- Home
- Films
- Artificial Intelligence: AI
- Filtered
Artificial Intelligence: AI (2001)
Genre: Sciencefiction / Drama
Alternatieve titel: A.I.: Artificial Intelligence
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Haley Joel Osment, Jude Law en Frances O'Connor
Releasedatum: 4 oktober 2001
Zondag 22 februari in één bioscoop (Nijmegen)
Plot Artificial Intelligence: AI
"David is 11 years old. He weighs 60 pounds. He is 4 feet, 6 inches tall. He has brown hair. His love is real. But he is not."
In het midden van de 21e eeuw heeft de mens een nieuw type computer ontwikkeld, dat zich bewust is van zijn eigen bestaan. Deze vorm van kunstmatige intelligentie wordt onder andere gebruikt in robots. Eén van deze robots, een jongen, hoopt een echt mens te worden, om zo de liefde van zijn pleegmoeder terug te winnen.
David
Specialist (stemrol)
Blue Mecha (stemrol)
Comedian (stemrol)
Merkwaardige film.
De eerste helft is nog redelijk interessant en boeiend, daarna verandert de film in een sprookje voor kinderen. En met een sentimenteel Amerikaans einde.
Jammer, ik had een heel andere film verwacht.
In ieder geval met meer amusement en een hoger tempo. Van Spielberg verwacht je toch meer.
P.S. Die teddybeer leek zo weggelopen te zijn uit de Robijn reclame.
Yak
Het verhaal vond ik aanvankelijk wel goed. De gebreken die aan het begin worden getoond aan robots, de wens een robot te kunnen maken die echt kan liefhebben en de vraag of mensen ook echt van deze robots zouden kunnen houden, vind ik zwak uitgedrukt een heel bijzonder uitgangspunt. Maar de film wordt totaal genekt door het overgedramatiseerde "please, blue fairy, make me into a real live boy"-geneuzel wat daarop volgt en waar maar geen einde aan komt.
Tegenvallende film voor mij. Het verhaal op zich is best interesant (Kubrick hé
), maar het wordt (weer) lichtelijk verneukt door Spielberg. De rol van Jude Law had veel meer moeten worden uitgediept. Die liep er nu een beetje als een...ehhh...robot bij.
Ik had veel liever dat Kubrick deze film had gemaakt.....
Het geheel was wel redelijk, maar het had zo veel meer kunnen zijn. 2,5*
De meningen zijn sterk verdeeld over deze film en mijn verwachtingen waren niet erg hooggespannen. Maar wat een enorme meevaller is dit. Ik vond de film prachtig.
Haley Joel Osment was fenomenaal (zelden een kind zo goed zien acteren). Het verhaal was ontroerend en origineel. Visueel is het spectaculair en de muziek is schitterend. Oversentimenteel vond ik het ook al niet. Er zat constant een zeer donkere onderlaag in de film. Het einde was wat mij betreft ook eerder triest. het geluk duurt slechts erg kort in vergelijking met de periode van het wachten erop .
Over een jaar of tien volgt de rehabilitiatie van deze schromelijk onderschatte film, let op mijn woorden.
Een ongelofelijk mooi, ontroerend, donker sprookje.
P.S. Ik heb het vaker gezegd, maar volgens mij is er bij iedere film die meer dan 100 minuten duurt wel iemand die gaat zeuren dat de film te lang is, bij deze film begrijp ik daar weer eens geen snars van.
BoordAppel
Mooie film die een vrij donker toekomstbeeld laat zien. De samenwerking tussen Kubrick en Spielberg werkt voor mij erg goed en levert een aparte film op. Het einde vond ik ook goed passen bij de film, sentimenteel maar zeker geen happy end.
De aankleding van de film is heel erg mooi, vooral het moment dat ze Man-Hattan binnenvliegen. Dat was op de tv al indrukwekkend, jammer dat ik de film niet in de bios heb gezien.
Het acteerwerk vond ik erg goed, Osment laat zien dat hij een groot acteur kan worden (al is eigenlijk). De voice acting was ook erg goed gedaan, regelmatig moeten lachen om Teddy. Ik herkende Robin Williams ook als Dr. Know en Chris Rock als de mecha die gelanceerd wordt, maar dat Meryl Streep de Blue Fairy was had ik niet in de gaten.
