Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 11 december 2008
Plot Martyrs
"They haven't finished being alive."
Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...
Anna Assaoui
Étienne
Young Lucie
Young Anna
mikey
Welnee! mensen die de ' waarheid' ontdekken worden altijd of krankzinnig of plegen zelfmoord. Althans zo meldt het cliché
JDSsmetje
Woow. Hartkloppingen die kort op elkaar volgen en zwetende handjes, dat had ik bij Martyrs tot zelf 15 minuten na de film. Schokerend, dat is dit Frans horrordrama. Ik zie deze film trouwens niet direct in het vakje horror komen maar eerder draaien in het genre Drama. Maar niet zomaar een drama, een drama waarbij de vreselijkste zaken aan bod komen wat dan verschuilt zit achter 'horror'. Heel goed dat het in het dramatische getrokken is want nu zal Martyrs misschien wel heel mijn leven aan mijn ribben blijven plakken. Qua gore is alles erg realistisch (iets wat ik bij de Saw reeks toch een beetje mis). Het acteerwerk is fantastisch en het einde onverwacht. Spannende en dramatische momenten wisselen elkaar perfect af. Ook het psychologische gedeelte is zeer goed uitgewerkt en het verhaal is nog net iets beter dan verwacht (en mijn verwachtingen waren al zeer hoog). De sfeer is enorm bitter, en past perfect in het plaatje, net als de muziek. Pascal Laugier maakt hierbij een risicovolle film die vooral bij mij en zo te zien nog veel andere gebruikers in de smaak valt al is Martyrs allesbehalve voor iedereen bestemt. De dag van vandaag schrikken mensen van weinig meer, maar dit doet toch nog een schepje boven de portie gore die de gemiddelde horrorliefhebber gewent is. Mijn eerste 5* en nummer 1 in mijn top 10.
31 oktober te zien in Lux Nijmegen overigens, als deel van het Halloween Horror Fest. Voor de liefhebbers.
desert
Ik heb deze film al een tijd geleden gezien, en ben nog steeds onder de indruk van deze film. Vind het overigens wel belachelijk lage notering op imdb..
Jules15
Spannende, indrukwekkende film, die blijft boeien en toch iets achterlaat. 4 sterren.
JDSsmetje
De IMDB score bij niet-Amerikaanse of Engelse films is vaak minder, je moet er eens op letten.
Bottleneck
Ik weet niet of je bedoelt dat Amerikanen deze film lager zouden waarderen, maar dat is niet zo, ze waarderen hem zelfs hoger..Dat is zo bij de meeste horrors, daar zijn Amerikanen over het algemeen gekker op dan anderen, daar geef ik ze gelijk in
Overigens stemmen er op IMDb ook meer niet-Amerikanen dan Amerikanen, daar is nog al eens misverstand over lees ik in meerdere topics.
Denk dat de IMDb-score wat laag is omdat de film zo shockerend kan zijn voor sommigen. De score is trouwens vergelijkbaar met de 3,6 hier op MM.
Halcyon
Bottleneck
Op IMDb geven Amerikanen gemiddeld 7.3, en niet-Amerikanen 7.0.
Halcyon
Op IMDb geven Amerikanen gemiddeld 7.3, en niet-Amerikanen 7.0.
Bottleneck
Ja best handig soms, ook man/vrouw en leeftijden. Soms denk je bijv. dat een film alleen door ouwe lullen goed wordt beoordeeld, maar blijkt het helemaal niet zo te zijn
JDSsmetje
Haha , wel grappig dat vrouwen deze film hoger gaan beoordelen.
En dat Niet-Amerikanen Falling Down hoger beoordelen dan Amerikanen.
Wel leuk die statistieken.
Bottleneck
Ja erg apart, misschien dat vrouwen zich nog meer inleven met Anna en Lucie (?)
desert
Nu ik het ff goed bekijk is de imdb-score inderdaad vergelijkbaar met de 3,6 hier op MM. Ben het eens met bottleneck dat deze score zo laag is omdat de film te shockerend is voor sommigen. Ach ja, misschien komt het nog wel goed met en zal ie beter scoren, wat deze film zeker ook verdient!
Denden 100 Piek
