• 9.382.774 stemmen

Wit Licht (2008)

Thriller / Drama | 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)

Alternatieve titel: The Silent Army

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Wit Licht

"A Father. A Missing Child. A Mission."

Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

Eduard Zuiderdijk

Anna Zuiderwijk

Agnes van Dam

avatar van janoz46

janoz46

sorry mensen! vond er echt totaal niets aan! Beetje zelfde idee als Frans Bauer in een pornofilm....!:P

Quido

Uhm, waar gezien? (toevallig, die plotse rits 0,5*)

avatar van De Mees

De Mees

janoz46 schreef:

Waar slaat dit op!

avatar van Jeauhan

Jeauhan

janoz46 probeert vooral grappig te zijn, en gaat aan de inhoud voorbij...

avatar van ajax123

ajax123

Ik vind de vergelijking met Frans Bauer ook niet kloppen, maar het is echt echt een waardeloze film met slecht acteerwerk. Marco kan maar beter blijven zingen alhoewel.......

avatar van trebremmit

trebremmit

Waarom is ie zo slecht?

Quido

Belangrijker: waar hebben al die 0,5 stemmers hem opeens gezien?

avatar van gotti

De waarheid?

Of De Wens?

Quentin

Wat een slechte muziek maakt die kerel toch, kan hier nu met gemak een waslijst aan semi-sentimentele nummers plakken die goed zijn voor elke gelegenheid (begrafenis, trouwpartij, amputatie, of het floppen van een film).

Quido

En gelukkig ontbreekt er zelfs ook maar een titelsong in de film.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Pastichio Rocker schreef:

Wat een onzin. Moet ie toch zelf weten?

Het kán geen onzin zijn, want er staat 'jammer dat...' hetgeen betekent dat kos zijn mening over Marco Borsato als artiest geeft. Natúurlijk moet Borsato zelf weten wat hij doet, maar dat betekent niet dat je geen mening mag hebben over zijn activiteiten.

avatar van LuCos

LuCos

Nog niet gezien.. maar de trailer doet me denken aan Blood Diamond...

avatar van vorkje

vorkje

Doe mij dan toch maar 24: Redemption...

avatar van robertvanmourik

robertvanmourik

janoz46 schreef:

hahahahaha:D

Quido

Gelukkig zijn de recensies tot nu toe een stuk genuanceerder dan het gros van de reacties hier:

“Toch houdt Borsato zich in Wit Licht prima staande naast professionals als Thekla Reuten en Peter van den Begin. (…) De makers zijn zorgvuldig te werk gegaan om van Wit Licht niet De Grote Borsato Film te maken. Er zit geen titelsong onder de eindcredits, en op het affiche wordt Marco's rol niet extra onderstreept. Cruciaal voor het welslagen van het project was het aantrekken van regisseur Jean van de Velde. Zijn kennis van Afrika (hij bracht er zijn jeugd door) leidde tot een genuanceerd script, en ook een evenwichtige film. Van de Velde hanteert een slimme structuur waardoor het verhaal spannend is. Maar ook hard. (…) Dat heeft een oprechte en hopelijk ook succesvolle film opgeleverd.”

“Voor cynici of mensen die normaal gesproken neerkijken op Nederlandse films, lijkt 'Wit Licht' alleen maar meer koren op de molen te zijn. Door de drieslag met de gelijknamige cd en het concert van Marco Borsato zullen sommigen het niets meer dan een egotrip van de zanger vinden, en niet iets wat de serieuze aandacht verdient van filmliefhebbers. Het verhaal blijkt toch iets anders te zijn. 'Wit Licht' heeft uiteindelijk weinig met ijdelheid te maken en is ondanks traditionele actiemomenten en heldendaden vooral een pakkende film die het vreselijke lot van de kindsoldaten in Afrika op niets ontziende wijze belicht.”

“Borsato, redelijk acteerdebuut, maar geen groots acteur (…) Wit licht is een film met twee gezichten: het ene kijkt naar het platte Hollywood, het andere naar de gruwelijke Afrikaanse werkelijkheid.

“De kracht van Wit licht schuilt hem dan ook niet in het hoofdverhaal, maar in de subplots en de geweldige fotografie van de internationaal vermaarde cameraman Theo van de Sande. Samen met Van de Velde, die opgegroeid is in Oost-Afrika, weet hij de mooie maar soms ook levensgevaarlijke jungle prachtig in beeld te brengen. Daarnaast beschikt de film over een dozijn geweldige jonge Afrikaanse acteurs die met hun harde blik in de ogen volledig overtuigen als kindsoldaten. Ook hun leider Obeke is perfect gecast. Abby Mukiibi Nkaaga maakt grote indruk als de rebellenleider met de zelfgekozen en uiterst cynische bijnaam 'Daddy'.”

“Jean van de Velde heeft met Wit Licht zijn meest heftige film gemaakt, en wellicht ook zijn beste (…)Een tocht die bijzonder indrukwekkend is en je bij tijd en wijle lam slaat. Een film die nog doordreunt lang nadat je de bioscoopstoel verlaten hebt. Zo één. (…) De epische en krachtige fotografie van Theo van de Sande draagt daar ook aan bij, deze is prachtig en geeft Wit Licht een internationale allure mee. Bovendien geeft van de Velde zijn publiek genoeg interessante bespiegelingen over de relatie tussen het Westen en Afrika mee, gelukkig zonder moraliserend te worden. (…) Uitstekende en indringende aanklacht tegen het kindsoldaatschap was met een andere hoofdrolspeler nóg beter geweest, maar ook minder goed bezocht ... En dat is deze uitstekende film-met-een-boodschap toch wel gegund.”

