C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
TheThirdMark
Waar The Good, The Bad and The Ugly van mij al 5* kreeg zou deze er eigenlijk nog een halve ster bij moeten krijgen.
Alles is gewoon perfect aan deze western. Zelfs de scenes die langdurig op 1 object of persoon gefocust zijn worden niet vervelend.
Geniaal gewoon.
ricos
Once upon a Time in the West, is 1 van de beste western films aller tijden.
firekiddo
Spoiler
Wat jammer nou dat Frank pas 10 secondes voor zijn dood wist wie Harmonica nou werkelijk was.
Prachtig geschoten!
vooral de scene waar je iedereen trots ziet bouwen, je raakt er zelf ook een beetje trots op:p
planet_of_death
Spoiler
Prachtig geschoten!
Hoho! Het knikje was meer dan genoeg!
Charles Bronson toont nooit emoties, hij is de ultieme stoïcijnse macho!
Charles Bronson toonde nooit emoties, hij was de ultieme stoïcijnse macho!
Hehehe
yeyo
Charles Bronson toonde nooit emoties, hij was de ultieme stoïcijnse macho!
Hehehe
Hij is inderdaad gestorven, maar de legendarische personages in zijn films blijven voor eeuwig voortleven!
fappie
- 2005 stemmen
Hahah, ik zag wel een beetje emotie in zijn ogen
. 4:12
dionj
Eindelijk is dit pareltje weer op tv! Hopelijk zenden ze deze film nu wel in de HD geremasterde editie en in letterbox. De vorige keer was het beeld echt beroerd te noemen.
Ruiter13
En aan de speelduur te zien is het ook de korte versie die word uitgezonden. Dat betekend evengoed dat er in de openingsscene 3x reclame zit waarschijnlijk
chevy93
Ik heb alleen de beginscène en het einde gezien. Ik had echt geen zin in 300 reclameblokken, maar mijn vader keek dus af en toe keek ik mee.
Met name die eindconfrontatie... alles wat je daarvoor in die film gevoeld hebt komt weer terug. Alle emoties, alle gedachten alles wat je gevoeld. Blijheid, verbijsterd, ongeloofwaardigheid, bewonderenswaardig, je ogen uitkijkend, verbluffend, met de mond vol tanden staan, het kippenvel krijgen, de oogverblindend knappe Jill, het enorme charisma van Frank en ga zo maar door. Al deze gevoelens schieten in die paar minuten door je heen. Ongelofelijk! Woorden schieten tekort om dat moment te beschrijven.
Ik heb mezelf er zelfs ook kunnen betrappen deze film als gelijkwaardig te zien aan hét meesterwerk. Vanwege al die emoties. Echter denk ik dat ik bij dé film hetzelfde zal hebben, maar dan net even iets meer.
Normaal wijzig ik niet zo 'makkelijk' een cijfer naar een 5,0* toe. Zeker als ik niet de hele film heb gezien, maar dit moet gewoon.
Dat gevoel na de eindscène, ik had het gevoel alsof ik de hele film gewoon had gekeken. Het moet gewoon!
LaCosaNostra
Volgens mij hebben ze gewoon de lange versie van de film uitgezonden of misten er stukken? Ik heb de film ook op dvd maar heb hem vandaag ff op tv gekeken.
Blijft prachtig: 5 sterren
Met name de eindscène, de eerste keer dat ik die zag was ik zo erg onder de indruk. 5 sterren, maar ik blijf Sergio Leone's andere topper net wat beter vinden. (The Good, The Bad, The Ugly)
Rosicky
Fantastische western. Mijn interesse voor het genre is meteen weer gewekt. Vrijwel perfect. Bronson is een meer dan waardige vervanger van Eastwood, Fonda is briljant, het verhaal erg sterk, Cardinale bloedmooi, de beelden adembenemend, de muziek geweldig en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat een meesterwerk! Ik vind hem nog beter dan the Good, the Bad and the Ugly. Ook zou ik haast zeggen dat de speelduur te kort is, zo snel vlogen de ruim twee en een half uur voorbij.
rokkenjager

Het predikaat 'traag' is bij deze film écht niet van toepassing.
dinhus
Wederom een kans geprobeerd te geven, maar de film wist mij vrijwel niet te raken en toen maar doorgezapt naar At world's end. Waar jullie vol lof over zijn, erger ik me de pleuris aan. Het ontzettend trage tempo in combinatie met de muziek, wist me kalm te houden, maar tegelijkertijd ook een ontzettende dwang te wekken om direct door te zappen.
Nee, 't gaat 'm niet worden voor mij. Overigens heb ik hem de eerste keer, zo'n 4 a 5 maanden geleden, wel helemaal gekeken.
13woutie13
Dit is niet echt een filmp om op tv te kijken, tussen allemaal andere moderne films zoals pirates en the fast and the furious.
Op zo'n avond kies je er toch al gauw voor om een wat actievollere film te kiezen. Ik raad je aan om de film te huren over een jaartje, en dan de film is op een avond op je gemakje bekijken.
Poppe
Ben ik met je eens Woutie. Jammer ook dat de film door een commerciele zender werd uitgezonden, ik vind dit ook typisch een film voor een publieke omroep laat in de avond.
speranza
Dat deze film iemand niet raakt kan er bij mij gewoon niet in. Maar goed. Smaken verschillen natuurlijk.
- reactie op inmiddels verwijderd bericht van wibro -
wibro
- reactie op inmiddels verwijderd bericht van wibro -
Als westerns je in het algemeen niet liggen, als de muziek van Morricone je niet ligt, als de visuele stijl van deze film je niet ligt, als de hoofdrolspelers je niet liggen enz. dan is 175 minuten voor deze film een hele lange zit en dan maakt het niet uit of deze film in de bioscoop, op de publieke omroep of waar dan ook vertoond wordt. Heel simpel.
speranza
Deze film is voor mij de uitzondering op een genre waar ik verder heel weinig mee heb.
yeyo
Ik denk trouwens dat dat voor veel mensen het geval is. De spaghetti-western is toch ook een tikkeltje anders dan de traditionele Amerikaanse western.
chevy93
Veel discussie over welke nou beter is, maar veelal wordt toegegeven dat ze of allebei niks zijn of allebei geweldig. Maar zo'n groot verschil heb ik nog nooit meegemaakt.
speranza
Die andere spaghetti-western van Sergio Leone doet me inderdaad helemaal niets. Ik leef enorm mee met de door Charles Bronson en Claudia Cardinale gespeelde personages en wordt meegezogen in de sfeer van deze film. Zijn andere klassieker weet mij gevoelsmatig totaal niet te raken. Ik moest heel veel moeite doen om er niet bij in slaap te vallen.
chevy93
Meeleven is dus ook zeker geen optie. Er is een totaal gebrek aan emotie in de gehele film. Wat hier eigenlijk ook zo is bij Frank.
J.M.
Pff wat een film zeg, moest me echt dwingen om hem aan te laten staan. Heel saai en zo ontzettend traag. De verhaallijn vond ik ook niet geheel duidelijk. Is dit misschien iets dat als je hem vaker ziet dat die dan beter wordt?
Muziek was wel goed, en het acteerwerk vond ik goed. Vooral Charles Bronson vond ik wel tof spelen.
Nu maar is ff The Good, The Bad, The Ugly kijken, hopelijk bevalt die me beter.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film