Genre: Horror / Mystery
Geregisseerd door: Ti West
Met onder meer: Jocelin Donahue, Dee Wallace en Tom Noonan
Plot The House of the Devil
"Talk on the phone. Finish your homework. Watch TV. Die."
De jaren '80. Studente Samantha Hughes krijgt een baan als oppasser en moet oppassen tijdens een maansverduistering. In eerste instantie lijkt het een normaal klusje, maar langzamerhand begint ze te ontdekken dat haar cliënten, die haar hebben ingehuurd, een gruwelijk geheim verbergen; ze willen de onschuldige Samantha gebruiken bij één van hun bizarre, satanistische rituelen.
Samantha
Random Guy
Nurse
Favorite Teacher
IcU
Opvallend laag gemiddelde. Wat zo tof aan deze film is, is dat er een perfecte '80's horror sfeer gecreëerd wordt. Er is een constante spanning te voelen wat uit loopt op een prima finale. Laat Ti West maar meer van dit soort films maken!
danuz
De apotheose van House of the Devil kon me weinig bekoren, maar de weg ernaartoe beklijft. Door zo'n huis lanterfanteren, deurtje open, gordijntje dicht, heerlijk. De rustige opbouw en de lichtelijk nostalgische ondertoon maken deze film, de daadwerkelijke horror liet me daarentegen koud.
perceived
Wow! Heb zowat de hele film op het puntje van m'n stoel gezeten. De climax viel wel tegen en komt wat rommelig en afgeraffeld over. Sfeer en muziek zijn dan weer uitmuntend.
Voor een 'serieuze' en langzaam opbouwende horror thriller als deze vielen me ook een aantal fouten/toevalligheden op, jammer.
Puur een film voor liefhebbers van het genre en 80's nostalgisten, vandaar ook die lage score lijkt me.
Butchers
Ik snap het gemiddelde niet? Dit is toch een geweldige film van Ti West. Beter dan Cabin Fever allesinds. Véél beter.
Deanfromhell
een goeie film!
wat mij oa opviel aan deze film, is dat hij ouderwets spannend was.
ik betrapte mezelf erop dat ik echt gespannen was en op het puntje van mijn stoel zat, iets dat ik niet vaak meer heb met horror tegenwoordig.
daarnaast is het knap hoe deze film zo eighties kan zijn:
als ik niet beter wist, zou ik gedacht hebben dat hij oopk echt uit de jaren 8 komt.
verwacht geen flitsende over the top snelle film, maar een klein verfijnd pareltje
Erg sterke griezelfilm. Geen cgi, geen martelhorror, maar gewoon erg effectieve inzet van cameravoering, art direction en geluid. Het verhaal over een vrouw alleen in een eng oud huis neemt zijn tijd qua opbouw. De film doet aan alles aan alsof het in de jaren 80 gemaakt was, zo ook met heel veel gevoel voor sfeer en spanningsopbouw. Dat de film zich ook in die tijd afspeelt draagt erg bij aan de spanning, geen gedoe met mobiele telefoons die geen bereik hebben en andere moderne clichees. Heerlijk ouderwets genoten en vrijwel de volle speelduur op het puntje van mijn stoegl gezeten. Toppertje.
dutchtuga
Wist wel dat deze je zou gaan smaken. Toprecensie van de beste horrorfilm van de laatste jaren.
Dutch Ownage
haha ik weet niet wat het met deze film was, maar dat sfeertje, verschrikkelijk beklemmend.
precies zoals het hoort bij een horrorfilm. helaas ging dat sfeertje weg vanaf het moment dat ze vastgebonden wakker werd. Een beetje een traag begin, een ijzersterk midden en een ietwat uit de toon vallend einde. Al met al toch nog een verrassende topper
Yehudit
Naar mijn mening veeel te traag, het verhaal kwam maar niet op gang. Ik snap het idee van "constante dreiging", want ik verwachtte telkens dat 'het' dan eindelijk zou gebeuren, maar tragischerwijze.. Gebeurde er eigenlijk niets. Toen uiteindelijk de langverwachte climax kwam, was die ook nog eens uitermate teleurstellend.
Ik was niet bepaald enthousiast en m'n vriendin vond 'm ook ronduit saai.
Vascago
Herzien en wat een fantastische film is dit toch. Een halfje erbij op.
Metalfist
Talk on the phone. Finish your homework. Watch TV. DIE!
Ik leerde The House of the Devil eigenlijk kennen via een fragment in (ik denk Meneer Bungel's) Moviemeter Contest Het fragment sprak me toen wel aan en na wat gezoek had ik de film gevonden. Ik zette hem toen op mijn to-see lijstje maar zoals zo vaak vergat ik weer dat ik de film had. Tot ik gisteravond met mijn broer zin had in een ouderwetse horrorfilm waardoor deze film op de proppen kwam. Ik wist eigenlijk totaal niet meer waarover de film ging, mijn broer had er nog nooit van gehoord, maar toch wouden we de gok wagen.