Het einde deed me trouwens aan 2001 denken. 4*
Chainsaw
Beetje dubbele gevoelens bij Artificial Intelligence. Enerzijds is dit een prima film; goede sfeer, erg aardig verhaal en een paar voortreffelijke scènes. Vooral die teddybeer die de hele film met de jonge David meeloopt was geweldig. Verder goed acteerwerk en de effecten en decors waren ook zeker niet verkeerd. Het is echter jammer dat de film tegen het einde veel te lang doorgaat. Ik had het op een gegeven moment wel gezien, maar de film besloot om nog ruim twintig minuten door te draven. Dat had wel iets anders gemogen.Maar goed, verder heeft Spielberg hier een interessant modern sprookje afgeleverd.
3,5 sterren.
bioscoopzaal
Ik vind dit nog altijd een van de meest interessante films van Spielberg, ondanks het feit dat hij het niet kon laten om er een tenenkrommend melige epiloog aan te plakken. Dat nutteloze en sentimentele einde is dan ook de enige reden waarom ik niet hoger kom dan vier sterren, want het gedeelte tot en met de duik van David naar The Blue Fairy behoort tot het beste wat hij ooit heeft gemaakt.
Van de prachtige fotografie, tot het bruuske contrast tussen het idyllische familieleven en de gruwelen van The Flesh Fair; het zit allemaal perfect in elkaar. Ik vind het alleen zo jammer dat Spielberg sterke verhaallijn niet tot het einde durft door te trekken. Niet dat ik David het geluk niet gun, maar ik zie hem eerder als een metafoor voor de lichtzinnigheid waarmee de mensen soms handelen. Natuurlijk vervult David op korte termijn een bepaald nut, maar aangezien zowel hij als zijn liefde onsterfelijk zijn, zal hij zijn droom nooit voor altijd kunnen leven. Een ontmoeting met de Blauwe Fee is voor hem dan ook het hoogst haalbare. Want hoe groot is de kans dat je na tweeduizend jaar door vriendelijke aliens wordt opgegraven, die ook nog eens je allerliefste wens in vervulling laten gaan? Zelfs voor een sci-fi-film is dat té ver gezocht.
Maar toch: samen met Blade Runner is dit bij mijn weten de enige film die écht dieper (en op een relevante manier) ingaat op de relatie mens/machine en de verantwoordelijkheden die de mens heeft ten opzichte van zijn creaties.
Alleen doodzonde van de fatale dip op het einde.
4 sterren.
Madecineman (moderator films)
Behoorlijk tegenvallende Spielberg dit waar ik toch wat meer van verwacht had. Het begin is echt tenenkrommend slecht, het overdreven sentiment nog daargelaten, gaat het wel erg snel bergafwaarts met David. Vooral als Martin zich na 6 jaar coma ontpopt als een ware tiran. Dan neemt de tragedie zo snel toe dat het soms zelfs lachwekkend wordt. Had hier ook de film bijna afgezet maar gelukkig komt op het juiste moment Gigolo Joe ten tonele en brengt weer enig licht in Spielbergs duistere A.I. Het middenstuk vond ik dan ook wel aardig alhoewel de echte logica of redenering achter de Flesh Fairs me een beetje ontging. Het deed me ook regelmatig denken aan een Rammstein optreden of aan de leernichten parade uit Mad Max 3.
Het einde met de aliens/robots?? vond ik dan weer wat ver gezocht, alhoewel ik wel kan begrijpen waarom Spielberg hiervoor gekozen heeft. Het kwam me wat gemaakt over, teveel aan toevalligheden. Het uiteindelijke einde kon ik niet echt happy noemen en moet ook zeggen dat dit een van de weinige momenten was waar de film me ook wist te raken. Alleen waarom nu weer alles verpesten met een vreselijke voice over, zo jammer.
Daarnaast bevat de film nogal wat onlogische zaken zoals robots die stuk gaan van spinazie maar wel na 2000 jaar op de zeebodem te hebben gelegen zo weer aan de praat geraken??? Of Coney Island in Manhattan??? doe maar 16km zuid-oostelijker! Nou ja, smeermiddeltjes om de film soepel te laten verlopen zeg maar.
