The X Files: I Want to Believe (2008)
Genre: Sciencefiction / Mystery
Speelduur: 105 minuten / 108 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Canada
Geregisseerd door: Chris Carter
Met onder meer: David Duchovny, Gillian Anderson en Amanda Peet
Releasedatum: 7 augustus 2008
Plot The X Files: I Want to Believe
"To find the truth, you must believe."
Wanneer een groep vrouwen wordt ontvoerd in het winterse landschap van Virginia, zijn de enige aanwijzingen de groteske menselijke overblijfselen die langs de snelweg worden gevonden. Met de beambten op zoek naar enige vordering in de zaak, zorgen de twijfelachtige visioenen van een in ongenade gevallen priester ervoor dat de politie op de verkeerde plekken gaat zoeken. Tevens leidt het hen naar een bizar, en geheim, medisch experiment dat misschien met de verdwijning van de vrouwen te maken kan hebben. Dit is echt een zaak voor de X-Files. Maar de FBI heeft die afdeling voor onderzoek naar paranormale zaken jaren geleden gesloten. Voormalige agenten Fox Mulder en Dana Scully worden, tegen hun zin, gevraagd om te helpen in deze zaak.
Fox Mulder
2nd Victim - Cheryl Cunningham
centurion81
- 2068 berichten
- 1993 stemmen
Ben wel erg benieuwd, de regisseur van de eerste film vond ik al vrij onbekend maar volgens MM heeft deze Chris Carter echt nog helemaal niets klaargemaakt.
Halcyon
Niks klaargemaakt? Hij is de vader van de X-Files; hij heeft zomaar eventjes alle afleveringen van de serie geregisseerd. Als er dus een iemand is die dit project tot een goed einde kan brengen is hij het wel! Meer info vind je hier.
neoryzer
de vorige film was meer dan goed en van chris carter kunnen er nog veel iets leren..
aryan
Een nieuwe (erg gave
) trailer:
moviemike
Deze film lijkt me alleen niet echt aan te sluiten op het slot van de allerlaatste aflevering van 'the x-files', wat misschien een beetje jammer is voor de allergrootste fans.
Het lijkt me allemaal niet echt te kloppen met hoe de reeks destijds is geëindigt.
neoryzer
Dat is ook niet de bedoeling. Deze film staat los van de serie en is eigenlijk om nieuwe fans (mensen die the x files nog niet kennen of niet konden zien) aan te spreken, natuurlijk zullen er kleine verwijzingen naar de serie toe inzitten..
Ik vrees wel dat er meer fans van the x files zelf naar deze film gaan kijken, dan diegene die het nog niet kennen, en dan is het natuurlijk de vraag of het de verwachtingen gaat inlossen..
De vorige film was zeker de moeite ,en kan eigenlijk ook wel gezien worden door mensen die de serie niet kennen, ze zullen niet dezelfde ervaring delen dan diegene die de serie ook bekeken natuurlijk..
Dead01
- 1977 stemmen
Wel benieuwd wat deze gaat worden.
Hoop wel dat er toch enkele zaken gaan verwijzen op de laatste aflevering.
Gaat voor vele fans leuk zijn ook al staat het niet tot een vervolg op.
Benieuwd wat er van gaan maken.
EspenSGX
Ze zouden de serie nog eens moeten uitzenden. En dan het liefst op een algemene zender dan bijvoorbeeld SciFi Channel.
Apster
Was hier behoorlijk fan van vroeger. Ben bang dat deze film wel aardig snel in alle stilte uit de bios zal verdwijnen.
PsychoBoyJack
Als ik het verhaal zo lees lijkt het niet verder te gaan wat betreft de rode draad ( alienontvoeringen, mulders zusje) van de serie zelf, maar lijkt het meer een uitgebouwde op-zich-zelf-staande aflevering van X-files zelf. Zou best nog wel eens kunnen werken.....
aryan
Nieuwe trailer, slechts 31 seconde maar erg gaaf:
Het wordt inderdaad een freak of the week film en geen mythology film zoals de eerste film gedeeltelijk was.
Draconian
Vond deel 1 beter.
Weinig spanning in deze. Science-Fiction vond ik er totaal niet inzitten in deze film op een helderziende na dan.
Totaal ook geen vervolg of overéénkomst met deel 1.
Ik laat het bij de XVID versie.
ralfsjam
moet zeggen dat het een teleurstellende film was. opzich niet echt slecht gedaan, maar voor een x-files versie laag van niveau. had er veel meer van verwacht! misschien dat de echte x fan er genoegen mee neemt, maar ik vondt het minimaal. (ondanks dat David Duchovny, Gillian Anderson het goed deden) een 3tje
Pastichio Rocker
Gaan Mulder en Scully nu eindelijk van bil?