Het is toch een prima score zo? Er zijn maar weinig horrorfilms die zo hoog scoren.
deTuinman
ga je nu serieus de score hier serieus nemen? tig procent kijkt de film met een half oog, is te jong, is te oud of stemt zonder te kijken
Mwah, dat valt hier wel mee, denk ik. Zeker bij deze film, die niet wijd verspreid bekend is, noch op tv is geweest.
moviemafketel
- 19752 berichten
Ok, 1 van de wazigste opmerkingen die ik hier heb gelezen.
Wat is de minimumleeftijd om te stemmen en de maximumleeftijd volgens jou/ Ik ben 29, dus dementie of warrige gedachtes komen al om de hoek kijken?
Apart ook dat de top 250 hier allemaal bij elkaar is gestemd half knikkebollend met 1 oog open en door peuters en dementen of door mensen die de film nooit hebben gezien, terwijl deze top 250 toch echt wel een aardig goed beeld schept van goede en slechte films.
GroovyDrummer
Nou mensen, dit is een behoorlijk pittige film. Had er al veel over gelezen, en dacht 'het zal allemaal wel meevallen'...
Nu toch maar eens gekeken..... Diverse malen op pauze gezet om te bekomen, allemaal erg realistisch en enorm harde scenes.
Je moet deze karakters maar neer weten te zetten met zoveel overtuiging. Compliment voor de cast!
Ga deze film beslist niet kijken als je 'Saw' al gruwelijk vond, deze gaat veel, ja veel verder.....
Persbericht
MARTYRS Beste Europese Fantastische Film
Winnaar van de Gouden Méliès 2009
COLD AND DRY Beste Europese Fantastische Korte Film
De 2009 Méliès d’Or voor Beste Europese Fantastische Film gaat naar het Franse MARTYRS.
Regisseur Pascal Laugier was aanwezig op het Sitges International Fantastic Film Festival in Spanje, waar hij de prijs in ontvangst mocht nemen tijdens de Méliès d’Or Award Ceremony op 5 oktober jl.
De 2009 Méliès d’Or voor Beste Europese Fantastische Korte Film gaat dit jaar naar COLD AND DRY (Tørt og kjølig) van de Noor Kristoffer Joner. De winnaar was voorgedragen door het Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival, Nederland
Eerdere winnaars van de Gouden Méliès (speelfilm) waren onder andere: Let The Right One In / Låt den Rätte Komma In van Tomas Alfredson (Zweden), The Day of the Beast / El Dia de la Bestia van Alex de la Igelsias (Spanje), The Nameless / Los sin Nombre van Juame Balagueró (Spanje), Possessed / Besat van Anders Rönnow-Klarlund (Denemarken), The Green Butchers / De Grönne Slagtere van Anders Thomas Jensen (Denemarken), Princess van Anders Morgenthaler (Denemarken), Adam’s Apples / Adams Aebler van Anders Thomas Jensen (Denemarken) en Code 46 van Michael Winterbottom (GB).
De Méliès d’Or bestaat sinds 1996 en is uniek: het is de enige filmcompetitie die wordt georganiseerd door samenwerkende festivals in Europa. Zowel speelfilms als korte films nemen aan deze competitie deel.
Negen speelfilms dongen mee naar de 2009 Méliès d’Or voor Beste Europese Fantastische Film. Deze films hebben allen een Méliès d’Argent gewonnen bij één van de aangesloten leden van de European Fantastic Film Festivals Federation.
Sauna (Annti-Jussi Annila, Finland, 2008)
Méliès d’Argent winnaar van Brussels Intl. Fantastic Film Festival (België)
Moon (Duncan Jones, GB, 2009)
Méliès d’Argent winnaar van Espoo Ciné Intl. Film Festival (Finland)
Mum and Dad (Steven Shell, GB, 2008)
Méliès d’Argent winnaar van Fanomenon – Leeds Intl. Film Festival (United Kingdom)
Butterfly Zone (Luciano Capponi, It, 2009)
Méliès d’Argent winnaar van Fantafestival (Italië)
Absurdistan (Veit Helmer, Duitsland, 2008)
Méliès d’Argent winnaar van Fantasporto – Oporto Intl. Film Festival (Portugal)
Left Bank (Pieter Can Hees, België, 2008)
