Artificial Intelligence: AI (2001)
Genre: Sciencefiction / Drama
Alternatieve titel: A.I.: Artificial Intelligence
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Haley Joel Osment, Jude Law en Frances O'Connor
Releasedatum: 4 oktober 2001
Zondag 22 februari in één bioscoop (Nijmegen)
Plot Artificial Intelligence: AI
"David is 11 years old. He weighs 60 pounds. He is 4 feet, 6 inches tall. He has brown hair. His love is real. But he is not."
In het midden van de 21e eeuw heeft de mens een nieuw type computer ontwikkeld, dat zich bewust is van zijn eigen bestaan. Deze vorm van kunstmatige intelligentie wordt onder andere gebruikt in robots. Eén van deze robots, een jongen, hoopt een echt mens te worden, om zo de liefde van zijn pleegmoeder terug te winnen.
David
Specialist (stemrol)
Blue Mecha (stemrol)
Comedian (stemrol)
StuF
volgens mij zijn alle reacties wel ONG hetzelfde: (redelijk) goeie film met slecht einde... maar volgens mij is bij het beoordelen vooral het einde blijven hangen... aan de cijfers te zien tenminste die is ver onder de maat vind ik als je vergelijkt met de reacties dus he
StuF
hoe kun je nou een 1 geven voor deze film? alleen de belichting is al een 2 waard!
gert-jan
Absolute topfilm, die over een aantal jaren als cult-film de geschiedenis ingaat.
Van begin tot (bijna) einde geboeid zitten kijken. Alleen, maar dat is bijna iedereen het over eens, jammer van het einde. Was dit het stuk waar Kubrick is opgehouden?
Teddybeer had oscar moeten krijgen voor meest aandoendelijke bijrol!!!!
Obiwannes
Geboeid zitten kijken heb ik zeker niet. Ik ben letterlijk bijna in slaap gevallen. Ik had echt veel meer verwacht van deze film. Het verhaal is ongelooflijk saai, en het einde is nog het slechtst van al. Het enige dat de film nog mooi maakte waren de special effects (vooral Teddy), mooie camerashots en acteerwerk van Osment. Maar het verhaal verveelde me ongelooflijk.
2.5* voor de mooi beelden
Merkwaardige film.
De eerste helft is nog redelijk interessant en boeiend, daarna verandert de film in een sprookje voor kinderen. En met een sentimenteel Amerikaans einde.
Jammer, ik had een heel andere film verwacht.
In ieder geval met meer amusement en een hoger tempo. Van Spielberg verwacht je toch meer.
P.S. Die teddybeer leek zo weggelopen te zijn uit de Robijn reclame.
Indybart
hele goeie film, vooral het acteerwerk van Haley Joel Osment en Jude Law, jammer van het slome verhaal...
EarthAngel
Wat een saaie film zeg! De beelden waren wel mooi enzo, maar MIJN GOD wat een vervelende film. De eerste keer dat ik serieus heb overwogen om een film op de helft af te zetten: 1.5
Blindfold
Ontzettend saai inderdaad. Het kon me eigenlijk allemaal niet zoveel schelen, aangezien is dat jochie toch strontvervelend vond. Jude Law was nog wel te pruimen. Ik twijfel tussen 1.5 en 2, maar het einde rond het af naar beneden.
IamBernie
Ben het echt totaal niet met je eens, ik was van het begin tot aan het eind, helemaal gekluisterd, hoewel ik het einde ook een beetje over de top vind gaan.
En wat Haley Joel Osment betreft, hij is grandioos, kan me geen betere acteur op zo'n leeftijd bedenken voor AI.
Wolkenmeter
Precies, Haley heeft heel de film gedragen. Na zijn rol in Pay It Forward dacht ik dat zijn goede vertolking in The Sixth Sense maar een toevalstreffer was, maar in A.I. heeft hij mij echt verbaasd. Ik begrijp wel dat velen deze film te traag en te saai vinden, en de opdeling in drie erg ongelijke delen maakt het ook al moeilijk om u echt in te leven. Niettemin vind ik A.I. een erg mooie, gedurfde film. Jammer van het laatste deel, dat moet ik ook toegeven
shayed
De film had wel een beetje 'duisterder' gemogen. Er zaten wel hele goeie scènes tussen.***
Mich
Het begin is leuk, maar er komt gewoon geen einde aan deze film, en dat is jammer **
Ramon K
Hele mooie plaatjes, goed spel, goed verhaal maar dat laatste half uur mocht wel weggelaten worden. Toch geen tegenvaller! 3,5 sterren
Phooze
Sorry, maar ik vond het echt een bagger film, en dat zeg ik niet gauw. Het verhaal kon me aan geen kanten boeien en het hele sentiment van het verhaal was over-done. Het uiterlijk van de film en de visual effects maken nog wat goed..... 2 sterren
Yak
Het verhaal vond ik aanvankelijk wel goed. De gebreken die aan het begin worden getoond aan robots, de wens een robot te kunnen maken die echt kan liefhebben en de vraag of mensen ook echt van deze robots zouden kunnen houden, vind ik zwak uitgedrukt een heel bijzonder uitgangspunt. Maar de film wordt totaal genekt door het overgedramatiseerde "please, blue fairy, make me into a real live boy"-geneuzel wat daarop volgt en waar maar geen einde aan komt.