Hij is misschien de bedenker van The X-Files, maar hij heeft zelf maar een handvol afleveringen geregisseerd hoor. Meer info vind je hier.
Halcyon
Gaan Mulder en Scully nu eindelijk van bil?
Je hebt gelijk, maar hij heeft ze wel allemaal geschreven.
Anyway, ik ga hem zaterdag zien.
Pastichio Rocker
Je hebt gelijk, maar hij heeft ze wel allemaal geschreven.
Ook dat niet.
Halcyon
Je hebt alweer gelijk. Maar het punt blijft uiteindelijk hezelfde. Het gaat erom dat iemand hier zei dat Chris Carter nog niks heeft klaargemaakt, terwijl hij eigenlijk de geestelijke vader is van de X-Files (heeft ook het grootste deel van de afleveringen geschreven). Of om het anders te zeggen, ik heb onbewust een hoop onzinnige argumenten verkocht - ik heb alleszins te snel gereageerd - maar m'n stelling blijft in se overeind.
Pastichio Rocker
Chris Carter mag dan wel de X-Files bedacht hebben, maar dat maakt hem niet gelijk ook een goede regisseur, en in dat opzicht heeft centurion81 wel gelijk. Qua regisseren heeft hij, behalve die paar afleveringen (welke toch heel anders zijn dan een feature film), weinig laten zien. Maar het was inderdaad wel een beetje een domme reply.
Halcyon
Zal best, maar hij is wel degene die The X-Files en Mulder&Scully het best begrijpt (naast de acteurs zelf), dus in dat opzicht is hij ook de aangewezen persoon om dit project in de juiste richting te duwen. Of hij filmtechnisch al dan niet de beste keuze is kan ik voorlopig moeilijk inschatten. Ik ging er aanvankelijk (foutief) vanuit dat hij genoeg ervaring had als regisseur, maar laten we hopen dat hij zijn schrijverscapaciteiten dus kan omzetten in een goede film. Uiteindelijk kijk ik ook niet naar The X-Files voor de cinematografie, dus ik heb er wat dat betreft alle vertrouwen in.
En zo geschiedde...
Vandaag in de bioscoop gezien en van bij de begingeneriek was het meteen raak. Koude rillingen liepen over m'n rug en tranen sprongen spontaan in m'n ogen. The X-Files waren terug, en hoe!
De makers laten zien nog niks van hun finesse verloren te zijn en halen hier een ongeziene tour-de-force uit die menig film met verstomming zal doen slaan. The X-Files: I Want to Believe evenaart het niveau van de beste afleveringen uit de negen seizoenen en is ook als film voldoende compleet om feilloos overeind te blijven.
Schrijvers Chris Carter en Frank Spotnitz haalden alles uit de kast om van deze tweede langspeelfilm een fantastische ervaring te maken. Geen complottheorieën rond een invasie van buitenaardse wezens dit keer, maar wel een mooi uitgebalanceerde mengelmoes van gruwelijk realisme en paranormale activiteiten. Het kernverhaal rond een helderziende ex-priester - die op typische wijze de legendarische "I Want to Believe" -leuze predikt - wordt op majestueuze wijze verbonden met de lugubere modus operandi van een wrede seriemoordenaar met bizarre motieven. De ideale cocktail waarin wetenschap en mysterie perfect met elkaar versmolten worden; op en top X-Files met andere woorden.
En die dualiteit schemert als vanouds glashelder door in de personages van Fox Mulder en Dana Scully, twee tegenpolen die elkaar afstoten, maar evenzeer aantrekken. De scènes waarin ze ingeleid worden bevatten de nodige informatie voor de nieuwelingen en de inside-jokes voor de fans van het eerste uur. Hun karakters, hun motivaties en hun onderlinge relatie komen in deze film uitgebreid aan bod waardoor ook de kijker die niet vertrouwd is met de serie een duidelijk beeld krijgt van wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Ze waren destijds bepalend voor het succes van de serie en ook deze film weten ze als nooit te voren te dragen. Tussen hen niets anders dan chemie en magie.
Maar de loftrompet komt uiteraard niet alleen de acteurs toe, want het scenario is namelijk zo sterk en zo uitgebalanceerd, dat zelfs twee onbekende koppen hier weinig fout mee konden doen. In principe is The X-Files: I Want to Believe een dubbele aflevering waarin de tijd wordt genomen om in te gaan op alle details van de "X- File" in kwestie, maar toch zie je dat de makers erin geslaagd zijn er een puike, complete film van te maken die zondermeer op zichzelf staat. En dat is toch lovenswaardig en enigszins een verbetering tegenover de vorige langspeelfilm, die weliswaar erg degelijk was, maar net iets te afhankelijk was van de serie.