“Wit Licht slaagt er namelijk in op een pakkende film te zijn waarin het vreselijke lot van de kindsoldaten in Afrika niets ontziend worden belicht, zonder belerend te zijn en met voldoende actie om interessant te blijven voor het grote publiek.”

avatar van Jason28

Jason28

Ook al krijgt deze film 10 oscars ga ik nog niet naar die rotkop van Borsatan kijken.

avatar van Kiros

Kiros

Jason28 schreef:

Idem

avatar van phone home

phone home

Ik zoueven heel kritisch zijn op beoordelingen van 0,5. Een deel daarvan is geen echte beoordeling van de film maar een puberale reactie op Marco Borsato. (waarvan ik overigens als zanger ook geen fan ben)

Als al die recensies de film op zijn minst redelijk vinden kan er nooit een groot aantal (echte) 0,5 stemmen zijn. 2,0 is nog voor te stellen of desnoods 1,5. Ik heb de film niet gezien, maar ik denk een deel van de 0,5 stemmers ook niet . Of het zijn van die download-pubers, die gestolen films downloaden waar de medewerkers van de film geen cent voor terug zien.

Quentin

Nee, dat zijn gewoon verveelde Borsato-bashers. Ben niet bepaald gecharmeerd van zijn muziek maar zal Wit Licht zeker een eerlijke kans gaan geven. Geen Ab Zagt retoriek .

avatar van Macmanus

Macmanus

Volgens mij zijn die 5 sterren ook niet allemaal zuivere koffie. Heb je helaas altijd bij films kun je moeilijk tegengaan. Zag overigens weer een stukje dat Borsato gaat zingen nadat het licht uitviel, was eerlijk gezegd wel 0.5 waardig Maar ik zal me inhouden

Quentin

Zo nu kan alle kritiek van tafel worden geveegd:

Máxima noemt 'Wit licht' indrukwekkend

(met foto's en vidoe van de première).

avatar van timbo_

timbo_

Quido schreef:

Uhm, waar gezien? (toevallig, die plotse rits 0,5*)

Die rits vijfen daaronder komt op mij net zo ongeloofwaardig over. Ben benieuwd welke weddenschap of strijd daar achter zit.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Leuke laatste stemmen bij de film. Alleen maar 0,5 of 5,0

avatar van SmuttWars

SmuttWars

TimD schreef:

Hoe bedoel je kortzichtig. Eerst de film zien, dan een mening over de film hebben.

En nee, ik hoor niet bij ''zijn fans'' maar heb wel respect voor ''zijn fans'', net zoals ik respect heb voor fans van b.v. een Gerard Joling, een Christina Aguilara, een Snoop Dogg, kortom; gewoon respect voor bijna iedereen. Alleen de fans van onze Dries zijn misschien a little bit crazy .

Ontopic; Na het zien van Borsato bij Life and Cooking ben ik best benieuwd naar de film.

Ik heb nog geen mening over deze film gegeven toch? Ik heb wel mijn twijfels geuit, maar niet mijn mening. Wel heb ik mijn mening gegeven over Borsato en zijn fans. Vooral heb ik een hekel aan die fans die ik net beschreef en ik was vergeten te zeggen dat de moeder van Marco B. ook echt een draak is..bah..absoluut geen GILF ofzo.

Maar, ik zal de de film een kans geven als er geen alternatief is....op tv.

En nu ga ik even mijn ziel pijnigen met Home Alone 4

ps. Life and Cooking? Voelde je de aura van burgerlijkheid van de Trinity van Carlo (arrogante klootzak in het echt trouwens) & Irene & Marco Borsato?

avatar van Sjaako

Sjaako

phone home schreef:

Ach... dit zie je toch met alle films die op één of andere manier extra aandacht vragen.

Kijk eens naar bijvoorbeeld de Lord of the Rings trilogie. Barst van de 0.5 stemmen. Kan ook echt niet voor zo'n productie, maar wordt op de lange duur ook weer opgeheven door de 5 stemmen die hiertegenover staan.

Ik zou mij er niet zo druk over maken. Het eeft op termijn nauwelijks invloed op de stemmen.

Laten we het over de film zelf hebben

timbo_ schreef:

Een enkele maker wellicht, die zie je hier wel meer. Zullen ongetwijfeld ook nog blinde stemmen tussen staan, maar tegen een plotselinge reeks 0,5* zonder enige toelichting mag wel opgetreden worden, daar lijkt het me namelijk duidelijk dat het om onzin-stemmen gaat.

avatar van Wouter

Op zich geen beginnen aan, natuurlijk. Pm ze om te vragen waar ze de film gezien hebben.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

"in Afrika" en "in het Afrikaanse land". Wordt er in de film dan niet duidelijk in welk Afrikaans land het zich afspeelt? Beetje jammer, net als dat een Amerikaanse film zich "somewhere in Europe" zou afspelen.. en dan nog maar te bedenken dat Afrika drie maal zo groot is als Europa. Vooral vreemd omdat van de Velde dus blijkbaar zijn jeugd in Afrika heeft doorgebracht.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Lijkt me een politieke keuze, om geen problemen te krijgen, vergelijkbaar met "elke gelijkenis met bestaande personen berust op puur toeval".