• 9.379.405 stemmen

Artificial Intelligence: AI (2001)

Sciencefiction / Drama | 146 minuten

Genre: Sciencefiction / Drama

Alternatieve titel: A.I.: Artificial Intelligence

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Haley Joel Osment, Jude Law en Frances O'Connor

Releasedatum: 4 oktober 2001

Plot Artificial Intelligence: AI

"David is 11 years old. He weighs 60 pounds. He is 4 feet, 6 inches tall. He has brown hair. His love is real. But he is not."

In het midden van de 21e eeuw heeft de mens een nieuw type computer ontwikkeld, dat zich bewust is van zijn eigen bestaan. Deze vorm van kunstmatige intelligentie wordt onder andere gebruikt in robots. Eén van deze robots, een jongen, hoopt een echt mens te worden, om zo de liefde van zijn pleegmoeder terug te winnen.

Gigolo Joe

Specialist (stemrol)

Blue Mecha (stemrol)

Comedian (stemrol)

Ronnievb

De symboliek, de sfeer die de film uitstraalt, de verborgen verwijzingen en de sets/locaties. Ik ben normaliter niet een van Spielberg's grootste fans, maar deze film vind ik een van zijn beste... Waar Spielberg vaak vervalt in "bigger, better, larger" doet hij dat deze film niet.

Ik kan niet begrijpen dat deze film een 3,11 krijgt terwijl er zoveel films hoger gewaardeert worden op een mooie actiescène of veel reclame of merchandising.

avatar van Wouter

Ik zie dat vernieuwende echt niet. Verder vond ik het een nogal rommelige film met een matig scenario.

avatar van janoz46

janoz46

Ronnievb schreef:

Precies!!! Hele mooie film!!

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Weer een uitstekende Haley Joel Osment, maar het verhaal vond ik veel te langdradig.

Ronnievb

Heeft iemand de special 2disc edition? Zo ja, is hij de moeite waard qua extra's?

avatar van robin00787

robin00787

Ronnievb schreef:

Ja, ik heb hem, de extra's zijn zeker niet onaardig. Er staan wat leuke kleine featurettes op, maar volgens mij heeft ie geen audio-commentaar.

Anders kijk je even op Deze site of deze.

avatar van Kasper

Kasper

Mischien iets te veel van verwacht met het stempel "A Steven Spielberg film" op de hoes. Osment bewijst eens te meer zijn talent, maar het verhaal kon mij niet echt aangrijpen. Niet onaardig, maar niet speciaal

3 sterretjes

avatar van Gothepica

Gothepica

Moeite waard om naar te kijken dat joch speelt keigoed!!

maar wel 3.0 omdat ik het verhaal niet zo goed vond.

avatar van ivon901

ivon901

Hmm... ik vond het verhaal opzich wel goed, maar het duurde gewoon een beetje te lang.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Eerste half van de film is goed, tweede is om te janken zo slecht..

avatar van starbright boy

starbright boy schreef:

Ronnievb

Het verhaal, de film, de muziek en de sfeer maken de film tot een topper die (voor mij) bijna niet te overklassen is, maar waarom die afzichtige poster en nietszeggende titel?

Spielberg heeft het geweldig gedaan met een van de weinige eigengeschreven scripts, had hij nu ook niet even zijn genie op de titel kunnen zetten? (al was de titel dan wel door Kubrick uitgekozen, wat niet wegneemt dat hij niet bepaald iets over de film zegt)

Oh ja, ik ben wel blij dat er eindelijk weer wat gepost wordt bij deze film, hij verdient het niet als een van de zovelen vergeten te worden.

• 2092 stemmen

Ik begrijp hier en daar wel wat je bedoelt, maar dat de titel niets zegt vind ik toch wat overdreven. De titel was precies wat mij trok aan de film, en de titel geeft precies het belangrijkste onderwerp. In de film ontwikkelt die A.I. zich zo ver dat de robot's kunnen dromen en verlangen, maar dat is niet iets wat je in de titel kunt verwerken. Het is dus misschien niet een super-titel, maar een betere bedenken is erg lastig.

starbright boy schreef:
Vind het einde misschien wel het beste deel van de film.