En wat voor een vreemde gok is het eigenlijk geworden. the House of the Devil doet er alles aan om er jaren '80 uit te zien. Er wordt gebruik gemaakt van 16mm film, dat ontzettend populair was in de jaren '80 en ook het inzoomen op de personages doet erg hard denken aan films uit die periode. Daar komt dan ook nog eens bij dat de film zich in 1983 afspeelt (althans toch via Imdb) maar eerlijk is eerlijk, de sfeer zit dan ook wel ontzettend goed. De film ademt echt zoals zijn vele genregenoten van 30 jaar geleden en het weinige gebruik van CGI is uitstekend. Het is maar weer eens het zoveelste bewijs dat je niet perse miljoenen dollars tegen een film moet aansmijten om hem spannend te maken. The House of the Devil verdient trouwens ook echt wel een hogere score dan de 2.65 die hij nu heeft.
Waarom? Omdat het één van de meest beklemmende films is die ik in tijden heb gezien. Toegegeven, ik ben niet zo thuis in het genre maar ik heb er volgens mij al wel genoeg gezien om het onderscheid te kunnen maken. Eigenlijk gebeurt er in heel de film niet zo bijster veel. Het wordt zelfs bijna ontzettend saai maar tegelijkertijd zit er nog altijd wel een zekere onderhuidse spanning doorheen heel de film die je een klammig gevoel geeft. De opbouw is lang maar juist hiermee wordt het allemaal nogal intens en het is dan ook jammer dat de finale niet het succes heeft waarop ik had gehoopt. Zoals gezegd is heel de opbouw uitstekend gebracht en is de moord op Megan hard maar heerlijk in beeld gebracht. Ik verwachte dan ook een einde in deze trend maar heel het duivelsgetinte einde had niet het gewenste effect op me. Waar de personages gedurende een hele film uitstekend zijn gebracht, zijn ze op het einde redelijk lachwekkend in hun zwarte capes en de simpele manier waarop ze doodgaan. Wel weet Ti West er op zich wel een clichéloos einde van te maken, althans toch in een bepaalde manier. Ik vond het geweldig dat Samantha gewoonweg wordt neergeschoten door de zoon wanneer ze hem wilt aanvallen met een mes. Simpel maar o zo doeltreffend. Ik blijf het dan ook jammer vinden dat ik het oculte gedeelte niet helemaal trok, gelukkig was dit niet het geval bij het echte einde waar Samantha zwanger blijkt te zijn.
Jocelin Donahue is erg goed in de rol van Samantha. Eindelijk eens geen stomme doos van een hoofdrolspeelster die continu de verkeerde keuzes maakt of gewoonweg achterlijk is maar gewoon een jonge vrouw die wat geld wou verdienen. Een goede keuze van West om een onbekende actrice de hoofdrol te geven want het pakt ontzettend goed uit. Donahue is geloofwaardig in alles wat ze doet en het doet deugd om dit in een horror te zien. Haar vriendin, Greta Gerwig, is ook wel een redelijk leuke actrice. Eindelijk eens twee geloofwaardige hoofdpersonages, al zou ik nooit in de buurt van zo'n kerkhof parkeren om een sigaret te roken, De bad-guys zijn op zich ook wel leuk. Vanaf het eerste moment waar Tom Noonan belt, voel je dat er iets ontzettend fout is met de gast en wanneer we hem dan uiteindelijk te zien krijgen, dan bekruipt dat gevoel je nog meer. Mary Woronov heeft ook zoiets soortgelijks angstaanjagend over zich. Was ik trouwens de enige die bij de zoon aan Iwein Segers moest denken? Waarschijnlijk wel.
Ik weet nog altijd niet goed wat ik hier van moet denken. De spanningsopbouw is zonder meer geslaagd. De jaren '80 sfeer past ook perfect in de film en ook de acteurs zijn uitstekend gecast. Het blijft alleen jammer dat het einde ietwat geforceerd aanvoelt en niet echt in de lijn van de film past. Ach, een dikke voldoende is sowieso op zijn plaats.
sacha77
Grappig. Ik dach eerst dat ik de verkeerde film te pakken had en dat deze film uit de jaren 80 kwam. Verder weet de film prima spanning vast te houden al word het vreselijk langzaam opgebouwd. Het einde daarintegen word te snel afgeraffeld. Geen topper maar lang niet slecht.
erik1677
En weer een knaller van Ti West.
Volgends mij word deze regisseur een hele grote in het horrorgenre.
Samen met de engelse Christhoper Smith.
Prachtwerkjes brengen deze 2 heren uit.
