Artificial Intelligence: AI (2001)
Genre: Sciencefiction / Drama
Alternatieve titel: A.I.: Artificial Intelligence
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Haley Joel Osment, Jude Law en Frances O'Connor
Releasedatum: 4 oktober 2001
Zondag 22 februari in één bioscoop (Nijmegen)
Plot Artificial Intelligence: AI
"David is 11 years old. He weighs 60 pounds. He is 4 feet, 6 inches tall. He has brown hair. His love is real. But he is not."
In het midden van de 21e eeuw heeft de mens een nieuw type computer ontwikkeld, dat zich bewust is van zijn eigen bestaan. Deze vorm van kunstmatige intelligentie wordt onder andere gebruikt in robots. Eén van deze robots, een jongen, hoopt een echt mens te worden, om zo de liefde van zijn pleegmoeder terug te winnen.
David
Specialist (stemrol)
Blue Mecha (stemrol)
Comedian (stemrol)
Anatolia
Ja kom... Kubrick was ervaren genoeg om te weten wat voor iemand Spielberg is. Het enige wat hij had hoeven te doen was /?regisseur=Steven_Spielberg hierboven intikken, om te zien wat voor films hij zoal maakt.
Je moet A.I. zien als een Spielberg-film. Vandaar mijn 4 sterren, ondanks de verschrikkelijke happy-end.
Keezz
Wat was er in godsnaam 'happy' aan het eind van deze film???
Vond t zelf namelijk verre van een happy end... 4 sterren trouwens.
Diesel
Ik heb de film niet gezien maar ik weet 100% zeker dat Kubrick deze film op alle fronten beter zou kunnen regisseren dan Spielberg. Spielberg stelt helemaal niets voor naast Kubrick.
-- Filmtotaal.nl
Het heeft dus een voorgeschiedenis...
Ik kan me trouwens wel vinden in dit betoog.
Anatolia
Dit is appels met peren vergelijken. Ikzelf sta ook niet echt te springen om Spielberg, maar zijn carrière is niet te negeren...
BoordAppel
Idd, Spielberg en Kubrick zijn beide totaal verschillend. Ik vind ze allebei erg goed.
BoordAppel
Mooie film die een vrij donker toekomstbeeld laat zien. De samenwerking tussen Kubrick en Spielberg werkt voor mij erg goed en levert een aparte film op. Het einde vond ik ook goed passen bij de film, sentimenteel maar zeker geen happy end.
De aankleding van de film is heel erg mooi, vooral het moment dat ze Man-Hattan binnenvliegen. Dat was op de tv al indrukwekkend, jammer dat ik de film niet in de bios heb gezien.
Het acteerwerk vond ik erg goed, Osment laat zien dat hij een groot acteur kan worden (al is eigenlijk). De voice acting was ook erg goed gedaan, regelmatig moeten lachen om Teddy. Ik herkende Robin Williams ook als Dr. Know en Chris Rock als de mecha die gelanceerd wordt, maar dat Meryl Streep de Blue Fairy was had ik niet in de gaten.
Het einde deed me trouwens aan 2001 denken. 4*
movie-freak
Dat heb ik nou juist andersom, het begin vond ik dus tien keer niks. Pas na een kwartier vond ik de film heel leuk worden. Bijzonder en goed geacteerd. En natuurlijk erg mooit special effects. Daarom krijg deze film 3,5* van me
robertinho
[quote]movie-freak schreef:
Sluit ik me bij aan, **
Het verhaal kon me eigenlijk op geeneen manier boeien, de laatste 5 a 10 minuten vanaf dat hij de "blauwe fee" had gevonden vond ik het wel een beetje aardig.
Menghini
Het verhaal boeide mij echt voor geen meter. En daarnaast was alles zeer voorspelbaar, ook hoe het af zou lopen.
De teddybeer was inderdaad lachen (pluspunt!) en verder zag het er technisch goed uit (de robotten, de wereld waar het speelde, etc.) Dit maakt voor mij al aardig wat goed: 2½*
Technisch zag het er ok uit (dat mag ook wel voor dat geld), maar ik vond het niet mooi, hoor.
Mc
- 2092 stemmen
Dit is nou echt waar ik naar opzoek ben, een goede film, goede acteurs, een leuk onderwerp. De special effects vond ik erg mooi, Wel een beetje erg veel sentimenteel gedoe af en toe. Da's denk ik ook een beetje om die haley joel osment te promoten. Waarvan ik trouwens vind dat hij een goede acteur is. maaruh, dat alsmaar huilen wordt ook best irritant...
Hoe dat?
Heb dit altijd al een onderschatte film gevonden en dat werd laatst maar weer 's bevestigd toen ik het laatste uur van de film zag. Zelfs het door iedereen uitgekotste einde (ook door mij) bevalt me bij nader inzien prima. Hypergeavanceerde robots die een menselijk robotkind in een tijdelijke droomwereld knikkeren om te leren van z'n gedrag en emoties..... zouden wij dat nu niet ook doen als we een bevroren caveman ergens tot leven kunnen wekken? Ik bedoel maar... gaaf einde. Puur Kubrick met slechts aan de buitenkant een dun Spielberglaagje. Bedoel je dat met je 2001 vergelijking BoordAppel? Dat de mens uiteindelijk zegmaar evolueert in een soort emotieloze superrobots?
Verhoogt naar 4*
Ik ben het met Goodfella eens. Het einde fascineert me, zonder de film te hebben herzien overigens, meer en meer. Naast wat Goodfella al aangeeft verkent het ook verder het verschil tussen echt en nep. Robot waar emoties in zijn geprogrameerd kent verlangens en krijgt vervolgens een projectie van die verlangens en is er tevreden mee. Wat is er dan nog echt aan iets als emotie en verlangen ? Hoe ver kun je gaan met God spelen ? Trekt het hele thema van de film nog verder. Ja, ik vind het einde geweldig boeiend zelfs. Erg bitter en donker onder een dun, zoet suikerlaagje. Ik bedoel, ik kan een eeuwigheid wachten op een paar minuten artificieel geluk niet een happy end noemen, echt niet. Zonder het laatste deel was de film minder goed geweest.
Ernstig ondergewaardeerde film blijf ik het vinden. Het boeiendste dat ik van Spielberg heb gezien. Maar ik zal wel gek zijn.

