• 9.381.289 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

avatar van Tonypulp

Tonypulp

misterwhite schreef:

wat een film

maar te veel geschreeuw in de film. .

Daar was dan ook meer dan genoeg aanleiding voor, niet?

Vrouwen schreeuwen (Gillen) nou eenmaal

avatar van misterwhite

misterwhite

Tonypulp schreef:

Daar was dan ook meer dan genoeg aanleiding voor, niet?

Vrouwen schreeuwen (Gillen) nou eenmaal

Dat is een feit

theresia schreef:

Bah wat voel je je kut als je deze film hebt gekeken.

Ja heh, de film is echt een mokerslag

Verreweg de meest geslaagde combinatie van horror en drama die ik ken

avatar van Cyberator

Cyberator

rep_robert schreef:

Geen idee, in NL kan je hem wel krijgen bij de free record shop(www.freerecordshop.nl)voor 10 euries(3 voor 25euro).

Bezorgen ze ook in Belgie?

In Belgie gevonden in de Fnac, wel aan hoge prijs, ik dacht 20 euro ofzo...

Maar het kan dat hem ook in Freerecordshop te vinden is... check de site. Via Fnac kan je hem sowiezo kopen.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Bij frs ook aan € 20

avatar van nightbreed

nightbreed

Ik heb hem voor 5 euro gescoord bij MM.

avatar van mikey

mikey

Toch een intrigerende potpourri van allerlei bekende conceptjes (waanzin door ontdekking van zin van het leven/ spookkindjes/ quasi wetenschap/ homeinvasion en marteling etc etc etc). Die zo gewelddadig mogelijk in beeld is gebracht. Typisch voor frankrijk: kil en zwaarmoedig. Om toch uiteindelijk een makkelijke moraal van het verhaal aan te kunnen bieden: ik denk dat deze film een aanklacht is tegen proeven op dieren. (martelen ten behoeve van een hoger doel) Niet goed maar best het bekijken waard.

Ik kan (zonder cynisch te zijn) totaal geen link leggen tussen deze film en het werk van Argento's Giallos. Zoals wel degelijk is vermeld op de hoes van de dvd...

Overweldigende Horror!

Wederom ééntje uit Europa, niet geheel verrassend overigens.

Film heeft een uiterst beklemmende sfeer en dit gaat uitstekend samen met al het dramatiek in de film wat de film bijzonder intens maakt. Eerste deel van de film gaat in sneltreinvaart voorbij en is uitermate boeiend. Het vervolg is zéér origineel, maar vervalt in snelheid.

Toch is er geen enkele shot of scene dat overbodig is en dan heb ik toch wel respect voor deze regisseur, helemaal omdat het tweede deel perfect aansluit door datgene wat het gevolg is van de flashbacks van Lucie wat we in het eerste deel te zien krijgen.

De film grijpt je voortdurend bij de strot en laat zo nu nu en dan even los (door middel van Melancholische momenten, zoals het muziek).

Ik moet zeggen dat die rustmomenten ook broodnodig voor mij waren. Deze regisseur komt van goede huize.

Martyrs is wellicht een top 10 notering waard.

avatar van booyo

booyo

Holy shit, wat een heftige film is dit.. Zelden zo'n realistische horror gezien. Alles wordt in detail laten zien, dus daar moet je maar tegen kunnen. Zelf heb ik er wat moeite mee, maar naast het lugubere lijkt er ook een sterk verhaal in te zitten. Naarmate de film vordert wordt je steeds meer gepakt door nieuwsgierigheid over wat achter deze walgelijke martelingen schuilt. Ik begon steeds minder op de zieke dingen te letten, maar hoopte steeds meer op een gaaf verklarend einde van de organisatie die ineens opduikt. Helaas werd ik toch teleurgersteld want de opgebouwde climax houdt wel heel abrupt op.. Het kan aan mij liggen, maar het einde vond ik heel erg jammer. Misschien dat iemand mij het een en ander uit kan leggen, en dat dan alles op zijn plaats valt voor me!

Door het einde, voorlopig, 3*

Bottleneck

Wat precies begrijp je niet van het einde?

Halcyon

@ booyo: Voor zover ik weet is er nog geen sluitende verklaring over het einde van de film. Ik heb hier al enkele interessante theorieën gelezen (misschien kan je eens door de discussies scrollen), maar uiteindelijk heb ik er mijn eigen idee over. Interesse in mijn visie? Lees dan verder.

De organisatie onder leiding van Mademoiselle bestaat in mijn ogen uit een soort religieuze fanatici die kost wat kost willen weten of er leven na de dood is en hoe het eruit ziet. Hun nieuwsgierigheid is zelfs zo groot, dat ze overgaan tot extreme daden. Door mensen (die ze martelaars noemen) tot het uiterste te folteren zodat ze zich net op de scheidingslijn tussen leven en dood bevinden. Helaas voor hen is het menselijk lichaam niet sterk genoeg om zulke pijnen te verdragen.
Tot ze Anna nogal toevallig tegen het lijf lopen. Ze zien in Anne hun laatste hoop: een meisje dat in haar leven al zoveel geestelijke en fysieke mishandelingen heeft uitgestaan, maar nog steeds de wil heeft om te leven. De ideale martelaar volgens de organisatie. Dus het hele proces van mishandeling begint opnieuw, tot Anna op de flinterdunne scheidingslijn zit tussen leven en dood. Als blijkt dat ze dan nog steeds in leven is, wordt Mademoiselle in allerijl opgebeld om getuige te zijn van dit wonder. Zij spreekt dan met Anna. Wat er gezegd wordt is voor de kijker onduidelijk, maar ik ga er vanuit dat Anna Mademoiselle vertelt dat er een leven na de dood is en dat het prachtig is. Waarop Mademoiselle in alle euforie zichzelf een kogel door het hoofd jaagt, omdat ze zo snel mogelijk dit paradijs wil binnentreden. Want als het leven na de dood zo fantastisch is, waarom dan nog wachten? Haar zelfmoord is niet het einde, maar een nieuw begin.

Dit is slechts een interpretatie, dus of ze strookt met de bedoelingen van de schrijver/regisseur weet ik niet zeker. Maar ik heb in de film nog geen elementen ontdekt die deze visie tegenspreken.

Bottleneck

Zo veel kijkers, zo veel interpretaties
Had het einde wel eenduidig geweest, dan zou de regisseur zijn visie over wat er na de dood is hebben gegeven wat ik een afknapper zou hebben gevonden, of hij zou op z'n minst hebben gesuggereerd dat het 'mogelijk' is om te weten te komen wat er is na de dood.
Nu blijft het voor eigen interpretatie wat mooi past bij de niet te beantwoorden grote vraag
, vind het een prachtig einde zo. Overigens denk ik bijvoorbeeld niet dat de groep religieus is, verre van dat zelfs.

avatar van ASman

ASman

Ik volg toch Halcyon's theorie. Voor mij toch de meest logische.

Guines

Ik denk dat je die interpretatie gewoon heel simpel moet houden, het eerste wat er bij mij opkwam is ook Halcyon's interpretatie! Alhoewel je fantasie het einde een bepaalde richting kan geven over hoe het is gegaan, is dit naar mijn mening de enige juiste theorie!

Het is een ziek idee, het hele concept, maar het laat een o zo verpletterende indruk achter!

Bottleneck

Enige juiste idee? Dat is er nou juist níet.. Ik vat het op dat Anna niets bijzonders ziet behalve het 'bekende' witte licht in een donkere tunnel, en dat Mademoiselle uit teleurstelling een einde maakt aan d'r leven, want als er iemand was die het raadsel kon doorgeven, was Anna het wel. Mademoiselle heeft al die jaren voor niets het werk gedaan..

avatar van Noodless

Noodless

Het idee van Bottleneck kan even goed, het is hoe je het zelf interpreteert. Mijn gedachte bij het einde komt ook overeen met die van Halcyon. In ieder geval een geweldig slot van een kanjer van een film.

Bottleneck:
Dat licht is misschien juist het bijzondere. De transportatie naar de andere wereld! Mademoiselle vroeg ook aan haar of er een andere wereld is, we kunnen er van uitgaan dat Lucie inderdaad aangaf dat ze tenminste het witte licht zag en dat het prachtig was. Of ze meer heeft gezien is nog maar de vraag, maar aangezien Mademoiselle zo open stond voor dit alles (anders deed ze dit allemaal ook niet) was dit reden genoeg voor haar om zelf haar leven te beëindigen om zo snel mogelijk in de andere wereld terecht te komen.

Maar jouw interpretatie is eigenlijk ook wel interessant als ik er zo over nadenk. Alhoewel het stof doet opwaaien blijf ik bij mijn eerste standpunt.

Bottleneck

Dat is inderdaad ook aannemelijk wat je zegt.
Maar omdat de film alleen maar over zware tegenslagen gaat vind ik de zelfmoord uit teleurstelling er wel bij passen, en ik gun het dat geflipte mens ook niet om een bevredigend antwoord te krijgen

Guines

Geflipt zeker, vond het ook een afschuwelijk mens. Bah bah bah.

Lucie en Anna speelden ook erg goed hoor. Je krijgt veel sympathie en medelijden voor Anna, het meisje dat anderen altijd probeerde te helpen wordt nu zelf slachtoffer.

Zelden zo'n goede horror gezien, althans de laatste tijd niet.

avatar van Noodless

Noodless

Misschien nog wat te vroeg, maar ik denk niet één van de beste horrorfilms van de laatste tijd, maar gewoon één van de beste horrorfilm die er bestaat. Voor mij al de beste film van dit jaar en dat voor een genre waarbij dat meestal gewoon onmogelijk is.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Halcyons theorie gaat voor mij maar op tot een bepaald punt. Het feit dat de vrouw haar make-up rustig afdoet bijvoorbeeld is voor mij een teken dat de 'hoopvolle' mademoisselle daar op dat moment is gestorven. Anna heeft haar verteld dat ze óf niets óf iets vreselijks heeft gezien aan de andere zijde, waarop de vrouw het nut van het leven niet meer inziet en er een einde aan maakt. Het enige doel in het leven van haar en haar achterban van bange oudere mensen, was het geheim van de dood ontrafelen en die móest gewoon hoopgevend zijn. Er was geen ruimte voor een doemscenario. Een mooi paralel wordt hier gemaakt met religieuze thema's die een zwart gat na de dood niet als optie zien. Het leven heeft voor mademoisselle dus absoluut geen nut meer, een leven zonder hoop is geen leven, dus dan maar overgeven aan de troosteloosheid. Haar laatste woorden versterken m.i. deze theorie alleen maar. Toch zijn deze en Halcyons theorie plausibel, wat zo mooi is aan een einde als dit. Voor mij was het groepje ouderen en de vrouw echter te treurig en eng geportreteerd om er een positieve draai aan het geheel te geven. Je ne sais pas. Ook dit is enkel 'een' theorie.

Guines

Altijd leuk die theorieën.

Bottleneck

Inderaad subliem acteerwerk van de twee meiden, en dan al die akelige dingen die langskomen: psychose, zelfverminking, zelfmoord, wraakmoord, kindermoord, de waanzin om zover te gaan om te weten wat er na de dood is, marteling, transcedentie, etc.
Een film die je meesleurt door het dramatische karakter (en niet eens zozeer door de horror zelf) en je met vragen achterlaat. Heel realistisch gemaakt, en met een beetje fantastie niet eens zo heel ongeloofwaardig gezien de gekke sektes en (oorlogs)martelingen die deze wereld al rijk is.

avatar van booyo

booyo

Dank allemaal voor de reacties! Je moet er dus je eigen interpretatie aan geven, ik was al bang dat ik iets gemist had.. Maar gelukkig dus niet!

Met de film nog vers in mijn geheugen, en Halcyon zijn theorie

erbij verhoog ik het naar 3,5*

dutchtuga schreef:
Dat vind ik eigenlijk niet helemaal logisch. Als het leven na de dood verschrikkelijk is, dan wil je die dood toch zo lang mogelijk uitstellen? Waarom dan zelfmoord plegen? Ook als er niets na de dood is, lijkt het leven me nog altijd meer waardevol. Tenzij de teleurstelling inderdaad immens groot is, maar dat schemert niet echt door in het gedrag van Mademoiselle vind ik.
Anyway, hoe meer ik erover nadenk, hoe beter ik de film vind. Volgende maand is het weer halloween night, een dag die nu al aangestipt staat in mijn agenda; de kans dat deze film dan een herziening krijgt is groot.

Bottleneck schreef:
Verwar je religieus niet met godsdienstig? Religie is het zoeken naar zingeving in je leven, maar daarom niet per definitie in de vorm van God (alhoewel het vaak wel zo is natuurlijk).

Volgens de Van Dale is religie toch echt hetzelfde als godsdienst. Ook nog nooit buiten die context gezien.

avatar van Animosh

Animosh

De Engelsen gebruiken er zelfs hetzelfde woord voor.

Halcyon

In van Dale staat ook de betekenis "geloofsleer". Dus wat als het onderwerp van geloof geen god is? Dan is het toch geen godsdienst? Alle godsdiensten zijn religies, maar niet alle religies zijn godsdiensten. Bijvoorbeeld Wiccans of de volgelingen van Raël...

Maar goed, ik wil hier geen semantische discussies gaan voeren, daarmee dwalen we teveel af. Ik wilde alleen maar aantonen dat de organisatie uit Martyrs een bepaald doel nastreeft of in iets gelooft (in dit geval leven na de dood) en tot het uiterste gaat om hiervan bewijzen te vinden. En verbonden door hun geloof hangen ze dus een zekere religie aan.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Halcyon schreef:
Dat vind ik eigenlijk niet helemaal logisch...

Je zou het wel als logisch kunnen interpreteren als de 'hoop' echt álles is waar deze groep mensen voor geleefd heeft. Welk nut heeft religie bijvoorbeeld als bewezen kan worden dat er helemaal niets is na de dood? Zeker weten dat een hoop mensen het leven dan helemaal niet meer zien zitten. Zo overheersend dat het is geweest. Ik lees die teleurstelling wel af van het gezicht van de mademoiselle. Ik ben erg benieuwd wat herziening voor jou gaat opbrengen. Bij mij heeft het een top 10 plek als gevolg gehad .