daarentegen een beetje tegenvallen.
Het verhaal heeft echter niet de kracht om de kijker volledig voor zich te winnen, hoogstens licht te shockeren vanwege een aantal nare scenes met de kindsoldaten. De opbouw is best aardig maar naar het einde wordt het wel een beetje clichématig. Ook het infotainment-gehalte is niet altijd prettig. E.e.a. heeft ook te maken met een ontbrekende sfeer, persoonlijk vond ik het te weinig gebruik maken van de Afrikaanse soundtrack een gemis.
Heb de Cannes-versie helaas niet gezien, ik kan me voorstellen dat er verbeteringen zijn gemaakt. Maar aan deze film zul je je heus geen buil vallen, want echt slecht wordt het niet.
Redelijk.
Belgian director Jean van de Velde...*kreun*.
Dat klopt hoor....
BlueSea
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Geboren in Belgisch Congo...maakt hem dat automatisch een Belg?

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod

Tip voor fans van de 'Outlander'-spin-off: de fantasyhitserie 'A Discovery of Witches' op Netflix

'All The Money in The World' van Ridley Scott dinsdag te zien op televisie

Netflix komt binnenkort met de Zack Snyder-films '300' en 'Rise of an Empire'