Verrassend genoeg blinkt The X-Files: I Want to Believe niet enkel uit in verhaal en karakteruitdieping, want ook cinematografisch is dit een pareltje. De fotografie van de met neerdwarrelende sneeuw bedekte landschappen en de smerige operatiekamer waar de seriemoordenaar van dienst zijn zieke lusten op onfortuinlijke slachtoffers botviert is dermate sfeerversterkend, dat de allures van een groffe horrorfilm steevast om de hoek loeren. Dikke pluim voor Chris Carter die hier bewijst niet enkel over een creatieve pen te beschikken.
Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik aanvankelijk vreesde dat deze film nergens het niveau van de serie zou halen. Niet dat ik geen vertrouwen had in de makers hun kunnen, maar gewoon omdat de serie op zich al zo subliem was dat zulk niveau gewoonweg erg moeilijk te evenaren valt. Maar de waarheid is gewoon dat deze prent de serie overstijgt en een ware apotheose vormt op negen jaar van schitterende televisie. Een godsgeschenk voor de diehard fan. The X-Files: I Want to Believe is dé beste film van 2008, dat durf ik nu al zeggen.
neoryzer
Ik heb meer vertrouwen in de review van halycon, dan in de vrij lage score op de site hier, maar binnen enkele dagen ken ik ''the truth'' over deze film, want dan ga ik hem EINDELIJK ZIEN!
Vroeger kwamen bepaalde afleveringen van the x files ook uit als dubbele aflevering die dan meer het verhaal achter de serie onthulde.
Deze waren steeds van een hoog niveau en vond ik altijd wel iets beter dan de losse afleveringen, dus ben wel benieuwd alsook wat bang wat deze film zal brengen en de verwachtingen zal inlossen..
Binnenkort mijn review.
Ruben. K.
Heb vroeger erg genoten van de serie, vooral de eerdere seizoenen.
Vond het dan ook erg leuk om ze weer een keer te zien.
De film op zich is echt vreselijk, het plot is wel vermakelijk en daarom heb ik hem maar afgekeken.
Vind de hele film vreselijk traag en in tegenstelling tot mijn vriend hieronder vond ik het niet in de buurt komen bij de tv serie.
Geen spanning, slecht uitgewerkt en een karakter die eigenlijk de hoofdpersoon van het verhaal is is echt walgelijk uitgeschreven.
Hoe durven ze een personage te creeeren die zulke vreselijke daden op zijn kerfstok heeft....walgelijk en compleet ongepast, complete onzin die nog goedgepraat word ook...alsof zulke dingen te vergeven zijn.....
Meer zal ik niet zeggen anders geef ik dingen weg.
Halcyon
Goedgepraat? Vergeven? Ben je in slaap gevallen tijdens de film?
annekevl
Ik heb deze film gisteren gezien in de cinema.
Het was tot mijn grote spijt een zware teleurstelling.
Ik was indertijd grote fan van de serie, maar deze film is echt ondermaats.
Alles is zeer voorspelbaar en het is allemaal zo typical opgemaakt.
Volgens mij wouden ze het nog eens proberen met de naam "x-files" maar deze film is dit echt niet waard. Zware teleurstelling, het enige plezante was om mulder & scully nog eens terug te zien.
Neder
zware teleurstelling
Grote fan van de oude serie , de film was bagger en zat niks spooky in. Ook geen aliens. Zonde.
en dat gevrij van fox en scully had ook niet gehoeven
dutchtuga
Halcyon, je recensie doet me de film willen zien. Heb de serie nooit gevolgd, wel wat positieve sfeerimpressies hier en daar meegekregen, maar dat lijkt me niet erg als ik jou moet geloven. Ben benieuwd Halcyon!
JoeCabot
Een vraagje: wordt de X-files main theme (ja, dat gefluit) ook in deze film gebruikt? Wat een lekkere track blijft dat toch zeg
Ruben. K.
Goedgepraat? Vergeven? Ben je in slaap gevallen tijdens de film?
Nog net niet, haha.
Ik bedoel niet dat er letterlik vergeven word maar er word veel te vriendelijk met zo'n vent en het hele idee omgegaan.
Ze hadden een tal van andere dingen kunnen bedenken om die persoon een personage te geven, vond het een onsmakelijke fout.
Halcyon
In de begingeneriek heel even, gedurende de film ook heel even, maar tijdens de eindgeneriek gaan alle remmen los. De ganse tune wordt gespeeld, zij het in een nieuw kleedje. Maar ik kon de remix absoluut waarderen, wederom een kippenvelmoment.
Halcyon
De reden waarom men zo "vriendelijk" was, was omdat de FBI erg afhankelijk was van zijn paranormale gave. Hij was tot dusver de enige die een doorbraak kon forceren in het onderzoek naar de verdwenen FBI-agente.

The X Files
1998

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

A24 onthult nieuwe trailer van 'The Drama' met Zendaya en Robert Pattinson

The Road to Guantanamo