Goed 2.5* omdat het er wel mooi uitziet en voor enkele aardige scenes. Maar er had veel en veel meer ingezeten. Het is zo'n sterk onderwerp die grens robot/leven. Blade Runner blijft voor mij tot nu toe echt de enige film die dit onderwerp op een goede manier heeft behandeld.
otherfool
Interessante film die het momentum in het laatste deel verliest. Als de film onder het ijs was geëindigd had ik er minstens een halfje bij gedaan.
Nu 3*.
serpico
A.I.- een festival van gemiste kansen
Ik weet niet meer waar ik dat ooit heb zien staan, maar ik ben het er roerend mee eens. De film begon heel aardig, maar wat een interessante film over een robot met gevoelens had kunnen worden, stapte over op een idioot verhaaltje, met een totaal belachelijk einde. Daarnaast nog wat rare personages, zoals Gigolo Joe (geen idee wat hij nou aan het verhaal toevoegde) en bijna al die andere robots.
Een pluspunt van de film is wel dat het allemaal erg mooi gedaan is, vooral dat overstroomde New York vond ik overtuigend. Maar helaas irriteerde het verhaal zó door allemaal onlogisch dingen, dat de film uiteindelijk op bijna alle vlakken de plank misslaat.
JohnWilliams
Ik vindt dat juist niet, de film heeft een sterke kracht over zich heen.
Het enige wat ik jammer vindt is dat David wel 2000 jaar heeft moeten wachten en dan ook nog leeft. Het had leuker geweest als hij gewoon gelijk naar zijn moeder terug ging en dat het misschien maar 20 jaar duurde ondanks dit misstapje geef ik deze film: 3,5 *
Montorsi
Slap en traag verlopend verhaal, nauwelijks intressant om je kop erbij te houden. Daarnaast een uur te lang en eindeloos gerekt waar dat niet echt nodig was.
thunderball
Deze eindelijk een aantal weken geleden, toen ie weer eens werd uitgezonden, bekeken.
Al kijkend viel ie me ergens in het midden vd film wat tegen, het duurde allemaal wat lang en niet alle gebeurtenissen konden echt even veel boeien.
Edoch: de gehele film bekijkend vond ik het toch een hele, mooie, bijzondere kijkervaring, met een prachtig en ontroerend einde (sorry, voor iedereen die het einde maar niks vond!), wat mij zeker wat deed.
Het is een film die ik zeker nog vaker wil zien en die, zo vermoed ik, waarschijnlijk nog per keer zal gaan groeien.
Voor als nog: 4 sterren.
sinterklaas
Het was een mooie film met erg mooie, sfeervolle en dure decors. Ook die van New York onder water. Voor de rest is het verhaal ook wel goed verzonnen maar het is gewoon zo jammer dat er van die ongelofelijke melige dingen in zitten die meteen ook de film verpesten. Dan worden de feeen uit de kast gehaalt en als ik ergens slecht tegenkan zijn dat van die melige zachtpratende klotefeeen. (met vleugels op hun rug.
) en dan van die zwevende en pratende poppetjes, alhoewel ik die teddybeer wel leuk vond. Ok, de film is een sprookje maar ok. Voor de rest was dit wel leuk om te kijken en was het verhaal ook best goed. Dat jongentje speelde ook prima samen met Jude Law. En ondanks al die bovengenoemde dingen was het best wel leuk om te kijken. Rouge city had ook mooie decors, iets in Blade Runner style. Eigenlijk is dit een kinderfilm, ik snap ook totaal niet waarom hij een 12+ rating heeft gekregen.
De film valt trouwens in category ET en Close Encounders.
Enne tijdens deze film stond Amsterdam helemaal onder water, (zeiden ze in het begin)
Zo'n teddybear wil ik ook hebben.
Best wel een ontroerende film. Het verhaal was mooi verfilmd en Joel Osment acteerde schitterend. Ik heb het soms niet helemaal droog kunnen houden. Zeker het einde van de film vond ik heel ontroerend.
Sportingerke
Weinig op aan te merken, dus voor deze ene keer geen lang tekstje om mijn sterren te staven met een goed onderbouwde kritiek.