Ook desze house of the devil vind ik weer top.
Prachtig om eens weer een film te zien die compleet in de jaren 70 stijl is opgenomen.
Dit past ook precies bij house of the devil vind ik.
De ontknoping is ook heerlijk creepy en bloederig.
Dit word in de toekomst wel een favoriet van me, daat weet ik nu al.
Naomi Watts
Na de torture porn films, de Japanse new wave, de hype rond de overschatte Franse horror stroming en allerlei andere soorten horror die de essentie van horror niet weten te vatten, laten de horror fans van het eerste uur, die verwend werden in de jaren 70 en 80 met het ene meesterwerk na het andere, verlangen naar vroeger. West weet dat als geen ander, en probeert onze drang naar toen te voorzien met deze House of the Devil. En daar slaagt hij wonderbaarlijk goed in.
De manier hoe West de jaren 80 setting tot leven weet te brengen is imponerend. Ijzersterke art-direction. De 700 serie Volvo, Sam's jaren 80 walkman van Sony en feathered style haar dragen allemaal bij bij deze magistrale jaren 80 feel. Tel daarbij nog eens het feit op dat het in 16mm is geschoten en je weet dat West een liefhebber is van de hoogtij van dit geweldige maar toch ietwat verloederde genre. Dan heb je nog die heerlijke retro opening- en ending credits. Indrukwekkend.
West lijkt te begrijpen dat het vooral om sfeer en opbouw gaat. Trage maar zeer aangename opbouw, veel gebruik maken van geluid en creërt psychisch ongemak door kleine maar subtiele details. Vreemde conversaties, creepy personages, ijzingwekkende sfeer en vooral zeer effectief gebruik maken van geluid. West snapt dat pure horror vooral op suggestief vlak plaats moet vinden. Een zeer aangenaam verhaal, een ijzersterke cast en de aankleding en sfeer doet eigenlijk de rest. Donahue is ook zo'n typische jaren 80 horror protagoniste, heerlijk!
Eindelijk weer een trip through memory lane naar de tijd toen alles beter was op het gebied van horror. West laat zien dat we de hoop niet op moeten geven, dat echt horror talent nog bestaat maar dat het alleen wat lastiger zoeken is voor de werkelijke horro pareltjes. Het is niet anders maar West geeft horror fans van het eerste uur hoop, en zelfs meer.
Tonypulp
Fu-cking toevallig, net klaar met een herziening!
Straks even een stuk over tikken, iig een zekere score van 5*. Behoort tot de top10 beste horror films ooit, bizar goed.
Naomi Watts
Benieuwd wat deze doet bij herziening, echt een film die per kijkbeurt beter wordt lijkt me
. Eén van de beste horrors die ik in het laatste decennium gezien heb.
FillumGek
Tonypulp
echt een film die per kijkbeurt beter wordt lijkt me
Goed zo, guys
Eindelijk ook weer lof voor het echte goede werk
Naomi Watts
You're welcome, en zwaar ondergewaardeerd. Dat gemiddelde
. Zegt eigenlijk veel over wat de moderne horror kijkers van horror verwachten
Tonypulp
Ach, het is omgekeerde psychologie aan het worden. Lage score? Meesterwerk, aanzetten die film!
Naomi Watts
Dat begint wel de tendens te worden hier ja. De flop 100 is eigenlijk de top 100
dutchtuga
Hier is het helemaal onbegrijpelijk, want de film is zo apart nog niet. Gewoon ijzersterke horror.
Naomi Watts
Ben ik met je eens. Gewoon back to basics, en van een enorm hoog niveau. Totaal onbegrijpelijk inderdaad.
Tonypulp
Ik denk dat de jeugd die basics niet gewend is of simpelweg niet kent, en ze zich dus uitermate storen aan het 'tamme' en 'langzame' karakter van de film.
Kan er met m'n bescheidde verstand niet echt bij
Lijkt me interessant!
+ hoge cijfers van users
- hoge cijfers van Naomi en Jeroen

Ga hem toch maar eens opzoeken.
Krijg toch de %$#$@
Sowieso zou het verboden moeten zijn horror te kijken zonder te verdiepen in de roots van dit geweldige genre.
Ik ben wel blij dat op MM een hoop users toch wel verder kijken dan de commerciele shitfilms als ''My Bloody Valentine 3D''.
Fijn om regelmatig ook onbekendere titels te ontdekken.
Ik ga nu Insidouis kijken. Qua plot lijkt het een beetje op deze titel, alleen iets bovennatuurlijker heb ik het idee
Ik moet deze ook maar eens herzien, heb het gevoel toch aan de lage kant te zitten. Was inderdaad een buitengewoon sterk werkje. Puur op spanning, niks babes, gore of sensatie.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen