The X Files: I Want to Believe (2008)
Genre: Sciencefiction / Mystery
Speelduur: 105 minuten / 108 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Canada
Geregisseerd door: Chris Carter
Met onder meer: David Duchovny, Gillian Anderson en Amanda Peet
Releasedatum: 7 augustus 2008
Plot The X Files: I Want to Believe
"To find the truth, you must believe."
Wanneer een groep vrouwen wordt ontvoerd in het winterse landschap van Virginia, zijn de enige aanwijzingen de groteske menselijke overblijfselen die langs de snelweg worden gevonden. Met de beambten op zoek naar enige vordering in de zaak, zorgen de twijfelachtige visioenen van een in ongenade gevallen priester ervoor dat de politie op de verkeerde plekken gaat zoeken. Tevens leidt het hen naar een bizar, en geheim, medisch experiment dat misschien met de verdwijning van de vrouwen te maken kan hebben. Dit is echt een zaak voor de X-Files. Maar de FBI heeft die afdeling voor onderzoek naar paranormale zaken jaren geleden gesloten. Voormalige agenten Fox Mulder en Dana Scully worden, tegen hun zin, gevraagd om te helpen in deze zaak.
Fox Mulder
Father Ybarra
Gaunt Man
2nd Victim - Cheryl Cunningham
Miss Sway
Ik vond deze het zelfde als de 1ste film. De serie heb ik nooit gezien en ik zal deze ook niet zien.
Je vond deze film hetzelfde als de eerste film maar vervolgens zeg je dat je deze ook niet zal gaan zien..(!)
Snap ik even niet.. leg eens uit wil je..
Coop
x files onwaardig.
Jonges toch wat heb ik mij geërgerd tijdens de film.
erik1677
Ik ben al jareneen groot x-file fan, maar helaas is er nog nooit een geweldigge x-file film uitgekomen. Beide films zijn wel leuk en aardig maar niet meer dan een episode van de serie zelf.
De films zetten zich niet echt bepaald daar buiten, en zijn ook niet echt spectucalair van opzet.
Maar om niet geheel negatief te wezen wel genietbaar.
En de interactie tussen fox mulder en dana scully is naturlijk weer machtig om naar te kijken.
En de setting in de sneeuw beviel me ook wel in deze film, wat de film automatisch een geheimzinnig tintje geeft,eigenlijk onbedoeld denk ik.
Fran
- 1953 berichten
Waren ze maar een beetje meer zoals de serie zelf. Ik vind zelfs eerlijk gezegd dat deze film de titel x-file niet waardig is.
aburex
Leuk thrillertje. Heb echter de serie nooit gezien. Kan dus niet oordelen of de serie beter was dan de film.
GinolaEHV
Zoals wel vaker: een film afgeleid van een serie, die niet kan tippen aan die serie. Verhaal is weinig boeiend, de film niet echt spannend en mysterieus en het einde is wel erg abrupt.
Matig: 2,5*.
gizmo_o
Ik heb de serie nooit gevolgd, dus ik kan deze film er niet mee vergelijken, maar ik vond het in ieder geval nooit echt spannend worden en er hing geen echt mystiek sfeertje. Er wordt middelmatig geacteerd en het einde is wel erg abrupt. Tevens loopt er door het verhaal nog een slappe romance, laat dit dan weg zou ik zeggen, maar ach ja dit is bij zoveel films het geval
Waarom werd het Russisch trouwens niet gewoon vertaald?
De eindbeoordeling: het is het nieuwe jaar, laat ik gul zijn;) : 2*.
m1701
Vond em toch wel erg saai.
Er gebeurt helemaal niets spannends en op het eind wanneer het heel spannend moet zijn
maar zat het als een pudding in....
beetje jammer
erik1677
ja inderdaad fran! de serie is vele malen beter.
Vooral natuurlijk seizoen en het geweldige 4e seizoen.
Elineloves
Ik heb eigenlijk nooit echt naar The X Files gekeken. Natuurlijk ken ik de namen Scully en Mulder, en ik weet wat voor een soort serie het was, maar echt volgen deed ik het nooit. Toch was ik benieuwd naar deze film, dus had ik hem opgenomen. Ik hoopte dat het een soort Criminal Minds achtig zou worden. Er zijn enkele raakvlakken, maar verder kan het niet tippen aan Criminal Minds.
Toch kijkt deze film best lekker weg. Het acteerwerk was helaas niet van hoogstaand niveau, maar het verhaal vond ik dan wel weer interessant. Enkele leuke plottwists, mooie settings en ondanks dat de sfeer niet altijd even spannend is, blijft het wel kijkbaar.
Decec
Ik vond een goede SF/Thriller film....
Eindelijk X-Files.....
Prima acteerwerk....
Bekende acteur David Duchovny speelt goed...
Prima verhaal!