NERD
Heb de film niet gezien, maar wat ik zo van Yak lees is het uitgangspunt van de film echt van Kubrick, maar hoe het gebracht is (over sentimenteel).........
Lijkt dus wel of Spielberg deze film pretty much vernökt heeft.
Yak
Precies. Ik kon bij het zien van de film zelfs bijna aanwijzen waar ik dacht dat Spielberg het stokje van Kubrick had overgenomen. Zo is het natuurlijk in werkelijkheid niet gegaan, maar er zit wel een opvallend groot contrast tussen het sterke eerste gedeelte en het bombastische, familie-sentimentele en langdradige 'tweede deel'.
petey
- 1901 berichten
Ik kan een drieletter woord gebruiken van wat ik er van vond, en ik ben nog wel een enorme Kubrick en Spielberg fan.
Tonyvdb
ik zou het niet beter kunnen zeggen, volledig mee eens ...
***' 3,5 op 5 ***'
Tony
lorelei
Ja de film is verschrikkelijk mooi. En Haley acteert geweldig. Maar het einde was slap. Het was een beter eind geweest bij die fee. En dat íe maar bleef wachten. Want dat stuk daarna interesseerde me toch niet meer.
neo
he ik had nog niet gestemd op deze film.gedurende de eerste 100 minuten was ik erg geboeid door de film.maar het deel naar het einde toe vind ik ontzettend zwak.special effects zijn oogverblindend.de mooie beelden worden erg goed ondersteund door john williams muziek.de eerste 100 minuten zijn 4 sterren waard,maar door het zwakke laatste gedeelte blijf ik op 3.5 sterren steken.
NERD
Maar goed dat ik als ik een film heb gezien er altijd een nachtje mee wacht om er op te stemmen (om de film effe te overdenken). Toen ik deze film gisteravond zag dacht ik er echt aan om hem 5 sterren te geven, maar jammergenoeg zal deze film altijd met een "what if....." syndroom blijven zitten. Wat als Stanley Kubrick hem had gemaakt..............
Dit verhaal gecombineerd met Kubricks vastberadenheid en eigen pure visie op hoe iets er uit moet zien had kunnen resulteren in één van de grootste klassiekers uit de geschiedenis.
Begrijp me niet verkeerd dit is echt een GEWELDIG mooie film, die ik misschien wel net zo goed vind als een film die ik 5 sterren heb gegeven, maar om bovenuitgelegde rede kan ik het toch niet doen.
Maar wat een schitterend verhaal, en in tegenstelling vond ik het laatste half uur helemaal niet "dwangmatig ertegenaangeplakt" ik vond het juist een prachtig mooi eind, en eigenlijk helemaal niet zo "happy"
Geweldig geacteerd door vooral Osment, en ook Law zet een erg leuk personage neer. Dat beertje was echt schattig!!!
Prachtige effects, vooral op het moment bij de Flesh Fair, met die oude mecha's schitterend
4,5 sterren
maar wat als Stanley Kubrick hem had kunnen maken...........
NERD
kan iemand mij vertellen wat nou eigenlijk het aandeel van Kubrick in deze film was??
Zaten er scenes tussen die Kubrick gefilmd had ofzo bijvoorbeeld?
neo
Zaten er scenes tussen die Kubrick gefilmd had ofzo bijvoorbeeld?
kubrick had het verhaal verzonnen aan de hand van een gedicht (het einde niet en wat andere kleine delen van de film) ,had veel storyboards gemaakt en had allerlei ideeen over de art-direction.
Brooklyn
Echt een meesterwerk. Je kan de film een beetje in drie delen zien. Erg origineel idee, goed uitgevoerd, mooie effecten, prima script, goed acteerwerk. Alleen zoals al gezegd werd had het einde wel wat anders gekund. 4,5 sterren!
pjotr
Spielberg heeft het wéér verneukt. Meesterwerk kom op zeg,Kubrick draait zich om in zijn graf.En wat de fuck moeten die aliens op het eind? Volgens mij heeft 'ie bij Minority Report eindelijk het licht weer gezien.
ichi
ik moet pjotr hier toch echt gelijk geven, minority wacht ik met spanning af.ik hoop niet dat ie het originele verhaal verneukt en versentimentaliseerd heeft...

Geprezen sciencefictionfilm 'A.I.: Artificial Intelligence' van Steven Spielberg morgenavond op televisie

El Laberinto del Fauno
Fantasy / Drama, 2006