• 9.379.134 stemmen

Met onder meer: Johnny Depp, Christian Bale en Marion Cotillard

Releasedatum: 30 juli 2009

Plot Public Enemies

"America's Most Wanted."

De jaren 30 worden in de Verenigde Staten gekenmerkt door misdaden en gangsters die het land onveilig maken. John Dillinger (Johhny Depp) is een bekende bankrover en moordenaar die steeds uit de handen van de politie glipt. Tijdens haar zoektocht naar Dillinger en zijn collega's Baby Face Nelson en Pretty Boy Floyd krijgt de politie de hulp van een nieuwe instantie, de eerste federale politiemacht: de FBI. Melvin Purvis (Christian Bale) leidt het groepje agenten dat probeert om de gevaarlijke gangsters te arresteren.

John Dillinger

MovieFreakk

Vet goeie film.

avatar van Leo Van Steen

Leo Van Steen

Redelijke gangstermovie, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Depp speelt zoals altijd goed. Bale ook niet slecht maar deed me regelmatig aan zijn Batman rol denken met zijn zachte stem. Verder langdradig, soms ongeloofwaardig maar wel onderhoudend.Goede geluidseffecten en redelijk weergegeven gevechten.

avatar van Movielicious

Movielicious

Sfeervolle maffiafilm met een prima acterende Johnny Depp. Het geluid van de machinegeweren en de gevechten tussen maffia en politie vond ik fantastisch! Enig minpuntje aan de film is dat het verhaal af en toe wat ongeloofwaardig overkomt. Al is de film wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ben dus benieuwd hoe vrij Michael Mann dat verhaal heeft ingevuld.

Ik heb genoten van de film! Een aanrader: 4*

avatar van Don MN

Don MN

Ricky Roma schreef:

Ken jij Christian Bale persoonlijk ofzo dat je altijd "Bay" zegt? Ikzelf ben beste maatjes met Bobby D en Marty.

Scorsese en....?

avatar van robinb

robinb

Wat een enorme tegenvaller was dit zeg. Met zo'n cast en zo'n leuk onderwerp had ik echt veel en veel meer verwacht....

Maar ja laat ik beginnen met de positieve zaken. De geluidseffecten van de machinegeweren en de shotguns waren echt fantastisch en eigenlijk gewoon het hoogtepunt van de film.

Daarnaast was er 1 actie scene (in het restaurant / hotel) echt fantastisch gedaan !!

Veel meer positieve zaken heb ik eigenlijk niet kunnen vinden in deze film, dus hier even een korte opsomming van de negatieve zaken in mijn ogen:

- langdradig

- geen spanning

- sfeer niet goed gedaan

- moeilijk om in te leven mbt de karakters

- nep gangsters (niet overtuigend)

- matige johny depp in de eerste helft van de film

De eerste 3 kwart van de film had ik totaal geen binding met het verhaal en de karakters, de sfeer was niet slecht, maar ik miste het gevoel dat ik naar een gangsterfilm zat te kijken, het was allemaal veel te tam en saai.

Zowel de politie als de gangsters wisten mij vooral het eerste 3/4 deel van de film totaal niet te raken / te overtuigen. De opbouw naar de overvallen toe was ook nogal rommelig en de overvallen zelf waren veel te kort waardoor alle spanning totaal verloren ging.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik halverwege deze film al zat te denken aan de 0.5 die ik er als score voor zou geven, maar gelukkig werd de film daarna nog wel ietsje beter, maar indrukwekkend word het nooit.

Ik hoorde men hier spreken over de mooie hd beelden, het mooie licht gebruik en de mooie shots, maar die heb ik echt totaal niet gezien.

Het zag er allemaal niet onaardig uit, maar zoals gezegd miste ik het gangster gevoel echt volledig...

Ook de romance werd wel heel kneuterig in de film neergezet en ook dat wist dus niet te overtuigen..

Al met al vond ik het geen barslechte film, maar een tweede keer zal ik hem zeker niet meer kijken. 2.5 ster en dan ben ik nog gul...

avatar van Theunissen

Ondanks de aanwezigheid van Johnny Depp en Christian Bale stelde deze film me erg teleur. Het verhaal was zelden boeiend en spannend werd het eigenlijk nooit. Het eerste uur was zelfs ronduit saai en ging de film eigenlijk nergens over (althans dat idee had ik). Na een uur wordt de film wat beter en komen de karakters wat meer tot hun recht. Maar echt hoogstand wordt het helaas nooit. Johnny Depp en vooral Christian Bale heb ik wel eens beter zien spelen.

Zoals hierboven ook gezegd zijn de geweren nog het hoogtepunt van de film. Ze klinken fantastisch en zien er ook nog eens geweldig uit.

avatar van Samio

Samio

robinb schreef:

- langdradig

- geen spanning

- sfeer niet goed gedaan

- moeilijk om in te leven mbt de karakters

- nep gangsters (niet overtuigend)

- matige johny depp in de eerste helft van de film

Heb hier niets aan toe te voegen.

avatar van Joelkuh

Joelkuh

Jammer van het einde,voor de rest n vermakelijke film

avatar van helleke

helleke

Nu voor een 2e keer bekeken en hij valt me beter mee dan de eerste keer.

Zeer goede acteerprestaties met knappe schietgevechten.

Is me gedurende de ganse film blijven boeien.

Vandaar een verdiende 3,5 sterren.

avatar van Timecop

Timecop

Laatste half uur maakte voor mij het verschil tussen 3,0 en 3,5.

avatar van Mankatans

Mankatans

Vond het een tegenvaller

Depp komt niet goed over, het script is een warrig van de hak op de tak script dat verder ook niet dieper op depp ingaat

had uitgekeken naar deze film maar ik geef 'm geen voldoende.

avatar van Waku

Waku

Geen verpletterende maar wel prima te verteren misdaad hap.

avatar van rebelman

rebelman

Tegenvaller. Depp lijkt wel te acteren als Jack Sparrow en het verhaal is van de hak op de tak. Niet gewend van Mann met klassiekers als Last of the Mohicans en Ali.

Geluidseffecten waren spectaculair en het decor of de set maakt veel goed. 3,5 * is eigenlijk teveel.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Geef gerust wat minder, in dat geval

avatar van Miss A

Miss A

Hele mooie film!

Had alleen gedacht dat er wat meer actie in zat, maar zeker geen tegenvaller!

avatar van MrsDoodekins

MrsDoodekins

Afgezet na een half uur.

Vind de docu's op Discovery veel beter.

Geef het ooit een herkansing op tv

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

Dan moet je ook niet stemmen.

avatar van Timecop

Timecop

MrsDoodekins schreef:

Afgezet na een half uur.

Vind de docu's op Discovery veel beter.

Geef het ooit een herkansing op tv

Ja, onbegrijpelijk. Hoe kan je stemmen als je een film niet gezien hebt???

avatar van mrwhite

mrwhite

veel verwacht van deze film maar jammer genoeg niet te veel gekregen.

de actie scene's waren wel leuk gedaan maar het is zoals hier en daar al gezegt is een beetje rommelig allemaal en niet zo goed uitgewerkt en dat zijn we van michael mann niet echt gewoon het tweede deel van de film maakt dan weer veel goed en daarom nog net een voldoende.

johnny depp deed het goed.

christian bale heb ik al beter zien spelen.

avatar van mock turtle

mock turtle

ik kan me eigenlijk helemaal aansluiten bij mrwhite hierboven, behalve dan dat ik het al met al hoogstens 2,5 ster waard vind...

film duurt veel te lang ten opzichte van wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt: niet zo veel.

depp is wel OK, maar heeft ook betere rollen gehad (of misschien moet ik na bv "Jack Sparrow" gewoon wennen aan een veel ingetogener rol?). Bale mag ik meestal ook wel maar is hier "niet goed - niet slecht'.

schietgevechten vond ik juist helemaal niet zo geweldig (beetje in het rond schieten, niet bijzonder goed in beeld gebracht).

Geluideffecten kan ik niet goed beoordelen, al moet ik wel zeggen, dat ik het schieten juist irritant hard vond klinken ten opzichte van de rest van het geluid..

Grootste manco wat mij betreft is dat het verhaal niet echt ergens heen gaat.

wel interessant om te zien (en mede daarom toch nog nipt 2,5 ster verdient) vond ik het ontstaan van de FBI zoals wij die tegenwoordig kennen, en de mooie nostalgische jaren 30-plaatjes.

maar dat was dan ook alles, helaas..

lang op gewacht, maar tegenvaller!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Timecop schreef:

Ja, onbegrijpelijk. Hoe kan je stemmen als je een film niet gezien hebt???

ja inderdaad, zulke idioten zouden ze hier moeten kunnen verbieden te stemmen

avatar van Phoenix

Phoenix

Suffe setting (heb niets met jaren '30) en een flauw, voortkabbelend verhaal zorgden ervoor dat deze film het absoluut van zijn cinematografische aspecten moest hebben om nog een voldoende te scoren. Helaas.

Doorgaans hoort dit soort camerawerk ervoor te zorgen dat het lijkt alsof je je midden in de film bevindt. Opgaan in de diëgese. Mits goed uitgevoerd kan het een geweldige meerwaarde zijn. Greengrass is er bijvoorbeeld een meester in.

Mann heeft de competentie er misschien wel voor, maar past het hier totaal verkeerd toe. Met HD de Grote Depressie filmen, wérkt gewoon niet. Het doet de strategie van immersie volkomen teniet. Het is niet alsof jij er tijdens het kijken bij bent, maar alsof de filmcrew er tijdens het schieten (pun intended) bij was. Logisch natuurlijk, maar zoiets hoort een toeschouwer zich eigenlijk niet te beseffen gedurende een film als Public Enemies. Vegen tijdens beweeglijke close-ups, kartelrandjes, onnatuurlijk contrast bij beelden van interieur... het strookt niet met immediacy en niet met hypermediacy. Tussen wal en schip vallen, heet dat dan.

Nee, dan het geluid. Waar de 75 jaar die voorbij zijn in het filmen en gefilmde irritant merkbaar zijn, klinkt de audio scherp, vol en bovenal wél in-het-moment. Props (haha) ook voor het production design. Decors, aankleding... allemaal prima in orde. Je koopt er echter weinig voor als het zo brak in beeld wordt gebracht.

Oh, en dat Depp zich maar weer op rollen gaat storten waar hij zich niet voor in hoeft te houden. Het was in deze film net alsof hij constant op uitbarsten stond.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

De film was zeker niet onaardig. De soundtrack was wel een duidelijk minpunt.

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

te doen voor een avond.

avatar van arie-lex

arie-lex

mock turtle schreef:

Grootste manco wat mij betreft is dat het verhaal niet echt ergens heen gaat.

maar dat was dan ook alles, helaas..

lang op gewacht, maar tegenvaller!

ik sluit mij hier ook helemaal bij aan.

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

goede film, johnny depp altijd klasse, goede sfeer

avatar van gandalf

gandalf

Het is al eerder gezegd, maar mann o mann, wat een tegenvaller! Het einde van de film is historisch correct, maar o zo saai. En de film is een prachtig plaatje, de costuums, geweren, setting enzovoorts prachtig, maar als film werkt dit gewoon niet, geen begin en geen eind, te langzaam (wat vervelend is omdat er geen sfeer wordt opgebouwd). Echt jammer dat het script zo saai is, want met de techniek en aankleding zit het wel goed.

2 sterren.

avatar van domkey

domkey

Zinema schreef:

Mann wordt minder.

De actiescenes zijn aardig, al blijft het vreemd dat de guns destijds moeten hebben geklonken als hedendaagse uzi's en M16's. Maar goed, Mann en actie. Het zij hem vergeven.

Dit was juist een pluspunt, ze klonken helemaal niet als Uzi's en M16's. Voor de rest een gewoon met momenten een beetje saai ganster verhaal.

avatar van usr14112

usr14112

Ik vond dit een erg goeie film. Prachtige sfeer, goed acteerwerk van alle hoofdrolspelers, stevige realistische actie scene's en een onderhoudend verhaal. Zeker geen lange zit. Ik heb me geen moment verveeld.

avatar van Spetie

Tegenvaller van formaat!

Miami Vice was een absoluut dieptepunt voor Mann, maar na vorige week enorm genoten te hebben van de herziening van Heat had ik toch wel erg zin in deze film. Misschien kwam heb omdat ik wederom een soort van Heat verwachtte, maar Public Enemies viel toch wel vies tegen.

Het is in ieder geval een zelfde soort van kat en muis spel, maar wat mij als eerste opviel, is dat de rol van Bale uiterst marginaal is t.o.v. die van Depp, waardoor op dat gebied de diepgang in ieder geval totaal ontbreekt. Hoewel Depp best aardig speelt, kreeg ik totaal geen feeling met het personage. Op papier is het een grote gangster, die charmant is en menigeen angst zou moeten inboezemen, maar vooral dat laatste zie je totaal niet bij hem terug.

Daarnaast vond ik het feit dat deze film digitaal geschoten is totaal geen meerwaarde hebben, maar eerder storend. Ook had ik niet het gevoel dat het camerawerk er aan bijdroeg dat je midden in de film zat. Nee ik had nog steeds het gevoel van een afstand toe te kijken en vond het af en toe erg rommelig ogen. Als Mann echt wil dat je als kijker in de film zit, dan moet hij qua camerawerk nog maar eens bijvoorbeeld naar een film als Children of Men kijken en “see how it’s done”.

Rest me nog om te zeggen dat het geluid van deze film wel een pluspunt is en dat er buiten het feit dat er een goed tijdsbeeld wordt geschept van de jaren dertig ook nog wel een aantal goede scènes inzitten, die deze film van de totale ondergang redden. Het is voor mij echter wel duidelijk dat Mann zijn beste tijd gehad lijkt te hebben, al blijf ik misschien tegen beter weten in hopen op iets goeds van hem in de toekomst.