Onnodige en vooral ook tegenvallende X-files film bijna zes jaar na het laatste seizoen. De twee hoofdpersonages zijn nogal veranderd, en dat werkt negatief uit. Ook is het plot niet direct een X-file. Wat overblijft is een vrij standaard thriller die vooral in het begin nogal langdradig is. Het ziet er allemaal wel goed uit, maar weet niet echt te boeien
Gang_Star
Vandaag nadat ik eindelijk na een hele lange tijd bezig ben geweest om de volledige serie te bekijken en 'The Truth' heb gezien, besloten om deze film maar meteen mee te pakken. Het begin van de film toont een aantal verwijzingen naar het laatste 9e seizoen. Potloden in het plafond van Mulder. De poster van I Want to believe enz.... Desondanks blijf ik toch een aantal vragen overhouden... Wat is er gebeurd tussen de liefde tussen Mulder en Scully? Ze lijken niet al te erg verliefd namelijk, iets wat met het laatste seizoen wel werd afgesloten. Wat is er gebeurd met Walter Skinner... Hij is schijnbaar nog wel in dienst van de F.B.I. want hij komt een 5tal minuten in beeld. Is hij nooit aangepakt vanwege het feit dat hij geholpen heeft om Mulder te laten ontsnappen? Waarom wordt er ook niet maar één woord over William gesproken? En er is niks te merken over de waarheid van 22 december 2012 en de aliens.... .
Het is eigenlijk lachwekkend om deze film The X-Files te noemen. Ik ben van mening dat The X-Files zaken zijn die niet kunnen worden verklaard. Dan is het dus vreemd dat Mulder en Scully ingeschakeld worden door de F.B.I. om te zorgen dat er een agente wordt terug gevonden. Er is sprake van een ontvoering, en een ontvoering is geen sprake van een zaak die niet te verklaren is. Denk Mulder en Scully en uiteraard voor die 5 minuten Skinner weg en je hebt een standaard thriller die nergens uitblinkt.
De hele sfeer van de 9 seizoenen van de serie voelde ik ook geen moment. Of dat door de besneeuwde omgevingen was, of juist door het ontbreken van het hoofdkantoor van de F.B.I. of het missen van enkele personages als The Lone Gunmen, dat weet ik dan weer niet.
Wat ik wel weet als liefhebber van The X-files, is dat deze film mij zeer heeft teleurgesteld.
injectx
Ik had eigenlijk een eigen recensie willen schrijven maar na het lezen van jou recensie hoef dat niet meer. Precies wat ik ook wou zeggen. Heb ook zoals jou net na een lange tijd alle seizoenen gekeken en ben ook redelijk teleurgesteld door deze film. Ik kan het nauwelijks een X-File noemen. Special effects hoeven van mij ook niet persé maar op de een of andere manier had ik toch wat meer verwacht. Zeker als je het vergelijkt met de eerste film.
Vergelijk deze film met een van de mindere afleveringen uit de X-files tv-serie.
Net zoals jou zit ik ook met wat vragen uit de serie. Jammer, dit had niet hoeven gebeuren. Ik weet nog dat de eerste film redelijk goed aansloot vanuit de serie.
Ook om de oorsprong van de serie eer aan te doen hadden ze het naar mijn mening over de "conspiracy" of "UFO" boeg mogen gooien. Ja, het is meer van hetzelfde maar deze onderwerpen kenmerkten voor mij wel de spannendste afleveringen uit de tv-serie en waren zeker beter geweest dan een psychic priester en amateur-orgaantransplantant.
Gang_Star
Dat klopt de eerste film sloot ook compleet aan op de serie. Dat is ook een reden waarom meerdere mensen de film niet snappen. Er zijn namelijk mensen die de film los van de serie hebben gekeken. Deze film is eigenlijk onnodig. Heeft maar weinig te maken met de serie én met The X-Files. Ik was dan ook zeer verbaasd dat Chris Carter zelf de regisseur is. Die heb ik hoger zitten. Het was inderdaad handiger geweest om de waarheid van 'The Truth' uit te werken in deze film, in plaats van een zeer teleurstellende thriller te maken.
Henry Spencer
wat een zwak plot: de manier waarop Mulder uiteindelijk die kerels op het spoor komt is wel heel toevallig en hoe ze hem net op het laatste nippertje komen redden. Echt heel goedkoop...
m1chel
- 1948 berichten
Ja ongeacht wat vele mensen van deze film vonden, vond ik hem meer dan ok. Het verhaal zat vond ik prima in elkaar en het had ook zeker geen link naar de serie, op een paar bekende gezichten na dan. Nou ben ik ook een enorme fan van de serie en alles eromheen. Prima thriller.
Artemis_fowl
Nu maar hopen dat er in 2012 de film komt waar de fans van de serie 'eigenlijk' op wachten.
Paeper
Hier worden de niet-fans niet blij van en de echte X-Files fans (als ik) ook niet. Dus dat is jammer.
Ik kan niet helemaal inschatten hoe het is om deze film te zien zonder de 9 seizoenen als voorkennis, maar ik vermoed dat dit niet echt een heel interessante film is. Voor mij als die-hard fan voelt de film aan als middelmatige (bijna slechte) aflevering. Enige wat het de moeite waard maakt is dat het weer anderhalf uur Scully en Mulder is. Maar als je niet-fans wilt bereiken zul je met een goed plot moeten komen en kun je niet bouwen op de vertrouwdheid. En om de fans een beetje blij te maken zal je toch terug moeten grijpen op de mytharc. Heb je anderhalf uur, dan kun je toch echt wel met iets interessanters komen.