jassonn
Ik dacht dat er stond: Ik ben het met Goodfella eens. Het einde fascineert me, zonder de film te hebben gezien overigens, meer en meer.

Interessant SBB!
Om nog maar even verder te gaan; toch ironisch dat zoveel mensen vallen over dat - we zeiden het al - dunne suikerlaagje. Zeiken over een overschot aan emotie bij een film die júist het "emotie onderscheidt mens van machine" thema behandelt! (dit theorietje overigens geleend van een gewaardeerd collega
) Als dát geen frontale zelfreflectie oplevert....
Over 20 jaar is dit een klassieker, let op m'n woorden. (of is dat al 's gezegd?
Ik dacht dat er stond:
Als je nou 's wat meer ging denken en minder posten.. had weer 5 (ja sorry, 6) onzinberichten gescheeld.
jassonn
Sorry Goodfella, ik wist niet dat ik je verveelde
(alsof mij dat wat kan schelen).
BoordAppel
Ja, zoiets. De sfeer deed me er ook aan denken.
Chainsaw
Beetje dubbele gevoelens bij Artificial Intelligence. Enerzijds is dit een prima film; goede sfeer, erg aardig verhaal en een paar voortreffelijke scènes. Vooral die teddybeer die de hele film met de jonge David meeloopt was geweldig. Verder goed acteerwerk en de effecten en decors waren ook zeker niet verkeerd. Het is echter jammer dat de film tegen het einde veel te lang doorgaat. Ik had het op een gegeven moment wel gezien, maar de film besloot om nog ruim twintig minuten door te draven. Dat had wel iets anders gemogen.Maar goed, verder heeft Spielberg hier een interessant modern sprookje afgeleverd.
3,5 sterren.
FisherKing
idd, die teddybeer is fantastisch
nrggirl
zeker prachtig gedaan van haley vond het echt een ontroerende film echt meeslepend verhaal en dat voor een SF-film. vond hem echt heel goed
verdient een 5*

Geprezen sciencefictionfilm 'A.I.: Artificial Intelligence' van Steven Spielberg morgenavond op televisie

El Laberinto del Fauno
Fantasy / Drama, 2006