Eén minpunt: het genre ligt me zo niet, maar ja, dat had ik op voorhand ook al kunnen weten aangezien de film als Scifi geboekstaafd staat. Ook vond ik hem af en toe iets te melig.
Pluspunten: de special effects en filmtechnieken en de vleeskermis
Het einde was in die zin goed gevonden dat het niet het door mij gevreesde einde zou zijn (er gebeurt toch magie die van de robot een mens kan maken en hij sluit vrede met zijn broertje en iedereen leeft nog lang en gelukkig), dus alleen daarvoor al kan ik hem niet buizen. Meer dan voldoende krijgt hij echter nog niet, juist omdat ik sprookjes nu eenmaal minder interessant vind. Een 2.5 + krijgt hij van mij!
Vaak ondergewaardeerde en ietwat zoete SF van de hand van de schitterende Spielberg. De SE zijn prachtig en ondanks al het sentiment is de film gewoonweg goed.
josseheijmen
Voor mij de 2e ziening van AI.
De eerste keer, bij uitkomen, heeft diepe indruk op me gemaakt. En dan speciaal de voice-over bij het intermezzo van 2000 jaar. Dat vond ik zo'n prachtig verstild moment. De film greep me echt, die keer in de bios.
Nu heb ik bijkans het gevoel dat ik me moet schamen voor mijn grote instemming bij eerste ziening. Deze keer vind ik de film overwegend sentimentele bagger.
Voor het begin heb ik werkelijk geen goed woord over. De introductie terwijl er een boel water in beeld is... de grandioze trut van een moeder.
Pas bij het verschijnen van Jude Law wordt de f de moeite waard. De Flesh Fair maakt minstens een flauw glimlachje los.
Dan de zoektocht naar de Blauwe Fee en het verschijnen van de aliens. Wat was ik een sentimenteel stuk vreten zeg, 8 jaar geleden. Ik herinner me dat ik zelfs ontroerd was tijdens de laatste dag die David en Monica samen mochten doorbrengen. Nu vind ik het vooral effectbejag, voor een groot deel in de hand gewerkt door het overweldigende en theatrale kleurgebruik. Bah.
Slechte beurt Spielberg. Om maar niet te spreken van het gerucht (?) dat de grote Kubrick verbonden is geweest aan dit project. Hem onwaardig.
Visueel wonderschone film die me regelmatig heeft laten genieten van alles wat ik op het beeldscherm zag verschijnen. Je weet natuurlijk dat een Spielberg film op het gebied van aankleding en effecten altijd geslaagd is. Dat is 1 van zijn handelsmerken. Alles ziet er zo overtuigend en surrealistisch uit, dat je jezelf bijna in die wereld waant en dat het gewoon is. Zeer geslaagd op dat vlak.
Een ander erg geslaagd vlak is het acteerwerk. Ik zie het niet vaak, maar dat jochie zet echt een geweldige rol neer als kind-robot. Zelden zon goede prestatie van een kind in een film gezien. Kan een Dakota Fanning die meestal niet verder komt dan hysterisch schreeuwen een voorbeeld aan nemen. Ook de overige rollen zijn meer dan prima, maar het jochie steelt de show. Ja, de teddybeer uiteraard ook, maar dat is een computeranimatie. Wel een zeer geslaagde bijrol van de teddybeer die als een wijze raadgever de jongen door zijn tocht naar antwoorden heen werkt.
Is de film briljant? Ik vond hem buiten het visuele en het acteerwerk wel wat tegenvallen. De 1e 3 kwartier vond ik behoorlijk goed als je een gezin ziet dat maar niet kan wennen aan een robot kind. Maar nadat hij is gedumpt en op zoektocht uit gaat vind ik de film inhoudelijk een stuk minder. Ik betrapte mezelf er een paar keer op dat ik keek hoelang de film nog zou gaan duren. Ik heb meer genoten van de hele aankleding van deze film dan van het totale verhaal. Ik kon niet echt meeleven met het jochie, hoe erg hij ook zijn best deed.
Toch is het zeker een film die iedereen eens zou moeten zien, al is het alleen al om de prachtige aankleding.
Halcyon
Tja, Spielberg... Het zal toch wel een tiental jaren duren voor ik nog eens een film van hem zie, want deze was er toch eentje om heel snel te vergeten. Ik vind het gegeven rond artificiële intelligentie nochtans bijster interessant, maar de weg die Spielberg hier inslaat is nogal ... plat. Keuze genoeg anders, maar hij moest er weer persé een robot in steken met een drang om lief te hebben. Flauw hoor! En dat zeg ik zeker niet om wat na te trappen. Ik trek de beste man zijn goede bedoelingen ook niet in twijfel, maar ik krijg werkelijk het schijt van dat goedkoop sentiment dat in elke scène van de film sluipt. M'n eigen schuld, want ik had me er wel enigszins aan verwacht natuurlijk.
Waarom deze film dan überhaupt nog zien? Volgens wat ik vooraf over A.I. had gelezen zou dit een visueel meesterwerk zijn. Niet dus. Ik heb met moeite vijf mooie shots gezien terwijl de rest van de film verzuipt in conventionele regie en middelmatigheid. Niet abominabel slecht, maar ook zeker niet het soort cinematografie dat een film als deze naar een hoger niveau weet te tillen. De enige visuele hoogtepunten waren enkele compositorische hoogstandjes aan het begin van de film, de Rouge City (veel te kort in beeld gekomen weliswaar) en het design van de aliens.
En wat was dat toch plots met die aliens? Nu weet ik dat Spielberg gefascineerd is door buitenaards leven - en ik zal de laatste zijn om die fascinatie af te keuren - maar in dit geval vond ik de "wending" totaal niet gelegitimeerd. Het was ook vanaf dit moment dat A.I. afgleed in sentimentele wansmaak. Het lag er ook allemaal zo dik op: een bruin beertje dat de aaibaarheidsfactor moet garanderen, een sacrale voice-over die even de puntjes op de i komt zetten, personages die plots met een krop in de keel gaan fluisteren als de gesprekken wat emotioneler worden en van die typische koormuziek die je altijd wel in dit soort feelgoodverhaaltjes terugvindt. Nee, dat soort stroperige cinema boeit me niet meer sinds ik twaalf was.
Gemiste kans. Dan kijk ik liever een I, Robot. Minder pretentieus, oogt een pak mooier en is gewoon veel vermakelijker.
B_B
- 1969 berichten
Het klonk voor mij best wel veelbelovend. Ik vind het onderwerp van kunstmatige intelligentie interessant en had zeker gedacht dat Spielberg hier een aardig filmpje van had kunnen maken.
Maar helaas. Spielberg kiest er al snel voor de wetenschappelijke / filosofische kant te laten vallen en de film lijd dat ook ernstig onder het goedkoop sentiment en de enorm trage plotontwikkeling. Ook de plottwist - die best slim uitgewerkt had kunnen worden - wist mij totaal niet te boeien.
Qua sfeerschepping doet Spielberg het meestal wel aardig maar hier slaagt hij daar maar half in. Het gebruik van kleur was best mooi maar schoot soms net wat te ver door, wat soms nogal kitscherige plaatjes opleverde. Special effects waren wel goed maar niet memorabel genoeg om de film naar een hoger niveau te tillen. Verder is middelmatigheid troef, zowel in de regie van Spielberg als de score van John Williams.
1.5* en stel Close Encounters of the Third Kind nog eventjes uit.
elmo4ever
vaag maar wel heel stoer!!!
echt zo`n steven spielberg uitvoering!!!
mooi camera werk en super vet geacteerd!!!
meer info volgt
Herbie
Ik blijf met een ontzettend dubbel gevoel zitten.
Tijdens en kort na het kijken van deze film vond ik het allemaal maar heel, heel erg matig. Veel langdradige stukken, stijlwisselingen die me niet aan stonden (bv. van een psychologisch drama ineens naar een extravagant SF spektakel), en vooral het gevoel dat er héél veel mogelijk interessante dingen zijn blijven liggen en de balans soms ver te zoeken was (bv. alles rondom die onnozele Dr. Know scène enzo
Er zitten wel degelijk hele boeiende thema's in, maar de uiteindelijke uitwerking vond ik erg tegen vallen.