KILLERBEE99
Tijdje geleden overnieuw gekeken, Net als de eerste film kijk ik toch liever de serie.
Dat zou wel vet zijn
puckb96
ik ben een erg groot x-files liefhebber en vind de serie echt te gek.
de eerste film was ook dondersgoed naar mijn mening en had een goeie verhaallijn.
de tweede film is helaas stukken minder.
de eerste film volgde echt de 'mythology' verhaallijn terwijl de tweede film meer een ordinaire aflevering is van de serie.
toch zal ik niet ontkennen dat het een goeie film was.
voor wat het was vond ik het namelijk een prima film.
fijn om alle personages weer te terug te zien want dat is erg verfrissend.
maar ik ben er toch zeker van dat de eerste film en de serie zelf veel beter zijn.
ik heb de hele collectie compleet van de x-files en ik vind ze allen dondersgoed!
jumperjack
X-files als serie heeft me nooit kunnen boeien, dit vond ik echter een goede film.
Minority_Check
ik dacht dat het over aliens zou gaan
ik had wel de eerste paar minuten gemist
dus ik had de hele tijd moeite met het verhaal
het zag er allemaal mysterieus uit maar volgens mij moet ik de serie kijken om het te snappen
@ Minority_Check:
Dat hoeft juist niet. Er zit in deze film juist geen enkele verwijzing naar de serie. Hooguit dat je wat meer te weten komt over de personages en dat je een aantal andere bekende gezichten ziet. Juist als je de serie ziet, wordt duidelijk dat beide niks met elkaar te maken hebben(op personages na dan) en blijf je juist met vragen zitten omdat er een hoop juist niet wordt uitgelegd.
NightSpirit
Ik ken de serie niet. Maar ik vond deze film nou ook niet bepaald uitnodigend om te gaan kijken. Het leek wel een persoonlijk drama. Telkens die verwijzingen naar het geloof. Er werd haast geen aandacht geschonken aan de zaak waar ze aan werkte...
brabusRUS
Vroeger wel eens X-files gekeken, en die waren best leuk, maar dit was echt een drama. Wat ongelooflijk saai. Het verhaal was ook echt te dom voor worden. De serie was mysterieus en spannend, maar deze film was dat totaal niet. What's up met die pedofiele helderziende? En dan die bad guys, kon het nog origineler? En ook hier weer 'Russen' die onverstaanbaar Russisch praten. En zo zijn er nog meer dingen waar ik mij stoorde.
Jammer, behoorlijke teleurstelling. 1.5*
Chris0478
Vond m niet heel slecht, beetje slap einde. Maar eh, wiens hoofd waren ze nu eigenlijk aan het transplanteren en waarom?!? Geld was zeker op, voordat ze het plot konden verfilmen
Chris0478
Franz Tomczeszyn - X-Files Wiki - David Duchovny, Gillian Anderson - x-files.wikia.com
Het was zijn hoofd dus, echter snap nog steeds niet waarom ze het steeds wilden transplanteren, maw slecht plot, wordt dus 2 sterren.
brabusRUS
Ze hebben dat hoofd getransplanteerd, omdat hij ziek was en een vers lichaam nodig had. En vers lichaam heeft in dit geval dus geen kanker.
Moviekat
Gisteren was de film op de tv. Ik had hem nog niet gezien en ik besloot er eens goed voor te gaan zitten. Ik ben een echte X-files-fan; dus dat moest een goede avond worden. Bovendien had de film vier sterren gekregen in de VPRO-gids. Nou, wat mij betreft was één ster wel genoeg geweest. Wat een deceptie. Zonde van m’n avond. Het begon al met de gekke gedachte dat Fox Mulder per se nodig zou zijn bij een onderzoek waarbij een helderziende werd ingeschakeld. Als het nou om een alien abduction ging...
Verder mistte de film totaal de geheimzinnigheid en de spanning die we van de X-files gewend zijn. En ook de complot-theorie speelde er geen rol in, die de X-files juist extra mysterieus maakte. Waar was de mysterieuze kettingroker?
De interactie tussen Mulder en Scully was uitgesproken karikaturaal, en daardoor lang niet zo leuk als we gewend zijn van de X-files. Bovendien was het een deceptie dat ze een relatie hadden. Het leuke van de x-files was juist dat ze dat niet hadden, maar wel zouden kunnen hebben. Dat gaf juist een leuk soort spanning. Niks daarvan in deze film.
Het is me ook totaal niet duidelijk geworden welke rol de priester nu eigenlijk in de misdaad had. Het zal wel aan mijn gebrek aan intelligentie liggen. Maar dat heb ik echt gemist. Of was het misschien toch niet duidelijk vormgegeven in de film? Het einde over de priester die had gezegd “Geef niet op” en wiens gebeden wellicht toch verhoord waren of zoiets, was ronduit bespottelijk en sentimenteel. Ik hoef deze film echt geen tweede keer meer te zien.

The X Files
1998

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video