Méliès d’Argent winnaar van Neuchâtel Intl. Fantastic Film Festival (Switzerland)
Before the Fall (Javier Gutiérrez, Spanje, 2008)
Méliès d’Argent winnaar van Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival (Nederland)
Martyrs (Pascal Laugier, Canada/Frankrijk, 2008)
Méliès d’Argent winnaar van Sitges Intl. Film Festival of Catalonia (Spanje)
A Town Called Panic (Stéphane Aubier/Vincent Patar, België/Frankrijk/Luxemburg, 2009)
Méliès d'Argent winnaar van Lund Intl. Fantastic Film Festival (Zweden)
Met het organiseren van de Méliès d’Or competitie wil de Federatie de kwaliteit en originaliteit van Europese cinema in de schijnwerpers zetten en als leidraad fungeren voor de vernieuwing van de genrefilm in het gehele continent, of dit nu Spanje, Frankrijk, Scandinavië, of elders is.
De European Fantastic Film Festival Federation ziet zichzelf ook als een hecht netwerk van festivals dat de circulatie van films onder zijn leden faciliteert. Op dit moment zijn 21 filmfestivals uit 16 landen aangesloten, inclusief ondersteunende leden in Azië en Noord-Amerika. Elk festival fungeert als een nationale antenne. De Federatie streeft ernaar een belangrijke, zo niet essentiële, factor in het culturele en economische circuit van de Europese Fantastische Film te worden.
tijn79
Hier ga ik volledig in mee.....
Wat een misselijke film wordt dit langzaamaan zeg.
De eerste 45 minuten is op zich niet zo bijzonder, maar dan.......
Films als Saw zijn hierbij vergeleken kinderspel.
Deze film is psychologisch wel zo goed uitgewerkt, op het enge af.
Ook is de franse taal al vrij snel geen irritatiepunt meer.
Overigens zéér zeker af te raden voor zwakke magen, e.d.
Weliswaar niet mijn eerste 5* film, maar ik zou deze gerust 6* hebben gegeven als dit kon....
moveme
Zeer harde horror, een van de weinige in dit genre die mij dit jaar schrik aanjoeg. Juist het punt waar het slachtoffer volledig gevoelloos zich over geeft aan haar wraak zet alles op scherp. Een vriendin die het probeert te begrijpen en het net als ik toch niet begrijpt.
dan begint het eng te worden..
Gizzmann
Hier schijnt een remake van te komen..
Edit: Ah, staat al vermeld. Toch lijkt het me vreemd met wat ik van deze film hoor.
tijn79
Ik betwijfel of ze überhaupt wel een remake kunnen maken met dezelfde impact.
Kijk eens naar [rec] en die flauwe veramerikaniseerde remake Quarantine...
Denden 100 Piek
Een remake is onnodig, er is een Engels gedubde versie die op zich nog best te doen is. Tot nu toe vind ik qua horror alleen The Ring prima te doen als remake, voor de rest ben ik niet echt onder de indruk en van Martyrs kan ik me niet voorstellen wat er aan toe te voegen is. Waarschijnlijk wordt het alleen maar meer gore.
Bottleneck
Tja de enige toegevaagde waarde is dat van geld door de Amerikaanse / internationale markt beter aan te boren..
Leuk dus voor het grote publiek dat Martyrs niet kende (Franstalig, te controversieel en te rauw). Enige pluspunt is dat het in handen van Laugier moet blijven.
Ach, Amerikanen moeten gewoon eens niet zo zanikken. Het zou niet verkeerd zijn voor hen als ze ook eens een film kijken die een keertje niet Engels gesproken is.
Ik heb REC gezien, hoef de Amerikaanse remake niet te zien. Ik heb Martyrs gezien en ga zeker de remake niet kijken.

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

De beste Franse films per genre, volgens MovieMeter

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Threads

Låt den Rätte Komma In
Drama / Horror, 2008

Seul contre Tous
Drama / Thriller, 1998
kindermishandelingsufferingwraaktorture chambermartelencrueltybody horrormisbruiknew french extremismblood on bodydevastating