Ik lees hier hele pagina's discussie over de invloed/uitwerking van Kubrick versus Spielberg. In mijn beleving is het een visueel overdreven gebeuren (Spielberg) met een lang niet altijd lekker lopend scenario (beide?), die het tóch waard is om doorheen te worstelen vanwege de hele boeiende basis, thematiek en vraagstukken (Kubrick) die de film bevat.
Een film die dus heerlijk stof tot nadenken geeft en daarmee zin in herziening, terwijl het daadwerkelijke idee van herziening me niet direct enthousiast maakt... Maf hè?
Anyway, voor nu 2,5 *
®Tc
Normaal dus een Kubrick-film? Ben toch benieuwd wat er van gekomen zou zijn moest Kubrick de tijd gekregen hebben het af te maken.
Artifiical Intelligence dus iets wat me veel flashback deed krijgen van Solaris. Zowat zelfde onderwerp als in Solaris. Enkel vond ik Solaris veel dieper gaan. Dezelfde vragen worden gesteld maar Solaris geeft interessantere antwoorden en een betere uitvoering zonder Pinocchio lijnen.
Blade Runner was een film die ook regelmatig in m'n hoofd spookte tijdens het bekijken van A.I. . Het stadje lijkt wat op dat van Blade Runner, zowat dezelfde setting in het algemeen eigenlijk maar ook hier heeft A.I. toch een andere uitvoering. Die uitvoering vond ik nu niet altijd even zuiver. De score in vele scènes net iets té zoet en hier en daar zelfs wat kitscherige scènes. Het pre-Jude Law gedeelte vond ik veel beter en interessanter dan het gedeelte met hem. Het is vooral in dit gedeelte waar het kitscherige op te merken is (die show, dr. know). Hier en daar begon ik ook al aan een Terminator film te denken. Spielberg kon het niet laten de film weer in één avontuurlijk gedoe te doen opgaan. Mooie visie op toekomst wordt zo de typische avontuur-sentiment Spielberg.
Van wie ik weer onder de indruk was: Haley Joel Osment. Ik vraag me nog steeds af waarom we daar niks meer van horen.
Een mix van vele films lijkt het dus maar jammer genoeg is z'n mix geen garantie op succes.
Vinokourov
Heej, best een leuke SF-film van de heer Spielberg. Prachtige rol voor Haley Joel Osment. Ik vond hem echt heel goed acteren en het verhaal over een robot die menselijk wil zijn, trok me ook erg aan. Echt een mooi uitgewerkte achtbaanrit is dit. Vooral New York half onder water zag er fantastisch mooi uit. Het Spielbergiaanse kleffe einde zie ik maar door de vingers.
mushroomcloud
wat een geweldige uitleg waarom je hem saai vond maar ook redelijk,
reply dan niet :S
Moet jij zeggen
Las hier boven al iets over fantasierijk en nog wat commentaar. Volgens mij valt er over de fantasie van Speilberg niet te twisten. Er is in de jeugd van Speilberg genoeg gebeurt om hem voldoende inspiratie te geven voor de rest van zijn leven, wat ik vaak erg kan waarderen, en deze film bewijst dit nog maar eens. Wat ik trouwens typisch vind voor een autodidact.
Verder vind ik dat deze film veel overdreven irritante of ontroerende karakters heeft. Ik denk dat iedereen hier wel voorbeelden bij kan bedenken.
Wanneer je van plan bent om deze film te kijken vraag jezelf dan: heb ik zin om ET of Jurassic Park te kijken?
Mooi en indrukwekkend einde van een toch wel beetje bijzondere film.
Is echt wel erg mooi gemaakt de effecten zijn gewoon toppie.
Osment weet goed te overtuigen in zijn rol als Robot kind.
De beelden van Man Hatten onder water is ook erg mooi gemaakt.
3,5 ster
gvi1966
De film heeft veel meer te bieden dan alleen het Pinokkio thema. Het laat je nadenken over wat nu zelfbewustzijn is en wat een individu nu specifiek menselijk maakt. Is de manier waarop de mensen tegen de mecha’s aankijken een vorm van racisme? Dan hebben we nog het thema liefde dat behandeld wordt. David heeft niets met seksualiteit van doen. Dit in tegenstelling tot gigolo Joe waarmee hij vriendschap sluit. Het lijkt erop dat deze twee mecha’s elkaar perfect aanvullen.