Ik heb hem vorige week nog eens gezien, en dat viel me ook (opnieuw) op. Het begin is juist erg zwak, weinig interessant en zeker eens je weet dat hij achtergelaten gaat worden en dat alles eigenlijk enkel dient om dat punt te bereiken en wat te verantwoorden, en meer niet. De hele zoektocht die daarop volgt is mooi, speelt erg op effect maar blijft wel boeien, maar ik vind de film pas echt goed zodra ze vertrekken naar Manhattan. Het blijft sentimenteel en in die zin gemakkelijk, maar wel consequent en naar mijn aanvoelen ook eerlijk, en dan kan ik me er wel in vinden. De overgang naar het laatste stuk is wat raar en vergezocht, je krijgt erg het gevoel dat Spielberg per se zo wou eindigen en snel iets gefabriceerd heeft om er te geraken, maar ik vergeef het hem graag want ik ben verliefd op het laatste stuk.
Een film die je gemakkelijk kunt afbreken of cynisch over doen, maar het is ook een van de enige waar ik telkens in de sentimentele val trap, en daar is eigenlijk niks mis mee.

Freud

Eén opmerking nog: de muziek is echt een ramp. Spielberg en Williams zijn blijkbaar niet te scheiden, maar om toch één keer de vergelijking met Kubrick te maken: hij is vast duizelig van het omdraaien.

avatar van Hilarious

Hilarious

Goede film. Haley Joel Osment bewijst nogmaals dat hij een zeer goed acteur is. En als hij zo gek lachte moest ik direct ook lachen. Teddy steelde natuurlijk ook de show. Het begin was mooi jammer dat ze hem achterliet. De rest was ook nog mooi. Het einde had voor mij ook anders gemogen. Maar ja het is toch een mooie en ontroerende film.

avatar van Gammala

Gammala

Prachtig meesterwerk van Spielberg..

Haley Joel Osment doet het echt super, goed verhaal en sterk geacteerd.

Mooi om te zien hoe Haley op zoek is naar de fee

Echt ik heb een traantje weggepinkt...

Prachtig, een 5

avatar van Lola3

Lola3

Saaie film met een sterk begin maar een minder einde, behalve de laatste 10 minuten, vanaf dat de beer het haar van zijn moeder uit zijn buik haalt en de daar op volgende laatste dag met zijn moeder dat was wel ontroerend. Het kon mij echt niet boeien, het enige toffe vond ik de beer. en de scene waarbij de robots op gruwelijke wijze worden verwoest in het kielzog van een hele hoop toeschouwers Wel goed acteerwerk van Jude Law en Osment.

avatar van Waku

Waku

Hoewel ongetwijfeld fantastisch gemaakt.

De soundtrack is geweldig en de beelden prima sfeervol gebracht kan ik maar niet enthousiast worden over deze A.I. De film duurt lang. Er gebeurt van alles maar nergens wil het gaan boeien.

Niet mijn genre vrees ik..

avatar van Poison

Poison

Mooie acteerprestaties!

Ontroerende & vernieuwende (de beer) film

Soms wel wat langdradig

avatar van Sanderkeuh

Sanderkeuh

Er zitten prachtige stukken in deze film.

Maar jammergenoeg ook saaie...

De film duurt ook te lang, en het einde is niet zo goed.

Ik vind het ook niet echt een film om een 2de keer na te kijken, maar wel leuk om in je verzameling te hebben.

3*, ik had eerlijkgezegd beter verwacht van deze film.

avatar van xenne

xenne

erg aardig begin, maar dan wordt het plots een sprookje - dat boeide me allemaal wat minder. geforceerd einde, film duurt gewoon te lang. toch een 3 gegeven omwille van het eerste deel en de mooie sfeer/soundtrack

Hilarious schreef:
jammer dat ze hem achterliet

Ja zonde, zou een veel interessantere film geworden zijn anders

avatar van _Kirsten_

_Kirsten_

dus als ik het zo lees..eigenlijk een soort pinocchio? (ik ga hem nog kijken)

• 2092 stemmen

Deels geïnspireerd door pinocchio inderdaad. Veel plezier bij het kijken.

avatar van jack-sparrow

jack-sparrow

een zeer goede film .

vol special effects .

en een goed verhaal heeft het ook wel .

ik heb hem al meerdere keren gezien maar hij blijft goed.

topper van Steven Spielberg

avatar van _Kirsten_

_Kirsten_

heel mooie film!

jammer dat het toch net iets te lang duurt aan het begin en het einde..toch door het mooie acteer werk..

avatar van Lola3

Lola3

_Kirsten_ schreef:

net iets te lang duurt aan het begin en het einde..

Het begin was heel goed en vlot. Maar er kon inderdaad wel een flink halfuur af hoor.

avatar van jellebre

jellebre

zeer goede emotionele film, maar iets te langdradig:

Mocht korter.