Enige kritiek zou je kunnen hebben op het sentimentele einde. Op het moment dat David en Teddy vast komen te zitten op de bodem van de zee is het verhaal verteld. Een open einde was wat mij betreft mooier geweest.
DVD-T
Verhaal met een goed uitgangspunt, maar een mindere uitwerking daarvan.
Verhaal steekt best goed in elkaar en het eerste uur is erg goed in beeld gezet, en roept toch wel een aantal interessante vraagstukken op. Daar is de hand van Kubrick toch goed voelbaar. De introductie naar het avontuur is dan ook het beste van de film. Dan slaat de film om naar de tweede acte en wordt het toch wat eer Spielberg eigen. Een leuk avontuur, maar het E.T. achtige is net wat te aanwezig. Toch blijft het leuk om te volgen en wordt het nergens echt saai doordat het verhaal mysterieus blijft, ook weer te danken aan Kubrick. De derde acte dan. Een prachtig slot zonder te over sentimenteel te worden.
De film laat de mooiste technieken die toen mogelijk waren zien. Een prima combinatie van robot technieken, make-up en visual effects. Teddy is erg mooi vormgegeven, maar de stem maakt hem helemaal af. Het overstroomde Man-Hattan ziet er verbluffend mooi uit. Qua design zit het helemaal goed. De muziek van Williams is ook weer erg goed. Niet veel aanwezig, maar doet goed zijn werk. De soms muzikale sound design helpt daarin ook erg goed mee.
Een film met ups en downs, waarin toch blijkt dat Kubrick toch beter is in het vertellen van dit verhaal.
Kende het grote verhaal van A.I. eigenlijk al een tijdje. Dat is namelijk het verhaal van 2 gezichten en ik moet zeggen dat ik het daarmee niet meer dan eens ben. Heb slechts enkel een keer wat fragmenten van de film gezien en nu eindelijk is een keer helemaal.
Het begin is allemaal mooi en prachtig, je krijgt een rustige kennismaking met David, een robotjongetje dat als vervanging van de zoon van een stelletje moet fungeren. Vanaf het begin gaat er al van alles mis, al zijn het vaak wel kleine dingetjes. Wanneer uiteindelijk de zoon terugkomt en David in feite wegpest begint het avontuur.
Ik moet zeggen dat deze zoektocht mij wel kon bekoren, de zoektocht brengt David namelijk langs prachtige werelden. Een soort van Mad Max achtig tafareel vindt zich als eerste plaats en wat volgt is een reis langs het prachtig weergegeven Rouge City en Man-Hattan, wat al helemaal onder water staat.
Spielberg laat maar weer is zien dat hij verhalen altijd op een prachtige manier kan weergeven. Niet alleen de CGI is mooi, ook het acteerwerk van de jonge Joel Osment is fenomenaal en Law is ook erg leuk als plasticen liefdesrobot. Al vind ik de toevoeging van de wandelende teddybeer toch wel het allerleukst.
De muziek van Williams vind ik eigenlijk opvallend rustig, normaal gesproken is het toch bombastisch en vaak erg herkenbaar. Bij A.I. is het vooral rustig en subtiel, passende bij de film.
Toch gaat de film het laatste half uurtje de mist in, de film wordt veel te zweverig en draaft te ver door in haar ambities. Ik had een beetje het gevoel dat Spielberg hier ongeveer vast kwam te zitten met het originele plot en de scriptschrijver en een stuk aan heeft laten plakken.
Het einde was namelijk erg ontroerend geweest wanneer het was geëindigd in de amfibie helicopter. Nu wordt er te ver doorgedraven met een 2000 jaar later plotje met hogere wezens en een uitgestorven menselijk ras. Kreeg eigenlijk een soort van Indiana Jones 4 gevoel hierbij. Onnodige toevoeging van een soort van aliens.
Jammer, want tot die tijd zat ik denk ik wel op 4 sterren.

Geprezen sciencefictionfilm 'A.I.: Artificial Intelligence' van Steven Spielberg morgenavond op televisie

El Laberinto del Fauno
Fantasy / Drama, 2006